Hoppa till innehåll

Facit till Julkalendern 19 december 2014

Så har gästjulkalenderska nummer 2 kalendrat färdigt. (Det var fantastiskt vad det var behövligt med en vikarie — de tjoande spanjorerna i huset och en massa basket kom i vägen hela dagen: ni hade fått detta facit på måndag om jag hade varit den som skulle göra’t.)

Men det här rimmet av hakke hade jag definitivt haft i facit om det hade kommit på måndag:

När Ali inte boxas mer
då blir han hungrig som en häst
En Neapolitano eller fler
är maten Ali gillar mest
Sen sköljer Ali pizzan ner
med det som Ali gillar bäst

Som vanligt överlämnar jag härmed ordet till Ökenråttan – scenen är din!’


Ökenråttan:
Vilka roliga kommentarer det har kommit under dagen!

Etwas Anders (passande namn i dag!) tyckte 14:23 att det ”Låter som en blandning av Berliner Philharmoniker och Främlingslegionen”. Jag skrattade i en kvart.

Redan 8:34 påpekade Ardy att Don Quijotes gamla kamp Rosinante inte skulle platsa här.

En tjusig ledtråd kom 19:19 från Annika som tänkte på bilar: Corvette = Courbette, en av rörelserna i skolan ovan mark, och Cabriolet = Capriole, också från skolan ovan mark, även kallad gethoppet (Smultronblomman 11:50)! Och så hakke: Vin och pizza och jag vet inte allt. Bicornen av för hakke!

span_hofreitschulelitenDagens hemlisbloggare är Spanska ridskolan (Spanische Hofreitschule) i Wien; ett led i Lottens strävan att göra Julkalendern mindre litterär i år, gnägg gnägg. Jag har försökt att tyska till språket; inte dua; Alltså! Gott! Utmärkt! Hoppeligen = tyska hoffentlich o.s.v. (Sacher)chokladtårtan skulle leda er direkt till Wien, var tanken. Hmm. Den utländska kollegan var alltså själva hästen.

Vad som inspirerade mej till det här ämnet är det faktum att yngste sonen ska tillbringa julhelgen i Wien. Här i råttboet har det varit ett väldigt ståhej när det visade sej vara svårt att få biljetter till Spanska ridskolans uppvisningar. Gossen vill absolut gå; han gjorde lumpen vid Svea Livgarde och känner starkt för hästar. Lille Maken och jag såg en föreställning när vi besökte Wien för hundra år sen. Jag minns ännu hur faktiskt rörande det var att se samspelet mellan dessa vidunderligt vackra, starka hästar och de sobert eleganta, lugna beridarna.

plankan
Plankan?

Spanska ridskolan har gamla anor. Den startades 1572 som en ridakademi knuten till det habsburgska hovet i Wien. Den tysk-romerske kejsaren Karl VI, uppväxt i Spanien, besteg den österrikiska tronen år 1711 och var den som formellt grundade Spanska ridskolan. Skolan överlevde den ungersk-österrikiska dubbelmonarkins sammanbrott efter först världskriget. Sedan 20o2 är skolan ett statsägt bolag. Och 2008 tog man in några kvinnliga elever. Därav förflutet tempus i min text, vilket observerades av Wickmanskan 11:22.

Den österrikiske ärkehertigen Karl II grundade ett stuteri i byn Lipica (medan trakten var italiensk hette byn Lipizza) i nuvarande Slovenien, för att förse hovet med vagns- och ridhästar. Det var 1580. Stuteriet importerade spanska hästar som var kraftfulla, rörde sig elegant, var lättlärda och arbetsvilliga. Tillsammans med traktens vita karsthästar utgjorde de stuteriets grundmaterial. Det här är stiliga hästar som blev riktiga statussymboler, perfekta som piédestal des Rois. Sätt upp vilken tafflig liten kung eller kejsare som helst på en Lippizzaner i levade; det blir helt majestätiskt och kan utan vidare gjutas i brons för att trycka till både yttre fiender och inhemsk opposition.

stigbyglar
Look, no stigbyglar!

Lipizzanerfölen föds mörka men bleknar normalt till vit färg. Hästarna har relativt korta ben och mankhöjden är mellan 150 och 160 cm. De har stora, svarta ögon och en karakteristisk, rak eller något konvex nosprofil. Enligt Svenska Lipizzanerföreningen är hästarna både lydiga och gemytliga. Under andra världskriget förde tyskarna bort en stor del av lipizzanerhästarna men den amerikanske generalen George S. Patton, som själv var en skicklig ryttare, gjorde en räd och förde tillbaka hästarna till Österrike. (Jfr Ninas kommentar 8:56.)

Spanska ridskolans uppvisningar äger rum i Vinterridskolan som ligger i Hofburg i Wien. Byggnaden är ritad i barockstil av arkitekten J E F von Erlach och var färdig år 1735. Ryttararenan är en elegant lokal i vitt och guld med stora kristallkronor. På arenan står fyra stolpar med den österrikiska fanan. Man rider till klassisk musik, gärna Mozart, men även Chopin (Mårran 11:36) och andra. Spanska ridskolan arbetar enbart med helt vita hingstar, men har traditionellt alltid en häst som är brun. Hästarna kammar sin vita man åt vänster när det ska vara fint. Beridarna, som måste vara österrikiska medborgare, är klädda i mörkbrun, dubbelknäppt frack, vita hjortskinnsbyxor och svarta höga stövlar samt svart hatt, så kallad bicorne. Beridarna kan använda långa tunna spön av björk men de används inte som piska utan bara för att visa hästen tillrätta.

09_spanische-hofreitschule_courbette-unterm-reiter_fotspanische-hofreitschule-bundesgestuet-piber-m-rzepa
Look, no tyngdlag.

Uppvisningen inleds med att ekipagen defilerar in och beridarna lyfter på sina bicornes för att hälsa skolans grundare Karl VI, vars porträtt hänger på arenans kortsida. Programmet består av rörelser från den klassiska dressyren som vi kan se på teve. Men här är allt taget ett steg längre, till perfektion. Ni vet, när man ser hästar gör såna där hoppsasteg (galoppombyte heter det) då ser det ju både glatt och lustigt ut men här formligen dansar hästarna fram. De riktigt, riktigt svåra rörelserna i skolan ovan mark (Schule über die Erde), hopp eller rörelser med svävmoment, utförs av hästar som visat sej ha särskild fallenhet för den sortens dressyr och beridaren använder då inte stigbyglar.


Ökenråttan tackar för sig och vi henne! (Nu äre jag igen. Lotten alltså. Om det inte är Ökenråttan som buktalar förstås.)

PK har rimmat så fint i förhoppning att få blidka Plommonstopet. Jag är inte den som är den, nu tittar jag hatten djupt i ögonen och läser högt:

Båsmor som haver båsisten kär,
se till mig som tischlös är.
Vart jag mej i världen vänder,
namnlappen finns i båsmors händer.
Lyckan kommer, lyckan går.
Den stopet älskar, tischa får.
Armen.

Och så släpper jag PK:s lapp jättetydligt högst upp på alla andra lappar. Och rör om. Liiiite. Blundar. Och draaaaar Orangelu… hm. Då måste jag ju dra en till, annars tror ni att nepotismen grasserar i båset. Förutom Orangeluvan vinner alltså … aha, Sanna! (Ja det var då för väl, som sammanställningsskapare måste man ha en tröja.)

PK? Nope, inte idag heller.

Lucka 20 (jösses, time flies!) kommer imorrn bitti. Klockan åtta, blir det bra?

Share
Publicerat iFacit, julkal.

40 kommentarer

 1. vovvamomo

  Jasså.Jag trodde det var han Mazzetti,chokladfabriken..

 2. Mycket bra lucka Ökenråttan! Jag började ana vid sjutiden och blev så övertygad så jag började nysa, hopplöst allergisk mot pållar som jag är.

 3. Ha ha heeelt borta idag men så sista sekundengissade jag bara efter gnäggandet i båset. Nåja i morgon blir det tufft. Det är datorförbud för hela familjen tills huset är julstädat. Hoppas innerligt det inte är en stor bildgåta i luckan för då blir det jobbigt när jag tjuvluckar på mobilen.

 4. Ja, grattis grattis SannaOrangeluva!

  Ja, jag var faktiskt lite nöjd över att smuggla in hästrasens namn i versen:
  “Sen sköljer Ali pizzan ner …”

 5. Det är inte en bildlucka imorrn, Béatrice! Det är lättläst dialog.

 6. hakke, just den biten var så bra att jag faktiskt satte i halsen av skratt när jag läste den!

  Stort, stort tack till Ökenråttan! Jag dängde in en liten vers på slutet i luckan så ni kan ju backa och titta där …

  SannOrangelvan-a … nä … glad tröja till båda!

 7. Mårran

  Grattis Orangeluvan och Sanna, samt ett stort tack till en utmärkt lucka Ökenråttan. Passa på att göra ett besök på den Österrikiska hemsidan där man får chansen att glutta runt, som sagt bland alle de vackra grå lär man sen oändliga år alltid ha en brun i stallet. Tycker de kan utveckla nyårs konserten lite med inslag från Spanische Hofreitschule.

 8. Ökenråttan

  Tack alla båsister för snälla ord om min lilla lucka. Lille M. troddde ju att alla skulle ha gissat rätt så där framå klockan 9.56 men tji fick han!

  En kommentar till pratet om “arbete på golvet eller lite högre upp”. I en del moment går beridaren bakom eller bredvid hästen men mest sitter han förstås i sadeln.

  Tack till Lotten som ordnade den fina layouten av både lucka och facit!

 9. Citronen

  Bra kännetecken! Ser jag nån med röd kalendertröja så vet jag att det med största sannolikhet är Orangeluvan som glider runt i tidszonen. 2 timmar kvar till middag (rullar tummarna).

 10. Förresten kan jag ju avslöja att mina tidiga ledtrådar är helt sanna! Jag har handlat ingredienser för att göra wienernougat (jag har ett recept som gör sådan godare än F*z*rs), och jag har nyligen klippt av ett par decimeter av mitt dessförinnan alltför långa och slitna, vid min ålder inte längre så blonda hår.

 11. Så du är framme, Citronen? Är det Amerikat?

 12. Ökenråttan

  Men hallå, jag tappade bort adresslänken till ridskolan. Här är den http://www.srs.at

 13. Ninja i Kolakaramellrike

  Tack ÖR!
  Fladdrade runt bland de sista kommentarerna, och slängde ur mig gissningen att salig Mullehesten var HB. Vilket ju var helt rätt, han var en äkta pizzahäst.
  För er som missat honom spana in mullebloggen.se. Finns vansinnigt roliga inlägg om spanska ridskolans uppvisningar.

 14. Gjorde rätt i att lägga mig. Någon skrev “Patton”, och jag kopplade givetvis till Hegerfors. Hur detta tydligen kunde vara nära skjutet vore det kul att veta.

 15. Länken finns också på skolnamnet inne i texten, Ökenråttan!

  Nu ligger jag också. Det är så tyst när spanjorerna sover.

 16. Och alla i båset känner väl till den eminenta men saligen insomnade pizzahästen Mulle som bloggade ihop med Mullematte i http://mullebloggen.se/
  Numera bloggar hon själv vidare i fnork.se.

  Jag trodde det var en munkorden. Katolsk är ju tämligen universell.
  Sen fick ju ordensdräkten peka på capuccinorden, eller Fransiscus själv, vars dräkt jag såg i Assisi.
  Och Frasse hade ju liksom Don Quijote förläst sig på riddarromaner. Solklart, liksom.

 17. Cecilia, det allra, allra första jag tänkte på innan jag kom tillrätta, var faktiskt schweizergardet! Men brun och vit stämde ju så himla dåligt att jag därifrån hoppade till kapucinerna — cappucinerna — ja, den där gräddkaffeorden — och först därefter kom jag att tänka på hästar.

  Humdidum … var det någon alls som såg när jag skrev Orlando Groom? Nä. Och jag som tyckte att jag var så kvick. (Eh — groom är hästskötare, bland annat.)

 18. Jag skrattade åt Orlando Groom!

 19. Dieva

  Grattis Orangeluvan och Sanna!

  Jättebra lucka idag Ökenråttan. Synd att jag inte hade mer tid att ägna den.
  Börjar liksom PK bli lite orolig!

 20. (puh)

 21. Mäh! Då var det ju Spanska ridskolan, precis som jag hintade på förmiddagen! Och Lotten som sa att vi inte skulle tänka på hästar.

  Jättebra lucka ÖR!

 22. Annika, jodå jag noterade Orlando Groom men det fick inte
  mig att tänka på vare sig hästar eller Spanska ridskolan.

 23. Citronen

  Mexico! Just nu: barhäng. Kl. 20:08. Natten är ung.

 24. Brid

  Grattis grattis!
  Jag fattade galoppen (hee hee hee) under morgonens läsning av de kommentarer som hade inströmmat sedan jag lagt mig. Som vanligt, utom när jag inte fattar nåt då heller.
  Idag blir det julstök (stavningskontrollen vill ha det till kullstörta, vilket ju är en intressant tanke) och/eller huvudvärk.

 25. Fin lucka Ökenråttan, men helt fel svar. Alla ledtrådar pekar entydigt mot katolska kyrkan.

 26. Ökenråttan

  Lotten: Jamen nu ser jag ju att länken till ridskolan finns där i början. Snyggt!
  Babs: Jo då, jag noterade allt ditt lilla stall där.
  Annika: Och Orlando Groom gick inte obemärkt förbi.
  Ninja: Tack för mullelänken. Det fanns en tid när det prenumererades på Min Häst här råttboet …
  LarsW. Hegerfors figurerar på den svenska wiki-sidan om Sp. ridskolan och när du nämnde honom trodde jag mej förstå att du hade hittat dit. Jag räknade alltså din kommentar som en träff! Vad var det för Hegerfors-och-Patton- sida som du hade hittat?

 27. Nina skrev 08:56: Jag tror minsann att Patton var med på ett hörn. Hegerfors hade ju sitt TV-program Kryzz, där ett stående skämt var att uttala Dolly Parton som “Dolly Patton”, vilket var tacksamt med tanke på hennes figur och hans göteborgska. Längre kom jag inte, men Nina hade gjort det.

 28. Christer

  Grattis tröjvinnare och tack ÖR!
  Om sonen får tid över kan jag rekommendera ett besök på musikmuseet i Wien. Förutom Schuberts brillor och försättsbladet till Beethovens Eroica (med dedikationen så hårt överstruken att det är hål i papperet) finns fascinerande avdelningar om hur ljud och musik funkar.

 29. Grattis till tröjor! Jag visste redan tidigt på morgonen att det inte var en person som bloggade – en omänsklig arbetsplats. Men sedan tog arbetsdagen vid och resten av dagen försvann in i en dimma av enorm trötthet. Jag citerade lite ur Nalle Puh, som ju mest består av maskuliner (Kängu undantagen), allt annat opassade. Rekordtrött, simmade jag en timme i simhallen (man kan inte sova under vattnet).
  NU BÖRJAR MITT JULLOV!!

 30. Bra jobbat, ÖR! Luckan var perfekt.

 31. Orangeluvan

  Å, jag är känner mig översvallad (om man kan det) av alla gratulationer. I’m not worthy, jag har ju inte gjort något för att få den fina tröjan, förutom att vara syster.

 32. Men männschor (Babs 01:31 och alla andra) — jag sa att ni inte skulle tänka på hästar i DRT!

  Eller så är det kanske så där jag saboterar de vikarierande Julkalenderluckorna? Hmmmm.

 33. Sanna

  Slår en volt och tackar plommonstopet allra ödmjukast.

 34. Eva-L

  Åh, vad bra! Fast jag trodde det var Schweizergardet och att brunt och vitt var kod för gult och rött. Grattis Sanna och Orangeluvan!

 35. Jasså, i DRT! Det förklarar allt.

  Så går det när man skummar i kommentarerna.

 36. Petra utan blogg

  Jag klarade den på ren googletur. Jättebra lucka Ökenråttan och grattis Sanna och Orangeluvan!

 37. godiva

  Iiihhaa! Vilken lucka!

 38. Ökenråttan

  Örjan: Frakturstilen var för att föra tankarna till tyskspråkiga delar av Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.