Hoppa till innehåll

Julkalendern den 19 december 2014

Gårdagens virrvarr med Åsa, Kerstin, tvillingar, luttrade kommentatorer och en båsmor på spansk vift fick båset att sprängas av vitterhet. Plommonstopet klämde ur sig t-shirtvinnaren Mårran och alla kom vi på tok för sent i säng. Babs får illustrera känslan när man löser gåtan:

Ah! Där föll även keson på plats!

Men nu till en överraskning! Här kommer nämligen ännu en vikarie: Ökenråttan! Ni förstår, jag måste stånga mig fram genom människomassor som tränger sig fram till mig och skriker:

– JAG VILL OCKSÅ SKRIVA EN LUCKA!!! TA MIG! TA MIG!

Så här kommer alltså Ökenråttans bidrag. Ni behöver inte vara oroliga – hon har säkerligen följt det vanliga mönstret så att ni vet att konstiga ord ska … och klockslag ska … och namn ska …?

Lucka 19Skärmavbild 2014-12-19 kl. 00.00.08lltså, unge man! Ni önskar således börja arbeta här hos oss?

– Gott! Kan jag då utgå från att ni redan har viss erfarenhet av själva hantverket?

– Självklart! Då har ni klart för er att ni alltid kommer att jobba tillsammans med en kollega, antingen det gäller arbete på golvet eller lite högre upp. Och ni kommer alltid att få samarbeta med en utlänning. Arbetsstyrkan omfattar ju en mycket stor andel utländska medarbetare.

– Utmärkt! Musik under arbetet är något som vi tror på. Hjälper till att hålla arbetstakten. Hoppeligen kan det även öka produktionen; det är ju känt att kor som får lyssna till Mozart mjölkar bättre, inte sant? Vi använder inte bara låtar av våra egna gossar, utan även en del utländskt; Bizet, till exempel, har fungerat mycket tillfredsställande. Arbetslokalerna är gamla men ändamålsenliga, med strålande belysning.

– Ni är införstådd med vår klädkod? Ingen dress down Friday här inte, det är ju självklart, eller hur? Vi håller hårt på traditionerna. Därför rekryterade vi inte kvinnor. Kalla oss macho, men här var det, som ni känner till, enbart maskuliner som gällde, över hela linjen.

– Ni frågar om klädseln? Inget behov av att springa iväg och köpa en bicorne. Firman håller med arbetskläder. Går traditionsenligt mest i brunt och vitt. Som chokladtårta med vispgrädde, om jag får skoja till det lite.

– Ni kanske får intrycket att vi är fullständigt inkrökta i det förgångna och bundna av våra egna gamla traditioner. Hatten av för chefen innan vi börjar jobba, till exempel. Flaggstängerna med fäderneslandets fana. Men vårt firmanamn anger dock tydligt att vi redan från första början varit synnerligen öppna för internationella utblickar.


lucka19Facit kommer nog vid midnatt! (Om spanjorerna i huset håller sig i skinnet och Ökenråttan skriver ett, förstås.)

Share
Publicerat iBloggen

182 kommentarer

 1. Oh! En ökenlucka! Har just vinkat av dottern och hennes inneboende på deras väg mot Irland. Nu ska jag somna om och drömma om oaser, kameler, dinner och chokladtårta med vispgrädde.

 2. Åh, vilken fin lucka, ÖR! Den där arbetsplatsen låter rent omänsklig, inga tjejer! Men dress down Fridag behöver väl ingen, vi kör helt tvärtom med fancy Friday på mitt jobb. Nu ska jag grunna på vem som är så ambivalent vad gäller diversity and inclusion.

 3. Dammråttan

  Å, är det mitt jobb vi pratar om? Nej, vi har ju kvinnor och inte är våra kläder bruna och vita. Numera ser vi ju mest ut som väktare, vilket ibland får konsekvensen att folk frågar den riktiga väktaren om råd istället för oss. Vem som döljer sig i luckan har jag ännu ingen aning om.

 4. godiva

  Åh, en hästlucka! Don Q’s krake ser då mager ut, men mer synd om åsnan som ska bära på den där kraftiga Sancho. Kommer att tänka på min första utlandsresa som liten tjej och som jag tyckte illa om att se de stackars åsnorna bära på feta tanter och gubbar uppför de steniga bergsstigarna till Akropolis. Fast angående luckan låter det ju mer tyskt än grekiskt.

 5. Rosman

  De enda ständigt brunstiga skulle skriva brunvita men blev rättad som jag känner till är pepparkaksgubbarna i visan med Krister. Kristyr ska det stå men jag blev rättad så därför gissar jag det.

 6. Det låter som en hemsk arbetsplats, men det skulle ju å andra sidan innebära att vi ska tänka helt tvärtom.
  Jag gissar också på kristyr. God morgon.

 7. Det låter som en hemsk arbetsplats, men det skulle ju å andra sidan innebära att vi ska tänka helt tvärtom.
  Jag gissar också på kristyr. God morgon.

 8. Riddaren i den sorgliga skepnaden och hans vapendragare. Jag gråter alltid, och blir glad samtidigt, när jag ser dem. De är de mest levande människorna i den fiktiva världen. Eller om det är tvärtom.

 9. Godmorgon! Sitter i kyrkan som jag plägar göra på fredagmorgnar nuförtiden. Hade en jättebra idé tills jag läste om färgerna. Nu får jag nog tänka ett varv till.

 10. ’Ulltså’ – ? För det där ser inte ut som ett ’A’. De där fonterna måste bara vara DRT. Boktryckarkonsten! (Jag vågar säga högt eftersom det säkert är fel.)

  Dagens lucka. (Du har iaf inte mig i den där ogenomträngliga klungan. Det räcker så bra med att klura.)

  Dagens lucka var det, ja. Parjobb, en duo, en inhemsk, en utlänning, musik, inga kvinnor … Då är det säkert en singel kvinnlig utomjording som spelar teater. Då passar det att sätta sig på läktarplats.

 11. Irritationen när varenda googling leder till snubben i gårdagsluckan eller till irrfärdaren häromdagen.Men jag har även fått läsa om hur Socialstyrelsen bildades, chokladens historia och blivit sugen på chokladmunkar (aldrig hittat några sådana glutenfria dock). Så jag gisasr på Berlinermunkens ”uppfinnare”.

 12. Béatrice, jag har precis hittat på glutenfria munkar, om än visserligen utan choklad men det går säkert att lägga till. Recept kommer upp på bloggen i eftermiddag.
  Helt OT men passande i Chanukatider, den judiska helg då man äter munkar till döds …

 13. Sanna

  Språkandes med Bokmalen fick jag en idé. Jag drar mig både väster ut och åt sydost. Sjöstränder och murar. Nya idéer och överlägsen teknik.

 14. Christer

  Jag fattade aldrig Reinfeldts snack om att han var en stridshingst. Ser inte en enda likhet, faktiskt. Fast det var ju lite kul att han är gammal basketspelare. Apropå ingenting.

 15. Liten Bokmal

  Jag har dock ingen idé ännu, får fundera lite till. Agerar mest klätterställning åt Mini Bokmal just nu.

 16. Dina, får jag fråga dig om chanukastaken?
  Man tänder ett ljus till om dan, right?
  Blir det alltså som vår adventsljusstake, eller låter man första ljuset brinna ner, byter det och bränner ner två nästa dag?
  Bara häromdagen fick jag veta att vår trappstegsstake med sju ljus är en variant av menoran.

  (Det här har inget med luckan att göra, helt OT.)

 17. Orangeluvan

  Varför får vi inte höra vad den unge mannen har att säga?

  Låt mig få skjuta in lite ung man här.

  – Eh, jaaa…
  – Här har ni mina gymnasiebetyg från fordonsteknisk linje. Jag har visserligen streck i gymnastik och bild, men…
  – Utländska … det har jag erfarenhet av. Yo man!
  – Jag tänkte – jag gillar ju mina sneakers, och…
  – Bitcoin? Är inte det så igår?
  – Ja, det var väl allt…

 18. Tack, Dina. Jag hade för mig att det var så, men den enda chanukastake jag sett hade ungefär tårtljus så jag tänkte att det kanske var för den anledningen.

 19. Jag (som inte är luckförfattare) ska bara tala om att anfangen idag är frakturstil.

  Den var ett helsicke att hitta eftersom ingen hade gjort en sådan och lagt ut på internet åt mig; jag fick ladda ner ett frakturtypsnitt och fixa. Ökenråttan önskade sig egentligen en i två färger – svart bokstav med röd ram eller röd bokstav med svart ram – men det var för krångligt att måla bilden mittinatten.

 20. Mårran

  Härlig lucka ÖR. Åssså glider tankar in på choklad igen, aj aj aj. Undrar om svart o rött kan vara lika viktigt som brunt o vitt, njae kanske inte. Lite spansk känsla, är det ren slump att båsmor anstormats av spanjorer o Don Q uppenbarelse. Nåväl ska fundera vidare under dagen, då Weihnachtgeschenken ska fördelas till pålitliga hårkreatörer, en liten tramsig o trevlig tradition i detta land, där gärna postis även bör ges en julgåva etc.

 21. Christer

  Ett rött A, det var ju häromdagen!
  För några år sedan passerade kära hustrun och jag HB:s tillhåll, men varken tid eller plånbok passade ett besök riktigt. Jag kanske berättar vad vi gjorde i stället när vi närmar oss midnatt.

 22. wickmanskan

  Det här bytet av tempus när det talas om hur macho de är undrar jag över. ”Därför rekryterade vi inte kvinnor. Kalla oss macho, men här var det, som ni känner till, enbart maskuliner som gällde, över hela linjen.” ..rekryterade.. och …här var det… När HR-HBn talar i presens under resten av intervjun. Ska jag tolka det som att det är OK för kvinnor nu?
  Håller firman med arbetsredskapen också?

  Svårlöts lucka, hatten av Ökenråttan. Respekt!

 23. Ökenråttan

  TACK, Lotten för anfangen! Jag försökte verkligen själv, men även jag upptäckte hur ont det är om frakturstil. Tack även för bilden; väldigt bra.
  Tycker mej redan ha upptäckt tre fall av rätt svar. Det första kom ”strax efter 8.30”, som det väl skulle hetat, med tidsangivelse enligt modell gårdagens lucka.

 24. Mårran

  Christer, liksom du har jag varit på plats med tidsbrist, även om en kund starkt uttryckte en önskan om besök.
  Elegant ökenråttan, snudd på tjusig luckan och anfangen väl vald. Chopin är också ett bra val av arbetsmusik som jag förstår.

 25. Smultronblomman

  Hoppsan! Det här tror jag att jag kan direkt. Kanske är inte allt svart och vitt, men än så länge känner jag mig rätt säker. Jag tror till och med att jag träffat HB. Jag tar ett skutt som en yster liten get ner i hatten och sätter mig på läktaren, för att se om jag blir en blåsippa.

 26. Hopp ner i hatten av bicorne-typ!

  Apropå bicorne så var det ju härom dagen tal om att Orust inte längre är Sveriges tredje största ö, eftersom Nacka/Södertörn nu enligt SCB ska räknas som en ö. Det här beror på att Mälaren har två utlopp till Östersjön: Strömmen och Södertälje kanal. Detta med ett vattendrag som delar sig i flera flöden kallas en bifurkation. Problemet med den nya indelningen av öar är att om vi ska definiera alla områden inneslutna av en bifurkation som öar, då hamnar Nacka/Södertörn betydligt längre ner på listan. Sjön Råstojaure, drygt två mil söder om Treriksröset är också en bifurkation. Den har utlopp i både Atlanten och Östersjön, så i stort sett hela Sverige tillsammans med en stor del av Norge är alltså enligt en sådan definition en ö.

  Behöver jag förresten säga att jag inte har en susning om vem som är HB? Men bra luckrat, Ö-råttan!

 27. Vin, kvinnor och sång ska jag önska mig när HB står klar. Typiskt då att det ska vara kvinnoförbud, även om det säkert finns många som skulle nöja sig med två av tre.

 28. Intressant Orangeluvan! Jag hörde helt andra svar, mer åt det här hållet:

  – Arbeta och arbeta, om ni vill kalla det arbete att bura in busar och hitta på allehanda allitterationer, ja, då önskar vi det.

  – Sedan barnsben. Ni såg väl rubrikerna i gårdagens Gazette?

  – För mig existerar inga utlänningar, inga länder eller nationer, inga gränser. Nationer och gränser är bara illusioner, Egots vibrationer.

  – Bizet och belysning är bara illusioner, Egots vibrationer.

  – Jag kan kalla er macho om ni så önskar. Ni kan kalla mig Robin. Jag är en hen. En super-hen. Har ni unisexuniformer? Annars såg jag en trevlig liten bicorne i ett skyltfönster på Park Row den andra dagen.

  – Skoja på bara, gamla skojare där.

  – Det passar mig utmärkt, jag har goda kontakter med Interpol. Kan jag börja genast?

 29. Att Södertälje Kanal är grävd torde väl då också innebära att även allt land söder om Göta Kanal är en ö. Minns ni förresten Torsson och den mig veterligen enda låt på svenska som innehåller ordet bifurkation?

 30. Vem är egentligen HB? Chefen för firman eller firman som sådan?

  Idag har jag för övrigt varit på skolavslutning i kyrkan. Det var så trevligt så, men DET VAR INGET JULSPEL! Inget Jesusbarn, inga vise män, inga änglar – nej inte ens ett litet stall.

 31. Smultronblomman

  Om man står på toppen av Columbia Icefields, Jasper National Park i Kanada och spiller ut sitt varma te, kommer det, potentiellt, att rinna ut i tre olika hav. Det rinner ut i Norra ishavet, Atlanten och Stilla havet. Isen är så gammal där, att om man dricker smältvatten blir man direkt 10 år yngre sas det. Synd att det inte märktes.

 32. För att spinna vidare på det här med internationell utblick har jag gjort en vers om en amerikan som äter italienskt och dricker franskt. Låt mig presentera: Muhammed Alis Champagneskola!

  När Ali inte boxas mer
  då blir han hungrig som en häst
  En Neapolitano eller fler
  är maten Ali gillar mest
  Sen sköljer Ali pizzan ner
  med det som Ali gillar bäst

  YO EMBRYO, FATTRAR DU CHAMPAGNEGALOPPSEN?

 33. HamBurgerDRuTten

  Idag känner jag mig mer än vanligt bortkollrad. Med läktaren i sikte tänker jag på bifurkationen i tärendö och därefter genast på Lars Levi Læstadius. Den associationen skylls nog i inte så liten grad på att gårdagens HB var just gårdagens HB. Jästbloggare får mig att tänka på att baka och för all del på öl. Idag är det fredag det innebär att kan jag inte klura bättre så kan jag bli hela kvällen på läktarn med öl i stop och mig i plommon- dito.

 34. Maggan!

  Du kan göra som Annika, som skickade en miljard sedlar (nästan) i en bok i ett paket och när jag öppnade det inför hela familjen fick jag APPLÅDER!

  (Dumma Payson. Det SKA ju funka.)

  Nu låter jag gniden och hagalen, men vi har också ett PayPalkonto som är kopplat till info@bergman.com … (Ni vet att jag är SÅ tacksam?)

 35. Förresten kommer här och nu en jättebra ledtråd till den röda tråden:

  Idag är den nästintill osynlig. Det finns en liten, liten skrutt till ledtråd, men det är inte mycket.

  Bra, va? Så nu kan ni stryka alla teorier om hattar och hästar!

 36. Äsch, det var ju bara några hundra miljoner, förstår ni väl …

  Jag har inte tid att tänka just nu för vi ska snart åka och handla (choklaaaaad och annat gott för jag ska bl.a. göra wienernougat) men jag kan inte undanhålla er vad den tysk-romerske kejsaren Josef II sa när han fick höra Mozarts Enleveringen ur seraljen: För mycket toner, min käre Mozart!

 37. Ojdå, måste man skicka en miljard sedlar om det ska vara värt att skicka något alls? Inte bra inte bra. Det finns så mycket annat som också behöver läggas pengar på, se.
  Den röda tråden har jag inte funderat över alls.

  Just nu tänker jag på fraktbåtsbolaget Heliogabalus, som min morfar berättade om. Uppkallat efter den romerske pojkkejsare som i sin person förenade alla österns och västerns laster, vilket även bolaget önskade göra.

 38. Ökenråttan

  Lotten Bergman 13:38: Men vad är det du säjer, männischa! Lyssna inte på Lotten, hörni.
  Lyssna på mej i stallet, när jag säjer att jag nu har hittat åtminstone sex rena träffar och två som också verkar säkra.

 39. Ska man då alltså tolka Lotten som att HB inte är själva firman utan den som lägger ut texten i luckan. I så fall har jag ingen aning.

 40. Etwas Anders

  Låter som en blandning av Berliner Philharmoniker och Främlingslegionen. Tål att tänka på.

 41. Mig ska ni verkligen inte tolka när det gäller dagens HB! Jag sitter och tjuvlyssnar UNDER läktarn. (Fast det är svårt att höra er eftersom spanjorerna här hemma skriker så väldigt.)

  När det däremot gäller DRT, vet jag ju att …

 42. Liten Bokmal

  Hade tänkt mig en liten sovstund här hemma men Mini Bokmal galopperar runt för fullt! Eller ja hon står och går iaf på benen och visar sina balanskonster. En stolt mamma är jag helt klart!

 43. Posten Söderort har överträffat sig själva. Gänget som är känt för bland annat varannandagsutdelning har för en gångs skull levererat! Lottens Tisha kom just, mycket snygg må jag säga. Färgen är mer Ketchup än Marsrot och storleken –S– är något mindre än de M jag använder till vardags. Nu har jag ännu en anledning att bekämpa Nattmackornas Raseri.

  Dock har jag inte en susning om HB, mer än att det inte är Arne Hegerfors, vilket en tidigare passning ledde mig mot.

 44. PK

  Glögg är gott, jag gillar dem med cognac i. Har prövat den med rom i, men den gillar jag inte. Rom duger till fönsterputs och romtopf. Dessutom tycker jag bättre om russin och mandlar i glöggen än fiskägg.

  Dan Brown passar ovanligt bra in på min gissning idag.

 45. Maj Korner

  Springer upp och sätter mig på läktaren eller hoppar i hatten eller nå’t. Hinner inte mer, ska iväg på okändheter om en stund! Håll tummarna för att jag överlever.

 46. Petra utan blogg

  På jullunchen igår fanns en chokladtårta, och jag kan inte låta bli att tänka på den igen. Mörk ska den vara, gärna med glasyr.

 47. godiva

  ”Listen very carefully, I shall say this only once…” Det är ju förstås tvärtom. Det är kvinnor som tar värvning och får snygga uniformer och kör lastbilar och andra fordon och gömmer motståndsmän, det har man ju sett i ’allå ’allå ’hemliga armén. Så jag tippar på Madonnan with the big boobies!

 48. godiva: Det kan väl ändå inte vara dessa du menar? För övrigt är de omslagsflickor på ne.se. Vore annars kul att veta hur Encyklopedigänget tänkte, där.

  Dyker månne Hegerfors upp över horisonten igen?

 49. vovvamomo

  Jag tror i allafall att dom är sockerbagare ,så här i juletider.Men det måste vara en stor fabrik.och i och för sig måste det ju finnas stora fabriker som gör all den där skiten vi sätter i oss till julen i hela världen.men dessvärre känner jag inte till någon marsipanfabrikör eller dylikt.de lever i lönndom. Schwartswald ?

 50. Skrikiga spanjorer går fetbort när man ska tjuvlyssna! Även om de är långa och stiliga måste du se till att få dem lite mer väldresserade Lotten. (Har ni inte kurser i sådant på Radio Sörmland? Jag vet att de har det på SR.)

 51. lottenpotten

  Rolig lucka med mycket att gissa på, men det verkar litet spretigt av kommentarerna i båset att döma. Här kan man inte åka snålskjuts utan måste ha en egen uppfattning. Det som känns uppenbart är inte så mycket, man jobbar två och två från flera länder till musik under en strålande sol utan hatt! Men man tar av hatten för chefen… Arbetskläder och/eller uniformer, inga kvinnor. Frakturtypsnitt, flaggstänger, fädernesland och firmanamn fås dock inte på plats.

 52. Så, nu är jag hemma igen. Det går ju bra, det här. Fast när jag ska göra godis måste jag binda upp håret, det är ett snärj — både håret och att hålla undan det från ansiktet, alltså. Min frisersalong är belägen på gästtoaletten; senast förra veckan var jag där och klippte mig sisådär två decimeter kortare. (Nej, jag klippte håret två decimeter kortare, menar jag ju!) När jag några dagar senare visade resultatet för mamma utbrast hon: ”Vad mörk du har blivit!” Det solblekta syns ju mindre. Och blont hår mörknar en hel del med åren; när jag var arton var jag närmast platinablond, åtminstone på sommaren, men nu börjar håret nästan se ljusbrunt ut.

  Olika falla ödets (och genetikens) lotter, det vill jag sannerligen säga.

 53. Sanna

  Ingen verkar vara inne på min linje. Men jag står fast vid den. Finns en del kungar i min blåsippa.

  Nu har julledigheten börjat. Får se om det innebär mer eller mindre kalendertid. Den traditionsenliga flytten norr ut över jul påbörjar vi inte förrän på måndag. I alla fall enligt nuvarande plan.

  Ingen båsare som hör hemma i Karlskrona och kan tänka sig att tjäna några hundralappar på att se till en katt någon gång varannan dag nästa vecka? Hon är skygg stackarn så får man syn på henne är det ett mirakel men man märker att hon finns på att maten minskar och lådan fylls på.

 54. Leda

  Här är Frälsningsarméns ångkokkök i farten med Tant Brun och Tant Offwhite och Tant Milt Gråbeige i spetsen. Förstås.

 55. Just så, Ökenråttan (på mamma, till exempel, som nu är så fantastiskt silvervit att jag bara kan önska att jag blir likadan till slut).

  Plötsligt önskar jag att jag hade en Tant Milt Gråbeige, ba’fatt det åter så fint! Gråbärspudding? (Ursäkta, jag sladdade av banan lite …)

 56. Sanna

  Jag börjar ana att Bokmalen har mer rätt än jag men jag ger mig inte. Min HB gillar både historia och nutid.

 57. Dieva

  Ogissar till att börja med. Imorse var Internetet helt ur led här och nu måste jag rusa iväg igen. Men om några timmar hoppas jag kunna göra en seriös insats.

 58. vovvamomo

  Spanska pojkar tror jag inte så mycke på här,men väl italienska kanske. Med sina vackra ögon. Och så en härlig blandning,av geggamoja.

 59. Mårran

  Nu är man online igen, efter förljusning och kulörförbättring samt Weihnachtgeschenken utdelning. Intressant att man turnerar och snart jubilerar, ordning i ledet hoppsan blev det för lätt nu.
  Har faktiskt sökt jobb inte så långt från HBs tillhåll.

 60. Leda

  Många professorer är det. Bara professorer så långt ögat når. Professorer, professorer, professorer.

 61. Mårran

  Egen tischa också, både med och utan krage, men inte lika fin eller unik som kalender tischa.

 62. Helena

  Inget som leder någonstans så här långt, spretigt var ordet (men det är väl bara för att jag inte fattar). Det jag tänker på är längre bort.

 63. Bess

  Nu har jag jobbat klart för i år!!!! Så, var var jag? Klättrar upp på läktaren och njuter av glöggen och lugnet. Aah!

 64. 94 kommentarer, hur ska jag hinna läsa ikapp?

  Kolakaramellen sprang ut framför, eller snarare i sidan på en bil i morse och sprang sen ut i skogen. Drama! Trauma!

  Tur som en tokig, men hon klarade sig. Blev lite mörbultad, men inget annat. Skakis är vi dock båda två.

 65. Ökenråttan

  Ja, nu är det så här: Ungdomarna är vårt hopp. Liten Bokmals Mini Bokmal har ju tidigare visat sej talangfull i båset och tro mej eller ej: she did it again!
  Om HB är något eller någon? Spelar inte så stor roll, egenklien.

 66. En sats julkakor bakade. Med lite tur hinner det bli nån sort till.

  *USA-glimtar*
  Störst gapskratt: På väg in i Utah sa reseledaren ”Utah kallas The Beehive State, alltså bihålornas stat,” snabbt (men inte tillräckligt snabbt) följt av ”nej, vad säger jag? Bikupornas!”

 67. Sanna

  Helt OT sitter jag här och trakasserar Liten Bokmal med mina länkar till mina gamla kommentarer. (Jag var fyndigare förr) Kom så långt bak i tiden som 2007 men jag är lite osäker på om den Sanna verkligen är jag för jag känner inte igen mig. Samtidigt nämner jag som jag verkligen vet är jag 2008 att jag var med redan 2007….

 68. Kvällens vakenpiller blir Episod 4 på Trean, oavsett jag klykar drället av let-trådar här eller inte (Förmodligen inte). Låt er dock inte luras. Det är den tidigaste i serien som vi halvgamlingar minns den. En av de bästa i serien, alltså. Klassikern.

 69. Orangeluvan

  Såg jag just hakke battla med embryo?

  Jag var sliten redan efter gårdagens flängande, men det blev bara värre. Idag började i jag i Österrike, drog till USA och befinner mig just nu i Mexico.

 70. Leda

  Knepig HB-hobby: plocka björkkvistar, tälja till den framför brasan kulna vinterkvällar och inte använda dem till något. Symboliserar anspråkslöshet.
  Och nu blir det glöggpaus. Glögg och tomatsoppa. Mums!

 71. Mårran

  Drop drop, har faxisk bott på ett hotel som nästan heter som HBs tillhåll, men inte placerat i dess omedelbara närhet.

 72. Mårran

  Mycket speciell em fika ordnades för mötet vid samma tillfälle, nej nej inte den med äpplen.

 73. Ja, jag tycker ju att hakkes embryo-battle är en av de roligaste ledtrådarna i hela luckan!

  Det löjliga är att jag tänker lite på bilar mitt i alltihop. En corvette, till exempel. Cabriolet. Erkänn, ni måste le, vad?

 74. Åsså en liten utläggning om vad jag faktiskt gör när jag binder upp håret. Jag borstar allt bakåt, slätar till så mycket jag kan, och drar åt en snodd om hela härligheten. Vad har jag då för frisyr?

 75. (pigga?) kristina

  Men vad läskigt Ninja med bil- vs hundincidenten! Skönt att det gick bra!

  Hej o hå – ner i hatten ska vi gå.

 76. Hjälp, jag som är en hundmänniska (nåja, jag gillar alla juuur, inklusive kattj*vl*r och h*st*p*tt*r trots att en gammal m*rr sparkade mig i bröstkorgen en gång) glömde totalt att falla i förskräckta korinter över Kolan. Lilla gumman, kom hit så får du tugga (inte INTE) på en idiotiskt smart gammal kakakakakadua. Jag kan i alla fall bjuda på wienernougat, och bicorn har vi ingen fysisk men fullt av dem i olika böcker.

  Det var OT. I stort sett.

 77. Även om jag inte befinner mig på en ö så är jag helt lost. Hittade Coventrys egg-timer-t-shirts och kände mig ännu mer vilsen. Vilsen var ju även han med pannkakan. I Pee-Wees stora äventyr, förvandlar han pannkakan till ett ansikte, med hjälp av bacon och ägg – innan han börjar konversera med den.
  När Twisted Sisters spelar in sin musikvideo (i filmen) får de assistans av en ljudtekniker som följer runt med en mikrofon – eftersom musikvideor brukar innebära att man faktiskt sjunger. På riktigt sjunger. Men nej, det gjorde de inte ens på film faktiskt.
  Annars är ju Pee-Wees stora äventyr Tim Burtons regidebut. Och vi vet ju alla att Tim älskar Johnny Depp. Men inte bara det, i Pee-Wees stora äventyr överlever faktiskt hunden Speck utan skråmor. I Pirates of the Caribbean har vi inte bara Prison Dog och Johnny Depp, vi har ju även dagens HB – Orlando Bloom.

 78. (Asch, jag har skrivit en julvisa, men jag tror att jag inte riktigt kan visa den här än. Jag är så vis så det är en vis visa, som visar det mesta.)

 79. Finfin lucka ÖR! En sån där som får en att känna att det här kan jag ju, borde kunna, kommer nog på det snart… Läktarlucka.

  Gårdagens lucka med trosbekännelsen kom jag faktiskt på tack vare Liv Ullmann. För rätt länge sedan såg jag en intervju med henne om – ja, om henne, antar jag. Reportern (som var svensk) frågade om hon hade några trossatser. Efter rätt många sekunders förvirrad tystnad frågade hon: ”Underbykser?”

  Och i dagens brevlådeskörd (IRL) fanns den mest förtjusande jullacksröda tischa, med en fin dekor som kräver minst lika mycket klurande som dagen lucka. När kommer tischa-facit?

 80. Luslina

  DRT håller – pärlor för svin! Pärlorna är ju med på ett hörn, och vem var det som sade något om att snacka med grisar?

 81. Mårran

  Man kan associera sig rätt geografiskt med en åttitals hit och ja jag erkänner gillade den skarpt, fina minnen.

 82. Dammråttan

  Jag misstänker att jag helt har jobbstressat bort alla mina hjärnceller. Jag kan varken gissa, eller formulera mig numera. Men vi har varor på hyllorna, det har vi – än så länge.

 83. OT!
  Till tröst för Dammråttan och likatänkande: det går över! Rätt som det är, funkar hjärnan igen. Och med en liten portion självförtroende kan man skynda på tillfrisknandet.

  (Det är som att spela basket med trasigt knä. Jag kan varken skjuta, hoppa eller tänka ut passningarna för hela hjärnan är upptagen med att tänka KNÄ KNÄ KNÄ FÖR FAN KNÄ KNÄ KNÄ och då händer det som hände idag: föräldralaget förlorade mot P02.)

 84. Bess

  Nu har jag läst luckan ordentligt och alla ledtrådarna. Inte klokare. Men allt verkar så bekant, så bekant.

 85. Mårran

  Ökenråttan, hoppas du lägger ut en länk till HBs trevliga hemsida där man kan göra ett 360 grader besök och naturligtvis orignal namnet.

 86. Ökenråttan

  Ni anar inte vilket liv det var på Lille Maken när jag jobbade med texten till den här luckan. ”Ta bort den Sabla chokladtårtan, det blir för lätt. Den leder raka vägen till rätt plats”, lät det. ”Ta bort bicorne. Det blir för lätt. Kan du inte skriva skyddshjälm eller nåt sånt?” väsnades han.

  Annika 13: 48 hade en bra ledtråd.

 87. Jag borde intervjua Anna Toss och Ökenråttan för att höra hur detta kalendrandet upplevdes på hemmafronten. Ett exempel härifrån:

  – Lotten!
  – Mamma?
  – Lotten?
  – MAAAMMAAA!
  – Mamma. Nu måste du faktiskt lyssna.
  – Lotten!
  – Maaaammaaaa!

  *visk visk visk*

  – Eftersom mamma inte lyssnar måste vi spela BASKET utan henne.

  Först DÅ reagerade jag.

 88. Mårran

  Ökenråttan kanske måste ge maken delvis rätt men kommentaren i morse från Ardy var bra, men mycket bra lucka.

 89. Leda

  Knäövningar är jätteviktigt i dag. HB kräver att alla springer med HÖGA knän så att det blir riktigt, riktigt vackert.

 90. Katt

  Jag tänker faktiskt mer på vildsvin än hästar och sedan på kakburkar i långa rader. Nynnar på ”jag vill ha blommig falukorv”, fast det var ju en annan korv.

 91. Jag tror faktiskt att jag ledträdde så mycket som fem gånger i en och samma kommentar, men jag säger inte vilken. Men den var på rim och det var en gammal boxare med. Som hette Ali.

 92. Ökenråttan

  Ett sabla liv var det på Lille Maken om den här chokladtårtan. ”Det finns bara två Chokladtårtor. Namnet på den ena leder käpprätt åt skogen och så den här då. Det blir för lätt”, ylade han. Ja, vad säjer ni?

 93. Mårran

  Tårtan är lugna puckar finns hur många varianter som helst, hittat recept av Martha Stewart, Jamie Oliver och Raymond Blanc, ingen anar något, 🙂

 94. Agneta uti Lund

  Varit borta under dagen och nu så här i kvällningen börjar jag fundera. Först dyker utställning upp – typ världsutställning, sedan film och fladdrande fanor och därefter någonting från TV? Allt mycket, mycket vagt. Jag har i alla fall lämnat ön. Frakturstil – sådan kan jag i och för sig läsa rätt obehindrat. Funderar vidare.

 95. Lätt som vispgrädde, ÖR!
  Men nu ooorkar ögonen inte vara öppna mer. Vän av ordning skulle säkert påpeka att dom ju inte varit öppna alls den senaste timmen. Tänderna är i alla fall borstade och midnatt var det ju tyvärr inte, även om det känns så här i min tidszon.
  Gnatt.

 96. Citronen

  Rapport från en annan tidszon:
  Frukost 16:37. Rundvandring i närliggande ort. Dryckespaus. Dryckespaus igen. Lunch. Dryckespaus (OT – hjärnan fungerar något sämre. Vätskebrist?). 4 timmar till middagen. Hinner med minst en vätskepåfyllning till.

 97. Idag är jag totalt vilse uppe på läktaren, har alkoholfri glögg, glutenfria pepparkakor och glutenfria lussebullar om någon vill ha, de är även laktosfria. Ni kan även få beundra min otroooooligt fina tröja. Och är ni inte på läktaren kan ni ju nöja er med att beskåda den virtuellt.

 98. enannanchrister

  Och jag som tänkte på en svensk klassiker. Men vem är väl jag? Ämbetsman, knappast. Inhöstare av lön, ja, tack!

 99. Åsa HL

  Jamen jag träffade ju HB i fjol! Eller kanske HB:s kollegor. De utländska. Fast inte just där. Utan i deras hemland, hemort. Där lär man sig också att bli HB. Eller att jobba på HB, eller vad som lu är HB. Grannlandet låg österut och inte västerut, som man skulle kunna tro.

 100. Agneta uti Lund

  Japp, även jag vet nu. Tänker mig företeelsens namn och inte en bestämd person. Dock numera finns det även kvinnor med i det hela.

 101. lottenpotten

  Ojoj, så fel man kan ha… puh! Mitt under På spåret så bara väser jag fram xx xxx varpå mannen säger va – den ligger väl inte i Düsseldorf? Nä just det, tysktalande land men fel. I fortsättningen ska jag sitta på läktaren och bara njuta av alla andras gissningar. Man kanske måste ha varit i båset sedan 20.05 för att träffa rätt?

 102. Börjar jag bnli desperat nu?

  Båsmor som haver båsisten kär,
  se till mig som tischlös är.
  Vart jag mej i världen vänder,
  namnlappen finns i båsmors händer.
  Lyckan kommer, lyckan går.
  Den stopet älskar, tischa får.
  Armen.

 103. Etwas Anders

  Bicorne, chokladtårta och vispgrädde kändes lite som slaget vid Marengo. Men sedan trillade polletten ned. En oerhört *ryktbar* HB, får man väl säga.

 104. Luslina

  Aha, åhå och ehe, där satt den! Finfin lucka, Ö-råttan, snusfina ledtrådar, båset! Som nioåring samlade jag på idolbilder som jag klistrade upp på gästtoalettens väggar, där satt tre bilder på HB, hisnande eleganta alla tre. Kanske DRT har ett svart-vitt element i sig? Inte för att hudfärg är särskilt intressant, men jag minns hur fascinerande det var att någon som är vit kan ha fötts som svart.

 105. (pigga?) kristina

  Ja, och apropå pälsiga djur: huskys (draghundar) har så välisolerande päls att snön inte smälter om den lägger sig på dem. Därför funkar det bra för dem att sova ute även när det är jättekallt. (OT)

 106. Helena

  Nu fattar jag. Jag hittade Santa Helenas reliker i en annan lucka, och nu hittar jag återigen en koppling till helgonet. Kan jag vara DRT på spåren?

 107. Nu är det väl dags för en känd visa:

  Spansken var en stalledräng
  Vi tackom nu så gärna
  Hans hästar hade himmelskt häng
  Allt för den ljusa stjärna
  Ingen mörk är färdig än
  Stjärnorna skall silvervita glänsa.

 108. Ökenråttan

  Nämen om du hittade den där teve-killen, Hegerfors, då var du väl inne på rätt wiki-artikel?

 109. På Maxim, Maj Korner? Vi har som jultradition att gå hela familjen, men ännu har det inte funnits några billiga biljetter via Teaterlistan så det blir inget i år ser det ut som.

 110. Ökenråttan smyger in båset
  in i båset
  Och gör lucka, och vi ruskar låset
  ruskar låset
  Tick tack tick tack ticke ticke tack tack
  Ö. R. TACK!

 111. Maj Korner

  Anna, det var på Maxim. Jag känner för att göra det till en tradition jag med, det var verkligen en må-bra-föreställning, jag märkte att jag satt och smålog mest hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.