Hoppa till innehåll

I London: Much Ado About Nothing och annat

Vi går och går, här i London. Broder Jakob suckar och stönar av ryggont och blåsor under fötterna medan Orangeluvan med små förtjusta pip deklarerar att hon har träningsvärk både här och där. Själv har jag ju basketmuskler, ingångna skor och russin i fickan för eventuella blodsockerdippar så jag mår finfint trots att jag luktar som en svettig italienare under armarna.

Nu ska ni få tips på en fullständigt perfekt turistdag om ni liksom vi gillar museer, byggnadsverk, historia och fallossymboler.

1.
Towern – en medeltida borg som faktiskt för tankarna till Disney när hela alltet är upplyst på kvällen.

Vår guide – här glad.
Vår guide – här glad.

Den guidade turen leddes av en fantastiskt rolig karl – en Beefeater – som däremot var butter som Scrooge när jag efter rundturen överföll honom med översvallande beröm.

– You were fantastic! I loved every word and will recommend this to everybody I know!
– Ehm.

Towern har sedan urminnes tider hyst minst fem korpar eftersom legenden säger att landet kommer att gå under utan korpar just på Towern. Stackarna vandrar omkring vingklippta på Towerns marker och fotograferas av turisterna som hade de aldrig sett en fågel. (Tog jag en bild? Javisst.)

2.
Tower Bridge – som är blåmålad! Det ser inte klokt ut samtidigt som det är jätteläckert – och insidan är otroligt imponerande med muttrar stora som kanelbullar.

Kolla, som en Legobro!
Kolla, som en Legobro!

Och vet ni att det till 1804 var is på Themsen? (På vintern dårå.) Och att bron öppnades för båtar med ångturbiner till 1972?

3.
HMS Belfast är ett litet smidigt fartyg som man sedan 1975 har kunnat inspektera på insidan. Se så snyggt de har lagt ut alla bomber och granater – som ett afrikanskt trähalsband.

I och för sig tyckte vi inte att det skeppet särskilt litet och smidigt – men våra referensramar när det gäller krigsfartyg är begränsade. Det var med andra ord gigantiskt. Och inte höll vi på att ta oss därifrån heller – det så mycket att se! Som ett Madame Tussaud’s fast bättre!

Tandläkaravdelningen på HMS Belfast. (Nu förstår ni att bilden i gårdagens inlägg var från sjukstugan.)
Tandläkaravdelningen på HMS Belfast. (Nu förstår ni att bilden i gårdagens inlägg var från sjukstugan.)
På hela skeppet finns sådana här förtjusande, blankputsade mässingsskyltar.
På hela skeppet finns sådana här förtjusande, blankputsade mässingsskyltar.

4.
The Globe. Det är alltså en kopia av Shakespeares teater – och att kliva in i den är kanske det närmaste en religiös upplevelse jag har varit. När guiden berättade om forna tiders föreställningar och om hur alla har hjälpt till med finansieringen och nutida föreställningar och hur publiken kommer nära skådespelarna och hur skådespelarna pratar med publiken kändes det nästan som om jag skulle börja gråta av lycka. Jag tittade på Orangeluvan, som såg intresserad men inte så värst salig ut. En man bredvid mig gäspade lite förstrött. En kvinna snett framför mig pillade på sin telefon. Jag drog efter andan för att inte snyftstöna högt och ljudligt. Höll jag månne på att förlora förståndet? Men så sneglade jag på Broder Jakob, som såg alldeles hög ut – överväldigad som han var.

– Ta en bild på mig här på scenkanten! Här! sa han och liksom omfamnade scengolvet.

5.
The Rickety Bridge eller The Wobbly Bridge (aka The Millenium Bridge) är en gångbro som när den öppnades 2000 kom i självsvängning och fick stängas för att sedan repareras under två år. Den leder direkt till …

5.
… St. Paul’s Cathedral som är så stor och mäktig att man bara går omkring och ooooar och aaaaaar och säger ”men huuuuuuuuuur kunde de bygga så här?”

6.
The Monument (The Monument to the Great Fire of London) är en drygt 60 meter hög obelisk som är ett ihåligt torn som byggdes till minne av den stora branden 1666. (Bra årtal.) Blott 311 trappsteg leder oss turister upp till toppen, där vi får svindel och snabbt tar oss ner igen.

Det roligaste med trappan (här står vi längst upp) var att den var så smal att alla bredhöftade blev tungna att bumpa med varandra eftersom alla som skulle upp gick samtidigt som alla som skulle ner.
Det roligaste med trappan (här står vi längst upp) var att den var så smal att alla bredhöftade blev tvungna att bumpa med varandra eftersom alla som skulle upp gick samtidigt som alla som skulle ner.

Charles Dickens skrev om Monumentet år 1844:

”… if the day were bright, you observed upon the house–tops, stretching far away, a long dark path; the shadow of the Monument; and turning round, the tall original was close beside you, with every hair erect upon his golden head, as if the doings of the city frightened him.”

Sedan är ni nästan hemma vid hotellet igen och har inte slösat en enda krona på tunnelbana. Däremot är ni jättehungriga och sura och behöver massage på vaderna och en stor öl för att kunna diskutera politik och sport samt konst med era syskon.

Oj, jag glömde ju:

Jag i kaptensstolen på skeppet. Och där ser ni kanonfallosarna.
Jag i kaptensstolen på skeppet. Och där ser ni kanonfallosarna.
Share
Publicerat iBloggen

76 kommentarer

 1. PK

  Tänk så många fallosar du såg. Hm…

 2. Christer

  Åååhh! Jag vill också gå på The Globe! Fast allra helst se en föreställning någon årstid då det är lite varmt.

 3. Stellan

  Jag fastnar förstås på helt fel grej, men ”alla hjälpte till med finansieringen” – hur, vad, när, varför?

 4. PGW

  Ååh the Globe, den har jag kvar, jag kommer bete mig precis som du! Om jag inte slår mig lös och ylar lite i ren förtjusning.

 5. Örjan

  Har kollat. Det lilla smidiga fartyget, kryssaren, är 189 m långt och 21 m brett.

 6. Tower Brigde öppnas minsann ibland även numera. Jag var med mina två yngsta barn och deras blåsorkester i kommunala musikskolan på turné i England 2007. En av orkesterns spelningar var faktiskt ombord på just HMS Belfast när Ostindiefararen Götheborg anlöpte London på hemväg från sin resa till Kina. Då öppnade man bron för att släppa in ostindiefararen. Det var en mäktig upplevelse. Dessutom satt nästan hela besättningen uppflugen i riggen och blev helt extatiska när de efter flera veckor ute till havs möttes av en svensk kommunal musikskoleorkester som spelade Sveriges nationalsång. Intet öga var torrt, åtminstone inte på mamman/reseledaren ombord på Belfast.

 7. Sara

  Har du läst ”Hertiginnan av Bloomsbury street” av Helene Hanff? Det är en uppföljare till ”Brev till en bokhandel” och där oooar och aaaar författaren friskt över Londons kända, och inte kända, sevärdheter. Rekommenderas om man är lagd åt det oooande och aaaande hållet.

 8. Inte så mycket oooande och aaahande här. Mera Ja Jävvlar! och Faan Va Häfftit!

  Hustru Hyttfogden noterade alla dessa mässinskyltar – det blir parodiskt många efter några dagar – och när vi en gång besökte Lord Nelsons båt (HMS Dristigheten eller vad den hette) och guiden med darrande stämma berättade att det var här Lord Nelson dog så var alla tagna och tysta. Utom Hyttfogden som la märke till en blank mässingskylt som visade exakt var han dött – det var den skylten som fick bägaren att rinna över – och skrattade hysteriskt. Höll på att bli specialutredning. Vi klarade oss genom att påstå att hon missförstått vad saken gällde och trodde att det var den berömda romtunnan som skjutits i sank. Inte så skoj det heller, egentligen, men engelsmännen accepterade förklaringen.

 9. Vilken rolig charmerande blogg du har, länkad via Bengt O, och jösses tänkte jag; en till man vill läsa, hur ska tiden räcka.

  Men tack för bilderna från London, humorn.

 10. Tack! *lättad!*

  Jag läste bara alldeles nyss att London brann 1660 och reagerade med: Va? Nä! 1666 var det ju (analogt med Umeå och Sundsvall 1888)! Men jag sa ingenting för det händer ju att minnet går fel.

  Nu kan jag somna lugnt i natt också.

  Tack även Ö-helena och S-gurra för era kommentarer. Tur jag inte drack te.

 11. @Gabi: Inte DEN Bengt Olson? Eller?

 12. Och vet ni att det till 1804 var is på Themsen?
  Det gällde ju hela NordEuropa
  Se Lilla istiden
  Det var ju bl.a. därför KarlXGustav kunde tåga över Bälten!
  I Holland blev de ju fenor på skridskor…

 13. Nästa gång jag går in i ett rum fullt av CCl2F2 ska jag komma ihåg att krypa ner på golvet innan jag drar fram min tändare. Tänk vad man kan lära bara genom att läsa på mässingsskyltar. (Och lyssna på kommunala mässingsorkestrar förstås.)

 14. Gabi: Om du vill ha en riktigt bra konstupplevelse så ska du ta dig till Kalmar slott. Där visas Konstens Konungar – utan Cézanne, men med Bengt Olson. I helfigur. Mycket bra upplevelse.

 15. LupusLupus99

  gasen ( CCl2F2) som det varnas för på mässingsskylten är Dichlorodifluoromethane.

 16. Det vore något! Att semestra med sina syskon. Jag har bara fjällvandrat med min storebror i vuxen ålder och det var minsann trevligt! London då kanske …

 17. Ooooh, en strimma internet kom i min väg!

  Stellan — ”alla hjälpte till med finansieringen” återkommer jag till, men det handlar alltså om att The Globe (som alltså bara är en kopia av the real thing) byggdes av privata pengar, gåvor och ideella krafter.

  Jag har inte läst ”Hertiginnan av Bloomsbury street”, Sara, men tyckte väldigt mycket om ”Brev till en bokhandel”. (Vänta, har vi inte hemlisbloggat den?)

  Nu ska jag minsann vandra upp på toppen av South Downs tillsammans med alla mina kusiner på pappas sida!

 18. Iiiiih! Får nästan svindel bara av att se bilden på spiraltrappan. Hur kunde ni ens gå upp?

  Diggar annars skarpt turen, helt i min smak. Förstår precis din känsla när du var på The Globe. Nästa gång jag tar mig till London hoppas jag det är säsong på The Globe så att jag får se en föreställning. Vad tror du förresten om Mr Shakespeares identitet?

 19. Åh, så spännande, dieva! Är herrns identitet alltså ifrågasatt? Jag gissar på Dan Brown!

 20. PK

  Men blue moon, det är ju min gissning.

 21. Förlåt. Jag tar tillbaks. Jag brukar i normala fall tro på Bodil Malmsten, vilket ju har nästan lika många vokaler som Shakespeare. Och så tror jag på Robert Lind i Kramfors, oftast i alla fall.

 22. @Luna: Japp, det var en av de saker som jag tog med mig från utställningen på The Globe. Det finns olika teorier; från att Shakespeare var en synonym för Samuel Pepys till att det var ett namn som användes av flera pjäsförfattare (typ Carolyn Keene).

 23. Christer

  Men snälla nån, Samuel Pepys, det var väl ändå bra långsökt!? Då tror jag i så fall mer på teorin att Andrew Marvell mördade Shekespeare och stal hans identitet. Det är åtminstone lite kul.
  Pepys var alldeled för intresserad av karriär och pengar, inte tillräckligt litterärt begåvad och framför allt inte född när WS skrev sina verk.
  Men jag kan rekommendera Pepys dagbok (även om det lär ta några år att läsa hela). Finns gratis att lägga i smartfånen och läsa när tillfälle ges.

 24. Christer

  Ursäkta stavfelen, jag är lite förkyld (och sitter på bussen och skriver).

 25. Tack, Lotten. Då är jag med. Lite grand som vår egen lilla stolthet Ostindiefararen Götheborg, troligen.
  I all hast uppfattade jag det som att det var den ursprungliga The Globe du syftade på.

 26. Jag trodde ett ögonblick att du varit på Wyndham’s Theatre och sett Much ado about nothing. Och det var ju synd att det inte var så. Hade gärna läst en recension av den uppsättningen. Såg förresten Paul i fredags och den var inte jättebra men ändå sevärd. Hur jag kopplar ihop teaterföreställningen och filmen, det är en gåta.

 27. Gerbilen

  Ni hinner väl med London dungeons?

 28. PK

  Det är ok Blåmåne, behåll gissningen. Jag hade ändå tänk att gissa på katten Gustaf.

 29. Shakespeares första verk hade urpremiär i Stonehenge och det var långt senare som the Globe uppfördes. Orsaken var att klimatet försämrades kraftigt (se ’lilla istiden’) och skådespelarfacket krävde bättre arbetsmiljö.

  De dramer som numera är kända som Shakespeares samlade verk är i likhet med vår Bibel ett antal verk av skilda författare som av en numera tämligen okänd boktryckare och förläggare samlades och gavs ut som ’The Commplethe Workes off William Shakespeare”.

 30. Det där sista är dock verkligen inte ett vedertaget faktum utan en av många, mer eller mindre obskyra,teorier! En av de mest spridda är väl ”oxfordianernas” teori, d.v.s. att det är Eduard de Vere, earlen av Oxford, som ligger bakom Shakespeares produktion. Men den mest gångbara teorin numera är nog faktiskt att Shakespeares samlade verk skrevs av självaste Will Shakespeare.

 31. Man Grey

  Åååh London. Finns det en perfektare stad att promenera runt i? Har läst Nessers ”Himmel över London” i sommarens DN och fick nästan kramp när jag kämpade emot mina försök att beställa en Londonresa på stuberten.

  Vad gäller lord Nelson så ställde han tofflorna för gott ombord på HMS Victory som ligger i Portsmouth.

 32. Kanske skulle ha lagt till en smiley…

  Tack MG för namnet på båten. Det var nästan för självklart. ’Dristigheten’ är kanske lite för svenskt för en brittisk båt?

  Jag vill gå emot den allmänna förtjusningen vad gäller London. Det är Paris som äger. Åtta resor av tio går till Paris. Resten är fördelade på övriga världen – och där finns London med. Men det var rätt länge sedan nu.

 33. Visst kunde du lagt till en smiley, men då hade jag ju inte trott att du var konspirationsteoretiker på riktigt, och det hade väl varit synd!

 34. @Ö:helena
  Men den mest gångbara teorin numera är nog faktiskt att Shakespeares samlade verk skrevs av självaste Will Shakespeare.
  Myten är många gånger sannare än vetenskapen förmodat.
  Mitt flitiga studium av Sture Linnérs Europas ungtid ger vid handen att även Homeros kan ha varit IRL!

 35. Tyvärr, Gerbilen, Dungeons har vi inte hunnit med — men vi tror att London kommer att finnas kvar i några år till, särskilt efter OS.

  När det gäller om Shakespeares verk skrevs av just Shakespeare, tycker jag att det är kul att filosofera och tänka ut konspirationsteorier och eventuella författarkollektivsaktiviteter — men til syvende og sidst (vad de stavar underligt ibland, danskarna) så tror jag att Will var Will och att han skrev som han skrev för att han var ett geni.

  (Men när man läser hans testamente och ser att han har stavat sitt eget namn på tre olika sätt börjar man ju fundera hur det stod till egentligen.)

 36. Christer

  Det där med stavning var inte så kinkigt på den tiden (vilket ju för tankarna till vissa tishor).

 37. Oj, ser nu att en förvirrande felsyftningsfälla har smugit sig in!

  ”Och att bron öppnades för båtar med ångturbiner till 1972” skrev jag, men menade ju ”Och att bron öppnades med hjälp av ångturbiner för underpasserande båtar till 1972”.

  Bron kan fortfarande öppnas, ja, men numera med hjälp av modern teknik och tryckknappar.

 38. Lotten: Var det verkligen ångturbiner? Verkar konstigt. Såna brukar inte användas för tillfälliga jobb (som öppnandet av bron verkar vara) utan då används ångmaskiner. Kan det vara dina uppdrag i Finspång som planterat ångturbiner i ditt undermedvetna?

 39. Aha, här kan man inte bara slänga sig med fackord hur som helst — jag tolkade det som ångturbiner. Vänta, jag kanske kan lägga ut lite bilder på apparaterna? Hmmm.

 40. Ojj! Fick man se dem? Och fotografera?! Kanske blir en sväng till London framöver. Vi kan ju alltid ta tunneln från Paris 🙂

 41. Ni är så trevliga och roliga och inspirerande! Staden på modet just nu är dock Trondheim! Inte minst för detta;

  http://www.rockheim.no/

  Är det ett museum? En upplevelse? Ett matställe med killerutsikt över Munkholmen? Bestäm själva!

 42. Tyckte väl att det var diskriminering av båtar. Dessutom, om båtarna går på ånga så är de inte lika höga som om de gick på luft. Alltså behöver man inte så ofta lyfta på bron för dem.

 43. Finns det båtar som kan vara överpasserande? Mitt redigerarjag vill stryka ”underpasserande”, det känns lite överflödigt. Som en sten i skon

 44. Och blanda nu inte in Haverud (komplettera med lämplig ring, min telefon har lite svårt för diakritiska tecken på okända ord).

 45. Gerbilen

  De två äldsta barnen och jag reste till London när de var 15 och 16. Vi gjorde Towern, the dungeons, Marquee Club och Stratford-on-Avon och såg Much ado … med skådespelarna i trenchcoat. En dag skulle dottern rida i Hyde Park och sonen dra till en märkvärdig skateboard-ramp för att skriva om den i nån svensk skateboardtidning. Jag dumpades på en pub nära parken, där barnen hittade mej när jag satt vi den öppna spisen och bjöds på drinkar av John och John, två förtjusande gentlemen som mycket vänligt tagit sej an mej. Ungarna var upprörda: ”Man kan inte lämna henne ensam två minuter så blir hon uppraggad!”

 46. PK

  Någon ångturbin har det aldrig varit frågan om. Men från början drevs öppningsmekanisman av vattenhydraulik vars tryckvatten kom från accmulatorer. Dessa accar laddades av två konventionella kolv-ångmaskiner, dvs inte turbiner. Numera är det hydraulmotorer med hydraulolja som medium som driver öppningsmekanismen.

 47. Tackar! Det låter mycket rimligt. Varifrån har PK denna imponerande djupa kunskap?

 48. Håller med Skogsgurra, imponerande PK.

 49. LupusLupus99

  Divea och Skogsgurra, jag tror att det är trollen i källaren som lärt honom det eller så är det Professorn.

 50. PK

  Wikipedia, det allvetande oraklet.

 51. Jeeze!! Hur kunde jag glömma det??

 52. Tror inte att någon om ca 500 år kommer omfamna Globens scen … Å andra sidan är det rätt coolt att gå på konsert på Cirkus.

  Klart man säger aaaaah och oooooh när man går runt i vackra byggnader som byggdes för hand i över hundra år. Tänk vad fint man skulle kunna bygga idag …

 53. (Globen i Stockholm, alltså.)

 54. PK, Dieva: Jo, jag kollade Wiki. Men måste ha läst dåligt. PKs fina sammanfattning hittade jag i varje fall inte.

 55. Åh! Jag har varit på The Globe och sett en föreställning. Det VAR som en religiös upplevelse. Blev även guidad av en gammal man, kändes som han varit med från Shakespeares tid. Det var en väldigt häftig upplevelse!

 56. Åh, Cina, du har sett på riktigt! Vi blev guidade av en gammal tant som hade varit med sedan Shakespeares tid — tre av framtänderna tappade hon runt 1607 tror jag.

  Nu lägger jag ut fler bilder. (Fast jag sparar ångturbinerna som inte är ångturbiner till en annan dag.)

 57. PK

  Wikipedia på engelska var källan denna gång. Ett tillägg till teknikdravlet är att det är elektricitet som har ersatt kolet till ångmaskinerna. Själva ångmaskinerna är ersatta med hydraulmotorer och det vattnenbaserade hydraulsystemet är ersatt med ett hydrauloljebaserat system.
  Själva elektriciteten är dock med största sannolikhet genererad med generatorer drivna av ångturbiner, det var säker det som Lotten syftade på.

 58. Varför ’teknikdravel’?

  Besviken på din slutsats om turbiner. Elektricitet genereras inte lokalt. Utom vid strömavbrott då nödaggregat går igång. Dessutom var det situationen före installation av modernare teknik som det handlade om.

 59. Aktarej, PK, Skogsgurra är känslig när det gäller teknikdravel utförlig teknisk information om turbiner, oscillatorer och mekaniska underverk.

  Själv är jag tacksam för att PK tolkar mig. Och imorrn ska ni alla få bilder på de vackra ångmaskinerna!

 60. Tack för varningen, Lotten! PK verkade annars vara en person som kan uttrycka sig korrekt om just sådana saker.

 61. Läser en gång till. Oj, det är mig du varnar för? Ännu mera obegripligt.

  Om vi nu ska vara noggranna med språket så gäller det väl för sjuttsingen alla språkets grenar? Eller ska tekniken vara undantagen från krav på korrekthet?

 62. Självklart varnar jag PK för dig, Skogsgurra! Moahahahaaaaa.

 63. Känner mig mobbad. Är det nu jag ska gråta? Eller prata med majjen?

 64. PK

  Teknikdravel, på grund av att jag gång på gång till min ständiga förvåning tvingas inse att alla människor inte är lika teknikintresserade som jag och därför betraktar texter som den jag skrev ovan som dravel.

  Jag skulle tro att snudd på all el i England produceras sv ångturbindrivna generatorer. Jag skriver inget om var den genereras rent geografiskt. Ty det vet jag mycket lite om. Dessutom var det bara en parantes för att likt en riddare i skinande rustning på en ädel vit springare, rädda en dam i ångpannenöd.

 65. Förstår dig PK. Vi avslutar detta. Men jag har kvar min uppfattning om att språket bör vara rimligt korrekt. Även när vi skriver om sådant som inte intresserar oss.

 66. Nu måste jag nästan gråta en skvätt, PK.

  Skogsgurra: Du får på inga villkor se PK som en meningsmotståndare. Ni är jätteöverens, faktiskt. Seså, ordning i ledet, keep calm and carry on!

 67. PK

  Har Hr Skogsgurra invändningar mot mitt språkbruk? Utveckla gärna det.

 68. Du måste ha missuppfattat mig grovt, PK. Läs igenom från 22 augusti 2011 kl. 13:49. Jag har inga onda avsikter.

 69. PK

  Ja SG, det har jag säkert. Du skriver att du är besviken på min turbinslutsats och men jag ser nu att språkkängan var riktad till Lotten.

 70. Ja. Och det var inte någon språkkänga. Eftersom både Lotten och jag jobbar med Siemens i Finspång (Lotten med språkliga frågor och jag med tekniska) och det är just dom som gör turbiner så var min tanke att turbintänket kanske skuggade maskintänket.

 71. PK

  Hon är ju självutnämnd språkpolis så hon får tåla kängor när hon skriver turbin istället för maskin. Men säg inte till henne att jag sagt det.

 72. Du kan lita på mig, PK! Hundra procent!

  Men – det var ju ingen känga.

 73. *hör inget*
  *ser inget*

  Humdidum. (Imorrn blir det turbinbilder bilder på maskinparken.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.