Hoppa till innehåll

Umeås Folkets hus revisited

Jag och mitt onda knä klev in i Folkets hus-lokalerna och kände inte igen oss.

– Vad har hänt? sa jag.
– Vi har renoverat! sa arrangören.
– Men här kan jag ju inte trilla! sa jag.

Tanken var nämligen att knät som jag skadade här den 6 november 2012 (se gårdagens inlägg), skulle fås omkull på samma sätt igen, och att knät då på ett magiskt sätt skulle helas ungefär som att minus & minus blir plus.

Föreläsningen inleddes och jag berättade förstås först om det som hände för drygt två år sedan och att allt var ombyggt och att det ju var bra eftersom jag inte gillade det gamla golvet.

Med mig på scenen hade jag två teckentolkare – en som visade svenskt teckenspråk och en som visade TS (tecknad svenska) TSS (tecken som stöd för avläsning). Golvet var nu en parkett och det enda jag kunde hoppas på var att de gröna luddmattorna (se nedan) skulle lägga fälleben för mig eller att teckentolkarna skulle förvirra mig så att jag tog fel på scen och golv.

lotten_teckentolk
Just här tror jag att jag säger ”SEEMIKOLOOON”.

I kaffepausen kom en vaktmästare och väste lite diskret att jag hade sagt fel.

– Fel?
– Ja, det stämmer inte att …
– Men jag har aldrig fel!
– … att du trillade här. Du trillade på den andra scenen.
– I KNEW IT! Det här är fel scen! YES!
– Oj. Eh.
– TA MIG TILL DEN ANDRA SCENEN!
– Jahaja, jaså, kom den här vägen.

folketshuskulvert
Ojojojoj, så spännande! Scenkulvertar, ett virrvarr av trappor och låsta dörrar! Bruce Willis och jag flyr tillsammans! Explosioner hörs i bakgrunden!

Vi kom slutligen in på den gamla scenen – där jag förstås kände igen mig – och jag vinglade ut på den så ostadigt som jag någonsin kunde och blundade lite så att jag inte skulle se tejpningen på scengolvet.

tejpadmatta
Men en bild var jag ju tvungen att ta, så då öppnade jag ögonen.

Men nej. Inget trill föll sig naturligt, så jag fick gå tillbaka och genomföra föreläsningen som planerat och knät känns precis som vanligt. (Aj.) Dock får jag en ny chans imorrn, när jag står och pratar inför 260 andra åhörare på samma ställe.

Men nu till sedvanlig hotellrapport, eftersom jag bor i ett designat rum. Minns ni dessa tider?

handfatsrum_foto_Robin D_
Handfat på rummet!

Jag vet inte hur de tänkte, de som bestämde sig för att man nu, i dessa moderna tider vill ha handfatet i ett annat rum än toan. Kanske så här?

 • Man vill ju ha miljöombyte efter sittningen.
 • Handtvätt ska inte associeras till kiss & bajs.
 • Ett handfat förgyller ju annars så trista sovrum.
 • Det är inte vilket handfat som helst, det är design!
 • Det här med att ha handfat på rummet kommer att göra succé i sociala medier.
 • Hur ska man annars ha koll på att alla som har varit på toa tvättar händerna som de ska?
hotellhandfat
Handfat på rymmen! (Ni ser väl vad som står längst till vänster på fönsterbrädan? VATTENKOKARE! TEPÅSAR! PRISA GUDARNA OCH HOTELL AVENY!)
handfathotell_close
Ytan är jättehalkig och allt rinner ner i springan mellan vägg och glasskiva. Och stoppluppen i handfatet saknas ju så att designen helt går förlorad! Upprörande! (Nej, inte särskilt.)

Men nu till den allra, allra häftigaste designen i mitt hotellrum – Henrik Dagårds hantlar!

hotellhantlar
På väggen bredvid sängen! En dvd med hantelhanteringstips sitter uppsatt (med en möbeltass), men jag har inte en såpass omodern dator att jag kan stoppa in dylika prylar.

Eftersom det är viktigt med armkraft, har jag gjort stavtagsliknande rörelser under hela detta inläggs tillblivelse.

Share
Publicerat iBloggen

58 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Men Lotten, du har glömt att redogöra för om det finns
  tekokare och tepåsar på rummet.

 2. Mårran

  Hoppas du får riktig god äggröra och bacon till frullen.
  Handfat ska vara stora stabil med plats för prylar en kvinna kan tänkas behöva rada upp för att bibehålla sin naturliga skönhet, alternativt kan det finnas hyllor i anslutning till handfatet.
  Åter till en tidigare ombedd tumhållning i morgon 21 januri från 10.30, ja om du står på scen Lotten, så får du dispans.

 3. Christer

  I Växjö bor jag på ett b&b som har både jättefräscht (delat) badrum och superdupersköna sängar! Det blir iofs ingen bacon i morgon bitti, men det kan man inte heller begära till det extremt humana studentpriset 350:- per natt. Rekommenderas!

 4. Frigående Basonfläsk, i synnerhet ekologiskt, med rätt genustänk kan inte bara vara fel i vilken datorbutik det än vara månde.

 5. Inge Blomberg

  ”Eftersom det är viktigt med armkraft, har jag gjort stavtagsliknande rörelser under hela detta inläggs tillblivelse.”

  Inte ett öga är torrt. ”stavtagsliknande rörelser” Så vackert!
  Där behövs det inga knän. Armarna pendlar i samklang. Och stava är ju din bästa gren Lotten. Du vet ju t.o.m. när det passar med ett semikolon. Du väljer: 24, 24, 14, 9 eller 19. Föresten 9 är redan upptaget. Go tur !

 6. Ökenråttan

  Nämen, ett sånt där runt litet disajnat rostfritt handfat har ju vi på vår gästtoalett. Fast ingen glasskiva omkring. Men plupp i botten.

 7. Ett handfat måste ha en bred kant någonstans, alternativt en ordentlig hylla ovanför, även för tanter vilka likt mig nästan aldrig använder smink, ty somliga av oss måste ha någonstans att ställa kontaktlinsskötselpryttlarna.

  Vidare vill jag hävda att filmsnutten visar vad som borde kallas en äkta dubbel axel. Skridskor? Bah!

 8. LupusLupus99

  Lotten, gällande datorer så saknar faktiskt många moderna
  bärbara datorer (s.k. laptops) dvd-läsare.

 9. Ingela

  Men jag tror minsann att biblioteket har flyttat från Rådhusesplanaden till kulturhuset Väven. Det nya bygget som ligger mitt bland de gamla magasinen på kajen och ser ut som nånting ur Star Trek eller nåt åt det hållet.

  Så där brukar icke-nordiska moderna husvagnar vara inredda, med handfatet i sängkammaren. Därför köpte jag en finsk-svensk med handfatet inne på toan. Tänker att det är trevligare för de som för tillfället inte tvättar sej om den som gör det gör det bakom stängd dörr.

 10. Ingela

  Om det nu är Aveny, i så fall är det nyrenoverat. Det såg då inte ut så där senast jag var ute i tjänsten (första och enda gången på Aveny, universitetet pröjsade, inte lappmarkskommunen). Kan det månne vara det nya hotellet i just Väven, med det vitsiga namnet U&Me?

 11. Nu kan jag inte sova mer! Provade en stakmaskin igår och hela överkroppen värker. Lycklig är jag ändå för (hipster-)PK och jag gillar samma tröja och jag får långfrukost innan flyget till Halmstad avgår!
  Det kan bli en hotellrapport i en blogg nära dej.

 12. Precis Pysse. Om du flörtar med lite henne så norpar jag tröjan utan att hon märker något. Sedan kan vi turas om att använda den. Vi hipstrar kan använda tröja ty Lotten verkar vara både ekologisk och frigående.

 13. Asså ba, den där Buster Keaton, han kunde trilla omkuller, han. Där ligger allt G*st* *km*n i lä.

  Fär ävrigt undrar vän av ordning om PK- the laxterrapefft, använder ekologiska kommentarer? Och om de i så fall var frigående vid tiden för uttalandet eller om de var burkommentarer?

 14. Ingela

  Rätt och fel av mej. Fel om Aveny, visst var det Aveny, när jag tänkte efter och definitivt när jag läste bildtexten. Egendomligt nog, med tanke på hur många tillfällen jag bor på hotell i mitt jobb. För det mesta på ställen som gamla sjukhuset i Piteå. Nä, nu måste jag försöka fixa fram fotona som försvann i en havererad PC och blogga åstad om det panget.

 15. Visst heter det Hotell Aveny, Cecilia N.! (Men om det ligger på Rådhusesplananden mellan stationen och biblioteket har jag inte en aning om, ity jag är på ett frigående sätt alldeles vilsen här i stan.

  Sporken på ”handfatskanten” ingår i resepackningen på ett lika självklart sätt som äggbehållaren och tandkrämen.

  Apropå ingenting, så passade jag nu på morgonen på att uppsöka hotellets gym, som var proppfullt av pensionärer. Stavtag på er, grevar och baroner!

 16. Inge Blomberg

  Stavtag på er Grevinnor och Baronessor.
  Nu är det öppet. Nu är det officiellt. Nu är det dessutom frigående och ekologiskt. Vi åker stafettvasan den 6 mars mellan Sälen och Mora. Vi = lag P4 Morgon Sörmland. Följ oss i etern. Heja, stötta, staka, putta oss fram. Och som sig bör, laget har olika kompetenser, är präglat av mångfald, lust och glädje. Just Go for it! Mitt i gänget ståtar en strateg, en taktiker och lagspelare. En qvinna i sina bästa år, van att studsa fram, finta och sätta en trepoängare mitt i korgen. Det är den erfarenheten stafettvaseteamet behöver. Så jättekul att du är på glid in i stakandets äventyrliga tillvaro. Med rätt truga, fäste i spannet och lite djävlar anamma så ska vi visa dom. Ur spår!

 17. och

  Vavava? Kan man inte stoppa in en dvd i moderna datorer? Då kan jag ju inte köpa en ny! Jag vill kunna titta på mina gamla dvd-isar, jag vill inte streama och ha mig! (För det vet jag inte hur man gör.)

  Var glad att det inte var tvärtom, toan i rummet och handfatet på toa, så att säga.

 18. Ena handen stavar medan den andra stavtagar?
  Hur går det till rent praktskt? Skriver varannan mening med vänster hand och varannan med höger? Eller varannan rad, bokstav …?
  Ser framför mig hur Lotten i ena handen håller laptoppen, skickar armen framåt medan andra handen försöker klicka lite tangenter och sedan åker laptoparmen bakom ryggen och andra handen fortfarande försöker nå någon tangent.

 19. Tänk att … nå, jag ska inte säga att jag aldrig hade hört talas om Stafettvasan innan den dök upp här för det hade jag. Men vetskapen om tillställningen har liksom varit vilande, den har inte betytt någonting alls i min värld. Men nu!

  och, det beror delvis på märke och dessutom på storlek. En sån som min (MacBook Air) skulle det inte gå att ha dvd-spelare i för den är för tunn. Min andra hälfts större variant (MacBook Pro) köpt vid samma tillfälle har däremot dvd-spelare. (De införskaffades för ett år sedan, så bör väl räknas som relativt nya.)

 20. LupusLupus99

  och, en del moderna bärbara datorer har intern dvd-läsare men de
  flesta eller i alla fall många moderna bärbara modeller har det inte.

 21. och

  Tack! Puh!

  Mac Pro blir det nog. Och nu till undran # 2: Varför är mackar fem gånger dyrare än en vanlig pc? Naturligtvis är de helt, helt underbara, men ändå?

 22. Om priserna — förr var det ju så att maccorna (stationära såväl som bärbara) var proffsdatorer inom tryck och media därför att de var överlägsna på grafik: upplösning, färg, kontrast, rörliga bilder. Jag vet inte om skillnaden är så stor numera, vare sig i det kvalitetshänseendet eller andra. Fortfarande tycker ju vi som gillar mac att mac är bäst, en lite, lite är det väl som att äkta champagne kostar tio gånger mer än allt annat mousserande vin hur bra det andra än skulle råka vara.

  Image!

  (Äh, vad vet jag?)

 23. Så obegripligt det kan se ut bara för att man inte trycker ner en tangent ordentligt … ”en lite, lite”. Det skulle ju stå ”men lite, lite”

 24. och

  ”Du är en kreativ person, du ska ha en Mac”, sa ungarna till mig när jag skulle köpa dator. Så det är jag och gjorde jag. 😉

 25. Jag b0dde i Umeå 1982-1992, LL99. Därför har jag viss koll. Men sen när jag kom tillbaka 2005 så hade de möblerat om och satt nya hus ute i skogspartierna och jag vet inte vad.
  Jag såg mig fascinerad om, ungefär som när man inte kan sluta se på någon som man sett för länge sen och som man känner igen fast den är annorlunda. (Eller ser likadan ut fast är ur nästa generation.)

  Vad har de i bibliotekshuset bredvid Folkets Hus nu då? (För Väven har jag hört talas om, men aldrig sett.)

 26. LupusLupus99

  och, skillnaden rent tekniskt är obefintlig, Det du betalar för är
  Applemärket. Apple försöker upprätthålla myten om att
  deras datorer/telefoner är ”exklusiva”.

  Sedan så är det naturligtvis olika operativsystem men skillnaderna
  där är rent subjektiva beroende på vad man själv gillar.

  Jag personligen skulle inte betala ett högre pris för en dator som
  inte är bättre än en dator som är flera tusen kronor billigare.

 27. Ökenråttan

  Annika, champagne (all champagne är ”äkta champagne”) är så mycket dyrare att framställa än bubblen. Så därför …

 28. Mårran

  Annika man kan njuta Italiensk champagne (som då inte får kallas champagne, namnskydd etc) nej nej jag menar INTE prosecco utan Franciacorta, här kommer en fullänk (kan fortfarnade inte hur man gör finlänk, http://vinbanken.se/2013/08/12/vintips-italiens-champagne-franciacorta/
  Återkommer om tumhållandet hjälpte, men tack Lotten och övriga som kände sig kallade, uppskattas å de varmaste.
  Utegrisar, sk pasture pigs mumma, godast är inte bacon (men om bacon välj streaky bacon), utan pork belly, vette tusan vad ni kallar det i Sverige.

 29. Såja. Nu har jag färdigföreläst! Att ta sig hem tar sin lilla tid, dock: planet lyfter inte förrän kl 19 och sedan går tågen så sällan att jag inte är hemma förrän efter midnatt.

  Men huj, vad mycket tid jag får på mig att förbereda radiopratet som ska ske i arla morgonstund.

  Måste nog göra några armhävningar. I stakningsträningssyfte. HUFF!

 30. Strateg, taktiker och lagspelare … Jag röstar för att man står på skidor då! Lotten, du kan göra dips. Stakning kräver triceps och mage. (Kanske omvänd ordning.)

 31. Ålning medelst stakning?

  (Annars får stakning mig ohjälpligen att tänka på Vlad Tepes Dracula — pålspetsaren — men så läbbigt ska vi väl inte ha det? Det är bara i mitt huvud vissa saker …)

  Här har vi för övrigt vähäldigt frigående rådjur, harar, ekorrar, och på några kilometers avstånd vildsvin (jag vet egentligen inte varför de inte har brakat in i byn än) och vid enstaka tillfällen vargar (men de är förbipasserande) som känner sig oerhört ekologiska. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra åt dem, utom vinka lite.

 32. Inge Blomberg

  Pysseliten du är bäst. Och du är Lotten på spåren. Snart erkänner hon. Absolut senast under radiosändningen i morgon bitti. Den journalist som inte tar tillfället i akt att få några vallaråd av en strateg, taktiker och lagspelare.. Ja den personen bör nog fundera på sitt yrkesval. Och visst är det rätt ordning att träna mage och triceps för att bli en bra stakåkare. Men än viktigare är en annan liten detalj. Man måste disponera ett par stavar. I rätt längd, av lätt material och med liten truga där nere och spännande handtag upptill. Det är mycket att tänka på nu. Kostar på att ligga på topp. Träningen kan börja !!!

 33. Christer

  Pysse, förutsatt att hotellet inte har alltför sviktande golv är 7-minutersworkouten utmärkt hotellträning (det kan dunsa lite). Finns förstås som app med talsyntes som räknar ner och påminner om vad nästa övning är. Relativt heltäckande, och man hinner bli ordentligt trött.

 34. Ingela

  Vet inte vad som finns i biblioteksbyggnaden på Rådhusesplanaden, Cecilia. När du och jag bodde i stan på 80-talet (sent -70 också, för min del) så låg bibblan på Storgatan, granne med länsstyrelsen och fängelset. Vet förresten inte vad som finns i det huset heller. Måste undersöka nästa gång jag åker ner till slasket vid kusten. Om jag får tid, hinner mest bara snusa på lille sonsonen vid länshuvudstadbesök.

  Men jag såg böckerna genom glaspartierna på ”Väven” när jag försökte ta mej genom stan vid nyårsbesöket, så jag är helt säker på att dom flyttat dit.

 35. Christina Brant

  Tack! Tack! Tack! Jag var på din andra föreläsning i Umeå och det var inspirerande till tusen. Matnyttigt, informativt och givande. Det kändes även bra att någon i ord påtalade det jag tycker är så fel i skolan nuförtiden – att stavningen inte är så noga. Jag har varit upprörd i femton års tid över det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.