Hoppa till innehåll

Julkalendern den 17 december 2014

Igår lärde vi oss att Haj-Charlott (som inte heter så längre) har fem katter och att Dammråttan åkte hem från jobbet okristligt sent (men i måndags åkte hon okristligt tidigt till jobbet, vilket på alla sätt och vis låter väldigt jobbigt) samt att även Agneta uti Lund nu har gjort en Schubert (av misstag ropat ut svaret). Vad vi inte lärde oss var att Pip-Petter (han som skriver en följetong i båset) är den som har hjälpt mig med att designa årets röda, tioårsjubilerande hemlisbloggar-t-shirt. Det kommer han naturligtvis att få en tröja för. Förresten måste ni läsa Mikaels lösning, som inte alls stämmer med min – men som ju är precis lika rätt. Underligt hur det kan bli.

Men den som drogs ur Plommonstopet var Herr R. Levande hjortar! (Gammalt djungelordspråk.)

Lucka 17


Eftermiddag. Fredag. Har varit uppe sedan fyra på morgonen. I bästa fall har jag sovit en timme på dagen och därefter tagit en något yrvaken promenad med Per, min arga men trofasta katt – olik alla andra katter. Med en kopp grönt te i handen kollade jag in det nästan grisfärgade huset som ligger nedanför Callegatan.

När klockan blir fem är det dags att möta min man, som är überchef och alltså har ett mer militäriskt jobb. Vi ses i stan och dricker varsitt glas alkoholfritt, som celebritet och radiopratare kan man bli bjuden på det lite överallt. Sedan köper vi bland annat spenatpaj på ”Messis kök”. Och så lite skaldjur och pilgrimsmusslor på ”Asados fisk”.

Därefter går vi hem och lagar mat i ett par timmar. Jag har ritat vårt kök så finurligt att min man kan sitta vid bardisken och titta på när jag lagar mat, och jag vill ju gärna ha publik. Han dricker ett glas malbecvin och jag en femtonårig Glenfarclas, för jag har fått whiskytips av Lotten och vi plötsligt har glömt bort att vi tycker så mycket mer om vatten. 

Efter middagen sätter vi oss en stund på den famösa balkongen. Min man röker (jag är lite orolig för hans hälsa) och jag lägger mig efter en stund i ett bad och därefter är fredagen garanterat slut.


Facit kommer vid midnatt och lucka 18 i ottan!

(Lucktexten bör kännas bekant för alla som hängde i båset igår.)

Share
Publicerat iBloggen

173 kommentarer

 1. Dammråttan

  Och idag är det okristligt tidigt igen, vilket inte är den bästa kombinationen med okristligt sent dagen innan, men är det jul så är det. Den här luckan gör mig hungrig.

 2. Sanna

  Blev orolig för deja vu först. Men jag insåg sedan att jag hängde med igår och att de bara bytt lite plats. Men va tusan betyder det?

 3. Rosman

  Ok, vilket liv. Och vem vill bli bjuden på alkoholfritt? Alltså, malbecvin dricker man i mitt fall enbart när man tränar för högsta provet, och spottar ut. Jag gissar på hon entreprenören, eller på den grekiska schlagersångerskan som var två gånger i teve på Lucia.

 4. Åh! Jag vet nån som kommer kunna den här luckan.
  Men under tiden måste jag få ur mig
  Vi köper fem eller sex astrakaner
  Och målar dem till gula bananer

  För jag kan inte få den förbaskade låten ur skallen, så nu skickar jag den vidare och gissar på Jesus.

 5. Härligt- jag kan! Steffo, såklart. Eller vänta, han tittar välan inte på i köket? Han är ju en jämställd karl. Så jo, då kan det ju vara hon i alla fall!

 6. Åh en som inte dricker alkohol som jag. Men är lika borta för det. Men jag återkommer måste bara smälta att alla andra hade rätt igår och jag fel. Det skulle vara Mandela (se förklaring i facitkommentarerna).

 7. Bess

  Tre dagar kvar innan det är jullov (eller ja, semester då)! Full rulle rätt in i kaklet. Luckläsning i kaffepauserna (mycket kaffe blire).

 8. Rosman

  Åhå, det fanns ju en låt som hette Oh, Julie. Shakin Stevens? Secret Service? Och singeln jag har som ju utbrists av HB egentligen, sjöngs också av Julie. Julie Singleton typ. Men den finns också i italienbesläktade senare rörliga och akrobatackompanjerade versioner.

 9. Låter som fortsättningen på det ökända tepanyakihällsreportaget. Fast inte från Stockholm den här gången.

  Men jag har ju haft fel förr.

 10. Mikael

  I dag är jag lika säker som jag var i går – och då gick det ju sådär.
  Det är i alla fall Madonna på bilden.

 11. Petra utan blogg

  Känner igen det gör jag från igår, men inte mer än så. Jag skuttar upp på läktaren med julklappsstickningen i högsta hugg. Halsduken växer långsammare än antalet dagar till jul minskar.

 12. KerstinUtanBlogg

  Förresten så tänkte jag iallafall en stund som Mikael igår. Idag kan det väl iaf bara vara en person. Hoppas jag. Utan s.

 13. wickmanskan

  Ställer resväskan i hallen och sätter mig tillrätta på läktaren. Oh Mandy, looks like we made it skulle man kanske kunna säga.

 14. A-K

  Jag gör snart som Lars och lägger mig ner för att dö. Hopplöst tänkte jag skriva men jag har ju precis hoppat i hatten! Alltid något.

 15. Nej, hakke, DRT är precis lika otydlig som vanligt. Eller till och med otydligare än vanligt.

  Dammråttan hittade ett korrfel, som jag verkligen ber om ursäkt för: min (och Steffos?) favoritwhisky heter alltså Glenfarrrrrclas.

 16. Plättlätt! Batman beskriver en helt vanlig dag i Metropolis, hur han promenerar omkring med den genialiska vattenspanien Steffo och har problem med sina olika identiteter. Som Bruce Wayne dricker han alkohol, badar ofta och månar om andras hälsa. Som Batman är han nykterist, har vattuskräck och blåser cigarettrök i ögonen på Robin bara för att retas, när de sitter på balkongen och väntar på Batsignalen.

 17. Liten Bokmal

  Testade att läsa dagens lucka för Mini Bokmal även idag då det gick så bra igår! Fick som svar ”e dä” sen blev jag inte riktigt klok på vad hon mer sa men det lät viktigt. Kan det vara en tv-kock som gömmer sig i luckan? Hon rörde runt med en sked i en stapelburk samtidigt.

 18. lottenpotten

  Mycket snack om whisky, rom ska det väl vara så här i juletid. Negrita har jag hört är den mest omtyckta. Är den vit kallas den blanca.

 19. Nina

  Visste väl att att det skulle vara bra karma att lyssna på makens kommenterande om Messi. Fast jag inte är det minsta intresserad av fopoll.

  Får förmodligen äta upp det senare, men idag är jag tvärsäker. Och ser två tydliga röda trådar.

 20. KerstinUtanBlogg

  @liten bokmal: jag tror mini sa ”e dö” dvs är död. Jag tror iaf att HB är död. Hon verkar vara ett litet orakel?

 21. Vovvamomo

  Någon som för ett mycket behagligt liv.Känner dessvärre ingen bortskämd hemmafru i ett spansktalande land,men det finns nog många. Jag kallar henne Många !

 22. ”Min man röker (jag är lite orolig för hans hälsa)” … HB bryr sig om hälsa och det är inte smart med rök i hela huset.

  Det har gått hett till under matlagningen i det köket. Om det var spenatpaj som tillagades den gången framgår inte av historien.

 23. Luslina

  Flundrade rejält på varifrån ’berusad ung man ….’-citatet stammade, men lyckades snoka fram det ur posten om grottfolksliv, whisky och idrottsskador. Mycket underhållande läsning – rekommenderas. Däremot osäker på om den innehöll några regelrätta ledtrådar.

  Dagens HB var en legend av det kortlivade slaget. Omtvistad men näppeligen bortglömd.

 24. Varför köper hen färdig paj när hen sen ändå står i köket i timmar (jag menar hur lång tid kan det ta att tillaga en färdig paj och lite skaldjur?)? Hmm måste vara en jätteviktig ledtråd att vissa saker är färdigproducerade.

 25. Jag tror att man ska låta skivtallriken snurra något varv extra innan man bestämmer sig för HB. Kanske inte båda initialerna är de man initialt intalar sig.

 26. Vovvamomo

  Det kan ju förstås vara hon som är namne med en annan rik och bortskämd kvinna ,men Många är ju namne med många,det är väl inte så glittrigt bara det.

 27. hyttfogden

  Ett grått hus som ligger nedanför gatangatan. Jag ger inte mycket för de matkunskaperna. Asados fisk – ja grilla pilgrimsmusslor då.
  Det är en riktig pratmakerska. ”Sol och hav, sol och hav, för vackra svenska flicka finns bara sol y hav.”

 28. Maplestream

  En god vän till familjen bor i Spanien på sin Calle, hennes man var militär och sen fanns han inte mer. Det är såklart inte varken han eller hon som avses, men mina tankar for iväg åt det hållet när jag läste luckan. Tror heller inte att HB är den uppenbara omsjungna, även om det också stämmer till viss del. Tar det nog ett par varv till.

 29. Mårran

  Det vore alltför lätt att kombinera malbec, rökning, uberchef och bilden, misstänker dimråda. Så jag gissar på damen med alltför många skor.

 30. En gång hajcharlott – alltid hajcharlott. Men här har jag nog alltid varit goblin girl.

  Tja, jag kan ju varken förgylla bloggen med vare sig kattbilder eller bild på kalendertröjan från 2008 som jag är iklädd idag (ja då, alla tröjorna används flitigt!).

  Har ingen aning om dagens HB tyvärr. Nesser seglade förbi, men försvann lika fort.

 31. och

  Låter som ett reportage ur en ”kolla mitt lyckliga liv”-tidning. Fast med förrädiska fallgropar, liksom. Som vanligt fattar jag ingenting.

  Kan en balkong vara famös? Är det kanske hennes egen som avses? I så fall säger jag Kim Kardashian.

 32. HamBurgerDRuTten

  Ber en Ave Maria att det är rätt men är det som jag tror flyttade hen från juni till maj.
  Nåvä, nu är jag iallafall i hatten.

 33. Haha! Jag ser nu att man skulle kunna tolka det jag skrev 10:09 som att det handlade om en frisk bris, men jag syftade på en verklig rökridå. Och inte i det grisskära huset. HB ogillar rökning och har flera hus, tror dock HB gillar grönt mer än grisskärt.

 34. lottenpotten

  Hm, har hittills haft två HB, det lutade åt ena hållet, all alkohol i luckan bidrog till lutandet. Och dessa konstiga katter ställde till det. Jag tror att katterna inte längre är så konstiga nu när jag valsat runt litet bland alla ledtrådar. Att matlagningen tog sin tid får man väl skylla på att HB ville vara professionell.

 35. och

  En köksö är väl ingen ny uppfinning? Går tillbaka till hedenhös, där man satt och dreglade i röken runt härden mitt i hyddan och tittade på den som rörde i grytan med fårben, rötter och annat gott.

  Varför tar det timmar att laga mat? Är HB med i en film i slow motion?

 36. Etwas Anders

  Jamen idag var det ju lätt. Någon som är både grandios och diminutiv, skulle man kunna säga. Om HB är hen som skrivit brevet, vill säga. Sånt har jag lurat mig på förr. Ja, jag kommer förstås också att tänka på ett verk och en upphovshen. Faktum är att jag även tänker på upphovshenens bror, som jag såg i Norrköping för länge sedan. (Det sista en OT-upplysning utan dolda ledtrådar. HB är inte (tror jag) Tjadden.)

 37. Lille Maken

  Ja, jag sjunger en stump, så länge:
  Jag står på perrongen och väntar på dej,
  men rälsen sig kröker och du kommer ej.

 38. C

  Kan det vara så? Helt plötsligt stämmer allt, men är det så enkelt? Jag får lyssna på lite musik och fundera lite till.

 39. Ökenråttan

  flygbengan: Ånej! Eller kan det verkligen vara sant??? I så fall är du verkligen alert för din ålder.

 40. Ökenråttan

  flygbengan: Nej, vad jag tänkte för fort – och fel! Nu ska jag räkna efter lite i lugn och ro och så ska jag tala om för ett förundrat bås hur gammal flygbengan är. Ett ögonblick bara!

 41. Ökenråttan

  F-bengan är en ung man i sina bästa år. Grattis! Några gratis ledtrådar vill jag dock inte bidra med.

 42. Kombinationen ’kvinna’ och ’mat’ får mig bara att tänka på en enda (den enda?) men hon var ju med häromåret samt att hur kan det kopplas till gårdagens lucka?
  Ogissar tills vidare på henne bara för att.

 43. Det finns två tydliga spår här – och vad jag kan se, är det svårt för er att skilja mellan om Flygbengan är jättegammal eller purung.

  Han är JÄTTEgammal.

 44. Aku

  Halkar in i båset sent omsider och gissar att HB fortfarande kan skådas på en balkong då och då.

 45. Jag tror bestämt gårdagens hjärnseghet håller i sig, men nu är jag i alla fall i hatten. Jag går väl upp på läktaren och stickar om en bit på min tröja. Man ska räkna rätt, har jag hört.

 46. Nejmen, vad säger du Lotten? Är flygbengan en gamling. Så tråkigt, jag gillade att han var yngre. Det ska bli spännande att höra hur spenatpajen passar in på den som kollade in ett grisfärgat casa.

 47. Ardy

  Mina barn hittade på den smått livsfarliga dansen orango-tango. Det finns en långsökt koppling.

 48. Sanna

  Idag har jag all tid i världen att google man jag sätter mig på läktaren tills andan faller på. Idag kan jag bjuda på lite vit glögg och lakritskonfekt.

 49. Dammråttan

  Då har jag slutat jobba för idag och sitter på bussen, som slirar fram i snöslasket. Ikväll ska yngsta dammråttebarnet dansa som snöflinga i kulturskolans julshow. Om jag har återhämtat mig från det, framåt kvällningen, så lovar jag att för en gångs skull komma med en riktig gissning då.

 50. Örjan

  Oj! Om min HB besökt Stockholm hade hen kunnat promenera från Centralstation för att hitta byggnadsfasad som liknar det egna huset. Inte grisfärgat, men ändå.

 51. Mårran

  Tror fortfarnade att hen var andra och sen första, men men var inne på HBS gärdagens HB ett par dagar för tidigt.

 52. Petra utan blogg

  stämmer med Lottens ledtråd. I så fall är HB mannen och inte bloggskriverskan, som i och för sig har nästan samma namn. Men balkong? Det borde väl vara den famösa förstutrappan.

 53. Petra utan blogg

  Jag tappade visst början. Så här ska det vara:

  Jag har hittat en Plats. Platsen leder till en Person. Personen är JÄTTEgammal så det stämmer med Lottens ledtråd. I så fall är HB mannen och inte bloggskriverskan, som i och för sig har nästan samma namn. Men balkong? Det borde väl vara den famösa förstutrappan.

 54. lottenpotten

  Det var tydligen mamman som var kokerska, det gäller att läsa rätt när man googlar… men fattigt var det och det präglade nog HB:s hela syn på livet.

 55. Petra utan blogg

  Lottenpotten har inte samma HB som ja, det är tydligt. För övrigt blandade jag ihop hon frun med hon huskorset men det är ju lätt hänt.

 56. Vovvamomo

  Fast det är såklart ,går man upp kl 4 ska man kanske mjölka.Det här kan vara ett skämt om kvigors liv,det kan det vara.Nu får jag tänka om.

 57. Radiomediet är ju inte hur gammalt som helst. En människa vuxen nog att vara gift och ”radiopratare” kan bara inte ha varit verksam för mer än högst hundra år sedan. Men ordet ”radio” efter Hyland-debaclet ger mig en låsning och lust att köra huvudet i sanden, så jag lägger mig därför att dö, snyftande och sjungande en klagosång över min bristfälliga litterära bildning. Eller är det den musikaliska den här gången?

 58. Smultronblomman

  I dag var det anhörigkaffe på ”Elefanten”, där lilla mamsen bor. Hon var så fin i silvrig sidenblus, Argylemönstrad slipover med silvertrådar och en chic scarf i halsen. Vi drack glögg och kaffe med dopp. Så kom Tomten och delade ut klappar till alla boende på avdelningen. Då blev några lite rörda och grät lite. Jag blev också rörd, för det var så himla fint arrangerat. Men man kan ju inte sitta där och lipa, det går ju inte. Några gäster pratade gamla minnen med sina anhöriga. Det var riktigt trevligt samkväm.

 59. En annan matkvinna var så fattig så hon lagade mat utan livsmedel. Men hon är alldeles för gammal så hon är nog inte heller HB.

 60. Pip-Petter

  (Så trevligt att få en tröja. Har vi fått se den här i båset? Ska jag lägga upp en bild?)

 61. Rosman

  Hej Petter, väldans fin tröja! Varför heter du Pip? Har ni hört bing och Bowie sjunga Drummer Boy så fint dsdadadada peropopompom. Peace on earth

 62. Petra utan blogg

  Nej, någon balkong lyckas jag inte få till hur jag än försöker. Då är det nog en blåsippa.

 63. Vovvamomo

  På tal om denna Calle, så finns det faktiskt en gata här i Norrköping som heter så.Så de så.

 64. Leda

  Detta inträffade på den tiden när det rådde skjortbrist i landet. Det kunde HB tydligt se från sin grisskära balkong.

 65. Liten Bokmal

  Tack för tipset KerstinUtanBlogg! Vi har lite problem med att förstå varandra här ibland så kan behövas lite tolkning. Fast just nu förstår jag Mini Bokmal alldeles utmärkt, hon vill INTE sova!

 66. F’rexten kom jag att tänka på hur mycket vi har talat om solkiga linnen här på sistone — HB (om jag har rätt, asså) blev s.a.s. efterträdd av ännu en lortig unnertröja. (Heter det camisol, eller har jag drömt det?)

 67. Liten Bokmal

  Är inte så säker på att det hjälper Annika, finns en risk för att det blir ännu värre då med min röst. Men en sak är säker, nu ska jag fråga henne om varje lucka!

 68. Liten Bokmal

  Vad jag vet är Mini Bokmal inte Bås-Majlis. Mini Bokmal är ettåringen här hemma och har visserligen hamrat på ett tangentbord då och då samt kommit åt både mobiler och surfplattor men tror inte det gått så långt som kommentarer här i båset förutom via mig.

 69. Dammråttan

  Rapport från julshowen. Dammråttesnöflingan hade svartröda strumpor,eftersom hennes föräldrar trodde att de skulle vara barfota. Skar sig fint mot allt det vita och skira. Efteråt grät hon mest av trötthet och spänningar som släppt och för att någon hade stulit de tre chokladpraliner hon fått med sig. Att världen kan vara så usel.

 70. Jag håller fast vid min HB. Och om jag har rätt så introducerade min pappa mig för hen i London för en hel livstid sedan. I alla fall HB’s livstid.

  Jag får dock inte in whiskyn i ekvationen. Obehagligt med en lös tråd, så där mitt i väven. Fast den kanske är där för att båsmor tänker på oss stackare (d v s mig) som fått tillbaka rethostan och skulle kunna behöva en rejäl slurk av något starkt.

 71. aha!

  Nu har jag suttit så länge på läktaren att jag är tokförkyld. Har ingen vettig gissning idag heller. Blev mycket imponerad av tröjtrycket!

 72. Min Bokmal hade varit Majlis om Liten Bokmal hade varit Båthuspernilla, erinrar sig nu sign. Undrande.

  Varför är det så mycket gamla glöggflaskor och pepparkaksmulor under läktaren, undrar vidare sign. Knäknak.

 73. lottenpotten

  Min HB avled när jag var 1 år och 1 dag… ganska onödigt vetande. Balkongen vetter mot plats med förkortad majonäs – låter som en dålig ledtråd från På spåret.

 74. Mårran

  Om jag har rätt HB, vilket man i och för sig inte ska räkna med, eftersom jag varit ute valsat hitan och ditan ett par dagar, så kan man även dricka HB, inte provat själv och receptet såg inte så lockande ut, fernet inte min grej.

 75. Bess

  Instängd i ett konferensrum utan fönster bekvämt jag utsläppt till ett oväntat vinterlandskap vid 5-tiden. Nu på väg hem efter en trevlig middag med kollegor. Inte en susning om HB, även om väldigt mycket låter så bekant, så bekant. Vinglar upp på läktaren. Glögg? Hick!

 76. Jag har också sett den där balkongen i London, och grät nog också.
  Men det är tydligen en portabel husaccessoar om jag förstått saken rätt. Nu lär den ses i en stad nära er.

 77. Åsa HL

  Gråter av lycka över att snabbt få fram en gissning INNAN jag ens läst kommentarerna. Senaste dagarna har jag varit uppgiven. såg inte ens att det var Madonna på bilden först! Men hon var snäll och stöttade mig!

 78. Citronen

  Vill meddela att jag har för avsikt att lämna landet för en annan tidszon under morgondagen. Eftersom det skiljer 7 timmar mellan Lottens kalender och min vistelse kommer det att få svåra konsekvenser för min möjlighet att lösa luckan. Om svaret ska avges i båset senast 23:59 innebär det att mitt svar måste avges senast 16:59. Exempel: Låt oss säga att jag vaknar, i medeltal, kl 09:17 och därefter tar en timmes lång frukost inkl. tandborstning kommer den dagen i det närmsta vara slut om jag nödgas göra ett par tre korta ärenden och därtill äter en lunch i skuggan för att inte tyna bort. Det kan, i värsta fall, innebära att det återstår blott 10-15 minuter för lucklösning varje dag. För att motverka denna tidsbrist med risk för allvarlig stress och tillhörande negativa konsekvenser lämnar jag följande HB:ar i förskott: 18 – Charles de Gaulle, 19- Claes Borgström/Drutten o Gena (trio), 20 – Isabell Allende, 21 – Märta Tikkanen, 22 – Dan Brown, 23 – Torsten Ehrenmark , 24 – Johnny Weissmuller. DRT – Carl von Linné/den moderna systematiken. Vem HB är den 17 dec? Inte en aning.

 79. Bess

  Cecilia N, balkong i London! Bestämmer mig raskt för att jag vet vem det är. Hon är gift med en italienare, va. Måhända en blåsippa, men jag tänker stå fast vid mitt beslut tills motsatsen är bevisad!

 80. Åh, trist för Citronen men sååå bekvämt för oss som nu kan luta oss tillbaka i förvissning om Charles Borgström Allikkanen DaBrownenmark Tarzansson. Eller: lycklig resa!

 81. Agneta uti Lund

  Balkongen och huset vet jag. Men den som avled dagen efter din ettårsdag kan jag inte hitta. Den jag gissade på dog inte alls den dagen.

 82. Maj Korner

  Skyndar upp på läktaren efter en lång dag. Bjuder på resultatet av kvällens övningar, chockladkola, knäck, lakritskola och mintpussar.

 83. Citronen

  Men jäklar, det var gamla goda tider! Såg nu att jag dessutom kunde Dan Brown och Stieg Larsson redan när det begav sig för fyra år sen. Hur kunde jag förtränga ett sådant lyckligt ögonblick? 2007 var nog året innan min första kalender. Tror jag … Ändrar mig omedelbums. Notera 22/12 – Mats Wilander (mera sport)

 84. Smultronblomman

  Min HB har gestaltats av en namne. Vi verkar vara några här i båset som, med diverse varianter, delar samma namn.

 85. Okej, nu är ni ett stort gäng som har hoppat ner från läktarn för att lira nere på planen.

  Vi är överens om att whiskyn inte är viktig (i just detta sammanhang förutom att Glenfarclas är bäst) och att Flygbengan är så gammal att han är död, att många inklusive jag har på ett sätt gestaltat HB (som då har bh) och att Bengt vägbyggare har blinkat så hårt han kunde samt att Mini-Bokmal inte vill sova.

  Nåt mer?

 86. Maj Korner

  Nu har jag lyssnat på ledtrådarna och tror mig veta vad det handlar om. Ni är så listiga och hjälpsamma hela bunten!

 87. Nu är det ju inte långt kvar. Nyss roade jag mig med rövarspråket och tyckte det blev kul: Momadodononnona Cocicoccoconone popå bobiloldod i Lolotottotenonsos jojulolkokalolenondoderor. Särskilt kändisens efternamn ser ut som en bakteriestam.

  Ja-a … en gång låg hon bredvid ett matbord — när hon va dö!

 88. Dieva

  Inte har det klarnat under dagen inte och nu begränsat med tid att efterforska. Månne bättre imorgon.

 89. Får man göra en rövare före facit? Evovitota Poperoronon. Det är vad jag tror, för det är min tro att det är vad jag tror är HB.

 90. […] facitkommentarer talade om att hans svar passade in precis lika bra som mitt, försökte jag att i lucka 17 krydda med både ovidkommande detaljer och bombsäkra ledtrådar som inte kunde leda er vilse. Och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.