Hoppa till innehåll

Hallen

När jag gick ettan i gymnasiet (på Hermelin i Luleå), blev en av mina klasskompisar gravid. Jag, som var snudd på okysst, blev inte ens förfärad – jag förstod helt enkelt ingenting. Ett par år senare bodde klasskompisen i Pajala, var gift med en raggare och hade tio barn. Jag, jag bodde i Lund och jobbade på Nationaaaalencyklopedin.

Nu tror ni att detta ska handla om tidens gång och olika falla ödets lotter eller kanske livet längst upp i norr kontra livet längst ner i söder. Men nej, vi bodde ju faktiskt inte i Smygehuk eller Treriksröset, bara nästan.

Det enda jag undrar och ständigt frågar mig är: hur ser det ut i en hall som är dimensionerad för tio barn och två vuxna?
Så här ser det ut i vår hall, dimensionerad för fem barn och två vuxna. Jag hade förstås kunnat arrangera bilden lite och städa en smula, pyssla och dutta – men det är ju så här det ser ut. Och det fungerar!

Detta arrangemang byggde jag innan Treåringen föddes, så Olle och jag får dela på en korg på väggen medan de andra har varsin. På väggen mittemot sitter tio krokar som är till för gäster, rockringar och upphittade kläder som ingen känns vid. På en fjärde vägg har vi lådor som går hela vägen upp till taket. Där gömmer jag saker som Olle blir irriterad på.

Så: hur ser det ut och funkar det i andras hallar? Har ni jackor i stängda garderober och skorna i räta rader? Är det någon som fortfarande har telefonen i hallen? (Jo, förstår ni barn, förr i tiden hade man en sittbar hallmöbel som var till för telefonen och telefonkatalogerna.)

Uppdatering: en sådan här telefonhallsmöbel menar jag.

Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. Wow! Otroligt välorganiserat! Så där har inte vi det i vår hall. Den är visserligen rätt stor, men på det stora hela bor vi inte så vansinnigt rymligt, så hallen måste användas till mycket annat än kapprum. Den rymmer t.ex. både trumset, boxningssäck och symaskinshörna. Jag kan inte ta bilder just nu, eftersom golvet håller på att bytas ut, men de kommer.

 2. Ja du har ju lite fler barn än vad jag har. Så vår hall har inte riktigt samma behov av att svälja saker.
  Vi har en normalstor Hej-och-välkommen-hall, där vi ställer av skorna och har lite småkrokar för nyklar och så. Även en liten hylla för post. Sedan har vi en inre hall där vi hänger av oss jackor och andra ytterläder. Den är dimensionerad för kanske två vuxna och två barn. Skorna vi inte använder för dagen har vi i en skogarderob som finns under ena trappan.

 3. Vår lilla hall är just nu avställningsplats för byggmaterial och vi går rakt in i köket. Ett par skor var ligger och dräller på köksgolvet, resten står mer eller mindre i givakt i skostället i vardagsrummet. Vi har tre krokar, också i vardagsrummet, där jackor kan hänga. De som inte ryms där, får vara i garderoben i klädkammaren.

  När vi får vår nya hall – det vill säga när vi har rivit ut hela köket, byggt om innerväggarna, byggt ett nytt kök och en ny hall – då kommer det att bli så fint, så fint! 😉

 4. Tror Pajalaflickan hade kunnat utbrista i ett ”Bra Lotten, halvvägs där! Snart behöver du också en raggarbil för att alla ska få plats”! Är hon mer lågmäld kanske hon bara säger ”jo”.

  Take your pick.

 5. R Skriverier: Vad synd, jag tyckte att ytterläder gav en extra, spännande dimension till ditt lugna radhusliv. Så bara dagens skor står framme? Om ni har på er dagens skor står det alltså inga skor framme? Vad ska man då snubbla på när legobitarna har tagit slut?

  Översättarhelena: Man kan ta bilder på hallen även om golvet byts ut! För övrigt bytte jag ut (=rev upp) golvet i vår hall den 11 september 2001.

 6. Fundersam

  Med tanke på skor i hallen sa min mamma alltid att det var tur att vi inte var hästar för då skulle det bli dubbelt så många skor. Annat var det när min mormor var ung (född i slutet på 1800talet) För att inte slita på skorna så förvarade hon dem halvvägs på den ca 12 km långa skolvägen hos en släkting. Dit gick hon barfota, satte på sig skorna för att ha skor i skolan och på hemvägen stannade hon hos moster för att lämna skorna. Ingen skoträngsel i mormors hall alltså.

 7. Emi

  Orkar inte ens beskriva eländet, utan tog en bild, som finns på min, något försummade, blogg. Och då har vi bara ett barn, som dessutom inte ens har skor än. Hjälpasligen.

 8. Lotten ->

  Jo, men våra ytterläder har vi i garderoben.

  Alltså tanken är att bara dagens skor skall vara framme. Sanningen är väl kanske att dagens och gårdagens skor står framme. Plus ett par hämta-tidninen-tofflor.

  Men det är ingen snubbelfaktor i vår hall, nej.
  Dock har vi barnvagnen i hallen också – så det är kanske inte direkt vad man skulle kalla jättegott om plats.

 9. Oj oj… här hemma är vi två vuxna, stabila personer. Bara två, väldigt vuxna och lagom stabila.

  Och ändå, ser det ut, nästan som på din bild…. dividerat med fem.

 10. /ingrid

  Vi bor inte stort och nån onödig yta har minsann inte lagts på hallen som är lång och smal, har krokar längs båda väggarna och tre korgar där man lägger kläder/väskor/cykelhjälmar. Jag och tjejerna har var sin korg, mannen tyckte det var överkurs så hans grejer dräller omkring på ett disharmoniskt vis. Bakom toadörren har vi ett skoskåp med plats för ett gäng skor och i en garderob har vi en miljon andra skor. Ungerfär åtta par andra skor står och stökar utanför dörren och det tänker jag åtgärda varje gång jag går ut eller in. Men glömmer så fort dörren slagits igen. Nu kom jag på det igen men vad hjälper det när skorna är utom räckhåll. Jag kunde ju sortera de tre par jag har på jobbet istället, inhöstade i ett skåp. Och just det, två par är just nu hos skomakaren, värst vad MÅNGA skor vi har. (Det tycks som om vår familj är en skock Imelda marcos-onspirerade skosamlare …)

 11. Jag är förstummad!
  Vilken stor hall ni måste ha. AVUNDSJUK!
  Vårt hushåll är två vuxna och två nästan-fyraåringar och en katt.
  Vi har en hall som är förvånansvärt stor för den lilla lägenhet vi bor i. Förvånansvärt stor i golvyta (säkert 15 m2) sett men i förvaring är den VÄLDIGT liten.
  Precis innanför dörren ställs alla skor på en liten dörrmatta, vilket har lett till en regel att ingen i familjen får ha mer än två par skor innanför dörren… efterlevs inte. Sen har vår käre värd försett hallen med en hatthylla som är ungefär en meter lång. Det fungerar inte på vintern. Vi skulle behöva kanske tre meter hylla och mer krokar. Men eftersom vår hall även är nav i lägenheten bryts varenda vägg efter 30-40 cm av en dörr… helt idiotiskt. Under ovan nämnda hatthylla finns en skohylla i två plan, där ska de skor som inte får stå framför ytterdörren förvaras… Vi har för många skor inser jag nu…

  Just nu vägrar min blogg kategoriskt att ladda upp bilder, annars skulle jag med glädje visa vad som ser ut som en skobutik första kvällen efter STORA skorean har börjat.

 12. Telefon i hallen? Check

  Det är nämligen förhållandevis nyrenoverat hemma, och då togs jacken bort i sovrum och vardagsrum. Ringa ska man tydligen göra i kök och hall. (Och någon decttelefon är inte att tala om, eller i, när man har en svärmor som är elöverkänslig.)

  I vår lilla hall har vi också dubbla skohyllor plus dirvor av skor på golvet. Vi är ju trots allt två vuxna och en bebis i hushållet. Men barnvagn har vi inte i hallen, därtill hyr vi en lokal i källaren för 1000 kr i månaden. Som extra hall liksom.

 13. Tvillingmamman: Apropå avundsjuk: jag har alltid velat föda fram tvillingar. Istället fick jag en stor hall. (På 1940-talet var det ett kök där vi har hall nu.)

 14. Om jag gör om ena badrummet & halva köket till hall så ser min ut sådär också! 😉

  Har så’n där typisk tarm-hall, hatthylla & två smala garderober till höger & 6 krokar på barnnivå till vänster, och ett klinkersgolv som blir livsfarligt när man har snöiga skor…

 15. Ökenråttan

  I hemlandet har vi en hall för två vuxna och tre barn. Eftersom vi har högt i tak och hallen har en oregelbunden nisch på ena långväggen har den galne arkiekten designat en fiffig lösning. Mitt på, där nischen är som djupast – garderobsdjup – har vi en inbyggd tvåvåningsgarderob, cirka 2 meter lång. Den består av en stång uppe vid taket och en stång i lagom häng-höjd. Där uppe hänger vinteryterkläder på sommaren och sommarytterkläder på vintern. Gästkläder hängs in i den nedre delen. Den övre delen har inga dörar utan bara två metallpersienner som dras upp och släpps ned så att kläderna inte syns. Den nedre delen har skjutdörrar av spegelglas. Inbyggd spegel och så gör det att hallen ser spacious and delicous ut! På sidorna är nischen grundare (lika djup som ett par 46or). Till vänster har vi skohyllor från ovan till nedan bakom två smala dörrar. Till höger finns skohyllor längst ned och sen större utrymmen för plastbackar för scarves, handskar och mössor. Allra högst upp förvarar vi studenttmössor och panamahattar. Spegelskjutdörren täcker den högra smala delen. Vid långväggen mittemot spegelväggen, bredvid ytterdörren,ligger en hallmatta att ställa våta skor på. På ytterdörrkarmen sitter en vacker mässingskrok i jugendstil, nedskruvad och medtagen från vår första lilla lya… Där hänger man plaskvåta ytterkläder. Mellan dörren till toan och dörren in till våningen står en gammal pianopall att sitta på. Under sitsen ska man förvara noter, men där har jag mina sandaler.

  Denna hall funkar BRA utom när yngste sonen tar hem några kompisar. Då fylls halva hallgolvet av deras 46or. Att jag, i likhet med alla mina kvinnliga arbetskamrater, förvarat halva min skogarderob på jobbet bidrar också till att det funkar.

  Här i öknen är vi bara två. Hallen innehåller en stilig hatthängare, en nätt 5-våningsbyrå av bambu och två stolar med vackra ökentextiler på sitsen. C’est tout!

 16. Nu blir jag tyst! Jag som gnällde på min blogg om kläderna….grejorna som ligger utspridda i hallen och så…
  Jag kommer på grejjen som jag lova dig. ska ringa syrran.
  *helt mållös*

 17. Muhahhha!!!!

  Jag byter mina tvillingar mot din hall vilken dag som helst!!!!

  Eller ja du kan få låna dem, de fungerar utmärkt som preventivmedel för alla som någon gång snuddat vid tanken att det skulle vara mysigt med tvillingar. Jag lovar du blir botad på mindre än fem minuter.
  Desillusionerad är nog ordet jag letar efter.
  Är det likadant med din hall, den funkar bäst i tanken?

 18. Vi HAR telefon i hallen! Den som är kallad dect telefon? Fast den brukar vara vartans. Flickorna ringer på och lyssnar efter var den kan vara…

 19. cruella

  Åh huvva. Vår hall trotsar egentligen beskrivning. Jag är hyggligt nöjd med två saker i den – våra IKEA-skohyllor som är bleck fastskruvade på väggen (golvstående skohyllor är en styggelse, bra ord för övrigt) – antagligen är det tidskriftshyllor egentligen, av den variant som förekom på reklambyråer på 90-talet. Byrån – en gråmålad sak som är måttbeställd och snickrad av pappa (just densamma som skannade Mumin utan huvud).

  Vad övrigt är är tystnad.

 20. Ökenråttan skrev ”studentmössa”. Ser ni min pappas på bilden?

  Det är sådant jag trooooor att ni ska kommentera, men så hittar ni på helt andra saker. Kommenterare är som Kinderägg.

  Är fortfarande förundrad över att ingen igår frågade vad jag gjorde med Vasiljev. (Ånä, idag är det för sent att fråga.)

  Cruella: vad övrigt är, är i vår hall är inte tystnad. Ty Olle, han är en hallpratare.

 21. Ami

  Mina kära söners högsta önskan är en större dörrmatta samt att slippa stå i sovjetiskt långa köer för att överhuvudtaget komma in i sitt hem.
  Grannen ovanför låtsades inte ens om att kvadratmetern försökte likna en hall utan byggde raskt ett nytt kök på platsen. Lyllos honom. Nu har han femton skåp att slänga in mössor och vantar i och en ypperlig diskmaskin som fixar dom leriga skorna i ett nafs!

 22. Ökenråttan

  Jo, vi har tyristorer (visst heter det så?) på hallbelysningen. Då man kan dimma ned den så att inte värdfolk och gäster ser så glåmiga och trötta ut medan hallkonversationerna brusar på sent om kvällarna.

 23. Haha:). Vi har en hall och så et ”skorum”. I vårt renoveringsobjekt så hade förra ägaren förberett för toalett i detta rum men den är bara sååå perfekt för skor och jackor och post och overaller som ska tas undan!

  Där är allt utom ytterkläder som vi använder för stunden.

  Annars ser det ut som hos er hos oss.

  Men hallen känns hyfsad (lite uppsnyggning av tak och väggar och möbler bara…)

 24. Fundersam: Nu har jag tänkt på din mormor hela dagen.

  Annat vi har att tänka på (och måste slå upp i NE) är:
  1. dect-telefoner
  DECT, Digital Enhanced Cordless Telecommunications, standard för trådlös telefoni utformad av standardiseringsorganet ETSI (European Telecommunications Standards Institute). Den första standarden blev klar 1992, och samma år togs de första systemen i bruk.

  Där ser man. Jag har aldrig förut använt mig av detta ord.

  2. tyristorer
  tyristor, halvledarkomponent uppbyggd som en pnpn-struktur. De yttre p- och n-skikten utgör anod resp. katod, och en styrelektrod är ansluten till ett av mellanskikten. I backriktningen är de båda yttre pn-övergångarna spärrande, medan i framriktningen tyristorn kan anta ett blocktillstånd och ett ledtillstånd. I blocktillståndet är den mittersta pn-övergången spärrande, och tyristorn kan ta upp stor spänning. Med en strömpuls på styrelektroden fås strömmen genom tyristorn att öka.

  Nämen hjälp och skäms, vem var redaktör för den artikeln i NE?

 25. Tvillingmamman

  Jag som tydligen inte var med på tekniklektionerna i skolan och inte (för ovanlighetens skull) blev klokare av vad Lotten skrev…

  Sååå vad är en tyristor och vad har men dem till?

 26. Ewa

  Jag har telefonen i hallen. Dock i den övre hallen…

  Den nedre hallen är det enda som befinner sig på nedervåningen i lägenheten.

  Den är, minst sagt, minimal. 2 personer kan möjligtvis befinna sig där samtidigt, men om man ska ta av eller på ytterplagg så är risken stor att man antingen slår till den andre eller att man slår i väggen. Som tur var finns trappan upp där så man kan fly dit…

 27. /ingrid

  Det måste ha varit samma skribent till ”tyristor” som till ”gelatin” i NE — lika obegriplig text där nämligen. Nioåringen har medelst lärare och Kamratposten (denna källa till information!) fått reda på vad gelatin är gjort av och slutade omedelbart att äta godis och annat som innehåller gelatin. Sexåringen hänger på vilket är strongt, hon är en godisråtta. Nu är det bara jag och mannen som fortfarande äter det sega odefinierbara bottenskrapet från kalaspåsarna. Trots att vi vet vad det innehåller.

 28. Pernilla

  tyristor halvledardiod, anv. som styrbar likriktare. (enligt Prismas stora uppslagsbok från ca 1984)

  Någon som blev klokare?

  Inte jag i alla fall – sov nog för gott under föreläsningarna i ellära….

 29. Jamen, nu måste jag nog vara lite besserwisser igen, trots att det bär mig emot. Det heter väl för bövelen telefonhallmöbel!Det är ju inte frågan om en möbel för telefonhallar (=telefonhallsmöbel) utan en hallmöbel för telefoner (=telefonhallmöbel). (Kommentaren är inte i första hand riktad till fjortonåringen; du skrev väl bara som din mor.)

 30. Anonymous

  Vi har telefon i hallen, två i köket (varav en är bärbar), i två sovrum och dessutom har alla fem varsin mobiltelefon. Telefonkatalogerna har vi i datorn.
  Dator har vi i köket, i två sovrum och en i vardagsrummet. TV-apparater har vi i vardagsrummen och i två sovrum. Undrar om det är mycket strålning i vårt hus?

 31. Jag nästan skäms. Så välstädat jag har det. Jag har ett överblivet pannrum, som blev väldigt rymligt när oljeeldningen ersattes av fjärrvärme. Jag har regler att saker ska ställas undan…och killarna känner till reglerna och att jag tycker att hallen är helig för mig. När jag kommer hem vill jag känna bara glädje….äntligen hemma – skönt. Inte som om jag anlänt till ett arbetsläger.

  Därför tar jag varje dag och tar alla saker som man inte hunnit eller av annan anledning inte tagit bort från hallen och tippar i pannrummet. Grabbarna frågar inte ens…de går till pannrummet och letar. Och ett litet tag så skärper man sig ….och så letar man i pannrummet igen. Jag orkar inte tjata…och viktigt är det för mig…så det fick bli en lite dramatisk lösning.

 32. Men för möbeln, Översättarhelena, är det någonstans du ska vara besserwisslig, så är det ju här.

  (Jag har skrivit fel på fel på fel i tre långa dagar nu. Skyller på hjärnsnoret.)

  För visst har du rätt, Helena. Jag kryper och krälar i ditt snor. Stoft, sorry. Fotbollförbundet, däremot, de kan dra åt pepparn. (Fotbollförbjudet tror jag att embryo hade kunnat kalla det.)

  Fjortonåringen ska jag dra ut på loppis.

 33. Flyttade hon inte till Kurravaara? Byn är känd för att vara den mest barnrika byn i Sverige, om jag inte minns fel. Hur hallarna ser ut där har jag dock ingen aning om.

  Uff, min blogg kommer igång snart, när jag har bestämt mig hurpass privat/personlig den får bli. Klurigt värre!

 34. Ökenråttan

  Är det tal om hallen, då faller tanken på min allra första egna lya, världens minsta lägenhet. Den bestod av 1 rum, 1 toa, 1 garderob och 1 köksskrubb. Kompisarna klev in, tittade sig omkring och så frågade dom ”Varför har du sängen i hallen?”

  En gång hade jag party i denna lilla lägenhet. Fjorton personer. Alla tände varsin cigarrett (vi rökte som skorstenar på den tiden!) och sen såg man ingenting.

 35. För några år sen ställde jag kassar i hallen.
  På den ena skrev jag ”för små” den andra fick texten ”trasiga”. Sen fick varje familjemedlem (4 st) gå och stoppa sina skor i endera kassen (som snabbt blev flera exemplar) eller ställa de fungerande skorna i en rad på golvet.

  Undrar om inte den proceduren skulle kunna upprepas?
  Fast kanske kanske är det i så fall sista varvet som ”för små”-kassen skulle vara med.
  Här sitter vi på sparken en stund. Alltså finns det skor till alla årstider framme. Fast sommarskorna brukar åka undan…

  Hatthyllan borde nog saneras på liknande sätt.

  Någon dag. Någon vacker dag…

  Wv: nsart. Är det snubbel på ”snart”?

 36. Gjorde en bildsökning på ”kapprum” och fick upp din blogg. Bra inspiration. Vi ska till att göra om vår hall ordentligt så allt får plats och är lätt att hålla hyfsat i ordning (din blir visar på större ordning än vad vi har nu i alla fall) till vår familj på 2 vuxna och 4 barn. Tror jag ska ta ock skriva ut bilden – tack för att du delar med dig!

 37. Lycka till, Linda!

  Det som funkar bäst i vår hall är de små facken där barnen kan lägga läxböcker och max ett par vantar eller en mössa — det är meningen att det ska vara ont om plats, annars blir det bara fullt av skräp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.