Hoppa till innehåll

Facit till lucka 23 heter lucka 24 (Lilla Julkalendern 2024)

God jul, alla ni som är i lucka 24, år 2024!

Stackars alla båsister som igår fick massa tid över att hetsa inför morgondagen (ergo idag) eftersom HB var lättfunnen och luckan lättlöst. Tänkte jag och åkte iväg för att rimma i radio. Eftersom rim uppmuntrades och hurrades just denna dag, öööööööste ni in rim i luckan!

TACK! Jag kan inte nog berömma er. Länken till båset med rimmen har ni här – för tänk en dag i trista februari när inget annat sker. DÅ! Då återvänder ni till rimstugan och känner att livsgnistan återvänder. Där finns långa rim från Ninja-Malins, Karins, embryos och Hyttis tangentbord och oerhört mycket att njuta av. Några krumsprång kommer här:

Helena
Färden går genom regn och dimma
Båsmor beordrat oss att rimma
Många verkar detta fatta
men jag måste bilen ratta!
Vägen i luckan tycks vara svår
Hoppas vi målet lättare når

Aku
Mycket stök och flängande åt båd öst och väst denna dag, dock knappast så långa resor som av HB:s slag.

Frukttomten
Citronen, en mystisk figur,
ringde P4 om HB med sin lur.
Kerstin o Lotten nappade på kroken,
det blev ett rim på bästa boken!
(fast det bara var C******* som var token)

[Förklaring: Citronen är Frukttomten som är den man som ringde in till radiostudion för att önska ett rim för ett paket med ”Ängeln på sjunde trappsteget”.

hakke
En fiffig ung man ifrån Kent
sa ”Nyss var det fjärde advent.
Jag fick sista ordet,
med staken på bordet
jag ropade – här var’e tänt!”

Niklas
I båset hos rimgurun Lotten
Med dussinet tishor i potten
Det gissas på franska
Och kanske på danska
När skånskan ju ligger i botten

Maplestream (gjorde Jossilurens glad)
Med sitt leverne kan hen inte kallas from
Efter slag och skallar är måhända hörseln lom
Vissa påstår att att det är en pirat
Jag vet, tillsammans med en båskamrat
Att HB är Orlando Bloom

HURRA!

En sån därn profilbild vill jag ha. Nästan lite Mona Lisa över honom, va? (Foto: Bonniers arkiv.)

Årets sista HB var Frans G. Bengtsson [franskɛbɛŋtsɔn] (1894–1954), en njursjuk schackspelare som egentligen inte alls skulle skriva en lång roman i två delar.

Nu tar vi allt i kronologisk ordning med lite kuriosa insprängt här och där!

Frans G. Bengtsson föddes 1894 och bodde på det medeltida godset Rössjöholm i nordvästra Skåne. Hur denna barndom präglade honom beskrev han sedan i Den lustgård som jag minns, vilket är en bok som jag inte minns. (Men jag läste på nu och vet att han blev kompis med tjurkalv som hette Pelle, som han tog med på promenader som om vore den en ovanligt stor pudel.)

Efter studentexamen åkte Frans till Lund för att plugga: historia, litteratur och filosofi. Han var dock en bedrövlig student som bara kom till föreläsningarna lite då och då. Så här uttrycker sig en skribent i SvD 1956:

När Frans var ungefär 22 år, drabbades han av en mystisk njursjukdom som tvingade honom att skjuta upp studierna och åka hem till  Rössjöholm. Där var han i fem år (vad äääär detta för konstig sjukdom?), vilket han tydligen trivdes med; han tog bara hand om gårdens djur och läste poesi. När andan föll på, läste han egenhändigt skrivna sonetter för djuren – särskilt de kalvande korna.

När han blev frisk (jag måste verkligen läsa på om njursjukdomar), återvände han till Lund och tog en fil.kand. genom att bara tenta av allt som han lärde sig under de fem åren på gården.  Sedan blev han omhuldad, omtyckt och omhändertagen av massa lärare och vänner samt andra spirande författarbegåvningar i Lund – såpass att han med strålande recensioner debuterade som poet med Tärningkast (inte Tärningskast) när han var 29 år. Han hyllades då för ”sin klassiska och otidsenliga poesi”, gav ut några essäsamlingar och blev känd för att vara rolig, bildad och för att ha en sällan skådad formuleringsförmåga.

Sedan hankade han sig fram med mindre och större skrivjobb – hela tiden omgiven av påhejare som kritiker och litteraturvetare och Lundaprofessorer. Det finns historier om hur han tog på sig stora översättningsjobb och sedan handlingsförlamades och vips, försvann hela förskottet … och det gör ju ingen glad.

Under 1930-talet kom han äntligen på grön kvist eftersom han översatte först Männen från Ness och sedan många andra verk av Eric Linklater (dock inte Det blåser på månen), men det var inte förrän 1941 som han blev superduperkändis när äventyrsromanen Röde Orm publicerades i två delar: Sjöfarare i västerled (1941) och Hemma och i österled (1945). Den blev en enormt stor succé och har översatts till drygt 20 språk, bearbetats på massa olika sätt – och till och med blivit seriealbum.

Ni som är intresserade av hur luckan tillverkades (sånt som jag faktiskt inte brukar berätta om), kan lägga pannan i djupa veck och läsa massa bokstäver på först två text-bilder och sedan en sida i serieboken.

Frans G. Bengtssons Röde Orm av Charlie Christensen (1999).

Frans G. Bengtsson arbetade mycket långsamt och omständligt och var så noggrann att 30 meningar var ungefär det han fick ihop under en dag. (Om han hade tillverkat denna Julkalender hade han nu hunnit fram till lucka 19 … år 2005, ungefär.)

Som ni ser i texten ovan är Frasse (nu lade jag verkligen bort titlarna) inte alls vän av den språkliga reform som ägde rum ungefär när han gav ut sina böcker. Om ni vill fastna rejält och inte få ett enda någe gjort på hela julafton, kan ni låta SVT:s uppläsning av hela Röde Orm gå i bakgrunden när ni manglar, trillar köttbullar och putsar skor. Den arkaiska svenskan, som vi idag inte alls är vana vid, vänjer man sig vid på nolltid.

Det är SÅ mysigt. Här sitter Sissela Kyle och läser. Sedan byter de av varandra, alla artister och skådespelare, och några är lite taffliga och stakar sig medan andra (hej Sissela) är fullblodsproffs. Det är komplett njutbart!!!

Och hur gick det med stackars Frans Gunnar Bengtsson då? Jo, han bröt benet på ett osedvanligt olämpligt sätt och dog, blott 60 år gammal, av komplikationerna. Men i SvD från nästan prick 70 år sedan (1954-12-20) står det att han avled av ”sjukdomen” och inte mer än så. Kuriosadetaljer från då levande kulturpersonligheter är superintressanta att läsa:

Bengtsson, Olle Holmberg och Heidenstam för länge, länge sedan.

Nämen nuuuuu, hörni! Nu ska jag dra den sista lappen ur hatten – men kanske kommer det fler ”vinnare” när jag har skrapat fram allt som ska skickas till er. Jag viker och tejpar och skriver adresser – men behöver mejl från alla som ska ha nåt!

Igår nämnde Helena att hon har gissat i båset sedan 2011 och ALDRIG blidkat plommonstopet. Det är ju helt förfärligt. (Är ni fler? Säg till!!!) Nu bestämmer jag att Helena får en bonustischa! Och lappen … lappen … lappen … rafsrafs … här står det … Eva-L!

DRT – den röda tråden – kan ni fundera på till nån gång den 25 december! Då kommer sist-facit! Uppdatering 26/12: DRT-facit!

Än en gång: stort tack för alla roliga och finurliga rim!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

48 kommentarer

  1. Christer, the Long Distance Personal Trainer

    God morgon, god jul och grattis alla vinnare! Och förstås ett jättestort tack till Lotten som förgyllt ännu en december!

  2. Pysseliten

    Upp-å-hoppa! Godmorgon, GOD JUL och stort GRATTIS till till vinnare och medbåsister.
    Jag kan bara beklaga att Stadsteatern inte spelade in Röde Orm, när sattes upp som en teater i teatern, 2023. Det ör personalen som efter bibliotekets stängning spelar upp historien i ett (spelat) improviserat lajv. Det var skrattfest.

  3. Godmorgon och God Jul! Jag tror att jag missade att kommentera igår. Förlåt! Inte för att mina kommentarer är så viktiga, men jag vet att det blir krångligt att hålla reda på lapparna. Jag googlade och funderade och läste och försökte få till något bra (det kommer inte lika naturligt för alla) och så var det dags att dra iväg och sjunga in julen.
    Jag vill passa på att tacka så hjärtligt för årets kalender. Den har förgyllt ett annars väldigt grått december för min del. Tack Lotten för att du delar med dig av dina klurigheter och sätter igång mina geni(?)knölar. Och tack båset. Vilka otroligt roliga, finurliga, kluriga människor det finns här. Ett extra tack till embryo, som (förlåt alla andra) förgyllt mina dagar extra mycket.
    Jag önskar er alla en fin jul, precis på det vis ni vill ha dem.

  4. Dina

    Gomorron, god jul och grattis Helena och Eva-L!

    Tänkte Sjörövarbok (allt rim), men nej. Tänkte Hellsings författarson men inte läst, så hm. Tänkte Röde Orm men var så länge sedan jag ”läste”(ljudbok) den så kom inte ihåg mycket och var osäker.

    Att kalendern lyser upp vintermörkret det är jag dock helt säker på. Tack Lotten!

  5. (pigga?) kristina

    God jul alla! Tack Lotten för ännu en kalender!

    Jag trodde Frans G Bengtsson var en röd sill, så jag snurrade vidare och fastnade för Ragnar Lodbrok.

  6. Citrontomten

    Nu kanske det låter som en efterhandskonstruktion men igår hade jag en-ORM-t roligt, ja o då förstår ni kanske vilken HB jag tänkte på …
    Tack BM, tack båset! God Jul men även trevlig helg till alla ”PK” och de som jobbar på nåt stålverk samt ett stort grattis till Eva-L och Bonus-Helena! Jag återkommer med min DRT innan midnatt.

  7. Ökenråttan

    Oj, då! Där gjorde jag visst en ”halv Schubert med skruv” i går morse. Lite lagom diskret lettråd, tänkte jag förnöjt. Och slog upp DN: Där – på ledarsidan – står det ”Röde Orm” i en stor rubrik och på rad tre i texten ”Det är timjan i”, sade Toke och detta sades vara en av de MEST CiTERADE TEXTERNA I SVENSK LITTERATUR!! Diskret, jo jag tackar!
    Hur som helst: Hela ljuvliga båset och Båsmor önskas en fröjdefull jul av ÖR och Lille M.

  8. hyttfogden

    God Jul alla och tack för en rolig tävling.
    SG och jag tillhörde under många år Frasses sällskap och var ofta på besök i de trakter där han bodde. I Gullspång på biblioteket där finns hans stora boksamling och på Ribbingsfors i närheten hade han sitt sista hem.

    En av de allra, allra bästa böcker som har skrivits om Karl XII kom ur Bengtssons penna.
    Den person som ”tappades bort” vid Poltava och aldrig hittades igen var Kalles, kan man säga, pressombudsman Olof Hermelin, som försvann och tros ha slagits ihjäl på order av tsar Peter.
    Oriflammen var Frankrikes stridsfana och den togs, antar man av engelsmännen vid slaget vid Azincour.
    En fin historisk sammanfattning av en epok i Europa är Balladen om franske kungens spelmän.
    Det finns mycket mera att säga om Bengtsson, läs honom, njut och begrunda.

  9. Nina

    Godmorgon och God jul, alla!

    Tack för ännu en rolig lucka och en fantastisk kalender!

    Och grattis Helena och Eva-L!

  10. Betong-Bess

    Tack Lotten och båset för årets kalender! Djävla karlar blev en julklapp. Nina Simone har gått på repeat. Och jag inser att Röde Orm del 1 fastnat, men del 2 kommer jag inte alls ihåg. Dags att läsa om.

    God jul allihop!

  11. Brid

    God morgon och god jul alla! Och stort tack alla och särskilt Lotten!

    Jag behövde läsa ända till andra strofen för att vara säker igår, men sen var det lätt. Läsa bilder kan jag däremot tydligen inte alls: jag kände förstås igen Bagar Bengtsson men såg inte trikoloren förrän jag fick den utpekad för mig.

    Nu ska här pysslas klart i lugnt tempo inför lilla firandet idag med bara oss två och stora firandet imorgon med sju personer. L u g n t t e m p o, Brid!

  12. Ökenråttan

    Och inte kan jag rimma heller, tänkte jag dystert. Men så röck jag upp mej:
    Det var en påse med mejram
    Som fraktas på cykel med tjejram.
    Men allt gick på sne’
    Och undra på de’.
    Cyklisten var alltför tjohejsam.

  13. Aku

    God jul och grattis till alla vinnare. Stort stort tack till Lotten och hela båset för ännu en fantastiskt rolig kalender.

  14. Eva-L

    Åh, grattis till mig och Helena!
    Och tack till Lotten och alla, det var ett bra julkalenderår! God jul!

  15. Helena

    Men oj, TACK för bonustischan, vilken fantastisk julklapp! Och grattis till Eva-L! Och ett jättestort tack till Lotten för årets kluriga, ibland frustrerande och alltid bildande luckor!

    Denna lucka klarade jag inte, trots eller kanske på grund av att vi reste i västerled och faktiskt passerade genom Gullspångs kommun. Men kanske fanns svaret i mitt undermedvetna, för bland mina julrim har jag rimmat på både frans och fransar.

    God jul till alla båsister!

  16. Tack Lotten och hela härliga båset för ett fint kalenderår!

    Ett sistaminutenhusmorstips: Om man lagar en lax- och purjolökspaj är det en bra idé att förgrädda pajskalet. Om man då råkar bränna pajskalet (pga att man håller på med annat) går det alldeles utmärkt att göra en gratäng i stället.

    En synnerligen god julafton önskar jag er alla!

  17. Jossilurens

    Grattis Eva-L och Helena!
    God Jul till er allihop!
    Och Lotten! Lotten, jag märkte hur det skedde magi i båset igår och mina kommentarer blev rättade! Det var just det; magiskt!
    Och bilden med tandborsten!
    Och Citronens bus!
    Och insikten när jag ba’ men varför är det en fransk flagga på bagare Bengtssons mössa?? Aaaaaahhh!

  18. Håkan (hakke)

    När alla himlens stjärnor glimma
    och julkalenderns tid är bråd
    vi här i båset söker råd
    och kämpar hårt i nattens timma.

    I minnets skrymslen och förråd
    vi vandrar runt som i en dimma
    så ser vi gåtans lösning glimma!
    Men säg, var är vår röda tråd?

    När solen lågt på himlen står
    vi sliter våra gråa hår
    och sitter än en vinternatt
    med gåtan som är väldigt svår.
    Jag undrar om i år det går
    att få Den Röda Tråden fatt?

  19. Ökenråttan

    Ah, Röde Orm. När jag var 15 år fick jag den i julklapp av min gudmor. Jag kastade mej över boken och har sedan läst om den ett flertal gånger. Frans Gunnar skrev ju annat också så det finns att välja på: De långhåriga merovingerna till exempel.

  20. Dina

    DRT! Hur skall man lösa den då?
    Tror alla HBar var författare förutom Nina Simone…
    Tror alla på något vis har med utlandet att göra, även de svenska HBarna…
    Tror…
    Ingen aning. Klurigare än HB!

    (PS Vad har de ändrat i årets Kalle Anka? Finns något av de tidiga klassiska kvar?)

  21. Håkan (hakke)

    Jag tycker i alla fall att Röde Orm var en väldigt stilig övergång till den likaledes slingrande röda tråden.

  22. Citronen

    Svårt men nu har jag en första teori …
    DRT = Rebeller (typ som .. som .. James Dean).
    Sensmoral: Alla rebeller kanske inte kör motorcykel, spelar basket eller bär basker – vissa skriver böcker som gör uppror och förargar samtiden, nån sjunger blues och flera tar strid för jämställdhet o jämlikhet medan andra rebeller slåss mot väderkvarnar och skjuter mot parnassen!

  23. Maplestream

    God jul kära båsvänner och båsmor, som ju också är en båsvän. Det är ett värmande ställe att hänga på i ett mörkt och kallt december. Allt känns lite ljusare på något vis.

    DRT har jag som vanligt inte en susning om. Det har varit många människor inblandade i flera luckor. En hel del syskon och anknytning till Uppsala i några luckor. Sedan är det väldigt blött i luckorna, för att inte tala om läktaren. Eller så har mina googlingar bara lett mig dit. Som sagt susningen är inte.

  24. Magganini

    Godafton och God Jul! Och Grattis Eva-L och Helena! Och tack tack Lotten!

    DRT? Vi ska se om hjärndegen går att strama upp. Tveksamt. Det är mycket godis som ska ätas.

  25. Hemul

    God jul! Stort tack till Lotten och alla båsister som satt en guldkant på denna decembermånad. Jag jobbar numera på att sprida den rätta texten till ”Saffran var en skvallerdräng” bland släkt och vänner.

  26. Håkan (hakke)

    ”Det här utspelade sig nämligen vid den tiden då man ännu firade julen till Jesu åminnelse.” Jag citerar fritt ur minnet, eftersom vi inte satt bänkade framför Karl Bertil Jonsson idag. Men jag vill ändå försöka leda in min röda tråd på just detta tema (efter att ha förkastat A-spåret med Andrev, Austen, Alcott och alla dessa Arne).

    Det bästa av världens alla bås kan säkert komplettera mitt snabbt ihopkomna utkast:

    Lucka 1: Johannes
    Lucka 3: Judas
    Lucka 5: Filippus
    Lucka 7: Paradiset
    Lucka 9: Bartolomeus
    Lucka 11: Daniel (och Faaan)
    Lucka 13: Jakob
    Lucka 15: Matteus
    Lucka 17: Andreas
    Lucka 19: Paula (?)
    Lucka 21: St George
    Lucka 23: Petrus

  27. Håkan (hakke)

    Lucka sju var ju Simone vett’ja! Förutom Petrus ska det vara en till Simon. Och Paula kan på samma sätt representera Paulus som fick hoppa in efter en av de två Judas. Fattas bara Tomas och en till Jakob i luckorna 11 och 21. Och Tomas har ju i alla fall namnsdag just 21 december, så det börjar närma sig.

  28. Helena

    Tomas är väl den mördade biskopen Thomas Becket som är begravd i Canterburykatedralen, dit pilgrimerna var på väg.

  29. Ninja i Klockrike

    Bara ett infall i utkanten; den där njursjukdomen skulle kunna vara Weils sjukdom, eller lepidospiros.

  30. Örjan

    Ang HB
    Vintermänniskan ur De lnghåriga Merovingerna var en favoritessä -novell för min far (-20).
    Måste bibliotekslåna för att återläsa

  31. Citronen

    hakke, vilken underbar DRT!! Jag köper den till 110%.

    Jane Austen hade en ungdomsromans med en man vid namn ”Thomas” Lefroy, en irländsk jurist. Han nämns ofta som en potentiell inspirationskälla för några av Austens romantiska hjältar, särskilt Mr. Darcy i Stolthet och fördom.

    Aposteln Jakob (Sankt Jakob) var skyddshelgonet för pilgrimer vilket skulle kunna kopplas till Canterbury Tales.

    Judas ersattes senare av Matthias om det kan vara till nån hjälp.

  32. Kaffeflickan

    Hakke, du har helt rätt i DRT!!!
    Lucka 7 är Simon – Simone
    Lucka 21 är Mattias

    Jag var själv inne på det mitt i lucköppnandet, fasen vad knasiga bibliska namn det droppar in, tänkte jag, och tänkte vidare på annat …

    Stort tack Lotten, som förgyller mitt december. Stort tack alla kluriga läktarvänner.

    Kram från Kaffeflickan, Erika.

  33. Kråkan

    God Jul alla i båset!
    Jag och mina söner firar jularna sedan 16 år i en stuga på en fjällanläggning. Men hela december tycker jag är ett långt firande i Lottens luckbås. Tack Lotten och alla medbåsister som nystar, och trasslar ledtrådar tills bara en röd återstår. Då är vi framme.
    God fortsättning och gott nytt år.

  34. Pysseliten

    Heja hakke!
    Jag tyckte att det var många grupperingar och iofs något banbrytande, men kom inte längre än att jag tänkte på tio-gruppen, skagenmålarna och gänget bakom atombomben, som möjlig drt. Lärjungarna passar ju in, så mycket bättre! Bravo!

  35. Jag gissar som hakke och hade inte kommit på det själv. Lysande slutledning.
    Nästa år tror jag att DRT är Jakobs söner.

    God etc Lotten och alla båsister!

  36. Ingela

    Jag tackar också för kalendermånadens underhållning och tankeutmaning. Det har varit ovanligt svårt, tror att jag knäckt kanske tre luckor av egen tankeförmåga. Eller så har pensionärslivet gjort hjärnan mosig…

    Jag tror också att Hakke har rätt. I flera luckor har jag varit inne på bibliska texter och karaktärer fast det sen har visat sej att HB inte alls varit någon sådan. Men något har det varit som doftat testamentligt, fast så vagt att jag inte kunnat sätta fingret på det. I lucka 21 var jag helt säker på att det var bibliskt, man kan väl sin Samuelsbok och sin Lindgren fast det också var fel. Ifall det nu inte bara är vår gemensamma bakgrund som leder oss dithän håller jag på Hakke.

  37. SÅ BRA JOBBAT allihopa! Ni tackar mig – men det är jag som ska tacka er!

    (Om det var svårare i år beror det nog på att jag veeeeerkligeeeen försöker se till att gåtorna inte ska kunna AI:as fram. Det gör ju att ni får fler felsvar, men: allmänbildningen! Allmänbildningen bara spruuuutar!)

    DRT-facit har fastnat i pipeline. Och denna pipeline består av julfirande med en alzheimerpappa som fick palt, ett barnbarn som åkte till akuten med klämskada (bildörr) och ett annat barnbarn som åkte till akuten med skärskada (trasigt glas). Alla överlevde och fick beröm samt massa klistermärken. Det tredje barnbarnet bara sov, emedan det är blott två månader gammalt.

    DRT-facit kommer under morgondagen!

  38. Håkan (hakke)

    Barn och barnbarn och demens och livet har alltid företräde! (Och champagne, då sådan bjuds.)

    Hjärnan skrynklas som ett russin
    Årets luckor var ett dussin
    Lärjungarnas trogna skara
    Också tolv förmodas vara

  39. Maplestream

    Som jag såg i en ansiktsgrupp. Att få en möbel i huvudet kan vara en skänk från ovan. Ta det piano och familjen går alltid först. Livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.