Hoppa till innehåll

Det Krångliga Receptets Dag

I förrgår var det tryckfrihetens dag.

Såja, då var det sagt. Jag kommer sällan i tryckt format. Alltså är jag tryckfri. (Dessutom är jag strykfri eftersom jag inte är kompatibel med strykjärn. Igår såg jag en burk med fettfri majonnäs i vårt kylskåp och allt jag kunde tänka var 1) vad läbbigt 2) så konstigt majonnäs stavas.)

Fokusera nu. Man ska kanske inte skoja om tryckfrihet.

Igår var det bloggens dag. Jag förstår inte hur jag kunde missa det. Att alla missade bloggtröjans dag den 1 mars förstår jag alla – men bloggens dag? Anybody?

Det verkar som om man då, igår, skulle ha tipsat sina eventuella läsare om fem bloggar som är värda ett besök. Jamen jag har ju länkarna till höger till sådant. Läser ni alla Embryo och Saker som händer till exempel? Ja, jag tänkte väl det. (Vi vänder på’t. Ge mig länkar till sådant som ni tror att jag har missat!)

Fokusera på ämnet.

Nu utnämner jag helt bryskt denna dag till Det Krångliga Receptets Dag! (Ni vet, jag är ju en matbloggare.)

Min mammas godisbröd
Nej, man ska inte ha röda racerbilar eller punschpraliner i – men det blir gott som godis. I morgon.

Ta på ett förkläde. (Rowells, 1967. Den längst till vänster kallas ateljérock.)

Dag 1
(När det i recept står ”Dag 1” tappar jag omedelbart koncentration, kraft och inspiration samt lust och kravlar mig till närmaste ärtsoppeburk. Men håll i er, detta är värt besväret.)

Ta fram:
14 dl kokande vatten
9 dl rågmjöl

Blanda i en bunke och täck över detta, som jag kommer att helt logiskt kalla rågmjölsblandningen. (Sätt en lapp på bunken, vetja!) Om du täcker över med en handduk blir den slabbig och blöt som ett våtvarmt omslag. Om du tar folie blir det alldeles brunt och oxidationsskadat på insidan, men det är nog helt ofarligt ändå. Om du har en plastskål och väljer gladpack att täcka med, fäster de inte vid varandra och plasten blir kladdig när den faller ner på klegget. Hå hå ja ja.

Ta fram:
2 pkt jäst (ja, 100 g)
1 dl vetemjöl
2 dl vatten

Blanda detta – som jag kallar jästblandningen – i en annan bunke och täck över. Eftersom det här inte är en varm blandning, behöver jag inte lista eventuella risker här.

Dag 2
Svär en ed över att du satte igång att baka igår när du egentligen skulle vilja ligga och pilla dig i naveln hela dagen (trots att det ju är jätteobehagligt att pilla sig i naveln egentligen).

Ta fram:
2 dl rågkross
1 dl vatten

Koka upp denna blandning och ställ åt sidan ett tag. (Jag tror att det ska svalna lite.) Häll sedan allt i rågmjölsblandningen – den som igår var varm men som idag påminner om när jag städade trappan på Akademiska Föreningen dagen efter Jesperspexarnas premiärföreställning.

Ta fram:
2–3 kokta, rivna (eller mosade, pressade eller sönderstampade) potatisar
2 dl vetekli

Häll även detta i rågmjölsblandningen. Här brukar jag inse att skålen jag har valt är för liten och byta ut den mot bålskålen och därmed göra även diskningen till ett megaprojekt.

Häll i nu också jästblandningen från igår i rågmjölsblandningen. Jästgeggan har svullnat upp under natten och luktar som när man öppnar en bortglömd, jäst julmust runt påsk. Helt ok, man blir lite sugen på öl.

Ta fram:
1/2 pkt jäst (ja, bara 25 g)
1,5 dl mörk sirap
1–2 msk hel anis (stöt gärna i mortel lite)
1–2 msk hel fänkål (stöt gärna i mortel lite)
(Om man saknar mortel, kan man ta 1,5 påse malda brödkryddor – ca 25 g. De funkar också för de innehåller just precis exakt anis och fänkål!)
2 msk salt (låter mycket men är helt rätt)
nästan 2 kg vetemjöl

Rör ner allt detta i rågmjölsblandningen. Ta mjölet i tre–fyra omgångar. Det blir en nu stabbig deg som man får rejäl träningsvärk av att knåda. Men detta moment lär också göra dekolletaget snyggare eftersom man tränar rätt muskel under brödknådning. Gäller även män och karlar som har försett sig på basketspelaren Marcus Schenkenberg. (Tssst. Jag har en motordriven hushållsassistent.)

Jäs nu i 30 min.
Baka sedan ut sex runda bröd. De ser löjligt små ut, bröna, men det blir så bra så.
Jäs 30 minuter igen. Skär två–tre skåror i varje bulle så ser de snygga ut. Om nu detta var krångligt, så tro inte att det blir lätt i ugnskapitlet som följer!

Sätt in en plåt i 250 °C. Efter 20 minuter tar du ut plåten, sänker värmen till 200 °C, penslar bröden med vatten och sätter in plåten igen. Efter ytterligare 20 minuter tar du ut plåten, sänker värmen till 180 °C, penslar bröden med vatten och sätter in plåten igen. Efter ytterligare 20 minuter är bröden färdiga. Jag har en varmluftsugn, så jag ställer in bägge plåtarna på en gång och behöver alltså bara springa fram och tillbaka till spisen under en timme.

Puh! Om nu någon till äventyrs testar detta recept, får ni gärna skryta med det här! Detta är alltså världens i särklass godaste bröd, så är det.

Uppdatering:
En som hänger på: Äpplekaka Sånga Säby!
En till som inte kunde stå emot: Örtrökt vitlökskyckling i klotgrill!
Å hurra: Kräftstjärtar i Pernod!

Share
Publicerat iBloggen

48 kommentarer

 1. bibbi

  Hoppsan och Hallå! Är jag inte ensam som sitter klarvaken och stirrar ut i septembernatten.
  Jag funderar starkt på att dammsuga eller städa byrålådorna om inte Jon Blund kommer med sitt paraply inom en snar framtid. I vårt hus är vi alla mer eller döva, eller hörselskadade som det heter nu för tiden, så jag stör ingen. Kanske ska jag baka i stället? Eller sortera fotografierna som ligger, osorterade sedan 70-talet. Eller?
  Äsch, jag går och lägger mig. Suss gott.

 2. Bibbi: Även jag låg vaken — fast utan dator. I natt höll jag nämligen tal.

  Först höll jag tal på en idrottsläktare. Vaknade kallsvettig.

  Sedan höll jag tal på ett kontor. Alla skrattade åt mig, men jag vaknade kallsvettig.

  Sedan höl jag tal på en basketplan. Vaknade kallsvettig.

  Det hela är mycket underligt eftersom jag de facto gillar att hålla tal och alls inte i verkligheten blir kallsvettig.

  Nu ska jag gräva ner mig i Filmgruvan!

 3. Jag som vaknade för en timme sen, känner mig redan trött! Det blev mycket nostalgi i bilderna! Jag minns min mamma. *skratt* Till sist, tackar jag för upplsyningen om bloggtröjans dag 1 mars. Fattig som kyrkråtta just nu. Ridskolan blev månadens största utgiftsposten förutom boendekostnader.

  (Funderat på om att skriva Första hjälpen i Svenska?)

 4. Jag är på kurs i Fjollträsk och kan varken blogga eller baka bröd. Så mycket man missar! Baudelaire har jag haft mycket svårt för (men jag har varit vid hans grav) så jag kan inte avgöra om du har citerat rätt. Däremot har du glömt den grava accenten över après. 😉

  Flaubert ska vi helst inte tala om. Jag är fortfarande upprörd över hur han behandlade stackars Emma Bovary. (Ja, jag vet att hon inte är en verklig person, men ändå.)

  ww: deadard
  Är det en varning, tro?

 5. Såååå…
  Idag ska jag faktiskt baka… och förhoppningsvois kunna avnjuta extra gott bröd på söndag…
  Avlämnar rapport om resultatet på måndag.

  PS.1 får jag länka till din excellenta blogg?

  PS.2 Wv säger jyrikhlw.
  Juridiskt helvete i förkortning?

 6. Jag är också strykfri, fast jag är nog ännu mer brödbaksfri. Det som skulle få mig att baka bröd vore väl möjligen det där med dekolletaget. (Jag tycker däremot det är lite kul att baka kakor.)
  Men en ateljérock fattas helt klart i min garderob!

 7. cruella

  Det får allt lov att vara gott med alla dessa MOMENT! Oj vad många bunkar. Och jag minns min mors stånkande över rågbrödsdegen som i går. Själv går jag åt andra hållet och hittar recept som bara kräver EN jäsning och INGEN knådning. Bara blanda, jäsa, tippa. Fast jag vet inte just om det blir världens godaste.

 8. Jag skulle egentligen inte kommentera nu eftersom jag sitter på en spikmatta med en bila hängande över mitt huvud, men jag råkade få denna word verification:

  buwllbrd

  Bullbröd!

  Vänta nu. Dekolletaget syns ju inte om man är klädd i ateljérock. Nyskapande design behövs helt klart.

 9. Hörrö… det där goda brödet borde gå att göra på en dag! 😀 Gott lät det hur som helst.

  Jesper? När? Vaff? Är du Jesperspexare? Då har vi gemensamma bekanta. Kanske var du i vårt fina skjul ”Ueberbrett’l” på karnevalen -94? Jag och ett antal andra, varav lejonparten med Jesperbakgrund.

  (utfaorjz)

 10. Vad var det för datortillgänglighetsdrama som utspelade sig för dej igår? Fick spridda antydningar om det igår och undrade om förklaringen skulle komma idag.
  WV: ntlplywd = Nattlig plywood!!! Eller möjligen naturlig.

 11. Emi

  Jag skriver ut receptet och sparar tills min lilla dotter har flyttat hemifrån (=när jag beträknar att ha tid att prova det). Fast det jag egenligen skulle skriva var att jag faktiskt inte alls missade bloggtröjans dag. Jag tog till och med ett kort på min enorma mage i tröjan (storlek S), plus badrumsspegelprickar och tänkte på det viset tacka för fru Bergmans stora generositet. Sen hände nåt så jag glömde det… Vad det nu var. Men jag är på nästa år igen *lovar*

 12. Krångliga recept har jag inga. Men heller inga enkla, i stil med ungkarlsreceptet ”fiskpinnar i brödrosten” och ”potatismos gjort på vatten från varmvattekranen”.

  Just idag har jag skrivit ner ett recept på en chokladkaka på en ”blogg”,som ursprungligen startades bara för mig själv – ett sätt för mig att få ordning på alla lösa receptlappar som låg och drällde i lådor och skåp.

 13. man ska läsa alltning alltid hela tiden övrerallt

  eftrersom annars kan man missra det där som är det där som man har missrat

  det finns så mångnga dagrar som ska hyllra alltning mögligt

  hjuldagen jaha okcså varför dårå

  kanylbullens dag jaharå jaharå

  påskcdagen skoldagen våffleldagnen lördagen det är på lördagen man ska lörddra sej vill säja tvättdagnen det säjer jag nu lite info info

  dom värsta dagrarna är dom internationella eftrersom då blir det så stort att man inte fattrar

  det är kanske därför man blir avväpnad det är därför dom hittrar på internationella dagrar i frågror som är omögliga att lösa ellrer för knepriga för makcthavrarna

  internationella fredsdagen ja det var ju lykcat

  internationella internationalens dag för allan arbetrare ja frågra städstjälpen som du ska betalra sammetidigt som du sittrer och tja surfar på jobbret okcspå inte har tiiid att städa upp dina lortrar själv

  internationella kvinnodagen morran brukrar säja att ja resten är nationalistiskca mansdagen i alla fall så

  internationella fndagen vad fn dårå det undrar jag nu yo

 14. Bim

  Öhh… hur ställer man in 180grader på en gammal hederlig spis… det finns ju bara 175-200grader där… tänk om jag då råkar få lite mer än 180grader… hur går det då med brödet??? En stilla undran bara… eller måste jag inhandla ny spis???

  Vilket kanske inte vore helt fel, men varmluftsugn… hur gör man då med alla gamla hederliga recept man har??? orsakt till nyinköp att kokböcker???

  Må så gott… en Sjöbackbo på irrvägar – feberyran – ute på nätet…

  http://sjoebacka.hotserv.dk

 15. source: Ja, eftersom jag inte håller med Albert S tycker jag CITATET är onödig kunskap
  Ur Wikipeda:
  Räkna de lyckliga stunderna blott, svensk film från 1944 baserad på Guy de Maupassants novell Une veuve.
  Musik i filmen bl.a.
  – Räkna de lyckliga stunderna blott, musik Jules Sylvain, text Karl-Ewert, sång Britt Leonard –
  som ju är en av de mest MINNESvärda från salig grammofontimmens repertoir!

  Den som vill ha ett ENKELT och elegant recept på äppelkaka kan besöka min blogg.

 16. recept på äpplelkakca är lika med ta äppelen okcså hugg hugg hugg hugg hugg hugg hugg hugg hugg hugg hugg hugg hugg hugg

  tills man har kommrit till andera sidnan det är kina japan

  där har man fujiäpplen paradisäpplen

  där struntrar man i äpplekaka där struntrar man i nästnan allting

  annraras kan man ta kakror okcså läggra äppelen ibland ibland dom okcså då har man äppelkakor det säjer jag nu yo

  fast äppelen intar vi bara som calvados vi inom kivikkooperativet embryo okcså hans rödkindrade vännrer cox orange okcså gammlel garvensteiner han kan garva oj oj

 17. Oj, embryo är också en fullfjädrad matbloggare! Men är h*n även en modebloggare?

  (Ni hör att jag försöker utmana lite, va?)

  Måste rusa igen. Jag har problem med flingor som fastnar i tänderna, en dum deadline, en basketklubb som fyller 50 och väldigt mycket obakat bröd. Fast jag tror flingorna stör mig mest, faktiskt.

  WV: uclabrth … sådan andedräkt man får när man går på amerikanskt college?

 18. Helgfriden har infunnit sig!
  Den gamle sjunger om den glade bagaren i San Remo!
  Han, alltså den gamle, var där som ung 1952 och sam militära EM.

 19. Ok, här fredagssjungs det ohyggligt intensivt. Den galen Skotten och den nerviga Bästisgrannen samt min Djefla Man vrålar ”My Way” i karaokemaskin.

  Jag städar en Bästisgrannens kök, vilket känns jättebra.

  Oj! Nu smet kaninen! Tråkkaninen som har varit instängd i en bur i fem år i trädgården har ätit sig ut ur fängelset! Oooohhooooooo allihop!

 20. Du vinner. Jag kan bara sånt med högst 3 ingredienser.

  Men – jag fick nostalgikick – min mamma hade alltid såna rockar och förkläden som barnträdgårdslärarinna på 60-talet. (Inga folkliga förkortningar här, inte!)

  Jag har ett sånt förkläde kvar, i turkos, med typiskt 60-talsmönster. Och precis som en av damerna såg min dotter ut när hennes kör hade 60-talskonsert. Svinrygg, förkläde, pärlor i öronen och snäv kjol…

 21. margareta

  jag har ett recept på Lättlagad och trevlig fruktkaka.
  1 dl socker 4 ägg 2 dl torkad frukt 1 tsk salt 1 dl farinsocker 4 msk citronsaft nätter 2 liter whiskey.
  Ta fram en mellanstor skål. Kolla whiskyn genom att smaka. Häll whisky i ett decilitermått och drick. Upprepa. sätt på elvispen. Smaka återigen på whiskyn, om den fortfarande håller kvalié. Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker och vispa igen. Kolla om whiskyn fortfarande är god, drick ännu en kopp. Schtäng av elvispen. Knäck två hönor och schläng i schkålen, med all torkad frukt…Sätt på elvischpen igen… Om den fruktade torken fastnar i schkålen, vrid loss den med en muvschkrejsel. Schmaka sen om whiskyn förtfarande är god. Schen schka du schila 2 dl schalt, eller nåt schånt. De é inte schå noga. Kolla whischkyn. Schila citronsaften, lägg till en mat…sched…och schå socker.ller nåt, va fan. Schmörj ugnen. Vrid kakformen på 200 grader, glöm inte att schtänga av elvischpen. Schläng ut schkålen genom fönschtrer, och…schååckolla schen whiskyn.
  Gå å lägg dej… Vem fan schänner för å äta en jävla fruktkaka i alla fall…???

 22. Lena B.

  Margaretas fruktkaka var då sannerligen trevlig, säger jag som nu är åter i öknen – på alla plan.

  Att få kommentarer av embryo – respekt, som dom säjer…

 23. Lena B.

  Krångliga goda brödet låter som elaka Birgittas mosters recept. Fast det är lite lyxigare; i stället för potäter tar man lingonsylt eller blåbärssylt. (Jag har ju sagt att jag gärna vill vara värst. På min dator har jag en lapp, ”J’ai toujours raison”, för att riktigt påminna mig själv, så att jag inte tappar stilen.)

 24. margareta

  bland ingredienserna i Fruktkakan jag skrev om igår, insmög sig ett fel. Det står nätter och det ska vara NÖTTER naturligtvis.

 25. Stina

  Förkläde är praktiskt och bra. Hoppas att att du använder ett när du pysslar där hemma.

 26. Hm. Läsa igenom receptet först … Japp, gjorde samma misstag sim du där Lotten, med för liten bunke. Fick byta rågkross mot 4-kornskross från 2010, har ännu inte hunnit kolla fänkåls- och anisbeståndet. Vetekli vet jag att vi inte har. Kan man ta mannagryn?

 27. Just det, fick sätta på potatisen i detta nu. Och kör diskmaskinen, där bakbunken från gårdagens bak står … Det här ska nog gå bra, inte värre än vanligt. (Jo, kanske lite.)

 28. Om du tar mannagryn kommer just ditt bröd att vara det stabbigaste brödet i staden, Pysseliten!

  OBS: man kan inte skippa anis och fänkål Då blir det katastrof. Men man kan ta färdigblandade brödkryddor istället om man är på det humöret.

 29. Jag har mortlat kryddorna, som fanns! Nu vilar degen och jag oss från varandra, den var rackarns kletig! Kanske för att jag bytte kli mot graham och därför tog mindre av vetemjölet – kanske för lite, men min erfarenhet säger att rågdeg ÄR kladdig, så jag tror det blir bra ändå. För övrigt ett riktigt roligt recept!

 30. […] hade inte alltid förkläde som på bilden, men har det fortfarande så fort det lagas mat. Pappa hade runt denna tid ett par […]

 31. […] är jätteenkel, förutom brödet som är det krångligaste världen har skådat.  Matvetesallad, massa pastaskruvar med en burk pesto ikluttad, sallad, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.