Hoppa till innehåll

Jag vill åka på språkpolisturné!

Hade inte det varit coolt? Tänk er att jag och mitt följe kommer till just din stad med sju långtradare och så smäller vi upp jumbotroner i taket, högtalare större än en etagelägenhet på Strandvägen och i runda slängar 23 halvnakna dansare som juckar i takt med att jag på scenen tjoar:

– Dubbelt supinum stör läsningen!

När jag sätter mig på scenkanten och långsamt viskar fram mitt budskap om de–dem–dom, hörs en violinkvartett gnissla i bakgrunden. När jag i slutet (efter blott en timme, mer orkar inte de svettiga åskådarna) visar att man i ett informationsblad i tur och ordning ska 1) ange ämnet 2) informera för allt vad tygen håller 3) tala om vad läsaren har för skyldigheter, kommer konfetti av sönderrivna lappar från barnens skolor drösslande från taket – ner på alla i den saliga publiken.

Sedan kanske jag måste strippa steppa lite bara för showens skull?

Titta på mig! (Fast ni tror förstås att det här är Pamela Anderson i ett par konstiga trosor.)
Titta på mig! (Fast ni tror förstås att det här är Pamela Anderson i ett par konstiga trosor. Men nej, det är jag i steppskor.)

Nämen allvarligt talat: bjud in mig till er skola eller till era barns skolor. Jag kan göra underverk.

Share
Publicerat iBloggen

36 kommentarer

 1. Jonas Carnesten

  Tänk vad tiden gör med oss! Jag ser på bilden att du har förändrats sen radiotiden. Då var det ju jeans, gympadojor och luvtröja som gällde!
  Fast ärligt så föredrar jag nog den gamla Lotten!
  För övrigt så tycker jag att ni som läser det här ska bjuda in henne till era arbeten även om ni inte jobbar på en skola. Lotten livar upp i alla arbetsgrupper!!!

 2. Eva

  Jaaa, det skulle jag jättegärna göra! Vi kanske kunde göra något med skolan i samarbete med det bibliotek där jag just nu finns 15 timmar/vecka… evalution skulle t o m kunna sponsra evenemanget med gästrum (egen dusch/toalett förstås!). Här finns t o m en stråkkvartett! Ja, inte hemma hos mig förstås, utan i kommunen.
  Nästa vecka kommer Chefen tillbaka, jag lägger fram idén för honom! Hör av mig igen! Semikolon på dig så länge!

 3. Christer

  Violinkvartetter finns, men de är rätt sällsynta. För det mesta brukar man ha med en viola och en cello också i en stråkkvartett (som för övrigt heter string quartet på engelska, men som ändå aldrig innehåller knäppta stränginstrument).

 4. Botten av min karriär som ”humpare” var på en chippendales tillställning. Mer om det i länken nedan.

  Toppen skulle kunna bli din turné, kanske delat med Mötorhead-konserten jag jobbade på. Möjligen Rammstein och 50 cent också är med tävlingen. Jag är duktig i diket, kan lyfta upp till 100 kilo avsvimmad kvinna, vidare har jag en grymt ljusstark ficklampa som jag kan blända folk som slåss med alternativt föräldrar som har barn på axlarna. Jag har ett litet, jämfört med många kollegor, problem med mikromakt vilket i sammanhanget bara är ett plus.
  Så behöver du security, turnéledare och hump i samma person så kan du betrakta ovan som en arbetsansökan. Kan jag ta med minsta gossen, eventuellt alla tre, vore det bra!

  http://kungforpresident.se/2010/09/ingen-hemlis-tydligen/

 5. /ingrid

  Kan ”Sociala medier — kommunikation via digitala apparater” göras som en entimmes föreläsning? I så fall föreslår jag den för vår förlagschef som något N&K:s medarbetare kan få ta del av på något morgonmöte eller så. Ungefärligt pris?

  En helt annan sak: idag fick jag första spontana sms:et från elvaåringen som är kvar i Skåne utan oss andra i familjen sen en vecka tillbaka. När man ringer hinner hon inte prata för det ska hoppas studsmatta, klappas djur, spelas gitarr osv. och när hon nu väljer att ge ett livstecken ifrån sig gäller det en fråga om … semikolon! Hon citerar ur en bok hon läser och avslutar med frågan ”E de inte fel ställe att sätta ut ett sånt här ; tecken? :)”
  Skönt att man kan bidra med något som förälder, i alla fall. Ett resonemang om semikolons placering.

 6. I mitt förra inlägg märkte jag att jag ville stava febrilt förbrilt. Googlade på det och kunde räkna ut att det måste vara ganska vanligt även om Google snällt frågade om jag menade febrilt.

 7. Å ett sånt sms måste ju röra ett mammahjärta, ingrid! Jag skulle blivit omåttligt stolt.

  Jag tycker du ska knacka på hos Tidningen Ångermanland. De kan behöva lite stavning och grejer.

  Men ska du kontakta skolorna så får du nog skicka med en annan promotionbild …

  Kiörningskolan brukar ha nåt evenemang som man bjuder in föräldrar till en höstkväll. Men det är nog mer inriktat på pedagogik och etik än på semantik. Fast det kanske kan ändra sig?

  Du kan få bo i vår hundfria källare.
  Trots detta gentila erbjudande kräver jag, såsom managerhangaround, att du tar ruskigt bra betalt.

 8. Gerbilen

  Bra rutet, Cecilia! Vi får hjälpas åt att se till att Lottens fem barn inte går hungriga på grund av för mesigt tilltagna arvoden till modren.

 9. I den kungl. hufvudstaden så finns det av någon anledning inte underlag för riktiga lokaltidningar (något som jag funderar på att utreda vid något annat tillfälle) utan vi får dras med något som heter Mitt i … (ersätt med lämpligt kommunnamn). De journalistwannabees som jobbar där kan behöva en eller ett par duvningar av dig. Gärna en i användningen av metaforer.
  Jag ska försöka skicka dig veckans groda till exempelsamlingen.

  Nu dags att kedja fast mig vid spisen. Det kommer en gräshoppssvärm på lördag som förväntar sig något gott att äta.

 10. Pysseliten

  Jag tycker att det behövs både språkvård och information om hur man umgås och nyttjar de sociala medier som alla uppmuntras att använda på mitt jobb – men än verkar det gå trögt!
  PS. Lotten har gjort en finfin ”teaser” för marknadsföringen på jobbet, i staden eller var det nu är.

 11. Woho, vad bra att ni håller med mig om min egen förträfflighet och nyttan av … eh… mig. Tack, Jonas och alla andra.

  Nu ska vi se: avsändare måste man ha på infobladet, jahadå, Kicki. (Och inte blott ett anonymt förnamn.) Teasern som Pysseliten pratar om hade jag helt glömt — den kan jag ju skicka! Till alla kommuner som till äventyrs har skolor!

  Gerbilen och Cecilia N: ni sitter på mina axlar (tungt) varje gång jag ska förhandla om arvode. Och när jag förbrilt skriver fakturor.

  Entimmesföreläsningen ”Sociala medier — kommunikation via digitala apparater” är härmed skapad. Mejl skickas till Ingrid under morgondagen. (Priset? Eh, kan jag skicka fram Gerbilen nu? I skydd av Daniel för alla brutala eventualiteters skull?) I sammanhanget får vi ju ta entimmesföreläsningen ”Sociala medier på bibliotek — kommunikation via digitala apparater för bibliotekarier” för Eva också.

  Avslutningsvis kan jag meddela att alla violinister som jag känner har anmält sitt intresse inför turnerandet. Så nu blir det en violinseptett — hur vanliga är de, Christer?

 12. ”Tekniska rapporter” Där skulle du kunna göra en rejäl insats, Lotten. Så illa, illa som det brukar se ut. Sämre än polisrapporter.

  Ofta grottar man ner sig i detaljer utan att bry sig om att berätta vad saken handlar om eller varför rapporten kommit till eller till vem den vänder sig.

  Och stavning och vad/var/vart, de/dem/dom – och allt annat som gör rapporten tung och i det närmaste värdelös.

  Det handlar inte om att göra rapporterna till små strålande prosastycken. Men att ändå få killarna (och ibland också tjejerna) att förstå att språket har sina regler och att det blir bättre kommunikation om reglerna följs så att deras språk inte uppfattas som ett främmande språk med svenska ord. Och att det nästan alltid går att göra en meningsfull sammanfattning på mindre än en A4, kanske en halv.

  Jag har redan nämnt att jag skulle kunna bidra. Och jag upprepar det. En tydlig målgrupp med tydliga behov och betalningsförmåga tror jag är vad du behöver. Som Turbopippi kommer du att funka bra. Överraska med lite basketträning under bensträckarna. Sånt kommer folk ihåg, det sprider sig och skapar nya kundkontakter/rekommendationer.

 13. Christer

  Violinseptetter är inte vanligt alls. Ännu ovanligare är att samma person spelar alla sju stämmorna själv: http://www.youtube.com/watch?v=5oZmMmu4K50 (kan av okänd anledning inte finlänka).
  Sen finns det något som heter violinoktett (nu gick det!), men den består inte som man skulle kunna tro av åtta violiner, utan av åtta olika stora ”violiner” (vilket ju blir en minst lika knasig språklig konstruktion som violoncello – som i sin tur har helknäppa pluralformer på svenska).

 14. Jag måste verkligen hålla med: comanager är ett av de allra bästa orden som detta bås har skapat.

  (Liten rapport: två kommuner har hört av sig. Yay.)

 15. Jag tycker att du i din folder ska ta med uppskattande citat från tidigare anlitare.

  Dagens stora groda i tidningen, till och med maken hoppade till och kunde inte läsa:

  ku-
  stjärnvägen.

 16. Gerbilen

  På det privata musikmuseet på Riddargatan hörde vi häromveckan en rysk ensemble bestående av åtta celli (+ piano i några av numren). Ingen vanlig sättning, precis. Makalöst virtuosa och skojiga. Ni skulle ha hört när de kom loss med Humlans flykt.

 17. Gerbilen, upplys mig, har statens musiksamlingar på Sibyllegatan fått närbelägen konkurrens? Eller är ”det privata musikmuseet på Riddargatan” en pseudonym för Musik- och Teatermuseet, som ingår i musiksamlingarna? http://www.musikmuseet.se/index.php?l=sv
  Hur det än är med det är det värt ett besök – eller båda två, eventuellt, ifall det är olika platser vi talar om.

 18. Gerbilen

  Karin: Stiftelsen Kulturmusikens Främjande har ett eget museum på Riddargatan, i det hus som Stiftelsen äger (nr 35-37). Museet visas på tisdagar kl. 11. Då och då ordnas där även musiksoaréer, väldigt trevligt.
  Museets skapare var en omätligt rik vin- och sprithandlare som samlade musikalier. Stort arkiv med originalnoter, välkänt även internationellt bland musikforskare. Samlaren (Lindahl hette han väl?) erbjöd statens musikmuseum att få hans samlingar men de tackade nej. Då fixade han egna lokaler …

 19. Gerbilen

  Karin: Nu är det jag igen. Samlaren hette Nydahl!! Jag har visst lösfötterna på mej i dag.
  nydahlcoll.se kan man titta på. The Nydahl Collection.

 20. Lotten, du glömmer väl inte rektorerna? Du vet, talet när eleverna samlas igen för höstterminen. ”Jaha, är ni här nu igen. Ja då börjar terminen då. Vi har samlat några nyckelpersoner här, för er skull: polisen, socialtjänsten, en kurator, en specialpedagod och en gynekolog. De kommer att presentera sig strax och berätta vad ni inte ska göra.”
  Jag lovar! Det är ett exempel ur den verkliga självupplevda verkligheten. Det var några problempersoner till där uppe på podiet, sammanlagt sju stycken tror jag, men jag har förträngt vilka de var.

  Vore trevligt med något annat, mer upbeat, typ Lotten-stuk.

 21. Jomen, jag hade ju glömt rektorerna! Tack för påminnelsen!

  – Välkomna tillbaka till skolan! Alla som har fått en sticka i foten under sommarlovet räcker upp handen! Alla som inte har fått en sticka i foten räcker upp handen! Nu ska jag berätta om när jag igår tappade fem ägg på en ryamatta. Vet ni vad en ryamatta är? Jo …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.