Hoppa till innehåll

Ojulkalendern den 17 februari 2006

Vi kör en till under konstigt namn och på denna oju(v)liga blogg, väl?

Jag skriver här nedan som om jag vore någon annan – en hemlisbloggare som ni kan identifiera genom att se på stil och … eller … innehåll. Man vet inte om det är en död eller en levande, man vet inte om det är en författare eller en fiktiv person. Dessutom kanske jag har ändrat innehållet så att det passar i nutid. Fast bara kanske. Gissa hur många gånger ni vill och hur fel ni vill – och vinn en av de tre bloggtröjorna som är ett måste på Bloggtröjans dag den 1 mars.

Extrapris idag? Jahadå. Men jag vet inte riktigt vad som berättigar till extrapriset.

Alltså, vem är detta?

– Uff! Den store mannen slog till mig.
Jag tittade på den mindre mannen för att se om han också var ond.
— Du har varit tillsammans med dem — folket utan lag. Det är stor skam.
— Ja sedan — sedan gav de mig goda saker att äta, och sa att jag var deras blodsförvant, och att jag en dag skulle bli deras ledare, förklarade jag.
— De har ingen ledare. De ljuger som de alltid har gjort.
— De var mycket snälla och bad mig komma igen. De slår mig inte! Jag vill leka med dem igen.
— Hör på mig, sade den store mannen till mig, och hans röst lät som åskmuller en varm natt. Jag har lärt dig allt du kan – men jag har inte berättat om dem. De har ingen lag. De är utbölingar. De har inget eget språk utan använder stulna ord som de uppsnappar när de lyssnar. Deras levnadssätt är inte vårt. De har ingen ledare. De har inget minne. De skryter och tjattrar och låtsas att de är ett mäktigt folk som sysslar med stora företag, men om någon faller börjar de skratta och glömmer alltsammans. Vi som bor här har inget med dem att göra. Vi dricker inte som de dricker, vi går inte där de går, vi jagar inte där de jagar, dör inte där de dör. Det är förbjudet för oss att umgås med dem. Kom ihåg det.

Facit kommer runt midnatt som vanligt!

Share
Publicerat iBloggen

46 kommentarer

 1. Jag borde egentligen instifta ett pris till dem som lyckas gissa först och sist!

  (Ja, och detta skrev jag nästan bara för att det inte ska stå det irriterande ”1 reflektioner” under inlägget.)

 2. Cal

  Hmm, min tanke går till något som är översatt. Varför då? Först tänkte jag på Asterix och sedan på Djungelboken… Ja, jag slår till med Kipling i alla fall – tar fasta på Lottens uppmuntran om flerfaldiga gissningar.
  Borde kanske gissa på något annat än barnens favoriter…

 3. Ajdå! När jag äntligen lyckades kommentera tänkte jag gissa på Mowgli för att det kändes lagom skojigt, men det var visst inte så originellt, så nu får jag väl försöka komma på nåt annat.

 4. Ica

  äsch då, jag tänkte med på Mowgli & c:o, men det var ju tråkigt. Jag måste spåna vidare på det. Ska ha grupparbete hela dagen så jag har gott om tid att tänka på ojuliga kalendrar.

 5. Helena 2

  Jag tror att det är Moses. Den store mannen är då egyptens farao och den lille mannen någon annan kille vid det egyptiska hovet, där Moses uppfostrades som en egyptisk prins. Folket utan lag är alltså hebréerna, vars ledare Moses sedan blev – och som han var blodsförvant till. (Låter inte blodsförvant väldigt bibliskt förresten?)
  Det som kanske inte stämmer så jättebra i denna teori är slutet av betraktelsen. ”Vi som bor här har inget med dem att göra.” Mnjaa… Och det där med jakt känns också fel. Men i alla fall: Moses!

 6. Lotta

  nå, jag ger mig in i leken, fast jag bara är en liten other, dvs ickebloggare, så gillar både jul- och ojulkalendrar.
  och jag tror (tyvärr) på grottbjörnens folk. hur pinsamt det än är att komma ihåg den…

 7. Det här med att de inte har något eget språk utan snor ord från andra tycker jag ringer i en liten bjällra nånstans på andra sidan berget.

  Men jag läser ju aldrig nåt. Antagligen är det i så fall något jag snappat upp från min fantasyläsande familj som slukar stora böcker på engelska.*Glufs!*

  Så därför gissar jag alldeles i det blå på Robert Jordan.

 8. Ja, det låter som en barn och ungdomsbok. Jag tänkte först också på Mowgli.
  Så slog jag upp min gamla Djungelbok – det är snart 60 år sedan jag läste den. Men nja..
  Varför inte Pelle Svanslös i Amerika ?

 9. Det där med ordstölderna leder mig till Erik Orsenna, men det känns lite för… elakt för att vara han (eller ska det vara honom..? Varför?)

 10. Emi

  För att slippa gissa på en barnbok den här gången, och ta ett steg uppåt på åldersstegen drar jag idag till med Douglas Adams. Språk och innehåll stämmer inte, men min hjärna drar ändå paralleller till kraschlandningen av Ark B i Restaurangen vid slutet av universum. Japp.

 11. Ami

  I Viktor Rydbergs bok Singoalla
  Där får man minsann inte umgås med alla
  Fast prins Erland han vill
  han vill ej sitta still
  Han vill hellre med Singoalla tralla

 12. Ica

  Nu har jag funderat igen… jag tänkte lite på Pippi i början med och dessa Dunderkarlsson och Blom, men de är ju relativt harmlösa. Sen med hela släktet som det är… hm, aha, min släkt! De går, dricker och pratar inte som några andra. Jag tror mig vara adopterad, men vi är å andra sidan föga kända… hm… Bert och brorsorna? Tonårskillar är ju sitt eget lilla släkte. Bröderna Dalton såklart! De är ju olika långa, ett släkte och väldigt egna. Björnbusarna kunde gå under samma veva, men de är ju jämnstora. Får man gissa vidare? I Svärdet i stenen är ju lillkillen inhyst hos en elak släkt (sin egen väl?) där de minsann pratar och går som de inte har vett till, och hela världen är ju stor i förthållande till Artur.
  Nu ska jag gå på lite aerobic och se om jag får nån snilleblixt. Då slinker det nog ut ett litet ”Chassé!”

 13. Bim

  Hej Lotten! Ville bara säga att tröjan är jättefin! Kolla längst ner i mitt inlägg från i går så får du se!

 14. Hmm, det där bibliska spåret är kanske inte så dumt …

  Men jag måste bara förvirra lite med något helt annat. Av någon anledning kom jag att tänka på en liten kortfilm som jag en gång råkade spela in från TV och som sedan har fastnat i minnet. Ev byte (1994) med Fredrik Hammar, Robert Sjöblom och Johan Widerberg handlar om en väldigt märklig lägenhetsaffär, där Widerbergs stackars rollfigur kommer i kläm. Det här har ju egentligen ingenting med någonting att göra, men antagligen var det något i stämningen i hemlisbloggen som påminde mig om filmen. Nu kan jag inte sluta tänka på den, så i stället för att komma närmare lösningen delar jag med mig av förvirringen!

 15. petrus

  Kan det vara från Gullivers resor, och att det är en hoyhnhnmer som berättar om de hemska yahooerna för Gulliver?

 16. En stor man och en liten man – det måste ju vara Danny DeVito och Arnold Schwarzenegger i kvalitetsfilmen Twins. Eller Fyrtornet och Släpvagnen. Eller Mats Sundin å, å, å … Ljubomir Vranjes!

 17. Helena 2

  Jag tycker fortfarande att hittebarnsspåret känns hett, men förutom Moses kan jag bara komma på två stycken: Heathcliff i Svindlande höjder och Tom Jones (inte tjuren från Wales alltså, utan Henry Fieldings). Det måste ju finnas fler?

 18. Ica

  vad kass att vara den med flest gissningar men ändå inte närmast. Olles förslag tyckte jag var super! Annars finns ju bockarna bruse… Och guldlock, fast… hon blev ju inte direkt nån ledare, snarare björnmat. Flugornas herre, men de drack föga på ön. Sagan om ringen? Men där är ju hobberna de små och dryckesglada, så det går inte heller så bra… hum…
  Nu måste jag fundera igen.
  Mambo!

 19. cruella

  Stämningen är både gnällig och lagom otäck – precis som inledningen till ”Utflykt från tyst planet” av CS Lewis, annars mest känd för de lätt extremhögerkristet fundamentalistiska Narnia-böckerna. Olika folkslag påträffas, med sinsemellan skilda egenskaper, några är tysta och vetenskapliga, andra är milda och sociala och skickliga med tassarna. Läs!

 20. petrus

  Kom på ett hittebarn: Tarzan, apornas son. Men jag kommer inte ihåg så mycket om hans uppväxt.

 21. Helena 2

  Tarzan växte väl upp med apor, så den store mannen här är nog lite väl verbal.
  Men jag kom på ett annat hyfsat berömt hittebarn: Oidipus. Det är dock ingen gissning! Min hetaste är fortfarande Moses – även om den lämnar rätt mycket övrigt att önska.

 22. Vet du, Cruella, nu när jag läste högt för sonen för att få vatten på min kvarn (och han bara skakade förvirrat på huvudet) så kändes det Narnia. Edmund ville tillbaka och äta kola. Och den mullrande åskrösten skulle kunna vara Aslans.

  Men CS Lewis? Njae, lite för lite ord känns det som. Han brukar vara väldigt omständig känns det som. (Till skillnad från min gullegris M Luther.)
  Å andra sidan har jag inte läst utflykt från en tyst planet.

 23. Lotten! Stoppa i en lapp åt min man också i hatten! Han gissar på Momo, som kämpade om tiden. (Micael Ende)

  Aha! Det var därför jag tyckte jag kände igen det där med orden! Jag hade inte bara hört berättats av de andra, jag hade läst själv!

 24. Ok, klockan är halv tio: dags att meddela att svaret finns bland gissningarna.

  Och Cecilia N:s man, som måste vara den fegaste gissaren någonsin, har även fått en lapp instoppad.

  (Själv har jag lycktats att INTE öppna två av vintipsflaskorna från förra veckan. Bästisgrannen bjöd nämligen spontant på simpelt lådvin som funkade precis som det skulle.)

 25. Karin

  Det har visserligen redan gissats på det, men jag är inte så originell och lägger min röst på Kipling och Djungelboken. Var det inte aporna som var de som stal språk och seder, för övrigt?

 26. Ami

  När jag nu försökt va intellektuell
  är det nåt fånigt som är tecknat och ej nån speciell
  Jag gissa´ju så bra
  men nu jag tror att det va´
  en nalle dock lite speciell

 27. Ica

  Puh och Heffaklumparna? nej… åh, nu är jag jättedegig i hjärnan. Jag är ju expert på disneygrejer, men nu orkar jag inte tänka mer,

 28. Anonymous

  Mowgli är ju en söt liten gosse
  som i djungeln går runt på sin mosse
  Boxar Baloo hårt i magen
  men följder dock lagen
  För nallen hans älskade boss e´

 29. Ami

  Det ska minsann ej va´ mer vin där
  för då plötsligt man helt anonym är
  Nu jag slutar att rimma
  och därmed ock stimma
  Till sängs det nu omedelbums bär

 30. jonna

  nej, lejonkungen som hade passat så bra! jag hade ju övertalat mig själv att det var rätt, nu kan jag inte tänka i andra banor.

 31. Ami

  Ok jag är vaken en stund till
  men då jag minsann önska vill
  att det Mowgli ju är
  det är värt allt besvär
  så jag sitter och väntar helt still

 32. Helena 2

  Jonna, stå på dig – det finns ingen anledning att vika sig för grupptrycket! Jag tänker med en dåres envishet hävda att det är Moses, i alla fall tills facit är publicerat.

 33. jonna

  okejdå, jag håller fast vid simba. för vem kan låta ”som åskmuller en varm natt” om inte lejon-pappan?!

 34. Cal

  Hur var det nu det stod i morse, – ett pris till dem som röstar första OCH sist. Gör som Helena2 och håller fast med en dåres envishet vid mitt första bud. Räknas det som en gissning till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.