Hoppa till innehåll

Den röda tråden 2014

Först och främst ett stort tack till alla i båset – om ni inte hade börjat tjata redan i oktober hade jag aldrig genomfört detta. Och en stor ursäkt till alla som har bidragit stort och roligt och underbart och ändå inte har vunnit nån tröja bara för att Plommonstopets vägar äro outgrundliga. Om ni känner er stydmoderligt behandlade: mejla mig. I så fall MÅSTE jag faktiskt trycka upp och dela ut fler tröjor. Även i stl M.

Första året med Julkalendern planerade jag alla luckorna i förväg och skrev halva facit till alla luckor före 1 december. Andra året for planeringen all världens väg. Ett år glömde jag bort att tänka på DRT. Ett annat år höll jag på att dö redan runt den 15 december för att dygnet hade för få timmar – och i år har allt varit dödscoolt. Julkalendern och jag chillar och just go with the flow. Om jag måste sitta uppe till 02 för att webbhotellet eller morgondagens lucka går sönder, so be it. Om facit blir rumphugget för att jag måste sitta i köket och skråla med högljudda spanjorer – ja då blir det så. (Egentligen är det bara bra. Facitinläggen växer som spansk skäggväxt och blir ohanterliga på bara ett par timmar.)redthread

Här kommer de klargörande ledtrådarna som skulle ha lett er alla till DRT. (Inte alla ledtrådar, dock. Inte för att jag vill hålla dem hemliga utan för att jag ibland faktiskt inte kan komma ihåg hur jag tänkte …)

 1. George Orwell, Newspeak i 1984 – gud + O
 2. Elizabeth Taylor & Richard Burton – tio + N
 3. Joakim Thåström – fan & 10 + H
 4. Ayn Rand – religiösa tankar & 10 + D
 5. Muminmamman (av Anna Toss) – ten + H
 6. Lennart Hyland – tio + D
 7. Lars Vilks – jättemycket religiöst bråk + M
 8. Hedda Hopper – 10 + E
 9. Den store Gatsby – prästkrage & 10 + F
 10. Mona Lisa – tiio & madonna + D
 11. Joseph Brodsky – Bibeln + 0
 12. Columbus – 10 i bilden + N
 13. Nathaniel Hawthorne – ”in God we trust” + D
 14. Frihetsgudinnan – gudinna + D
 15. Arsène Lupin – tio guds bud + I
 16. Harriet Beecher Stowe – gode gud + A
 17. Eva Perón – katolicism + E
 18. Martin Luther, Lilla katekesen – religion & säsong 10 & 10 i bilden + C
 19. Spanska ridskolan (av Ökenråttan) – 10 + A
 20. Ellen Key – orkidén Sankt Pers nycklar + I
 21. Gudfaderntrilogin – gud på muggen, + R
 22. 10cc – 10 & Godley + R
 23. Fantomen – 10 (inte 12) djungelordspråk, tio tigrars styrka + R
 24. Tio Guds bud (och Moses) –  10 & Gud + E

(Men hakke föreslog faktiskt Malcolm X som julaftonslucka. Det tyckte jag var roligt.)

De tio budorden

Blott nio luckor innehåller en kvinna, vilket hade irriterat mig för några år sedan när jag vände ut och in på mig själv för att klämma in en någorlunda jämn fördelning. I år hade jag inställningen ”det är min inspiration, min perspiration och jag väljer de HB som jag känner att jag klarar av att julkalendra, basta”. (Män är mycket, mycket lättare att härma eller se ett mönster i. För mig i alla fall.)

de-tio-budorden_ehum

Tio guds bud kan skrivas på en herrans (!) massa sätt. Här är ett – med några av luckorna inploppade för att de stämde in. (Några är inte inploppade för att jag faktiskt har glömt bort hur jag tänkte.)

 • Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. (Steffo)
 • Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden.  (Vilks)
 • Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn. (Orwell, 10cc [Godley]))
 • Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
 • Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.  (Thåström)
 • Du skall icke dräpa. (Fantomen)
 • Du skall icke begå äktenskapsbrott. (Gatsby)
 • Du skall icke stjäla. (Lupin)
 • Du skall icke vittna falskt mot din nästa.
 • Du skall icke ha begär till din nästas hus, och du skall icke ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa. (Ayn Rand, Scarlet Letter)

Och anfangerna då? Var de så viktiga när allt kommer omkring?

ONHDHDMEFDONDDIAECAIRRRE

Jodå, stoppa in de 24 bokstäverna i en anagrammaskin (som jag tipsade om här) så blir det:

Hedra din fader och din moder

När det gäller bilderna, så har de förstås – trots att jag hela tiden har bedyrat annorlunda – varit tunga ledtrådar på massa olika sätt. Men jag talar inte om hur!

Fast okej … en ska jag förklara (mest för att bilden är så underbart full av nostalgi). Lucka 7:

roundabout
Det här är inte en rondellhud utan en karusellhund. Men både rondell och karusell heter på engelska ”roundabout”.

Nu ska jag dela ut ett hederspris – och faktiskt inte dra ett namn ur Plommonstopet. Den som i år har varit flitigast kommenterare och som dessutom alltid är välformulerad, rolig, vänlig och smart och fullast av parenteser: Annika!

(För att hedra Annika skriver jag detta i en parentes. Finns det till äventyrs någon som vill till en så billig peng som möjligt [det finns inget vinstintresse här] köpa en tischa? I så fall kan jag förstås beställa ett gäng! Dessutom har jag ju faktiskt tröjor kvar från tidigare omgångar. Nånstans. [Hej Karin!])

Nu tar jag en paus på en dag eller två! Ni som har egna DRT-teorier (t.ex. Mårran, hakke och Ninja) som passar in lika bra som min: klistra in dem i båset!

Vilken fantastisk dialog. Eh.


Karin skrev i sista luckan dessa rader, som härmed dras upp till ytan!

Den rätta tråden den är aldrig störst
Den rätta tråden kommer inte först
Nog finns nål för varje trådåtgärd
– för tråden själv, rekognoseringsvärd

Den bästa tråden den är sträckhållfast
när tanken tänjs och hugskott byts i hast
På läktarn där man hamnar gång på gång
och bidrar till vår produktionsnedgång
Kom upp, kom upp till trådgissningsbestyr
Oändliga tills trådens facit gryr …


Uppdatering!

Mårran påminde mig om att jag har lovat att förklara bild nr 6! Det var Lennart Hylands lucka och bilden såg ut så här:

snoddas_tuss
Två viktiga personer i Lennarts liv var hustrun (bomulls)Tuss och (gummi)Snoddas. De googliga ögonen är förstås era. Gemensamt för allt på bilden är ”leklust”, vilket man väl får säga präglade Hylands karriär.

 

Share
Publicerat iBloggenFacit, julkal.

70 kommentarer

 1. Maggan

  Ha, ha, jag stoppade in alla anfang i anagramgeneratorn för några dagar sen. Då blev det Hermafrodit. Tyckte väl att jag fick anstränga mig väldeliga för att få det att stämma med alla HBar.

 2. Stort tack till Lotten och alla båskamraterna!

  1 december till julafton rings det dagligdags mellan mig och min ömma moder för att klura på luckorna. Resten av året telefoneras det alls inte lika flitigt.

  Ang DRT så var jag ett tag inne på ”Katten på råttan och råttan på repet” av den anledningen att jag tyckte att det var lite Evert-varning på luckorna. Hade något diskuterats i båset dan innan så hamnade något relaterat i luckan dan efter.

  Nu ska jag ta den glada hunden ut på promenad i det strålande solskenet mellan de höga vita snödrivorna.
  Det blev verkligen en vit jul i år.

 3. Hedra din lucka och din tråd!

  Jag bestämde mig från början för att leta trådledtrådar som hade med kalenderns tioårsjubileum att göra, gärna något som involverade Schubert, blåsippor och Orlando Bloom. Jag blev stärkt i tron när Skebokvarnsvögen dök upp, men tiden räckte dåligt till att göra den nödvändiga genomgången för att skapa en sammanhållen teori.

  De sista få dagarna fastnade jag för siffran tio. Fantomen har tio tigrars styrka, 10CC och Egyptens tio plågor. Den sista klarade jag inte utan såg först i facit i natt, så kopplingen till Moses och budorden gick mig helt förbi.

  Snyggt vävt Lotten! Och grattis Annika till en mycket välförtjänt tischa!

 4. Otroligt bra DRT! Jag fastnade för skriverier om djur, hästar i trådarna och en del citat som jag kopplade till bibeln. Noas ark, alltså. Ja, min hjärnas vindlingar är ibland obegripliga.
  Grattis Annika! Och grattis Lotten – du gjorde det!

 5. Brid

  Tack för årets kalender, som har varit alldeles väldigt trevlig!
  Jag är svårt frestad att efterfråga köpetischa, men med det lager av (visserligen mindre tjusfulla) tröjor jag redan har, så skall jag nog hålla mig till sådana jag ärligen vinner. Vilket inte var fallet i år, men väl i fjol.
  Och trots viss rellischös belastning hade jag ingen aning om DRT. Förrän nu, då.

 6. Luslina

  Efter några dagars internet-exil smyger jag mot principerna in på det utenrikiska mobil-rumblandet för att beskåda kalenderns målgång! DRT med trynefri knorr. Vilket år! Jag bockar mig i stöveltornet (skulle stått ’stövet’ men det påhittet blev så fint) för Lotten, båset och Annikas påhittighet. Gott slut och väl återsett nästa år.

 7. Nu rodnar jag så mycket att jag antagligen matchar tishan jag ska få. Få bara för att jag aldrig kan sluta babbla! (Jag inte bara jular, jag hjular!)

  Underbar kalender som alltid, Lotten, jag har inte ord för hur roligt det här är! (Och jag som inbillar mig att jag har ord för allting …)

  Men DRT är förstås fel, för den är i själva verket Gåsmors (Båsmors) sagor. Jag har bara inte virkat ihop allting så noga — eller fört några anteckningar alls — men vargar, rödluvor, Blåskägg, askungar och en väldig massa ”tänk på vad du gör” har ju drällt i hela kallelendern, så det så.

  Oooooh vad jag mår bra, hoppas alla ni andra gör det också!

 8. Mårran

  God fortsättning båsmor och alla båsbesökare, ja även de som valt att smyga på läktaren. Stort Grattis till Annika, som jag hör mig även försåg denna värld med ett nytt svenengelsk uttryck, min värld är full av dessa oftast pga oförmåga, nämligen förfriskning av sidan.
  Nåväl ska nu avslöja den verkliga, ganska gulliga DRTn och känner att Pysseliten är delvis med mig på denna icke vegetabiliska, utan animaliska DRT.
  Återkommer om någon har någon fråga om kopplingen till någon luckorna, kommer även i håg att Lotten lovade förklara bilden till lucka 6, inte sett till denna.
  1. Djurfarmen, valfritt djur
  2. Varg (V Wolf)
  3. Leopard eller varg (var e vargen)https://www.youtube.com/watch?v=Zx0zyzRtTJ0
  4. Galt
  5. Råddjur (eller är mummin ett djur i sig)
  6. Fjäril (bilden)
  7. Varg (många vargar i år)
  8. Gräshoppa
  9. Buffel eller tiger
  10. Fladdermus (batman)
  11. Orm(bunke) eller ugglan i anfangen
  12. Häst (bilden)
  13. Uggla (skrev från sitt sk owl-nest)
  14. Lejon (Bartholdis Lion of Belfort)
  15. Hade tänkt varg (lupus) men väljer get (the man with the goatskin)
  16. Räv (little foxes)
  17. Elefant (anfang, mycket gulligt)
  18. Katt (kattmat)
  19. Häst
  20. Hund, närmare bestämt St Bernhardshunden Vild/Wild
  21. Häst(huvud i sängen)
  22. Gris, bi, mockingbird (titlar på låtar)
  23. Häst, hund
  24 Älg (bilden)

 9. HA! Gapskratt! Maggans hermafrodit var fantastisk! Och (skratt nr 2) Brid som har ”viss rellischös belastning”.

  Cecilia N: Det har du helt och totalt rätt i – något som diskuterades ena dagen, dök upp nästa dag. Men det beror bara på att jag använde ”dagens lucka” som inspiration till ”morgondagens lucka”. Det hade ingen annan funktion än att det blev ännu lite roligare för mig.

 10. TACK LOTTEN!

  Nu blir det en lååååång väntan till 1 december 2015. Har tyvärr inte alls haft lika mycket tid till kalendern som jag hoppades så hur du har tid att skriva luckor och facit förstår jag inte alls. Men är så tacksam för att du tar dig tiden. Är så stolt över mina fina tishor. Den röda är en klar favorit.

 11. Dieva

  Tack älskade Lotten för ännu en underbar om än hålögd december! Som vanligt har jag inte haft tillnärmelsevis tillräckligt med tid att ägna åt den.

  Hoppas du får det lugnt (nåja så gott det går med ett hus fullt av spanjorer) och skönt ett par dagar.

  Själv var jag helt inne på Mårrans linje om än med mycket fler grisar …

 12. Katt

  Tack för i år! Det har varit fantastiskt roligt som alltid, även om jag missade första halvan i år. Längtar redan till nästa år och hoppas på en tisha då, den jag har är fem år gammal och rätt sliten.

 13. HamBurgerDRuTten

  Stort tack för i år även om du missat att DRT faktiskt var VARG (jag har visserligen några få luckor kvar att få ihop med DRT men det är förstås en ren teknikalitet)!
  Å jag vann en T-tröja!!! Jag är så glad att utropstecknen hakar upp sig!!!!

 14. Nämen stackars Katt! Jag ska ta ett prat med Plommonstopet, för så här kan vi inte ha det. Vissa vinner alltså varje år, andra bara vart femte? Nä nu. (Jag tar hatten i örat.)

 15. Tack, tack, tack kära Lotten för en underbart, rolig kalender och tack för den allra första tishan i år! Så snygg, så stolt jag älskar den.

  Min DRT är, som jag skrev i går, Föregångare. De som går före och banar väg, tänker nytt, kör sitt eget rejs.

  Ett tag tänkte jag makthavare. Oligarkatet, Markus Antonius, Imperiet, osv vilket stöp på Muminmamman.

  Det är svårt när man tycker sig ha hittat en DRT att ändra sig, mna vrider hellre luckorna sju varv för att få dem att stämma in på den egna förträffliga teorin.

  Tack alla medbåsister för en ytterligt trivsam december och väl sedda i 2015 års bås.

 16. Ingela

  Bara en veckas sjukskrivning denna decembermånad. Ett allvarligt hinder för seriöst deltagande. Men kul i all fall, både när jag kunnat följa med under dagen och när båset (och facit) fått bli sänglektyr. God fortsättning till Lotten och alla andra kluriga människor som härjar i kalendern!

 17. flaggbenny & kopz

  Tack Blomtangenter för jubileumsjulkalendern! Tack alla båsvänner för den trevliga stämningen och roliga sidospår! Hoppas vi ses nästa år igen!

 18. Grattis Annika!
  Säger tack här också och håller helt klart med Pysse och Mårran att DRT gällde djur.

  God fortsättning till Båset! (Eller är det först efter nyår man säger det? Plötsligt blev jag osäker.)

 19. Citronen

  STORT tack till underbara Lotten och till det härliga båset!
  Jag var nästan på DRT fast jag fick bara inte till rätt bokstäver och anagrammaskinen spottade därmed ur sig ett för mig okänt latinskt citat och min DRT blev ”annorlunda” (inte fel, bara annorlunda eftersom allting har minst två sidor …) Jag har faktiskt inte översatt citatet ännu men måhända står det för ”var snäll mot din mamma och pappa ty de är värda det som de kämpat under din uppväxt med blöjbyten, matlagning, läxhjälp, mopedlagningar, träningsskjutsningar och spelat tråkiga tärningsspel trots att de hellre ville titta på vinterstudion, basket-VM eller en pingismatch med Trädet, Äpplet eller Hammaren”.

 20. Kommen till insikt att den tisha S jag vann näppeligen kommer att sitta anständigt när jag går på en Plaja (Ingles) nästa gång –i januari-februari– beställer jag en L ur restlagret. En biljon pesetas kommer via Payson när de behagar prata med min internetbank.

 21. Marika

  Tack, Lotten för att du gjort december roligare! I allt grått och trist mörker har det verkligen varit nåt att se fram emot.

 22. Dammråttan

  TACK! Lotten för kalender och båset för att ni är båset. Oftast har jag inte haft hjärna till mer än att njuta lite av hur ni klurat, men jag älskar det ändå, hela grejen. Jag hoppas att vi får äran att delta nästa år igen.

 23. Maj Korner

  Jag ber att få gratulera alla vinnare och tack till Lotten som ser till att vi har något att se fram emot alla decemberdagar fram till jul.

 24. Leverpastejrapport till Örjan: Den är slut. Visserligen var vi 19 runt bordet men HEJ vad fort den försvann. Jag har bara intervjuat min mamma än:

  – Nej, det smakar inte som leverpastej, utan precis som min mammas korvkaka fast nej, den hette inte korvkaka förresten. För det var inte korv. Den var som en leverpastej.
  – Nu har du gått ett helt varv, mamma. Det ÄR en leverpastej. Hur smakade den?
  – Fantastiskt!

  (Jag hann inte få ens en smula. Men å andra sidan åt jag säkert två kilo bläckfisk idag igen.)

  Och ja, jag har försökt att Julkalendra Astrid Lindgren. Och gjort det både 2006 och 2008 – men det är rysligt svårt. Man måste helt frångå stilen och bli så diffus och utan konturer att inte ens Astrid själv hade känt igen sig.

 25. AnnaH

  Tack snälla Lotten och båset! Ni är min decemberglädje! Jag är synnerligen mallig över min tischa. Jag vann en för sisådär fem sex år sen men den är utsliten nu.

 26. Smultronblomman

  Det känns då tomt när kalendern är slut. Jag såg bara en massa djur i DRT. Men det känndes alldeles för uppenbart. Kommer att kika in på bloggen emellanåt. Vann ingen tischa, men det går bra ändå.
  Hoppas vi alla ses 1:a december 2015.

 27. Dammråttan

  Jag måste passa på att tacka för anagrammaskinen. Varje år skickar min moster ett klurigt julkort och i år lyckades jag lösa det – tack vare maskinen. Fantastiskt!

 28. lottenpotten

  Tack till Lotten och tack alla ni andra i båset! Jag är novis här, det är andra året jag är med och i detta sammanhang känner man sig både ung och grön, en härlig men ovanlig känsla. Som nattuggla gillar jag de sena inläggen och försöker att inte skratta så högt att jag väcker mannen som sover. Stort tack för alla fantastiska och roliga kommentarer. Någon föreslog en söndagslucka resten av året – det vore häftigt, men kanske inte genomförbart. Det verkar avlägset och tråkigt att behöva vänta på nästa års kalender, under tiden ska jag fördjupa mig i tidigare års luckor.

 29. Borde ha tänkt på detta: Payson och min internetbank gillar inte varandra när man är i Chromes universum. Besudlade skärmen med Explorer, och det gick perfa. Deg på väg.

 30. Julen är inte slut, det märkte vi när vi nyss tog en omväg genom sommarstugeområdet inte så värst långt härifrån. Där i gräset strax intill sjökanten reste sig något mörkt upp och vi hann tänka ”Förlupen jättehund? Björn?” innan vi såg att det var jultomten. Jodå. Uppenbarligen var det någon familj som skulle få klappar först i dag. Vi vinkade och han vinkade tillbaka. Jultomten finns! Än!

 31. Örjan

  Korvkaka. Ja den smakar lever, för den innehåller lever som huvudingriedins/-råvara
  Gammal traditonell rätt. Påstås att norr om Dalälven gjordes den med kokta korngryn, söder därom med dito kokta risgryn.
  Blir inspirerad. Måste tillaga nu under vintern. Lär bli stor sats, så jag kan dela med mig.
  Läst påståendet att DDM älskar leverpastej. Då borde han även uppskatta korvkaka.

 32. och

  Grattis till väl genomförd kalender!

  Får jag nu, som en liten present, meddela någon snällt om den där fula och arroganta fotbollsliraren du gillar – Schlatan – något som jag hört via the grapevine. Nu är det säkert allmän kunskap bland alla fans och i alla tidningar, om inte:

  Z skulle skaffa barnflicka. Barnflickan skulle förhandla om lön. Hon föreslog 20.000/mån, men fick svaret:

  -Ingen som jobbar för mig tjänar mindre än 70.000, så du får 70.000!

  Berätta inte för någon, ifall det skulle vara hemligt! Men det är det första snälla jag hört om sagda lirare, och jag tänkte det skulle göra dig glad.

  (Han lär också ha betalat en skuld på 300 med 300 tusen.)

  God fortsättning alla!

 33. Det första luktar skröna, och det andra är en känd skröna. Liknande dyker ideligen upp om olika nyrika kändisar. Både Radiosporten och flera tidningar hade arbetat enligt den klassiska devisen ”Kolla aldrig en bra story” och fick med skammens rodnad på kinderna ta tillbaka det hela.

 34. och

  Hållr med, Lars W, men skrönan # 1 kommer mer eller mindre från hästens mun… hoppas den är sann!

 35. Här kan du läsa om #2, och. Vad gäller ettan, har jag lagt ut en fråga som många (inte bara sport-)journalister kommer att se. Förhoppningsvis kommer ett klargörande av något slag.

 36. Ökenråttan

  Grüss Gott i båset och tack Lotten och alla klyftiga båskompisar!!! Vad jag beundrar alla er som kan skriva såna där diskreta men glasklara, när man VET, ledtrådar!

 37. och 13:13: ”Man VILL ju att folk som har massor av stålar ska vara snälla, trevliga och generösa.”

  Tillåt mig att skratta, hest och inte bara en smula bittert.

  AHAHAHAHAHAaa.

 38. @ Anna Jag lånade Lucke & Lull på biblioteket precis före jul –intressant. (Eftersom julklappsböcker kom emellan har jag bara läst början ännu.)

 39. Fru Decibel, Béatrice har lagt ut en fin bild på sin blogg!

  Jisses, jag som tvekade över Aftonbladets meddelande om inställt extraval innan presskonferensen i morse var en chansning. Det är oftast något lurt med en bra story.

 40. Ökenråttan

  I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut.
  Jag drömde det var slut på ord, kalendern är ju slut.
  Men – så drömde jag en ny lucka, helt enkelt. Gissa på den!

  Luckan var utformad som ett brev, riktat till ett försäkringsbolag. Det talades om huvudbonader, olika storlekar nämndes. Det åts nånting; Gulaschensuppe, tror jag det var. Biskvier var det också tal om. Spiskroksvalsen hade spelats i nåt skede. Brevet var undertecknat ”Vänligen, Dopnamn Tillnamn”
  Lätt, va?

 41. Kul, zkop! Jag tyckte jättemycket om den, men så är jag ju part i målet och var med under hela tillverkningen (däremot la jag mig inte i själva texten alls, den är Björns helt och hållet). Hoppas du får ut det du önskar av den!

 42. och

  Anna – I kneeeuww….

  Men Lars W, skröna # 1 är ju hemlig! Det är därför jag inte bloggat den… Arma barnflicka, om den nu oväntat nog skulle vara sann, nu tror Z hon har skvallrat – måste härmed meddela att det INTE är hon själv som sagt detta!

  Puh, nu får man nästan hoppas det var lite överdrivet det där med sjuttio tusen. Femtio är ju också lite kul. (Hm – vad tjänar folk egentligen nuförtiden? Vanliga dödliga, menar jag? Själv har jag ju mest varit frilans, och där finns det just inga pengar kvar!)

 43. Jag har oxå Lucke & Lull på min att-läsalista. Ser fram emot läsningen av den. Kanske för att jag varit så intresserad av de brottsstycken som dykt upp i Annas blogg. Känns som en intressant historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.