Hoppa till innehåll

En gammal bild som ledde till De Dam i Amsterdam

Jag såg en gammal bild med nya pratbubblor och tänkte i ena sekunden ”jaaaaa, hahahaa” och i nästa sekund ”nämen huuuuuuu” och kände att det hela nog måste utredas.

Källa: historiclols.com.
Källa: historiclols.com.

 Jag funderade ett tag och ansåg att det såg ut att vara i Belgien runt 1948 med tanke på kläder och spårvagnskablarna. (Varför Belgien? Jag har ingen aning. Klädmodet sa 1948.) En förvirrad prickskytt? Eller är det rentav under andra världskriget? Och: ÖVERLEVDE UNGEN? (Innan ni läser vidare är det er skyldighet att fundera lite över bilden.)

… TITT- OCH FUNDERINGSPAUS …

Men hur hittar man ursprunget till en gammal bild? Jo, man söker på Tineye och rensar bland felträffar ett tag tills man hittar lösningen på spanska, nederländska och ryska. Då ber man att få sidan automatöversatt och så skrattar man åt tokigheter som ”du är en nålsöga” och ”de ligger i kolumner” samt ”tillflykt än det smala räcket som lyktstolpar”. Och så klickar man frenetiskt på länkar och så hamnar man kanske på t.ex. en nederländsk fotobank som man nästan inte kan sluta gräva i.

Så här ser bilden ut utan pratbubblor. (Klicka för större version.)

Tjejen närmast kameran: vad gör hon?
Tjejen närmast kameran: vad gör hon?

När man sedan har grävt vidare, häpnar man över sin egen obildning eftersom man borde ha lärt sig att just detta hände en gång i tiden.

Vi befinner oss på De Dam (”Damtorget”) i Amsterdam den 7 maj 1945. Det är alltså två dagar efter den fem år långa tyska kapitulationen ockupationen och i Nederländerna är befolkningen lättad och glad. Alla ser framtiden an med glittrande ögon. Människorna som sjunger och dansar på torget inväntar först och främst en kanadensisk trupp, som de har hört är på väg. Kanske kommer amerikaner med tuggummi också?

Då ställer alltså de tyska soldaterna en kulspruta på en balkong för att … hm … eftersom … ja det vet ingen. Kanske var det ett skämt till en början?

– Kolla, vi ställer den här och skrämmer tokarna därnere!
– Mera bira! Ställ den lite mer till vänster.
– Ja! Dom kommer att skita ner sig! Skål tammefan!
– NU!

Sedan börjar de skjuta på människorna på torget nedanför. Fotografen Wiel van der Randen fotograferar för allt han är värd.

Några kastar sig av cyklarna och tar skydd.
Några kastar sig av cyklarna och tar skydd.

Men varför skjuter tyskarna på civilbefolkningen? Vissa tror att det var en hämnd för att två fulla tyskar tidigare på dagen hade arresterats, andra tror att tyskarna bara hade fått nog och blivit galna – uppenbarligen var de också berusade. Åter andra tror förstås att det berodde på ren ondska, eftersom tyskar utan undantag sedan ett par år ansågs vara onda av naturen.

Mycket underligt: under en paus i skottlossningen kan man forsla undan skadade under vit flagg. Varför brydde sig de fulla tyskarna om att respektera vit flagg?
Mycket underligt: under en paus i skottlossningen kunde man forsla undan skadade under vit flagg. Varför brydde sig de fulla tyskarna om att respektera vit flagg?

Skottlossningen pågick tills en man ur motståndsrörelsen – som ju hade tillgång till vapen – klättrade upp på en ännu högre balkong och började skjuta tillbaka. Samtidigt lyckades en tysk officer i sällskap med andra motståndsmän tränga sig in till dem som sköt och stoppa dem. Förmodligen Rambo style.

Då låg 120 skadade människor på torget. Och 22 döda.

De skadade får förstahjälpen.
De skadade får första hjälpen.
Tyskarnas vapen tas om hand.
Tyskarnas vapen tas om hand. (Är det inte tyska soldater där också?)

Och så kom till slut Kanadas armé – till ett slagfält. En krigskorrespondent tog en bild av en kanadensare, som uppenbarligen är chockad av det han sett.

En kanadensare och folktomma gator, tappade klädpersedlar.
En kanadensare och folktomma gator, tappade klädpersedlar.

Såja. Allmänbildningsakuten har nu gjort sitt.

Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

 1. Ah, Suvi hann först när jag skulle agera besserwisser.

  Vilken hemsk historia. Vilka hemska människor. Dåliga både som vinnare och förlorare. Beror det på att de var tyskar, soldater, galna eller något annat? kan man sitta och undra ibland.

 2. De var idioter av värsta slag, som hade tillgång till vapen och inte insåg att kriget 1) var slut och 2) inte var, och aldrig hade varit, deras personliga krig.

  Anser jag.

 3. Hu vilket tungt ämne du tar upp. Hu vad viktigt, tyngden till trots. Bra journalistiskt arbete. Bra mycket bättre research än mången journalist på tex dn.se mäktar med. Bra jobbat Lotten. Heja Lotten!

 4. Alltså, var ska man lära sig saker om inte i Lottens blogg? Precis så här roligt är det ju med historia – tänk om det hade varit det i skolan också!

 5. Jag var lite inne på samma sak, PK. Men mer ”hon rensar handväskan”, av rent kronistiska skäl.

  Hon kanske letade efter en trumpet att blåsa ”eld upphör” med. Sånt har ju fungerat på andra ställen. (Kanske inte att hitta trumpeter i handväskan, men ni fattar.)

 6. En annan vinkel på alltihop inklusive förra inlägget, Boktjuven av Markus Zusak. När man väl vant sig vid dödens listor och kursiveringar är det en godbit till bok. En sån som stannar en stund efter att man läst ut den.

 7. Halleluja för tekniknördarnas kunskaper: vårt internet är tillbaka. Jag är männscha igen.

  (Vad var det nu Pippi Långstrump sa när hon hamnade på en öde ö? ”Utan internet i 23 timmar försmäkt…”?)

 8. Agneta

  Ruggigt och angeläget och även ruggigt att skämta om som de pratbubbleförsedda inledningsbilderna gör. Bra research, Lotten! Historia? Ja, men inte längre bort än att det hände under min livstid.

 9. Och apropå Amsterdam kommer det nog att gå bra i kväll. Såg just de holländska grabbarna på stan och de såg lite slitna ut, tyckte jag nog, när de slank in på Grand där de tydligen bor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.