Hoppa till innehåll

Dag: 30 december 2015

Madeleinekaka … fast ändå inte?

Jag drabbas ibland av minnesassociationer som jag är rätt trött på.

madeleinekakor
Inte kan de väl kallas madeleinekakor?

Lotta Lotass skriver i Nationalencyklopedin:

På spaning efter den tid som flytt börjar med att huvudpersonen, Marcel, äter en madeleinekaka doppad i lindblomste och genom denna smakupplevelse får hela sin barndomsvärld öppnad för sig.”

Om jag finge välja, skulle jag vilja öppna min barndomsvärld när jag t.ex. äter leverpaté, så att det inte sker alltför ofta. Men så funkar det junte.

Har ni några exempel på minnen som dyker upp, men som inte nödvändigtvis är positiva? Ungefär som när Teskedsgumman blir liten som änna tesked och stönar ”nej, inte nu igen”.

Jag har dessa:

• När jag känner en viss lukt, minns jag båtresan med familjen Stenson till England 1973 – när vågorna gick höga och alla på hela färjan kräktes. Utom pappa. Han gick upp till restaurangen och ville ha smörgåsbord, men hela personalen satt och kräktes på golvet i köket och hade inga planer på att steka köttbullar.

• När jag däremot kräks, ser jag en rosa blomma framför mig – den fanns på tapeterna i mitt rum på Mätaregränden i Lund. ”Å neeej, inte den där blomman igen!” säger jag med munnen full av morotstärningar.

• När jag lägger bokstäver på ett visst ställe i Wordfeud – i nedre högra hörnet – tänker jag på höghusen i Årby i Eskilstuna. 

arbywf

Enligt Wikipedias artikel om ”involuntary memory” kan man dela upp dem i tre varianter: 

  1. minnen man tycker om
  2. biprodukter av andra minnen
  3. minnen man inte alls uppskattar.

Jag frågade lillasyster Orangeluvan om hennes illasmakande madeleinekakor, och hon svarade:

”Jag hade en sådan minneskoppling (flashbulb memory?) senast idag när jag tänkte att det var väl sjutton att jag alltid skulle tänka på samma sak när jag gjorde en viss grej, men vad det var har jag glömt.”

Vad skulle de kunna heta, de här menlösa minnena? Bara ”associationer” låter ju jättetrist …?

Share
87 kommentarer