Hoppa till innehåll

Den stora målningsdagen – nu med bilder

Läget klockan 09.01:
Olle bygger byggnadsställning och uppfinner en svamppensel.

(Paprikabilden är med bara för att jag ska räknas som ”matbloggare”.)

Jag bakar ciabatta och häller kummin i chili con carnen.
Barnen hjälper till:

– Jag är en myra, konstaterar Fjortonåringen som bär på en jättelik byggnadsställningsbit.
– Simglasögonen hjälper inte alls, snyftar den lökhackande Tolvåringen.
– Jag är en inte-människa idag, säger Nioåringen som inte har ätit frukost, inte klätt på sig, inte hjälpt till och inte hunnit kolla vädret.
– Mamma. Kan prinsessor måla hus? undrar Sexåringen i glittriga prinsesskläder.
– Varför måste man kissa? frågar den vetenskapligt intresserade Treåringen.

Nu ska bröna in i ugnen!

Läget klockan 10.23:
Vi är igång! Men … nu måste vi zooma in här!
Finn åtminstone tre fel.

Svar: Synlig rumpa, synlig kalsong, strumpa i sandal.

Läget klockan 11.59:
Vi målar och målar. Bästisgrannen bjuder plötsligt på kaffe med äppelpaj rakt över gatan. Vi är sex vuxna och 125 barn. Färgen kommer att ta slut!

Läget 13.45:
Jag har köpt mer färg för 1 745 kronor och nu sitter alla och äter och dricker öl. Barnen vill inte ha öl.
Vi är tio vuxna, tre tonåringar och 273 barn och nu ser det ut som om regnet är på väg in.
Chilin blev utmärkt, Annas kokbok är den bästa. Olle vill inte äta förrän han har oljat allt ändträ. Nu ligger han i en myrstig och stönar.

Läget 18.34:
Oh, dear. Det här ser inte så snyggt ut. Men ingen vill måla längre. Alla har fallit ihop i små svettiga ge-upp-högar. Det dyker upp folk som säger ”va, är ni redan färdiga?” men som vill ha mat. De får överbliven chili con carne. Vi andra plockar fram bortglömd, frusen öl, skramlar ihop pengar och skickar barnen till pizzerian.

Nu undrar vi bara vem som såg Treåringen senast … och var?

Läget 20.57:
Alla börjar gäspa. Vi har inte målat på flera timmar, bara krängt pizza, ätit godis och hittat ännu mer fryst öl i frysen.
Skotten sitter och mediterar med ryggen mot kameran och en tjeckisk öl i handen. Sex- och Nioåringen vill sova hemma hos Bästisgrannen, medan hennes sjuåring vill sova hos oss. Treåringen vill sova hemma hos VBK-Kickis femåring. Vänta nu. Har någon sett Louises sexåring?

Läget klockan 23.57:
Pappa här på bilden (van målare) har fått spela två partier Scrabble och beger sig nöjd hemåt. En kusin spelar gitarr, en annan sjunger och Tolvåringen bara gäspar. Men, så skumt … någon som har sett Olle sedan niotiden?

Share
Publicerat iBloggen

33 kommentarer

 1. Till den lökhackande 12-åringen: Det räcker inte med simglasögon. Du måste ha cyklop! Det täcker både ögon och näsa. Det hade jag när jag var 12 år och hackade lök. Min mamma skrattade, men jag slapp gråta!

 2. Emi

  Eller kanske en lökhackare? Det kan Lotten köpa för sitt presentkort på ikea, när bästisgrannen har vunnit pengar. Mickligt att diska, men man slipper tårarna.

  Wv: Nåt för mac-familjen: nfkxp. No f*cking XP.

 3. Jag tolkar positivt att färgen kommer att ta slut = Ni hinner det Ni räknat med idag!
  Nu åker vi till torpet – i morgon målningsdag för oss!

 4. Ica

  Jag undrar med vad ni har för väder. här är pissregn o blåst så träden far över vägen. Jag vill med måla. Hoppas det blir fint.

 5. Ojoj. Antar att ni slipper hällregnet som Skåne och västkusten verkar ha snott åt sig!

  Haha. Så originellt såg jag nu att kommentera om vädret! 🙂 Frågar därför istället: Hur går det??

 6. Lotten! När du har tvättat av dig målarfärgen får du anta min utmaning och svara på frågor om böcker! 🙂 Ett ypperligt ämne att stå och filosofera över uppflugen på en stege med färg i håret, inbillar jag mig!

  WV: pjezspm, låter som tjeckisk spam eller nåt.

 7. Ulla

  Hur ”fint” väder vi har här i Göteborg kan man se på TV denna vecka! Jättepraktiskt, man slipper dra undan gardinerna för att se om det regnar eller inte. (Om vädret inte varierar, vilket Helena berättat om, förstås.)

 8. Hoppas målningen gått bra! Eftersom du är pälsdjursallergiker och jag alltid kommer men en svart cocker spaniel i släptåg så bestämde jag att det var säkrast att jag höll mig därifrån. Dessutom tror jag inte att det är så snyggt med en gulprickig cocker spaniel…

 9. Har inte sett nån treåring men en femåring och två sexåringar på studsmattan.

  Elitidrottskvinnan har ställt fram godisskålet på köksbordet. Ljuvligt. Pojkvännen håller på somna i den.

 10. Source

  Ärligt talat. Såg en bild av målande du hos Solgrannen. Vad är det för verktyg ni köpt. Små plastburkar det varit glass i och penslar man målar element med. Man kan måla ett hus snabbt och effektivt…..men jag förstår ju att det inte var planen. Mera glädje och mera öl….och gärna lite längre tid. Oc ja….varför inte. Effektivitet är ordentligt överskattat.

 11. Anonymous

  Vem har spikat fast panelen? Du har kanske hunnit med det medan tevattnet kokade i morse? Du är så energisk Lotten!

 12. Source- Jepp, det är mina gamla plastburkar som det både varit glass, sylt, yoghurt och annat i. Efter tråkningar från diverse grannar hamnade alla mina burkar i garaget för senare transport till tippen. I dag var alla plötsligt rörande enade att det var bra att jag sparat plastburkar i flera år. Hm!

  Små plastburkar fungerar bra till 125 barn.

 13. lotten

  Blomma! Tack, nu ska jag investera i cykloplökögonskydd! (Vi har en lökhackare, Emi, jag har bara råkat diska den alldeles bucklig.)

  Ica: Kom och måla senare i höst — du ser ju att vi verkligen inte är färdiga.

  Crrly och Den Blyga (som båda sitter i Skåne) — vädret har varit blåsigt och ostadigt men helt oregnigt hela dagen! Ullas väder ser vi ju hela tiden på tv. (Fast ojojoj, vad jag missade trestegen idag!)

  Yvonne — kom hit utan hund, så ska du få se på en osnorig allergiker! (Bästisgrannen längtar efter hund och är arg på mig för att jag är allergisk, hon vill säkert ta hand om hunden åt dig.)

  Du anonyme: Det var riktiga hantverkare som spikade fast panelen. Samma hantverkare som skulle komma hit och fixa massa dörr- och fönsterfoder som fortfarande hänger på halv stång sedan de var här senast. (Det syns på lunchbilden i köket — kolla dörröppningen.)

 14. Helena: Treåringens frågor är sådana allihop just nu.

  — Varför måste näsan sitta mitt i ansiktet?
  — Varför har bilar hjul?
  — Varför har mammor och pappor barn?
  — Hur får alla fem barnen plats i din mage?
  — Hur kom alla barnen in i din mage?

  På kissfrågan svarade jag att man ju måste få ut all mjölk och läsk ur magen på något sätt, annars blir den förstås full. (Sedan ville Olle berätta om njurarnas funktion, men då hade den lille plötsligt blivit akut kissnödig.)

 15. Ja, det var ju ett lagom svar. Jag är troligen lite som Olle, för jag började genast fundera över hur man berättar om njurfunktion och slaggprodukter på en treårings nivå.

 16. Helena: Jag är världbäst på att förklara simpelt för små, små barn … och alldeles för ickenoggrann när det gäller vetenskapliga fakta för till exempel elvaåringar. Jag hade nog blivit en riktigt misslyckad forskare.

 17. Men min sexåring ligger ju där på studsmattan! Var han är nu har jag däremot ingen aning om. Sist jag såg honom satt han i garderoben.

  Ps. Lotten, Lukas hälsar att han tyckte att din sexåring var väldigt rolig att leka med och dessutom söt, därav gårdagens puss.

 18. Nämen Louise, där var han ju!

  Sexåringen här hemma spelar svåråtkomlig! Hon ”minns” ingen puss. Sssssch, säg inget.

 19. Jag fick ett antal frågor av Treåringen idag:

  – Varför har man kinder?
  – Varför måste man leva?
  – Varför finns bilar?
  – Varför får inte jag gå på gatan?
  – Varför måste bilar gå sönder när de krockar?

  Och så vidare. Sen kom kommentaren:
  – Vem sitter i den där bilen? TITTA! Det var en människa!!

 20. Har just fått information från säkra källor att ”strumpa i sandal” var taktik för att slippa eventuell färg på fötterna. Strumporna var kastbara (dvs väldans begagnade), likaså sandalerna. Olle kanske skulle haft en strumpa över håret?

 21. Vem vet, kanske dyker jag upp nästa gång det ska målas. Om jag gör det lovar jag att göra det utan hund och att ha strumpor på mig i sandalerna skulle aldrig falla mig in.
  Sen kan man ju undra om du inte kunde sluta vara allergisk så att Bästisgrannen kunde skaffa sig en hund…

 22. Men oj vad ni har målat ändå. Det kan väl inte ha varit planen att hinna måla ett så stort hus på en enda dag? Bra jobbat säger jag!

  Nu är semestern slut, det är så att man nästan kryper under en sten och lägger sig i fosterställning en smula…men bara nästan.

  Jag är tillbaka från min bloggsemester också och har äntligen postat bloggen om köks-, matrums- och musikrumsgolvet.

 23. Anonymous

  Du behöver inte köpa cyklop, jag hörde på Sommarprogrammet med ”kloka” Nina Yunkers att om man har en kork från en vinflaska i munnen när man skalar lök slipper man tårarna. Hon hade provat själv. Dessutom tipsade hon om att frukten på fruktfat håller längre om man lägger några korkar på fatet.

  Så börja spara igen, Lotten, det är inte korkat!!

 24. Vad glad jag blir över att ni har kul när ni läser! Och vad glada alla barn blir som nu har fått nya cyklop! Och hej Glada Goblin!

  Och ack, du anonyme (hur vet du att jag har sparat på korkar?) –- vad glad jag blir över fiffiga korktipsen. Här ska köpas vinpavor!

  – Vin? Dricka? Nej, pah, jag köper dem bara för korkarnas skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.