Hoppa till innehåll

Dag: 12 september, 2006

Gasugnsgrubbel

I fredags beklagade sig kommentatorskan Ökenråttan i kommentarerna för att hon inte behärskade gasugnsmatlagning (=gasugnslagamat, kommer i nästa upplaga av SAOL). Kommentatorskan Cruella rusade till hennes hjälp, men Ökenråttan förstod ingenting.

Här i Sålunda stad kontaktar vi omedelbart gasugnsfilosofen Orangeluvan – tillika min lilla lillasyster – som har jättemånga tandkrämer och som på inga villkor någonsin tänker skaffa sig en blogg men som gärna breder ut sig när det gäller gasugn. (Mina repliker är kursiverade.)

Det finns olika typer av gasugnar. De bygger alla på tre förutsättningar:

1. Stora gaskranen ska vara öppen. Vår gaskran sitter i ett köksskåp. Kan också finnas under diskbänken.

– Mästerschwester frågar sig omedelbart var den lilla gaskranen sitter.

Men äh.
2. Gas skall strömma ur själva plattans gasring.

– Platta? Men finns det plattor i ugnen?

Sssccchhhh.
Det åstadkommer man genom att vrida på något som ser ut som ett vanligt elugns-vrede. Ibland kan det krävas att man trycker in ett vrede samtidigt som man vrider, och håller det intryckt tills man har tänt gasen. Se 3.
3. Eld/gnista skall antända gasen. Det kan ske på tre sätt:

– Jag tycker att ”skall” är ett för starkt ord och anser att man kan ta bort de två ll:en efterso…

Du är ju hopplös. Lyssna nu.
a) Med hjälp av tändsticka som stryks mot plån och sedan förs mot gasen.

– Åh. Kommer du ihåg tändstickorna som jag köpte i England 1979 som man kunde tända mot sko…

Ja.
b) Med hjälp av gnistgenerator, som även kan vara defekt/tom cigarett-tändare, emedan den oavsett tillgång till drivmedel brukar kunna generera gnistor. En gnista räcker för att tända gasen.

– Du låter som en gasugnsprofessor. Coolt. Alltså, man kan använda en tom sådan där som ser ut som en pistol och som inte längre funkar som ljuständare? Vill du ha mina gamla?

Mhm. Kanske det.
c) Med hjälp av inbyggd gnistgenerator, som kan sitta vid sidan av vredena. Men om man nu har tillgång till a) eller b) kan man ju strunta i att leta efter c).

Vill man använda ugnen är det oftast så att gasutsläppet sitter under en bottenplåt nederst i ugnen.

– Är det inte det som är poängen? Att man vill anvää…

Märk inte ord.
I bottenplåten kan det finnas en liten öppning, där man kan föra ner a) eller b), eller hålla denna intill öppningen. När gasen strömmat upp genom hålet når det a) eller b) och så säger det whom! och så antänds gasen. Kan vara läskigt för den ovana. Särskilt om gasen har hunnit fylla ugnen innan man får a) eller b) på plats…

– Ööööh. Vad heter den där filmen där hon lägger sig med huvudet i ugnen och …

Koncentrera dig.
Titta även på punkt 2) ovan: håll ugnsvredet intryckt tills gasen har värmt upp någon termostat någonstans – gasen kan sluta strömma ut om du släpper för tidigt, och så får du börja om.

Övriga punkter som är bra att veta:

* Det är ganska svårt att baka bröd i gasugn. Små, nätta frukostbullar är i det närmaste omöjliga att få färg på. Lite större bröd med längre gräddningstid är inne tillräckligt länge för att få färg. Det går lättare att få färg om man först penslar med ägg på ytan.

– Tänk om man kunde pensla ägg på sig på sommaren om man ville ha lite extra färg.

Lita inte på färgen! Om du vill veta om brödet är färdigt, prova med provsticka.

– Låter som en valaffisch! ”Lita inte på färgen!” Kommer du ihåg att mamma bröt provstickor av en trävisp?

Ja.
* Gas som förbränns kommer att lämna efter sig koldioxid och vatten. Med andra ord kan du odla tomater i ugnen. Nej, skojar bara. Ugnen är i allmänhet fuktigare än en vanlig ugn pga. ångan som genereras, och fungerar därför som en omvänd varmluftsugn, som ju är torrare än en vanlig ugn.

– Ångbastu! Kommer du ihåg när jag bastade med Vasiljev?

Ja.
* Vill du gratinera något? Glöm det. Alternativt: sätt ugnen på högsta värme, vänta några minuter, och placera rätten allra högst upp och håll tummarna. Oftast är gratängen soggig och överfärdig innan rätten fått någon som helst solbränna.

– Soggig är ett bra ord. Kleggig inbegriper liksom att man är nere och kladdar med händerna i kletet, medan soggig bara antyder kladdigheten utan palperande. DEN SOGGIGE HÄMNAREN ANFALLER MÖRDARTOMATERNA!

Vad du tramsar.
* Ugnen och plattorna blir varma snabbt. Man behöver inte förvärma ugnen eller sätta på start en halvtimme i förväg. Den blir varm på ett kick. Samma sak med plattorna: det går väldigt snabbt att anpassa värmen upp och ned, vilket är en väldigt bra egenskap.

– De som har kommit i klimakteriet funkar inte som gasugnar, med andra ord.

Nu måste jag jobba, tyst storasyster: jag är en seriös, yrkesarbetande kvinna!

– Du är en seriös kvinna med en bulle i ugnen! (Ja, min syster är lite inom parentes.) När du flyttar till radhus som en ärbar kvinna om ett halvår ska du ha varmluftsugn, va?

Ja.

Share
37 kommentarer