Hoppa till innehåll

DRT – Den Röda Tråden i Julkalendern 2015

Jo, Hellsing gick ju och dog. Inte särskilt oväntat när man är i den åldern, men ändå bedrövligt. Alltså måste han hamna i lucka 24, tänkte jag.

hellsing_lottenbergman

Men ack, så banalt. Och självklart.

– Översättarhelena kommer att ta den på uppstuds! tänkte jag – och tänkte om.

Hellsings ABC fick helt enkelt vara den röda tråden. Men för att förvirra er – kära båsmedlemmar och tokgalningar – stoppade jag in förvirrande teman som skulle få er att tänka på DRT. Som t.ex. att alla luckor fram till Stagnelius hade blivit film … Eller att två HB:ar hette Morrison. But noooooo.

Många av luckorna hade inte bara en utan flera ledtrådar som ledde fram till just Hellsing, men här kommer de som leder fram till hans ABC-bok.

abc_hellsing

(Datumet leder till luckan, HB leder till facit.)

2015-12-01 Ian Fleming: Daniel Doppsko … vin och doppa
2015-12-02 Michael Crichton: Tussilago Solskensnäsa … tussilago
2015-12-03 Hunter S. Thompson: Ingeborg fingerborg … tambur(major)
2015-12-04 Karen Blixen: Överstökerskan fru Östen … Ryssland
2015-12-05 Edith Unnerstad: Ärkeänglar … Grinolle
2015-12-06 Leif G.W. Persson: Rosamunda Annorlund … annorlunda (x3)
2015-12-07 Evert Taube: (Briggen) Albertina
2015-12-08 Frances Hodgson Burnett: Ulla min sjöjungfru … silver och gull
2015-12-09 H.G. Wells: Rosamunda & Q … katt
2015-12-10 Hank Ketcham: Magister Tjeder …Margareta
2015-12-11 Jim Morrison: Ellen Dellen … Ellen …
2015-12-12 David Morrell: Daniel Doppsko … bensin
2015-12-13 Woody Allen: Tussilago solskensnäsa … sällskapsresa
2015-12-14 Toni Morrison: Harald Blåtand … blå
2015-12-15 Frank McCourt: Ärkeänglar … Ängeln på sjunde …
2015-12-16 Erik Johan Stagnelius: Krakel Spektakel … gardinen
2015-12-17 Nora Ephron: Gabriel Gräslök … gräsligt
2015-12-18 Fannie Flagg: Åsnerhjelm Herr generalen … kotlett, kalkon, pudding
2015-12-19 Jonas Jonasson: Filip Glad i Filipstad … Fiipstad
2015-12-20 Svetlana Aleksijevitj: Jägarn Jerk … kycklingar (fåglar), vinkla, rimma
2015-12-21 Elizabeth Barrett Browning: Sömniga Sune … krut … ”dikternas gemenskap,
bokstävernas gemenskap”
2015-12-22Dig a Tunnel – The Meerkat Song”: Harald Blåtand … fränder (Ökenråttans gästlucka!)
2015-12-23 Tim Minchin: ABC!
2015-12-24 De nya sedlarna: Cecilia Albertina … slanten

Så här långt kommen i min redovisning, hade naturligtvis hakke jobbat på på sin kammare, och fyllt på med alla ledtrådar som jag inte mäktade skriva in i listan ovan!


 

hakke:

Lucka 1Daniel (och det dracks Dompan, om än inte ur någon Doppsko)
Lucka 2Tussilago plockades av Jeff på vägen.
Lucka 3 – Tredje luckan inleds med C som i Columbo, senare förekommer efterhängsna låtar där det bland annat figurerar en typiskt helsingsk tambur.
Lucka 4 – som en diktande poet skriver Tom Hanks rimmade mejl.
Lucka 5 – den galna faster Ulla.
Lucka 6Han ser annorlunda ut tänker Siv kursivt.
Lucka 7 – Den stora slanten kostar, vilket lite långsökt får mig att associera till Krakel Spektakel och Brita som köpte en hel kiosk för sina slantar.
Lucka 8 – kommenterar att lucka 7 var lika rörig som en kalops och mattan är indisk, Hellsing skrev sången ”I Indialand”.
Lucka 9 – Huvudpersonen har katt, och Hellsing debuterade med boken ”Katten blåser i silverhorn”. (Dessutom låter Överste Adjö vähäldigt mycket som en Hellsingfigur.)
Lucka 10 – här blir det långsökt igen, men mellan varje replik kommer det hahahaha, och Hellsing skrev sången ”Det var så roligt, jag måste skratta”. (Dessutom ringer det en klocka när jag läser om klockor som går sönder, men jag hittar bara kopparslagaren som slog sönder en kopp.)
Lucka 11 – den mystiska Ellen.
Lucka 12 – Crocodile Dundee står för CD som i sagda CD-lärandehistorier.
Lucka 13 – det inledande målet anses vara helt surrealistiskt, en tradition som Hellsing var en betydande del av.
Lucka 14 – tänderna log så nyborstade vilket leder till Harald Blåtand och hans fränder som stod på tå och borstade tänder.
Lucka 15 – Michael Palin början med att fråga om de andra hörärkeänglarna.
Lucka 16 – någon funderar på daggmaskarna i rabatten, och kommer skatan på visit ropar maskens mamma smit.
Lucka 17 – de tre deltagarna i replikskiftet har minst ett namn var som börjar på A, B eller C.
Lucka 18 – första tidningsnotisen handlar om ett ägg, Hellsing skrev boken Ägget med teckningar av Fibben Hald.
Lucka 19Ingeborg, den fd jordenruntseglaren på ålderdomshemmet, och dessutom går Ernst barfota på en gata i Filipstad.
Lucka 20 – artonåringen nämner poesi (som inte ens rimmar) och tjugoettåringen frågar efter glass som ju serveras varm i Annorlundastad.
Lucka 21 – lektionen handlar om att redovisa dikter och Povels vers avslutas också med dikternas och bokstävernas gemenskap. (Sedan tycker jag att muskedunder låter väldigt mycket Hellsing, men hittar inte någon sådan vers.)
Lucka 22 – när takfönstret låter Krasch, bang, klirr, kras tänker jag på agare bagare kopparslagare och den sönderslagna koppen. Sedan nämns fränder igen, om än inte i samband med borstning av tänder.
Lucka 23 – ett litet ABC i nedre högra hörnet av bilden (tack flygbengan!) och möjligen spöken i köket i tankebubblan första sereirutan.
Lucka 24 – förutom bilden på Cecilia är sedlarnas valörer från 20 till 1000 bagare.


 

Fast det där med 1 000 bagare hade jag faktiskt inte alls tänkt på! Lysande!

Jag ber som vanligt att få tacka er allra ödmjukast – rätt- och felgissare samt ofta- och sällankommentatorer! Vi lämnar läktarn och spelplanen, alla blåsippor och Schubertar och åker på bildningsresa som varar i en hel månad runt halva världen Europa … Sverige? Sörmland? Nästa år?

vw-bus-02
I en sån här?

Eventuella DRT-ologiska-protester inlämnas i tre exemplar, vara två måste vara karbonkopior. Mejla dem till statsministern eller ärkebiskopen, för de tar säkert tag i saken!

Tack!

Fyra kommentatorer har via sms och mejl skickat in vackra bilder på smäckra kroppar i fladdriga t-shirtar, men spanjoren här i huset ville så hemskt gärna göra svärmor till lags … i den här skrynkliga tröjan:t-shirt_julkal_2015Ni som inte har vunnit, men vill ha en Hyacint Eastwood-tröja: swisha storlek och adress samt 40 kr till mig (portokostnad) – eller mejla om ni är swishnoviser så ordnar vi det på annat sätt. (Gäller dock bara så långt lagret räcker. Men vill ni har gamla årgångar, kan jag fixa även det eftersom källarlagret är enoooormt.)

Swishanuffrorna: 0708885542.

Och slutligen: ett stort tack till Pip-Petter som designade den mest designade tröjan hittills!

Share
Publicerat iBloggenFacit, julkal.

71 kommentarer

 1. Vad roligt med en röd tråd som man får fortsätta att klura på!
  Måste nog hämta boken från vinden och börja om från början och grunna!

 2. Ticketack, ticketack, jag firar med en palsternack!

  Det var ren tur egentligen, jag råkade tänka när kalendern började att det hade varit skoj om Hellsing var DRT i år. (Det har kanske att göra med att jag precis som Båsmor är född 2 februari, våra hjärnvågor jobbar liksom i tandem.) Sedan hann jag inte fundera så mycket mer på det, men jag påmindes när saker som Ingeborg och Filipstad skymtade förbi och var ju helt enkelt tvungen att ta tag i saken när bilden på Cecilia dök upp i lucka 24.

 3. Sådärja, nu är kalendern slut för i år och hela facit inkl. DRT publicerat . Det är som att ha barnbarnsbesök, väldigt roligt, men uppslukande på ett sätt som gör att man inte skulle orka hela tiden. Nu får vi alla slappna av och – precis som med barnbarnsbesök – längta efter nästa gång.

 4. Citronen

  F*siken också! Jag hade ju Anna Book som alternativ till Pick of Destiny men, jag är inte bitter. Bara sur 🙂

 5. Precis vad jag just skulle säga: att årets DRT i *det här universumet* är Lennart Hellsing. För facit till DRT i våra närmsta 23 parallella universum, se föregående luckors kommentarer.

  Hej så länge kära lucköppnare, vi ses nästa år!

  PS Svetlana hälsar!

 6. Jamen så ja, gjorde jag inte ett flummigt rim om ABC i facit till lucka 23… Förvisso gissade jag ju på sprit i någon tidigare lucka också 🙂

 7. Is99esa

  Väl summerat nu känns allt så självklart.
  Tack för i år för trevlig gemenskap och många fniss.

 8. PK

  Va, var det inte Dan Brown!?! Besviken.

 9. Takk Hakke! Och tack Lotten!!

  Vi är bara bafflade och förstumlade av all denna energi och analysförmåga. Det märks att Hakke varit ledig från jobbet några dagar. Vad som får Lotten att ticka kan man ju undra. Till en del kanske det är båsisterna? Men det kan inte vara hela förklaringen.

  Vi fortsätter vår europaturné, dock inte i en VW-buss utan i en liten hantverkarbil där vi kan plocka in en hel del Rotkäppchen på vägen hem. Vi hälsar från Gustaf II Adolf Denkmal i Lützen, sig förbarmande krogvärdinnor och vinkande flyktingbarn som ser ut att ha klarat sig bra. Även om många inte haft samma goda tur.

  Nu ska vi sakta ta oss till Paris. Ja, verkligen sakta; 750 km på tre dagar. Det känns som en lagom takt i ett ovanligt varmt Europa.

 10. Rosman

  Hellsingnovis bliv vid din spis. Laga olika rätter av gris. Serveras med olika typer av ris. Kram till alla!

 11. Bra jobbat, alla, och tack för sällskap! Och extra mycket tack till Lotten, formidabla människa som håller hov/fritidsgård/zoo för alla oss omaka existenser. God fortsättning! Både på julen 2015 och så julen 2016 …

 12. Det är unte utan att man skulle vilja bli en kusin för 191:- och spektakla lite då och då.
  Hejsvejs alla båsister, tills vi ses på nästa bildningsresa.

  OT. Lotten, när börjar du blogga som vanligt igen?

 13. Dieva

  Yes! Det är nog första gången under alla år jag hängt i båset som jag varit DRT på spåren.

 14. Den allra, allra sista lucksucken är utsuckad. Den Röda Tråden är uppnystad, eller menar jag hopvirkad? I varje fall lysande klar.

  Ack, men tur (för BNP å de), men ack.

  Nu har i alla fall även jag firat julafton fast på juldagen, och det enda vi vill ha är vatten, vatten — julmat är god men allt är ju salt såsom hade man druckit ur Döda havet.

  God fortsättning, är väl vad man säger, och återigen (jag väl det i sista facitetetet) tack alla lekdeltagare för eminent lekdeltagande. Och oändligt tack till Lotten förutan vilkens smarthet, inlevelse och energi intet av detta bleve av.

 15. Örjan

  Kulturchefen: Månne släkting?

 16. (Är småsömnig, skriver hafsigt, ids inte peka ut vad allt som behöver rättas, utgår från att folk fattar vad jag menar. Tja.)

 17. Ökenråttan

  A propos ledtrådar och röda trådar så vill jag bidra med följande: En decemberdag när jag och yngste sonen stretade hem från dagis frågade jag, förstås, vad dom ”hade gjort i dag”. Dom hade övat julsånger. Vilka sånger då? ”Mina trådar och så där.” Mina trådar? Det var ”Midnatt råder”, så klart. Gonatt.

 18. Har ju noll koll på vem han ens var. Skäms lite. Men impad av de som knäckte det.

  Förresten fick vi någonsin förklaring till luckan som behövde skrotas och ny tillverkas akut?

 19. Betong-Bess

  Försökte klämma in Hellsing i ett par luckor och så var han DRT! Lyckades inte klura ut det på egen hand, men det gör inget.

  Tack än en gång för i år Lotten och alla ni andra!

 20. Ah. Luckan som behövde skrotas var dels rätt kass, dels länkad till i kommentatorsbåset av en av er via en videosnutt som många i båset tittade på. Då hade ni haft den i bakhuvudet och alltför nära hjärnvindlingarnas yta och kommit på svaret alldeles för lätt dagen efter.

  Det var bara bra, för luckan var som sagt inte så bra. Jag gjorde en ny, bara – en bättre. Jag vill inte säga vad det var, för då drabbas kanske en av er av skuldkänslor, och sådan sysslar vi inte alls med här i båset!

 21. Aha. Lurigt när vi hittar ledtrådarna en dag för tidigt 🙂

 22. Nu finns bild på spanjoren, nej jag menar T-SHIRTEN!

  Pysseliten: det vanliga bloggandet och de gamla rutinerna återgår vi till när jag har sovit ikapp! I maj kanske?

 23. Titta vicken snygg Clin-t-shirt!

 24. Snedseglare i österled:
  Snett och Vint Eastwood

 25. I Ankeborg; Klant Westwood.
  Jag bar som utlovat min vinnartischa (XXL som ÄR rymlig till och med för en reslig basketspelare som jag) under kvällens TP-batalj. Resultatet, mycket gott. Både gällande resultat och ryggläsningsskratt. Tack igen alla sköningar!

 26. På tal om hashtag. Här är uppfinnaren av densamma, alltså han som utvecklat användningsområdet inom sociala medier och hashtag. http://www.chrismessina.me
  Jag hade bokat in honom som föreläsare på en kongress i Uppsala som tyvärr gick i stöpet.

 27. Morrn!
  Maken såg tishan och började kläcka ur sig på löpande band:
  geolog Flint Eastwood
  teolog Clint Preastwood
  fängelsefånge Stint Eastwood
  runner Sprint Eastwood

  Nu kommer han på en ny var femte minut. Hjälp!

 28. Ökenråttan

  Här har vi i princip lagt av med julklappar, men Lille Maken slank ut och köpte en present till mej i alla fall – Lejonkungen 3! Ha!

 29. Dammråttan

  Å, vad roligt att det var Hellsing! Jag förmår aldrig gissa själv, men det var mitt favoritDRTförslag. Han känner sig nog ärad, där han sitter på sitt orange moln och tittar ner. Betalar gärna för en tisha. Har ju en samling att komplettera.

 30. Swishnumret är 0708885542, vilket jag bara har skrivit uppe i högra hörnet … Jag och marknadsföring asså. (Fyra tischabeställare har skrivit ”men vad är numret?” till mig.)

 31. Agneta uti Bryssel

  Från ett Bryssel med strålande sol och 15 graders värme kommer mitt varma och stora T A C K för årets julkalender. De sista dagarna hann jag inte alls med. Har nyss suttit i en solstol en timme på balkongen medan världfolket (son och sonhustru) fortsatte på julens pussel inomhus. Nu ska vi ut och promenera i solskenet och i morgonbitti åker vi till världsarvsutnämnda Nancy i Frankrike, där vi börjar med att besöka ett art noveaux-museum. I övrigt har jag läst på lite om Stanislaus vid vars torg vi kommer att bo.

 32. Rundhyllt: Trint Eastwood

 33. Zozzo

  Just nerkliven från läktaren och kommen ur julmatskoman kunde jag inte låta bli. Med risk för att andra redan upplyst båset om dessa:
  Godis, eller numismatikern Mint Eastwood
  Sur: Sint Eastwood (den gode, den onde, den sure)
  Tonande: Tint Eastwood
  Antydande: Hint Eastwood
  Duckande, boxande: Fint Eastwood
  God julavslutning och gott nytt år!

 34. PK

  Luckor jag minns
  Lotten jag kvinns
  IQ jag försvinns

 35. Så här års …

  IQ jag minns.

  Men det reder sig väl.

  (Vi, här, sopade i alla fall banan med På spåret-lagen igårkväll. Sopade banan. Jorå, jag ser för mitt inre öga små borstar på ett gult skal.)

  Nå och väl och hur som helst, Lotten soooooooover — eller åtminstone viiiiiiiilar, hoppas vi — så vi kan faktiskt göra vad vi vill i Båset!

  Vi kan titta på vad Tomten gör när han går på gatorna som en vanlig man.

  Vi kan lära oss nya hajar (ack, är inte det här Charlott the goblin girls område?), och därtill titta på gamla som är jähätteroliga, men framför allt råka i glädjerus över Ninja-hajen! (jag har inte ord för att uttrycka hur glad jag blev när jag läste om den luriga men fläckvis självlysande rackaren).

 36. Precis så där lurig ser jag ut även här uppe på land!!
  Lyser och glöder fläckvis, lurar in oskyldiga i min nersläckta buss, och så KAFLOFF-så är det kört.

  Klå På Spåret-deltagarna är numera inte ärskilt svårt. Ofta behövs en skämskudde för att titt på det programmet. Längtar tillbaks till Hoa-hoas dagar, då var det kunnigt folk som tävlade.

 37. Vedhuggare: Splint Eastwood
  Mager och klenväxt: Skrinnt Eastwood

 38. Christer, the Long Distance PT

  Varje december tack vare Lotten och båset:
  Falla-i-korint Eastwood

 39. Snabbt och lätt: Geschwint Eastwood

 40. Geschwint var det INTE här: jag missade posten som gick kl 13 med alla tischor, så ni som väntar får vänta ett tag till! Sorry!

 41. Väntar och väntar. Men ikväll har vi julmiddag med grabbarna, så det är lugnt faktiskt.

 42. Jag har haft megastrul med Payson, som verkar ha beslagtagit ett belopp. Har du fått något härifrån, eller ska jag behöva ladda hem Swish?

 43. Såg den ut så här: LL ?

  (Nä, jag har inget särskilt att säga, jag bara tittade in. Snöar det på er? Här snöar det.)

 44. Jag åt upp den! Förlåt. Jag trodde det var en emla.

 45. Inte på mej
  men på den lilla Anna

  (hejom fejom)

 46. Bubblor! Jag älskar bubblor.

 47. Tvålbubblor … det kan bli så att du fiser regnbågar! Som en enhörning!

 48. Nästa båsträff!!! Då ska vi dricka öl och äta tvål.

 49. Enhörningar fiser inte bara regnbågar, de bajsar också glass! Det har en sagoprins sagt, så det är sant.

 50. Jamen, det har jag ju sett förut! Öl, glas, och regnbågsfisar.
  Kan inte bli annat än trevligt och glatt på en sån båsträff.
  Ska vi inte ha heliumballonger att sniffa ur också?

 51. Jag har gjort en ätbar tvål av vit choklad till en skådespelerska som inte ville tvätta munnen med riktig tvål. Den löddrade lite dåligt.

 52. Mousse med kolsyra i?

  När jag läste geologi och vi hade mineraler och bergarter på schemat var vi några som bytte ut bergsaltet och rökkvartsen mot vitt och brunt kandisocker. Jähätteroligt, tyckte vi.

 53. Båsträff med enhörning, jag är på!
  En-hörning
  Två-l
  Tre-vligt
  Fyr-verkeri!

 54. Femetta, hakke!

  (Själv kan jag inte låta bli att peta in en säl där … tvål säl öl, tänker jag.)

 55. Jag fick elva rätt av tolv på DNs nyordstest, utan att ha läst artikeln först. Kombinerad tur och skicklighet.

 56. Jag tyckte att jag skymtade Hellsing ibland, men fattade ändå inte…
  Pysseliten 25/12, 22.15 och alla andra: Ja, kom med i Lennart Hellsing sällskapet! Vi skulle haft sedvanligt Luciaspektakel den 14 december, men det blev begravning i stället den dagen. Vi kommer ju att sakna centralgestalten som aldrig brukat utebli tidigare, men man måste ju erkänna laga förfall. Nu kommer vi att träffas den 25 januari i stället.
  Så här skrev jag på FB: Idag jordfästes Lennart Hellsing i Klara kyrka av K.G. Hammar. Han berättade en saga om hur Lennart nu sitter och pratar med Jesus på trappan vid Pärleporten. En spelande säckpipa (Hellsings har en släktby i Portnahaven, Skottland) gick före när kistan bars ut och därute hördes klockspel från kyrktornet. Vad klockorna spelade? Här dansar herr Gurka!

 57. Vad fint, Barbro A! Och jag håller med dig om att fler borde bli medlemmar i Lennart Hellsing-sällskapet, eller vilket annat litterärt sällskap som helst, egentligen. Sällan har så många haft så roligt för en så blygsam insats!

  DRT missade jag helt och i den mån jag gissade alls i år var det alldeles galet. Men kul!

 58. Som jag säkert har skrivit hundra gånger redan lussade jag för LH och YL som barn, och mina barn lussade också för dem på senare år, när de var ständiga gäster på min mammas ganska vilda luciafester. (Fast mina barn kommer inte ihåg det alls, de minns bara ”en massa tanter och gubbar”).

  Luciaspektakel låter roligt! Brukar Yvonne vara med då? Jag tänker att det måste kännas himla ensamt för henne nu, de var ju ihop i typ ett sekel. Eller så känns det skönt och luftigt, vem vet.

 59. Ja, Anna, båda brukar vara med vid Årsspektaklet i maj och Luciaspektaklet i december, men i maj i år hade Yvonne L brutit benet.
  Det vore roligt att höra om era luciafester!
  På min blogg skrev jag en stump om årsmöten i våras, bl.a. detta och där finns också en bild. Årsspektaklet är så lite formellt som det bara går. Ordförande är Magister Tjeder och om man kontaktar fröken Hit och Dit (gunilla.h.olofsson@gmail.com) så kan man anmäla sitt deltagande och bli medlem.

 60. Det såg roligt ut Barbro! Om jag inte hade så lite tid för roligheter just nu skulle jag gå med. Jag känner igen en del namn och ansikten (även om många är så mycket äldre än jag så jag bara minns hur de nöp mig i kinderna och sa att jag blivit stor, långt upp i 40-årsåldern). Bland annat Fibben, som var god vän med min mamma och som tecknade för Kamratposten där hon var chefred. Och som gjorde hennes fina gravskulptur när hon dog 2010.

 61. Nu har jag gått med. Jag gillar medgång!

 62. Halloj, jag sitter fast i spamhögen med min förra kommentar!
  Jag ska aldrig mer ens nämna n*k*nb*ld*r, jag lovar, om jag slipper loss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.