Hoppa till innehåll

Facit till lucka 19 heter lucka 20 (Lilla Julkalendern 2024)

Ja jösses kalaskatastrof vilken röra det blev i kommentatorsbåset! Jag fattade verkligen inte ett enda någe! Båsmedlemmarna sövdes för operationer och vaknade upp ur narkos och läste luckan mellan sjukhusvarven och … vad betydde alla ledtrådar? Jag kände mig så här:

(pigga?) kristina
Förstår att ni strösslar med lettrådar – tack! Tyvärr rinner de av mig som vatten av en gås.

Jag är inte helt säker på att lettrådarna så tidigt på dagen verkligen var lettrådar. Eller så förstod jag … men … sedan försvann jag ut på dåligheter med kolleger på MDU, och när jag kom tillbaka hade vissa farit omkring som en jojo:

Maplestream 20.02
Då gissar jag också på den där jag som skrev att det var hen (jag). Masar mig upp på läktaren igen, där är det ett jädra drag!

Maplestream 21.04
Går omedelbums ner på spelplanen igen.

(Det är jätteroligt för mig att läsa!) Andra visste besked, men var bortitok fel:

Örjan
Vi har ju en poetisk gigant, som ofta blivit tonsatt och sjungen.

Hemul
Mina gogglingar kom till en gammal träpelare, men han pluggade väl åtminstone en förti år tidigare än HB?

hakke
En av mina gogglingar ledde till två sidor – ett seniorkollo och ett sprintmästerskap i kanot. HB måste därmed vara Gert Fredriksson.

Niklas
Jag tar tillbaks allt jag tidigare skrivit och påstår något helt annat som inte har ett dugg med Ivar Lo att göra. Maken till dum gissning har man väl aldrig läst. HB har ingen namne i Eskilstuna men väl i LYstad och Linköping.

Jossilurens
Är det en slump att om jag googlar Andreas + Biggan, så blir resultatet basket?

Jaaa, Jossilurens! Eftersom jag vet att vi är några basketspelare i båset (hej Citronen och Maplesteam), så hade jag ju gärna sett en basketspelare i en litterär lucka. Men ack, de är få, de skrivande basketspelarna. (Kuriosa: den idrott med högst utbildningsnivå statistiskt sett är basket. Okej, hörni alla mina polare: upp till bevis.)


Här har vi svaret!

Boken ”Skrivliv” (SOM HALLÅÅÅÅÅ SAKNAR ETT JÄVLA BINDESTRECK!) skrevs alltså av HB som dagbok när hon var ung, men den redigerades och gavs ut av HB när hon var bra mycket äldre.

Hemlisbloggaren i lucka 19 är Gun-Britt Sundström (f. 1945), vars namn av någon QWERTY-anledning är jättesvårt att få till. Kolla nu när jag kör på i vanlig fart på tangentbordet:

  • Gn_britt <Sundström
  • Gnu-Birtt Snuström
  • Grn.Irt Surström

Hopplöst.

(Fortsättningsvis kommer jag att använda copy-paste i facitet. Gun-Britt SundströmGun-Britt SundströmGun-Britt SundströmGun-Britt SundströmGun-Britt SundströmGun-Britt SundströmGun-Britt SundströmGun-Britt SundströmGun-Britt Sundström.) 

Här är mitt eget exemplar av ”Skrivliv” – med bindestrecket fixat. (Det var för övrigt denna bok som jag hämtade stilinspiration ur.)

Gun-Britt Sundström är inte bara ett namn som är svårt att knattra fram – jag måste säga att det även är svårt att komma ihåg. Å andra sidan är ju snarlika dubbelnamn som Per-Olov Enquist och Lena-Katarina Swanberg inte alls svåra att minnas, så jag vet inte alls varför jag har problem med Gun-Britt.

Jag letar alltid efter bilder på författarnas arbetsplats. Det enda man kan ana här, är dock att eluttaget sitter på en ovanlig nivå.

Här har vi alltså en ung tjej som debuterar 1966 med Student -64, som utbildade sig till journalist, och sedan rekryterades till Dagens Nyheters kultursida i början av 1970-talet, fortsatte till Stockholms-Tidningen 1981–83 och var styrelseledamot i Svenska språknämnden 1987–2002. Hon har gett ut både romaner och barnböcker, och orsaken att diverse personer samlades i lucktexten var hennes kanske mest berömda roman För Lydia (1973) – som bygger på Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken. (Okej, Maken från 1976 är också känd.)

Gänget i dagbokstexten bestod av författare som har använt sig av Hjalmar Söderbergs alster när de har skrivit egna romaner. Wikipedias lista består av nio personer, där Bengan förekommer två gånger.

(Förklaring: Andreas var i min text Bengt Ohlsson, medan Ekis = Kerstin Ekman och Nisse = Åsa Nilsonne.)

Ack. Om det ändå hade varit ett versalt F i titeln.
Såja.

Gun-Britt Sundström var dessutom ”stilistisk expert” (det är ju MITT yrke!) i Bibelkommissionen 1980–2000, och sedan 1990-talet har hon översatt av både barnböcker och skönlitteratur, bl.a. Cora Sandels Alberteböcker, Jane Austens Stolthet och fördom och Charlotte Brontës Jane Eyre. I flera intervjuer läser jag att det är översättningarna som ger henne störst glädje och tillfredsställelse.

– Om jag fick leva om mitt liv hade jag satsat på att bli översättare från början. Det är väldigt roligt. Att man sedan kan få betalt för det gör saken ännu bättre.

Well. Hm. Det är oerhört svårt att försörja sig som översättare – även om man är riktigt bra på’t. (Hej Översättarhelena!) Få lovord levereras och inga av beröm fyllda tidningsrecensioner får man heller. (NÄ, JA E INT’ BITTER.)

Gun-Britt har däremot fått mängder av priser, stipendier och utmärkelser för sina romaner, som t.ex. Helgapriset (2019) för ”språklig lyhördhet, självironi, galghumor och skärpa”. Hon var också en av ”Nobelkommitténs externa ledamöter” 2018–19, vilket slutade i ett surt avsked där hon listade olika anledningar till sitt avhopp. De två sista punkterna löd:

• De externa ledamöternas roll har förskjutits från att delta i sekretessbelagda litteratursamtal till att vara en länk mellan Akademien och allmänheten. Så såg inte den uppgift ut som jag åtog mig för ett år sedan.

• Tävlingar och priser får för stor uppmärksamhet i medierna på bekostnad av allting annat i kulturvärlden som skulle förtjäna utrymme. Det har jag alltid ansett men tycks tillfälligt ha glömt bort det, trots att utvecklingen har skenat i den riktningen under de decennier jag har varit i branschen.

Jag citerar henne för att visa att hon dels tar bladet från munnen och är frispråkig när andra är rädda för att förlora sin försörjning/status/författarframtid, dels för att hon skriver så enkelt och rakt på.

Det intressantaste med Gnubb-it Snund… förbaskat … Diskussionen om Gun-Britt Sundströms böcker är intressant, för den domineras av vad som är sant och inte. Hon utgår ofta från sina dagböcker när hon skriver, men stryker och ändrar och hittar på så att det blir läsvärt och intressant – så varför ska man då diskutera sanningshalten? Det är ett himla tjafs (ja, jag är lite arg) om romaner som ”tar sig friheter” att vara fantasifulla. Böckerna har ju stämpeln roman! När Jan Guillou gav ut romanen Ondskan (som byggde på hans egna erfarenheter) blev lille Jans mamma ilsken och sade upp bekantskapen samt gjorde honom arvlös (det drabbade i alla fall ingen fattig) för att sonen hade haft mage att både överdriva och underdriva.

– Det var ju en ROMAN! sa jag uppbragt till Jans försvar.

(Men han hörde mig inte. Och det var 2003, så jag hade ingen blogg att berätta för.)

Gun-Britt Sundström 2019.

Jahaja! Då har vi klarat oss ända till näst-näst sista luckan 2024. Och jag har börjat packa paket till er som är dragna ur hatten! (Det var verkligen på tiden.) Idag drar jag en låååång lapp: Hyttfogden!

Lucka 21 kommer i ottan på lördag, när jag hoppas att ni alla tar det lugnt och hänger i bloggbåset – inte behöver ni hasta iväg på julklappsjakt! Ge bort handskrivna lappar med ”en brakmiddag” eller ”tio isydda knappar” eller kanske ”en full tank bensin”.

Share
Publicerat iFacit, julkal.

30 kommentarer

  1. Helena

    Jag irrade runt på helt andra platser och lyckades hitta rätt först två minuter i midnatt, med massiv hjälp av övertydliga ledtrådar i båset. Inte så konstigt tänkte jag först, har varken hört talas om eller läst. Tills jag kom på att jag visst har läst ett av verken, massor av gånger dessutom! För min dotter fullkomligen älskade Det underbara dagishemmet. Nu ska jag läsa om den som egen godnattsaga. Tack för förvirringen Lotten och grattis Hyttfogden!

  2. PK

    Inte nära alls. Helt borta. Inför morgondagen förgissar jag redan nu på samma som Översättarhelena, det brukar vara ett gångbart trick.

  3. Vilken allmänbildande lucka. Trots att lösningen stod i klartext i bilden – Student 64 – tog det ett tag. Jag irrade (på dysdirektikers vis) lite hit och dit innan jag, via Platons Gästabudet och Boccaccios Decamerone, hittade till Lotten von Kræmers Samfundet de nio och vidare till Gun-Britt. Hennes bok Maken (som finns på många språk, till och med kinesiska) kommer snart i den ärorika Penguin Classics. Svåröversatt titel, men det blev till sist Engagement. Rätt lyckat tycker jag.

    Grattis Hyttfogden!

  4. Citronen

    Var först inne på Piratensällskapet för att sen luta mig mot konstnärsgruppen ”De unga” (med Birger i spetsen, aka Biggan). Måste ha snubblat på nån glögg- eller romflaska för sen låg jag avsvimmad på nedersta läktarplatsen resten av dagen … Grattis Hyttfogden!

  5. Pysselitem

    Pimpla glögg på läktaren – jajjamensan!
    Grattis hyttis!! (Så härligt att säga med munnen.)

  6. Citronen

    Visserligen utanpåliggande eldragning men varför denna höjd? Grun-Blitt är ”still going strong” så du får slänga iväg ett mejl med en fråga! Säg att båset behöver en förklaring.

  7. Håkan (hakke)

    Nej, jag hade aldrig hört på Maken. Det var en både svårgogglad och bildad lucka och jag hann somna på läktaren innan de sista lettrådarna dök upp, men facit gjorde mig både ny och fiken. Grattis Hyttis!

  8. Hemul

    Den ”gamla träpelaren” syftade på Sven Stolpe, vars memoarbok ”Student -23” ju antyder att han pluggade cirka förti år tidigare än Gun-Britt ”Student – 64” Sundström.

    Grattis Hyttis!

  9. Citronen: Jag har ju dåliga erfarenheter av HB:ar som är i livet och har hittat till Julkalendern.

    Men ja … JO! Jag ska kontakta förlaget och be dem skicka vidare frågan varför eluttaget sitter på en mycket ovanlig höjd! Vissa frågor kräfver svar!

  10. jossilurens

    ”Förklaring: Andreas var i min text Bengt Ohlsson” *skrattar högt*
    OM du visste hur mycket den där Andreas var det enda målet med mitt googlande. Och då menar jag inte Bengt utan Andreas.
    Jag kom så långt som till att förstå att Ekis var Kerstin Ekman, men sen var det stopp.
    Så himla magiskt och klurig och finurlig lucka. Älskar’t.

    Grattis Hyttis!

  11. jossilurens

    Ps. I mina föräldrar hus sitter eluttagen bredvid fönstren så där, i flera rum.
    Ps 2. Så det var inte Gun-Britt som var ”Det är ju jag!”?

  12. Ökenråttan

    Lotten, Lotten, du smickrar oss1!Hur sjutton skulle vi kunna lösa detta sofistikerade mysterium?
    Annars är jag ”big fan, big fan”. Sundströms alla böcker trängs på våra hyllor och vi läste henne troget i DN, så länge det varade.

  13. Grattis Hyttis!

    Jag var inne på Kerstin Ekman, men bakade kakor stora delar av dagen och var för klibbig om tassarna för att goggla någe vidare. Sen blev jag tvärtrött och ramlade i säng långt innan embryo hade skrivit sin drapa. Hoppas jag inte blir sjuk lagom till jul.

    Jag har läst ”För Lydia”, men det var länge sedan. Minns den dock som bra, och mer igenkännlig än ”Den allvarsamma leken”.

  14. Citronen

    Ja, jo, almanackan på väggen visar i alla fall på 2005 vad det nu kan betyda, inte vet jag, men kanske har hon precis beställt uppsättning av vitmålad bröstpanel som varit på modet sen tidigt 1700-tal och insett att uttaget behövde höjas?

  15. Grattis Hyttis! Skönt at vi har åtminstone en vinst i släkten.

    Eluttaget sitter där eftersom G-B har anlitat en elektriker som satte det där när hon
    1. tröttnade på att krypa ner under bordet när hon skulle sätta i eller dra ur en stickpropp
    2. tyckte det blev väldigt sladdigt och rörigt på skrivbordet med förlängningssladden.

    Jag fastnade på Ivar Lo-Johansson och hans namne lodjuret Ivar Lo som trots namnet var en hona på Parken Zoo i Eskilstuna.

  16. Så sitter väl alla elurtag? Tänkte jag först, men inser att där jag bor nu är de placerade nära golvet. På-landet-husen har dock nästan alla urtag i bekväm (men kanske inte så estetisk) höjd. När jag fotograferar interiörer väljer jag tydligen att se till att de inte kommer med.
    Hittar bara en bild, tagen av min pappa, med synligt urtag. Där granskar Skogsgurra och jag årets taniga gran, SG som alltid med kritiskt värderande blick, medan jag mest ser förvånad ut.

  17. hyttfogden

    Så kul tackar, tackar.

    Numera sliter jag på SGs tröjor om somrarna. Mina är så använda att de faller i småbitar. Orkade inte hänga med i går kväll ”to the bitter end”. HB kände jag till sådär.
    Går och funderar på manus till en kioskvältare ”Kusinen i Frankfurt” som jag ska pigga upp mig med att börja skriva.

  18. Ökenråttan

    Helt nedbruten är jag. Missat G-B S! Jag för dagbok över kalender-resultaten: rosa = jag kunde själv, grönt = jag kunde med hjälp från båset och * = särskilt grämigt att jag inte kunde.
    Detta var en klar *. Suck.

  19. Magganini

    Jag kom på det, ungefär samtidigt som facitet kom. Fråga mig inte hur, men upp dök hon till slut. Jag irrade länge runt kring Svenska Akademien, men det enda jag fick ihop var Ekis identitet.

    Grattis hyttis! Ligger utmärkt i munnen, ja!

  20. Maplestream

    Genom rättgoogling så fann jag HB som var för mig obekant. Sedan kunde jag ledtråda vidare. Vet inte om det var någon vidare hjälp däremot. Lärorikt i vanlig ordning var det. Grattis till vinst!

  21. Dina

    Grattis Hyttis!

    Känns som att jag borde ha läst något av henne innan jag flyttade men nej, kan inte komma ihåg något. Allmänbildande ändå så tackar för luckan. Vad var det hon Scarlett sa? Imorgon är en ny dag (lucka).

  22. Kråkan

    Inte i närheten!
    (Och då hade jag ändå läst en facebookdiskussion där G-B.S. snyggt sågade någon som försökte smälla henne på fingrarna i bibelkunskap. Typexempel på mansplaining.)

    Grattis Hyttfogde!

    PS Båsrutan har redan glömt mej!
    Kan det bero på att vi hoppar mellan frågelucka och facit?

  23. Kråkan: Nejnej, det borde inte vara så att du är glömd på något plan, inte ens i html-avdelningen!

    Alla: säg till om det krånglar med Namn/aliasrutan igen!

  24. Thermo

    Om så där tio timmar ny möjlighet att ruska om i nervtrådar som domnat .Och flera timmar med dagsljus!
    Grattis Hyttfogden!

  25. I år är jag verkligen sist på allt här, och det här!? En favoritbok jag samlar på och ger bort tex i julklapp och fölsedagsprenter om jag tror att det är till rätt person! Han som bor i min koja frågar: Varför har du två likadana böcker? Då har jag inte avslöjat att jag har två till i storhuset 🙂 Den här boken, när hon beskriver ett förhållande/relation som före och efter man slutar att ha utsläppt hår… Grattis alla som gissade rätt, och alla andra också önskar jag en god fortsättning på fredagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.