Eftersom n-tangenten har hakat upp sig och vägrar vara med och leka, har detta facit tillverkats med stooora besvär. Men eftersom hela första delen med era uppdragna kommentarer blott är copy-paste, kom jag trots allt igång med knattrandet.
Aku:
Jag undrar hur unga dessa bröder är?
Hemul:
Jo, jag tror jag känner igen meg här.
Betong-Bess:
Verkar vara en produktiv typ det här, trots sin motsträvighet.
Magganini:
Tänk vad man får en massa nyttig lärdom när man hålls här. T ex att de där guldiga knopparna i adventsljusstaksmanschetterna är alkottar! Har jag aldrig fattat förut.
Niklas:
Magganini, jag lärde mig just att alkottar inte är kottar. Enbär däremot är kottar.
Maplestream:
Är igelkottar kottar?
Karin:
Apropå Jossilurens finurliga ledtrådar tror jag att hon är grannbarnet på spåret. Jag blev lite nostalgisk när jag kollade upp grannpojken för jag kom att tänka på Joxe, Trädtanten och Grannbarnet. (Ledtråden till grannpojken finns alltså hos Jossilurens.)
Ja, här hade vi alltså ännu en mossig gammal tant som skrev om banaliteter, eller hur?
Mjaaa. Louisa May Alcott (1832–1888) levde ju en helt annan värld än t.ex. Jane Austen, även om vissa detaljer i respektive karriär och liv ser ut att överlappa. De fick en intellektuellt präglad barndom, gifte sig inte, fick inte barn, försörjde hela familjen genom sin skrivartalang och hade en pappa som inte riktigt hade tur med karriären.
Lucka 13 tillverkades som en dialog mellan en gåpåig förläggare och en motvillig författare eftersom det var så det gick till när Louisa May Alcott fick order att skriva flickböcker. Hon skrev först mysterieböcker för att bidra ekonomiskt till familjen – under pseudonymen A.M. Barnard eftersom hon var kvinna (vilket jädra oskick, va?) – där stilen ofta var dyster och mörk samt hade fokus på gotiska berättelser, passion och brott.
Louisas familj var som sagt intellektuell, där den filosoferade fadern Amos Bronson Alcott var transcendentalist, filosof och pedagog med ”radikala idéer om utbildning”. Dessa idéer låter helt moderna, nämligen
- barnen i fokus
- undervisning som bygger på dialoger
- jämställd utbildning för pojkar och flickor
- ingen aga.
Modern Abigail May Alcott var stark förespråkare för kvinnors rättigheter, vilket påverkade de fyra döttrarna starkt. Louisa framförde enkelt sina åsikter genom böckernas persongalleri.
Den där transcendentalismen handlar om att (jag blev tvungen att googla) fokusera på ”individualitet, natur och själens betydelse” – vilket ju låter som uttalande från några av de influencers som jag har läst om. (Jag vidhåller som en gammal get att influenceryrket är en mycket underlig bransch.) Men pappa Alcotts polare som ofta kom på besök – Ralph Waldo Emerson och Henry David Thoreau – inspirerade lilla Louisa tydligen såpass att hon vågade tro på sig själv som författare. I alla fall under pseudonym …
Under amerikanska inbördeskriget jobbade Louisa May Alcott som sjuksköterska, och erfarenheterna från sjukhuset publicerade hon i Hospital Sketches (1863). Där får man bl.a. veta att sjuksköterskorna faktiskt inte utbildades, utan slängdes in i hetluften och fick lära sig av de eventuellt närvarande gamla utbildade sjuksköterskorna.
Men så blev hon (precis som alla andra i Julkalendern) sjuk. Under kriget drabbades hon av tyfoidfeber, och de starka mediciner som hon fick var förstås fulla med kvicksilver och förgiftade henne. (Tyfoidfeber är inte att leka med: huvudvärk, hosta och muskelvärk följs av röda utslag på överkroppen och sedan kommer förstoppning som sedan ironiskt nog övergår i diarré.)
Efter kriget och efter många om och men samt massa övertalning (som i lucktexten) skrev hon ytterst motvilligt Unga kvinnor – och succén var omedelbar. Louisa själv sa bara ”äsch, jag bara skrev om min egen uppväxt med mina fyra systrar, så jag gjorde faktiskt inget märkvärdigt”.
Unga kvinnor handlar om systrarna Meg, Jo, Beth och Amy March och deras liv, utmaningar och ambitioner. Jo March var som Louisa – en ambitiös, självständig kvinna med författardrömmar. Att boken blev en succé antar man idag beror på att Alcott så oerhört detaljerat berättade om unga kvinnors vardag, vilket just dessa unga kvinnor njöt av att läsa om. Själv läste jag slött några sidor i originalutgåvan tills jag hittade ett korrfel och inte orkade mer.
I DN:s och SvD:s arkiv finns massa reklam för Alcott, men inga personporträtt eller mer information än den som står att finna på Wikipedia. Men måååånga annonser kostade Bonniers på henne.
Efter tyfoidfebern fortsatte Louisa att vara allmänt krasslig och när hon dog av en förmodad stroke 1888, var ingen förvånad. Nutida forskare tror att hon led av lupus, och därmed har vi slutit ännu en cirkel och kan tänka lite mer på Hugh Lauries Dr House.
Om ni nu blev nyfikna på Alcotts verk inklusive ”Unga kvinnor” (som ju alla redan har läst, harrkll), finns alla dessa på Litteraturbanken:
- En gammaldags flicka (1870)
- Rosa eller De åtta kusinerna (1876) och Åtta kusiner (1926)
- Rosen i blomning (1877) och Rosor i blom (1927)
- Unga qvinnor, eller Margret, Hanna, Betty och Amy (1871)
- Våra vänner från i fjor (1872)
Unga kvinnor (”Little Women”) har filmatiserats 1933, 1994 och 2019 (den sistnämnda i regi av Greta Gerwig). Och på bilden här är Louisa själv en ung kvinna på blott 20 år.
Oj vad jag har knattrat på med alla n som fastnar i knäckebrödssmulan nånstans i tangentbordets innandöme. (Puh, ett ord med tre n.)
Nu tar vi fram plommonstopet! Och ur hatten drar jag … Xxkr? Hm. Det är en handskriven lapp, så den är gammal. KaggA? Nej nu ser jag! Det är hakke!
Lucka 15 kommer på söndagsmorgonen!
Grattis Hakke!
Det räckte med persongalleriet för att hamna rätt. Listigt at ändra March till Marx.
Hummel var den fattiga tyska familjen som fick julfirandet i present och Hanna är hushållerskan.
Jaha, vad gör man idag då?
Grattis bästa hakke!
Igår satt jag på läktaren hela dagen.
Grattis Hakke!
Den luckan borde jag ju ha kunnat klura ut. Det var ett evigt tjat om den boken när jag läste barn- och ungdomslitteratur för måååånga år sedan. Jag läste den såklart då, men kan inte påstå att jag kommer ihåg så mycket. Nu hade jag ju inte riktigt tid att tänka igår, så jag skyller på det.
Åååh, jag vill tacka familjen och båsmor och mina sponsorer och alla som är lite i hatten så här års. Tack!
Jo, den här luckan skulle jag kanske ha tagit, med tanke på alla fina lettrådar. Jag såg filmatiseringen från 2019 med dottern, men inte kom jag ihåg namnen March eller Alcott för det. Nåja, nya tag imorgon, och glad som en hel amaryllis idag!
Grattis hakke!
Det här kunde jag omedelbumsigt, även om jag var lite vimsig beträffande Louisa May respektive Lucy Maud (Montgomery).
Petig kommentar: ”Åtta kusiner” är samma bok som ”Rosa eller De åtta kusinerna”, liksom ”Rosor i blom” är samma som ”Rosen i blomning”. Fast de senare utgåvorna är rätt kraftigt förkortade.
Grattis Hakke!
Jag har så många ledtrådar kvar på min lista att jag skulle kunna skriva en hel uppsats. Men … tyckte ni att jag nämnde Laurie tillräckligt många gånger?
Och John heter givetvis Malkovich och spelar Hunter, inget annat, det var ingen ledråt, bara slav pga att jag så gärna ville nämna OB som Jack Alcott utan att det blev för uppenbart. Emily Watson har spelat mamman i filmatiseringen från 2019. uppföljaren heter inte The Good Wife, men Good Wives. Bloom är ju i sig en ledtråd till Flora Farchild, Rose in Bloom och Flower Fables, om man vill vara långsökt. Mephisto Monster är A Modern Mephistopheles.
Dock hade jag inte en tanke på att Dr House var = lupus. Men jag gillar den slutna cirkeln. Mycket.
Denna här, denna här luckan kunde nån räkna ut. Medelåldern, sa Bull. Binärt, sa ”nån” som inte äns var … onykter. I denna ”någons” iver kröp det in uträknad liten lettråd som blev väl TYDLIG (ångesten svepte in över ”någon” likt en tyfoid från ekvatorn).
Gratiss hakke!
Haha, jag ”översatte” faktiskt den binära koden till text. Och höll på med de andra matteklurigheterna.
Oj, tack Brid! (Jag ändrar!)
Jossilurens och Citronen och andra mattenördar: jag älskar’t!
(Nu är jag frånvarande ett par timmar. Må alla råttor dansa fritt på bordet!)
Oj, läste böckerna som barn (?) älskade den stora familjen (jag har själv inga syskon) men därifrån till att lösa HB var steget gigantiskt stort. Grattis till Hakke och er andra som kunde!
Fel igen. Jag är förmodligen det enda nu levande exemplar som inte har läst Unga kvinnor. Suck.
Nä då, ÖR här är en till!
ÖR och hyttis, vi är många, vi är starka!
Man får vara så full i sjutton när man gogglar att man skriver ”fyra systrar” i stället för ”fyra bröder”, det räcker.
Och grattis hakke förstås!
Ahh, nu så kommer råttan upp på bordet.
Hybris-disco (lagom svårt en luckfri lördag).
Solen sken klart över den lilla viken, och vågorna kluckrade mjukt mot stranden. Diana kisade mot horisonten. ”Titta där borta!” ropade hon och pekade mot en liten, mörk prick som guppade i vattnet. ”Vad är det för något?”
Guran reste sig snabbt och tog fram sin kikare ur ryggsäcken. ”Det ser ut som… en båt,” sade han efter en stund, ”men varför driver den så? Ingen verkar vara ombord.”
”Kom igen, vi måste undersöka det!” sa Kit ivrigt. Fantomen klappade sin trogna varghund. Rex morrade lågt, som om han redan anade att något inte stod rätt till. De sprang längs klipporna tills de nådde en plats där de kunde se båten tydligare. Den hade verkligen drivit iland, och dess slitna segel fladdrade svagt i vinden. ”Vad kan ha hänt?” undrade Diana tyst. ”Och varför är den tom?”
Boken lästes för evigheter sen men eftersom jag nyligen sett Gerwigs filmatisering blev luckan ändå lätt och rätt.
Grattis Hakke.
Grattis hakke!
Inte en susning. Aldrig hört talas om vare sig författare eller böcker. Vi skulle kunna göra en grupp på Facebook för alla som inte läst boken (vad den nu hette) däs vi kan diskutera och ha åsikter om böcker vi inte läst.
Citronen och jossilurens, jag försökte använda den binära koden och översätta till text och det blev riktigt dekorativt, men kanske inte så vägledande: 똱� Möjligen behövs ytterligare något steg?
Min första tanke var bröderna Karamazov, som ju alla hade sina speciella karaktärsdrag: den religiösa Aljosja, den djupsinniga Ivan, vivören Dmitrij och … och? Nä, det var ju bara tre brorsor. I brist på fyra relevanta brorsor testade jag (efter att ha dissat Roy Andersson) med systrar och ser man på – precis som Magganini skriver – där dyker systrarna March upp som första val. Märkligt nog verkar det vara grannpojken Laurie som får mest uppmärksamhet idag och BORDE inte Jo ha gift sig med honom? Jo, det borde hon, menar alla fanzines och följare.
Grattis Hakke!
Nu har jag hittat den lilla systern Maud i ”En krona bland flickor”, som är arg för att broder Tom skrattar åt henne:
– Ja sa bava att vi fick kall kväm på kalaset i gåv, och då skvattade han.
– Glass, barn lilla! sade Fanny och följde Toms dåliga exempel.
– Det göv detsamma, den v a kall, och jag vävmde min fvamföv elden, och sen va den god …
(Kronan själv, Polly, säger ingenting. Detta sker under hennes första möte med familjen.)
Och javisst ja, ”En krona bland flickor” är samma som ”En gammaldags flicka”, förmodar jag. Den heter i varje fall ”An old-fashioned girl ” i original.
Kravlar upp på samma läktare som Ökenråttan, Karin och Niklas.
”Meg” som fanns i lettrådarna fick mig att tänka Norge. (Som ju ligger nordväst om Grekland), men jag blev inte klok ändå.
Sen tänkte jag att fyra barbiedockor skulle kunna översättas till Spice girls, men då rymdes ju bara den påhittige förläggaren och de och inte själva författaren.
Nä, det blev ingen gissning igår, men grattis Hakke.
Karin: Jag fick den binära koden till Alcot (eftersom sista T:et var dolt så att säga)
Möjligen använde jag en japansk kodomvandlare …
Här har ni dansat på bra!
Sorry, alla ni som hade behövt fler ledtrådar igår; jag missade helt era rop på hjälp och hade till och med hyrt in Orangeluvan som skulle drössla ledtrådar om det skulle behövas. Men ni verkade så himlarns på banan allihop!
Nu vette attan hur jag ser till att Ökenråttan blir glad över klurandet imorrn. Måste lägga alla upptänkliga pannor i djupa veck!
Därav min ångest. Men kul med en japansk version! Om jag var för binärt tydlig igår så var jag kanske vag uppe på bordet 11:25. Har två vänsterfötter och inte dansexpert som partypinglan BM men uppmaningen till disco var för bra för att missa. Enkel men i väntan på luckra 15 så kan ni klura … men ajdå, ser att Katten är tillbaka ( … backar sakta ner från bordet).
Mjau.
Grattis Hakke!
Liiite ledtrådar fanns nog i båset igår. Men det är såklart lättare att se dem då man redan listat ut HB. Eller HG (kvicksilver) som jag skrev ”fel” igår. Jo var en annan som förekom flitigt. Men hur ska den som inte vet hitta alla Jon i nålstacken?
Ursäkta en gammal naturvetare men vad syftar
0100000101101100011000110110111101110100011101**
på? Förutom att det är ett JÄTTESTORT tal då.
Bokstäver kodade binärt så att datorer ska förstå sig på dem (tror jag). A = 0100 0001 osv. Lite suddig bild för hela alfabetet.
Hälsar en gammal latinare:)
Grattis Hakke!
Tack Karin!
01000001: ’A’
01101100: ’l’
01100011: ’c’
01101111: ’o’
01110100: ’t’
Tiddelipom!