Hoppa till innehåll

Dag: 4 mars 2008

Jajajajaaaa: mitt jobb

Abbes pappa formar händerna till en tratt och ger oss alla order att berätta om vad vi till mans har för yrke. Jag drar som vanligt vid ordergivning något gammalt över mig, ynkar en liten stund och gör sedan som jag ska.

Så här hade jag velat skriva:

”Jag är som ni alla vet en världsberömd skådespelerska. Sedan fem år jobbar jag endast med Johnny Depp. Kalla mig petig, men så är det när man faktiskt inte längre måste jobba för brödfödan.”

But no. Jag jobbar helt enkelt häcken av mig.

1. Radioprat februari–juni. Det innebär att jag kl. 07–10 står i en radiostudio och lattjar med lyssnarna och spelar inte särskilt upphetsande musik. Som jag inte själv får välja.

Min roliga kollega Zoni vid spakarna.

 

Att hitta på pratämnen och formulera sig är bara roligt och intressant samt okomplicerat. Att inte somna stående kl. 10:15 är däremot nästintill hopplöst – detta jobb sliter på hjärnfunktionen som en rejäl fylla, vilket komplicerar planeringstiden fram till 12:00 när jag får gå hem. (Jag hoppas att tröttheten bara beror på att jag är ovan.) Betalningen är kass om man som jag bara jobbar fem timmar per dag och är frilans med eget företag som kostar pengar.

2. Skriverier för t.ex. Språktidningen. Det är hur lätt som helst och en dans på rosor. Och ger yttepyttiga kaksmulor när det gäller betalning. Om jag fick välja, skulle jag skriva en artikel per dag och sälja dem för 100 000 kr styck. Realist har jag aldrig varit.

3. Redigering av text – jag arbetar som en redaktör och tvättar bokstäver som besudlats med språkfel i allt från offentliga utredningar till kokböcker.

Del av älskade SIS 03 62 01.

 

Det sker numera oftast rakt in i datorn, men jag tycker mest om att skriva röda korrekturtecken på papper. Det får mig nämligen att se kompetent ut, vilket jag alltid är men inte ser ut att vara. Betalningen är ok eftersom jag njuter så vansinnigt av att inte behöva resa mig ur sängen för att börja tjäna pengar. (Pun not intended.)

4. Föreläsningar om moderna skrivregler – om hur man skriver roligt, om hur man skriver i största allmänhet och hur man gör för att i skrift göra sig förstådd på ett informativt sätt. Och mina föreläsningar äro de roligaste. Därför tjänar jag relativt bra på dem. Problemet är bara att nu när jag jobbar i radio så mycket, måste jag tacka nej till föreläsningar. Nä, jag kommer aldrig att bli rik på pengar.

5. Bloggand… eller nej, det räknas kanske inte som jobb? Eller kan man ta upp sådant som tar tid och som man har nytta av men som inte genererar någon inkomst? Ok, nej.

Ni som nu svarar på denna s.k. utmaning, kan väl lägga till vad ni skulle vilja ha för yrke? Jag gör så här:

6. Basketproffs i USA hade jag velat vara.

Share
30 kommentarer