Hoppa till innehåll

Suffragetten som blev dödad av kungens häst

Att stava till suffragett är inte det lättaste, så nu säger ni efter mig: två f, ett g, två t. Ordet kommer av suffrage, alltså ’röst(rätt)’; ’(samfälld) meningsyttring’.

Nu ska ni få höra om en av suffragetterna: Emelie Davison (1872–1913). Hon kallas i källorna ”militant” suffragett, vilket kanske kan översättas till ”jävligt envis och arg suffragett som inte drog sig för att spotta poliser i ansiktet, bränna upp brevlådor, kasta stenar på förbipasserande män och som därför hamnade i finkan ett flertal gånger”. Inte för att jag tycker att man ska spotta poliser i ansiktet, men jag förstår suffragetterna – det var inte lätt att göra sin röst hörd. Se här hur enkelt det var att flytta på en av de mer högljudda damerna: 

Ledaren för Women's Social and Political Union (WSPU) Emmeline Pankhurst arresteras handgripligen 1914.
Ledaren för Women’s Social and Political Union (WSPU) Emmeline Pankhurst arresteras handgripligen 1914.

Emily Davison pluggade på universitetet i Oxford, trots att kvinnor på den här tiden inte fick ta examen. Hon blev lärare, men slutade jobba när hon blev engagerad i och avlönad av rösträttsfrågeorganisationen.

Under Epsom Derby för prick 100 år sedan hade publiken samlats i stora skaror för att se hästar springa så fort de kan. Precis i svängen före sista raksträckan, klev plötsligt Emily Davison ut bland de stora hästarna. På filmen här nedan (den är läskig, så den kommer sist) ser man svårligen vad som händer, och vad folk omedelbart trodde var att Emily hade valt att dö som martyr för den kvinnliga rösträttens skull. Tidningarna skrev spaltkilometer och händelsen analyserades fram- och baklänges. De kom fram till att hon antingen var galen eller hade offrat sitt liv för sakens skull. Eller både och.

emily_ängel

Med modern teknik har man nu granskat den förfärliga filmen, och kommit fram till att Emily (som var sprittande glad och till och med hade köpt returbiljett hem från hästtävlingarna) lösgör sig från publikmassan och lätt parerar de första tre hästarna (som på filmen verkar röra sig framåt väldigt nära varandra). Hon verkar välja ut en av hästarna – Anmer, ägd av Georg V – och tar ett steg framåt för att hänga kvinnorättskampens standar på den. Och blir (förstås) nedsprungen och bryter nacken och får en skallfraktur. Fyra dagar senare dör hon på sjukhuset.

Numera tror man att hon faktiskt bara hade planerat att göra en grej – att hänga standaret över hästen – och inte alls insett med vilken kraft och hastighet hästar rör sig framåt när de är på det humöret.

Och nu tillbaka till Carl Larsson, som vi ju avhandlade igår. I hans memoarer ”Jag” står det:

”Min svägerska Stina Bergöö är just gift med en vetenskapsman i den branschen, Frank Bather, dr of Science och anställd som amanuens vid British Museum. Men han har då flera andra intressen. Så är han fanatisk ledare av scrutin of Women och huvudstandaret är gjort i deras hem där även min dotter Lisbeth sytt på det.”

Standar-pin, liksom.
Standar-pin, liksom.

Aha. Den ovan nämnde Frank Bather var ju den som formgav ett av standaren – som gick i färgerna lila, vitt och grönt. I House of Commons finns ett sådant standar inom glas och ram, men det skiljer sig lite från andra eftersom det är trasigt och lerigt … det är nämligen Emily Davisons.

Emily Davison … i fjäderboa?
Emily Davison … i fjäderboa?

Här kan man läsa lite om hur de brittiska kvinnornas kamp uppfattades i Sverige.

Share
Publicerat iBloggen

60 kommentarer

 1. Åh hu så hemskt! Och ändå kan jag inte undra hur hon ens kunde tro att det skulle funka?!

 2. Men nu har väl ändå båsupphovet läst mina tankar — redan i går, så fort någon nämnde ordet suffragett, tänkte jag att jag borde föreslå Emmeline som ämne till nästa inslag, fast sen tänkte jag att jag redan har fått som jag vill en gång …

  Liten ordningsfråga, dock. Om arresteringsfotot är från 1914, vem var den resurrection man* som inte ansåg döden vara ett hinder för att få infinka henne?

  * Hum, ja, såna skulle du ju också kunna skriva om … fast jag vet redan mycket om dem för jag har böcker, och kanske är det bara jag som tycker de är fascinerande …

 3. PK

  Hästar är snälla, dumma, starka och tunga djur. Det innebär att man inte behöver vara rädd för dom men man ska ha respekt för dom, även dom små. Dom vill dej inget illa men kan skada dej svårt av utan att fatta vad dom gör. Och som vanligt gäller att kunskap minskar riskerna.

 4. PK

  För övrigt låter suffragett som en italiensk maträtt. Som en sufflé med pasta i. Eller Suffragetti Bolognese.
  Toscana jag province.

 5. PK

  Och idag drar Felix in lasagne med hästkött i så cirkeln är sluten.

 6. Findus var det väl (bägge låter dock som katter av olika skäl, men det vet jag inte om det har med saken att göra).

 7. PK

  Findus, färdigmat. Felix, ketchup. Findus, färdigmat. Felix, ketchup. Findus, färdigmat. Felix, ketchup. Findus, färdigmat. Felix, ketchup. Findus, färdigmat. Felix, ketchup. Findus, färdigmat. Felix, ketchup.

  Suck, borde minnas nu.

 8. Ärligt talat är inte jag heller så haj på att skilja dem åt — den här gången kom jag ihåg det ordentligt bara för att det ser så konstigt ut med ”Findus” i engelskspråkiga skräckrubriker (som det har varit i ett par dagar nu).

 9. Suffragetter jag doktrins
  Färdigmatstillverkare jag* afasins

  (*Med ”jag” avses PK)

 10. (Men hakke, du smittar!)

  Suffragett jag Emmelines.

 11. Sanna

  Annika, det är en annan kvinna som blir arresterad än som dog.

 12. @örjan
  Jag var upptagen igår och observerade först idag att du efterlyst mitt förhållande till Vi som vet mest!
  Det är obefintligt – Jag tog studenten 1953 och erfar efter litet googlande att programmet startade först 1956 – då jag var helt uppslukad av studentspex och studentaftnar med TAGE Erlander. Det skämtlynne han så småningom lät släppa loss i Hylands hörna lät han redan under tidigt 50-tal pysa ut i Lund.
  Googlandet ledde dock fram till <a href="http://andrasidan.ordbanken.se/#post176"denna info

  Mina frågesportsäventyr är betydligt äldre

 13. Örjan

  den blyga: Speciellt tack för länken ang Hasse Alfredson.

 14. OT:
  Jag åker gammeltåg utan eluttag och nuuuu dör både telefonen och dato…

 15. Orangeluvan

  Och tänka sig, att kvinnlig rösträtt ansågs onödigt. På samma sätt som att vissa idag tycker att jämställdhetsfrågor är onödiga. Varför ska vi ha lika lön för samma jobb? Varför ska kvinnor ha samma möjligheter som män att få höga positioner? Varför ska vi låta kvinnor uttala sig på nätet? Helt onödigt.

 16. Hur gör man för att få uppmärkasamhet? Stackars Frank Bather fick sin arbetsplats vandaliserad av suffragetter när dom smashade en mumie på British Museum. Den här tavlan vandaliserades på National Gallery, men myntet tycker jag ändå är ett exempel på sofistikerad protest.

 17. … någon behagar skämta med mej.

  Väder jag fis.

 18. Det konstiga, Orangeluvan, är att tidigare hade lärare lönetabeller. Lika lön för lika arbete. Men sen började man med individuell lönesättning.
  Jag anar att den kan ha gjort att även könsmässiga skillnader i lön visat sig.
  (Antagligen kan tabell-lön funnits i andra yrken också.)

 19. Låt oss krascha kristallvertikalaccenten i protest!

 20. Fast den stör inte mej och jag är fredlig, vill bara protestera. Hur gör man?
  Jag hade samma lön som ALLA mina kollegor; gamla som unga, nyanställda som erfarna, män son kvinn .. (jag var den enda), när jag började som grafiker 1990.

 21. Men hör du du Fisfia! Nu blandar du ihop Londons museer. Frank Bather jobbade ju på Naturhistoriska museet.

 22. Örjan

  Prutt-eliten?:
  Missförstodd först din kommentar. Trodde först att attackerna var riktade mot Frank Bather, som tydligen stödde suffragetter. Insåg vid omläsning att det var attack mot arbetsplatsen. Med >500 anställda (?)

 23. Nehej, Niklas, visst står det British Museum i citatet från CL’s memoarer här ovan? Frågan är om han jobbade där när attentatet begicks?

 24. Nu drar familjen till simhallen!

 25. Så skönt med folk som byter namn (eller säger man nym?) här, vare sig de vill eller inte, när jag själv har gjort mig skyldig till svår slarvläsning. Fast jag vidhåller att resurrection men är intressanta.

  Body snatchers jag medicins.

 26. Örjan

  Plask-eliten: Finns hopptorn? Bomben därifrån !!!

 27. *Tanke: alla har tröttnat, Richard III är sååå i förrgår. Men inte jag för jag är fortfarande oändligt road av att hela världen plötsligt har funnit honom intressant.*

  Oj, nu är det någon som tror att han kan tala som Richard III.

  *Nej, ni slipper. Jag ville bara visa.*

 28. Örjan, inget hopptorn, men jag hade nog kunnat bomba från kanten. Ikväll blev det bara fin-sim till musik och tända ljus. En riktigt mysig fredassyssla.

 29. Dieva

  På den tiden hette det inte Natural History Museum utan British Museum, herbariet använder fortfarande BM som samlingsmarkör i sina katalognummer. Däremot så jobbade Frank Bather i Knightsbridge och mumierna bor vid Great Russell Street i det som vi idag kallar British Museum.

 30. Ökenråttan

  Carl Larsson jag Karins

 31. Tack Dieva! Jag googlade runt igår och hittade honom med en dinosaurie (kan ha varit Triceratops) och tog bara som självklart att det var Natural History Museum.

 32. Nyss hemkommen efter en discovaktskväll med en miljard Gangnamnstajl-danser där jag kände mig som minst 49 år bland alla 13–14-åringar kommer jag in här båset och kan inte sluta skratta.

  OBS! Ni som kommer hit och läser kommentarerna och inte förstår vad de skriver, tokarna i kommentatorsbåset, kan få viss ledning här:

  https://www.lotten.se/2013/01/basmeter.html

  Carl Larsson jag Karins!

  Det blir inte absurdare än så! Tack!

  (Jag har inte ätit kvällsmat än. Jag är verkligen inte tillräknelig.)

 33. Ökenråttan

  För båsmeter jag brinns

 34. 83 dagar till pension och nu detta.

 35. Soppatorsk jag bensins.

 36. Bra utrett Dieva, lite komplicerat, men jag tror jag hängde med.

  Skrattat jag Berglins.

 37. Jag har ju gjort det förut, så jag tror att jag kan göra det igen: utpeka en intressant dag i populärkulturen. Så nu vill jag göra folk uppmärksamma på att den åttonde februari dennes fyllde John Williams 81 år. Och personer som inte vet vem John Williams är behöver titta här och läsa samt lyssna.

  Filmfanfarer jag melodins.

 38. Agneta

  Smaskat jag Jaffasins

 39. Hmm

  Endast Agneta och en liten Hmm.

  PS PK: Jag delar inte din uppfattning att hästar är dumma. Jag har t o m erfaret en som mycket mycket medvetet hämnades. Inte så farligt men som sagt medvetet samtidigt som hästen låtsades som att det regnade.. 😉 Ds

 40. PK

  Hmm, jag håller med dej. Att hästar är dumma är den enkla förklaringen. Dom kan passera en pinne på marken tio gånger. Men den elfte gången blir pinnen plötsligt livsfarlig och hästen blir rädd. Dumt djur. Hästen lär sig på nolltid vem av ungarna i stallet som brukar ha något gott med sig och i vilken ficka det brukar finnas. Smart djur. Hästar är stora och starka och behöver inte lyda en späd flicka i tolvårsåldern men gör det ändå. Dumt djur. Hästar som inte har lust att flänga rund på en ridbana känner direkt om det är en oerfaren ryttare i sadeln och börjar då att maska och konstra. Smart djur.

 41. PK och Hmm, är det inte så att hästar har en relativt sett liten hjärna? Någonting i storlek av en valnöt tror jag mig ha hört.

 42. Ökenråttan

  Riktig hårdrock-stol hon sitter på, lilla Emily.

 43. Ökenråttan

  Och framtill på hatten har Emily en sån där manick som James Bond brukar ha, en som skjuter dödande gas, alternativt små giftpilar när man trycker in en knapp på sitt armbandsur.

 44. Japp, förmodligen tegelstenar i handväskan och nyvässade hårnålar! (Min framtida pensionärsmundering)

 45. Dieva

  Jag tycker nog att hästar på det stora hela är ganska smarta men snälla. Detta trots att jag har en som fortfarande efter flera år hävdar att soptunnorna är ute efter honom. Fast det tror jag bara är hittepå från hans sida, för att det blir roligare så.

 46. Hästar är på det hela taget intressanta djur, dom verkar inte riktigt ha någon egen kroppsuppfattning, det får vi hjälpa dom med. En häst har svårt att bara gå rakt fram, den tar gärna stöd av omgivningen -ett staket eller en sarg på ridbanan, som exempel.

 47. Hahaha! (Jag har ätit en semla redan.)

 48. Nu såg jag hårdrocksstolen! Ha! (Bilden är i sanning fantastisk – med Bondmanicken på hatten och allt.)

 49. Örjan

  På Antikrundan. Vad skulle de kalla sådan stol med nitbeslag? (dekorspikar med jättehuvuden- se höger nedkant). Antager att sits och rygg är av läder.

 50. Ökenråttan

  På gamla restaurangen Minerva på Kungstensgatan åt man alltid hästkött. Häst-entrecôte med pommes frites, béarnaise och en god rödkålssallad. Mums.

 51. Det är absolut inget fel på hästkött — om nu inte hästen ifråga har fått någon besvärlig medicin, vilket i själva verket tycks vara den rationella grunden till tveksamheter och protester — frånsett det rent mentala. Jag skulle nog inte äta en häst jag har varit personligt bekant med, men jag bangar annars inte alls för hästätning.

  Nå, då hör jag ju också till dem som inte finner något konstigt i att äta rådjur och hare och andra kritter som är så söööta. Men goda. Och nyttiga.

  * faller i extas eftersom jag strax ska äta pannbiff på hjortfärs *

 52. Hmm

  Niklas: Nu sviker mig mitt minne vilket djur det var som man omreviderar vår tro till att de är intelligenta eller inte Har för mig att det är en reptil eller insekt. Att deras avsaknad av hjärna inte var samma sak som att det inte besatt intelligens. Slutsatsen har varit att hjärnans storlek inte ska vara med i bedömningen hur och hurvida något är intelligent.

  Här är vad jag fann efter en snabb googling, det var inte detta jag tänkte på men de är inne på samma ämne.

  http://www.slu.se/Documents/externwebben/centrumbildningar-projekt/scaw/Fiskkonferens/Kan-fiskar-kanna-smarta-och-eller-uppleva-lidande.pdf

 53. Javisstja, nu kom jag äntligen ihåg vad det var jag borde ha gjort för länge sen — visat hur tuff Stina Bergöö torde ha framstått för sin svåger. Titta på bildsamlingen här, i andra raden, en kvinna till häst i full karriär. Hon är Stina, målad av CL 1889, på väggen i Bergöö-huset i Hallsberg. (Det är väggmålningar hela vägen runt i stora salen, med familj och släkt och bemärkta personligheter från orten. Och ingen annan är avbildad i ett så energiskt ljus.)

 54. Att hjärnstorlek inte är hela sanningen när det gäller intelligens är lätt att förstå, om man tar med i beräkningen att bland de smartaste animalierna som finns räknas kråkfåglar och papegojor. Och i de skallarna får ju inte plats mycket mer än en nötstor hjärna.

 55. Emily må ha varit pionjär som hästdödad på sitt område. Men Daudet beskriver en liknande händelse från den tiden som påvarna höll till i Avignon. Där fick en otrevlig kille en spark av en åsna som gått och varit sur på honom i evigheter. Om jag minns rätt så for den otrevliga killen åt helskotta (=helvetet, dvs fullkorn).

 56. Jonathan Norman

  I am sorry I don’t speak Swedish. I am intrigued by your blog because me great grandparents were Frank and Stina Bather. I know that Frank was a great supporter of the suffragetttes. Jonathan Norman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.