Hoppa till innehåll

Etikett: tryckfrihet

Jag får skriva vad jag vill!

Min djefla man från köket:
– Lotten! Idag är det tryckfrihetens dag!

Jag från toan:
– Det var ju på tiden! Kan de bannlysa strykjärnen när de ändå håller på?

Den djefla mannen med munnen mot toadörren:
Tryckfrihet!

Ok, men när strykfriheten hyllas, kommer jag att stå längst fram i ledet. Jag är ju inte särskilt tryckt, bara uttryckt och betryckt.

Eftersom jag får skriva precis vad jag vill, har jag idag två skilda ämnen att ta upp.

1. Faktasökning på nätet
Damon uttryckte igår mild oro över hur fakta förvrids för att vi inte anstränger oss tillräckligt när vi söker information på nätet. Jag håller helt med. Man

  • knappar snabbt in några sökord
  • går in på första bästa träff
  • litar på vad det står där
  • sprider den informationen vidare.

(Jaja, ”man” är ett sätt att dra alla över en kam, men jag får faktiskt skriva vad jag vill idag.) Som faktasökningsexempel tog Damon: vad var det egentligen Sven Jerring sade om japaner japaner under matchen Japan-Sverige i OS i Berlin 1936? Han fann i tur och ordning:

  1. Wikipedia 1: Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner.
  2. Wikipedia 2: Japaner, japaner, japaner.
  3. En icke namngiven bloggare: Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner.
  4. Mats Olsson i Expressen: Japaner, japaner, försvarande japaner.
  5. Susning.nu: Japaner, japaner, försvarande japaner.

Jag googlade på OS Berlin 1936 jerring japaner och kom till SR:s radioreferatsida där jag lätt som en plätt kunde lyssna på Sven Jerring. För att inte sprida falska japanercitat vidare och besudla Jerring med felaktiga japaner, kommer även här i min blogg eftersomjagfårskrivavadjagvill de exakta orden! (Fanfar!)

Först säger Jerring:

… å så händer ingenting …
men att Hallman går fram nu …
han väntar men nu går han fram …
Japaner, japaner, japaner, se japanska försvarare di är små män, sannerligen, di är hårda!
Inkast för Sverige från vänster …

Ganska fjuttigt. Men det kommer mer! Det riktigt klassiska, i matchens slutsekunder, lät så här:

Japaner, japaner, försvarande japaner, från sig vilt slående japaner och lika vilt angripande svenskar.

Japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att få segern åt Nippon … och svenskar som kämpat redligen men som nu är slagna. Med 3-2 vann Japan över Sverige i den olympiska turneringens första rond.

Slutsats: man kan lita på www.lotten.se mer än andra källor. (Jag får skriva och dra vilka slutsatser jag vill idag.) Vid en närmare kontroll är Wikipedias artikel om just Sven Jerring nästan lika korrekt som mitt citat. Men. Ah. Pah. Äsch.

2. Knivskarp installation
När jag kom hem efter träningen igår, hittade jag tonåringar i varenda hörn och en installaton i köket.

Egentligen borde min reaktion ha varit:

– Men hur gick detta till?
– Vem?
– Varför?
– Fanns små barn närvarande vid tillverkningen?
– Tänk på skärbrädan!
– Vad ska vi göra nu?

Men nej, jag var helt tyst. Fascinerad. Den femtonårige konstnären stod bredvid mig, glad och nöjd. På sin spets. Skärbrädan är skev, gammal och sliten och faktiskt gjord för knivmärken. Alla små barn sov. Och så var vi helt överens: det här var ju såpass imponerande att man skulle kunna blogga om det.

Det var det. Om man nu googlar på japaner och knivar, hittar man hit då?

Share
30 kommentarer

Det Krångliga Receptets Dag

I förrgår var det tryckfrihetens dag.

Såja, då var det sagt. Jag kommer sällan i tryckt format. Alltså är jag tryckfri. (Dessutom är jag strykfri eftersom jag inte är kompatibel med strykjärn. Igår såg jag en burk med fettfri majonnäs i vårt kylskåp och allt jag kunde tänka var 1) vad läbbigt 2) så konstigt majonnäs stavas.)

Fokusera nu. Man ska kanske inte skoja om tryckfrihet.

Igår var det bloggens dag. Jag förstår inte hur jag kunde missa det. Att alla missade bloggtröjans dag den 1 mars förstår jag alla – men bloggens dag? Anybody?

Det verkar som om man då, igår, skulle ha tipsat sina eventuella läsare om fem bloggar som är värda ett besök. Jamen jag har ju länkarna till höger till sådant. Läser ni alla Embryo och Saker som händer till exempel? Ja, jag tänkte väl det. (Vi vänder på’t. Ge mig länkar till sådant som ni tror att jag har missat!)

Fokusera på ämnet.

Nu utnämner jag helt bryskt denna dag till Det Krångliga Receptets Dag! (Ni vet, jag är ju en matbloggare.)

Min mammas godisbröd
Nej, man ska inte ha röda racerbilar eller punschpraliner i – men det blir gott som godis. I morgon.

Ta på ett förkläde. (Rowells, 1967. Den längst till vänster kallas ateljérock.)

Dag 1
(När det i recept står ”Dag 1” tappar jag omedelbart koncentration, kraft och inspiration samt lust och kravlar mig till närmaste ärtsoppeburk. Men håll i er, detta är värt besväret.)

Ta fram:
14 dl kokande vatten
9 dl rågmjöl

Blanda i en bunke och täck över detta, som jag kommer att helt logiskt kalla rågmjölsblandningen. (Sätt en lapp på bunken, vetja!) Om du täcker över med en handduk blir den slabbig och blöt som ett våtvarmt omslag. Om du tar folie blir det alldeles brunt och oxidationsskadat på insidan, men det är nog helt ofarligt ändå. Om du har en plastskål och väljer gladpack att täcka med, fäster de inte vid varandra och plasten blir kladdig när den faller ner på klegget. Hå hå ja ja.

Ta fram:
2 pkt jäst (ja, 100 g)
1 dl vetemjöl
2 dl vatten

Blanda detta – som jag kallar jästblandningen – i en annan bunke och täck över. Eftersom det här inte är en varm blandning, behöver jag inte lista eventuella risker här.

Dag 2
Svär en ed över att du satte igång att baka igår när du egentligen skulle vilja ligga och pilla dig i naveln hela dagen (trots att det ju är jätteobehagligt att pilla sig i naveln egentligen).

Ta fram:
2 dl rågkross
1 dl vatten

Koka upp denna blandning och ställ åt sidan ett tag. (Jag tror att det ska svalna lite.) Häll sedan allt i rågmjölsblandningen – den som igår var varm men som idag påminner om när jag städade trappan på Akademiska Föreningen dagen efter Jesperspexarnas premiärföreställning.

Ta fram:
2–3 kokta, rivna (eller mosade, pressade eller sönderstampade) potatisar
2 dl vetekli

Häll även detta i rågmjölsblandningen. Här brukar jag inse att skålen jag har valt är för liten och byta ut den mot bålskålen och därmed göra även diskningen till ett megaprojekt.

Häll i nu också jästblandningen från igår i rågmjölsblandningen. Jästgeggan har svullnat upp under natten och luktar som när man öppnar en bortglömd, jäst julmust runt påsk. Helt ok, man blir lite sugen på öl.

Ta fram:
1/2 pkt jäst (ja, bara 25 g)
1,5 dl mörk sirap
1–2 msk hel anis (stöt gärna i mortel lite)
1–2 msk hel fänkål (stöt gärna i mortel lite)
(Om man saknar mortel, kan man ta 1,5 påse malda brödkryddor – ca 25 g. De funkar också för de innehåller just precis exakt anis och fänkål!)
2 msk salt (låter mycket men är helt rätt)
nästan 2 kg vetemjöl

Rör ner allt detta i rågmjölsblandningen. Ta mjölet i tre–fyra omgångar. Det blir en nu stabbig deg som man får rejäl träningsvärk av att knåda. Men detta moment lär också göra dekolletaget snyggare eftersom man tränar rätt muskel under brödknådning. Gäller även män och karlar som har försett sig på basketspelaren Marcus Schenkenberg. (Tssst. Jag har en motordriven hushållsassistent.)

Jäs nu i 30 min.
Baka sedan ut sex runda bröd. De ser löjligt små ut, bröna, men det blir så bra så.
Jäs 30 minuter igen. Skär två–tre skåror i varje bulle så ser de snygga ut. Om nu detta var krångligt, så tro inte att det blir lätt i ugnskapitlet som följer!

Sätt in en plåt i 250 °C. Efter 20 minuter tar du ut plåten, sänker värmen till 200 °C, penslar bröden med vatten och sätter in plåten igen. Efter ytterligare 20 minuter tar du ut plåten, sänker värmen till 180 °C, penslar bröden med vatten och sätter in plåten igen. Efter ytterligare 20 minuter är bröden färdiga. Jag har en varmluftsugn, så jag ställer in bägge plåtarna på en gång och behöver alltså bara springa fram och tillbaka till spisen under en timme.

Puh! Om nu någon till äventyrs testar detta recept, får ni gärna skryta med det här! Detta är alltså världens i särklass godaste bröd, så är det.

Uppdatering:
En som hänger på: Äpplekaka Sånga Säby!
En till som inte kunde stå emot: Örtrökt vitlökskyckling i klotgrill!
Å hurra: Kräftstjärtar i Pernod!

Share
48 kommentarer