Hoppa till innehåll

Pusselpyssel

En gång när den store Artonåringen bara var en liten lintott till parvel och alls inte hemifrånflyttad blivande civilingenjör, placerade jag honom i pysselhörnan i en klädaffär. Han var bara två år och jag var jättegravid och alls inte på humör att prova kläder. I denna barnhörna fanns som vanligt en fastlimmad legoplatta, smutsiga legobitar, några pennor och ett pussel. Han fokuserade på pusslet eftersom han var inne i en intensiv pusselperiod.

Medan jag stod och med förtvivlade ögon stirrade på mig själv i spegeln och försökte klämma in mig och magen i ett par snickarbyxor (eftersom jag hade fått för mig att alla quinnor med graviditetssnickarbyxor mådde bättre än alla utan), skred han till pusselverket.

Typisk clipartbild. Vet faktiskt inte vad den ska illustrera.
Typisk clipartbild på pussel. Vet faktiskt inte vad den ska illustrera.

Snabbt gav jag upp klädprovarprojektet eftersom jag inte bara var för stor för snickarbrallorna utan även för provhytten. Hela jag knastrade av statisk elektricitet när jag äntligen lösgjorde mig från provrumsgardinen. (Dörrar är mycket bättre, hörni affärsägare, dem kan man luta sig mot utan att falla halvklädd ut i affären, på rygg som en annan skalbagge.)

När jag kom fram till min lille tvååring såg jag att han hade löst pusslet på ett kreativt sätt. De bitar som inte passade, hade han helt enkelt brutit sönder och pressat in. Bilden hade han komplett struntat i: pusslet föreställde nu en tupp med kammen på foten och foten i munnen och stjärtfjädrarna på huvudet.

– Fääääääädi! sa han stolt.

Jag kunde här ha sagt ”bra, min son, du tänker utanför lådan”. Men jag kände nog mer ”men satan, han kommer att växa upp och bli en ligist som med ett järnrör slår hela världen med häpnad”.

Idag har jag och min djefla man på samma sätt pusslat ihop dagen genom att bryta sönder och fila bort obekväma delar. Vi gjorde samma sak förra onsdagen, så vi känner oss vana och rätt coola.

 1. Jag kör drygt två timmar med solen i ögonen i bil till Finspång, där min djefla man redan är eftersom han åkte tåg dit igår.
 2. Han föreläser på förmiddagen och när jag kommer fram, äter vi lunch tillsammans.
 3. Jag föreläser på eftermiddagen medan den djefla mannen tar bilen och kör hem med solen i ögonen.
 4. Under tiden roar sig Åttaåringen bäst han kan med sin morfar.
 5. Sextonåringen, Trettonåringen och Elvaåringen har med sig matsäck och går efter skolan till biblioteket för att sedan ta sig till sina basketträningar på tre olika ställen.
 6. När jag har föreläst, liftar jag med någon kursdeltagare till Norrköping och tar tåget därifrån hemåt precis i lagom tid för att hinna till min basketträning. Hoppas att jag har kommit ihåg att ta med mig basketskorna.

Vana tidsplanerare ser nu att det kan gå helt åt pepparn på ett flertal ställen i det här pusslet. Men då bryter vi bara av ett hörn till någonstans och gör en snygg mosaik av hela klabbet.

Typisk mosaikbild. Som inte alls illustrerar denna dag eftersom det ser lite bäääässcht ut.
Typisk mosaikbild. Som inte alls illustrerar denna dag eftersom det ser lite bäääässcht ut.
Share
Publicerat iBloggen

25 kommentarer

 1. Åh, det påminner mig om när jag i förra veckan föreläste i Stockholm på förmiddagen och hade en spelning för något slags Rotarydamer i Göteborg på kvällen. I er familj verkar ni ju vana vid sånt här, men jag som i vanliga fall bara sitter hemma och översätter var nästan tvungen att offra en liten kalv till SJ för att inte förgås av nervositet över att allt skulle klaffa. Och då har jag ju ändå inga minderåriga barn att tänka på! (Okej, minstingen blir inte myndig förrän om en månad, men ändå.)

 2. PK

  Imponerande på min ära. Speciellt att köra bil från Finspång till E-tuna med solen i ögonen. Fast om man är noga med hur man justerar backspegelen så kan det funka.

 3. Säg inget till Murphy bara så ska det nog funka.

  Det är ett lyft varje gång ett så komplicerat schema fungerar och går det åt skogen så … jaaa, går det åt skogen. Bara gilla läget.

 4. Han kan en hel del den djefla mannen. Ingen annan än han (och lite fabriksmaterial) har kunnat åka tåg till Finspång sen 1970-talet. (Här är jag med flit lite diffus. Huruvida detta har gällt sedan 1969, 1970 eller så sent som 1971 minns jag inte.) Dessutom kommer det spåret söderifrån så det blir en himla omväg.

  Hur gick det för dig, Ö-helena? Fungerade det med bara tanken på en halv kalv?

 5. Orangeluvan

  När jag ser mosaiken kan jag inte hålla det inne längre:

  Koka blå gratängform is no more.

  Uääääääh.

 6. Det gick jättebra, Cecilia! Tåget var till och med framme ett par minuter före utsatt tid. Jag hann sticka hem och duscha, äta en BANAN och byta om till scenkläderna (som för säkerhets skull hade varit med i Stockholm och vänt), alltsammans på en kvart. Och kom ändå i god tid till soundcheck!

  Att tänka på kalvoffer är tydligen ett bra knep!

 7. PK

  Jag har ätit nudelsoppa idag. (och då menar jag maträtten och inget annat!)

 8. I löööv er planering! Till och med en måltid inplanerad, men den blir väl bara av om tåget är i tid? Antar att det är därför det går så bra för pizzerian i Eskilstuna.
  PK fick till och med äta lunch två gånger idag, eftersom jag droppade in och ville ha lunchsällskap efter att han slevat i sig nudelsoppan.

 9. PK: DDM påpekade också det där med att solen ju inte lyser honom rakt i ögonen. Men nästan!

  Angående planeringen så har det blitt fel på en enda punkt hittills: jag glömde att placera mina shorts och linne i väskan som ligger i bilen, den väska som DDM ska lämna i den hall som Trettonåringen tränar i. Ja, och så är ju morfar försvunnen med Åttaåringen, men det är väl sånt där svinn som man ska räkna med.

  Nu måste vi hålla en tyst minut för Koka blå gratängform.

 10. Luna

  Gratulerar till uträkningen! Och till att det klaffar, min erfarenhet är faktiskt att ju krångligare man räknar ut det och liksom planerar steg efter steg desto bättre går det. Åt helvete går det sådana där enkla slentriandagar istället. När man mentalt tittar bort, liksom.

  Nu ska jag i god båstradition lägga ut en offtopic-fråga;

  För något år sedan kom jag i nätkontakt med en undersökning. Kanske en uppsats, en rapport, eller vad som helst med följande ämne; Byar som 1850 hade en kyrkokör var 1930 befolkade i högre utsträckning än byar som inte hade en kyrkokör. Nu undrar jag vart jag fått det ifrån. Och hur jag ska få fatt på rapporten/uppsatsen/artikeln. Hilfe, bitte!

  Varför jag frågar båset? För att ni kan allt! För att här hänger så mycket kloka, vackra och omvärldsorienterade typer! Ju!

 11. Hemma! Nytränad och renduschad!

  Allt har klaffat! Morfar och Åttaåringen hade till och med spelat minigolf, ätit hamburgare och köpt lego.

  Men vad trist att bara kunna berätta om att allt gick bra. Hm. Fast jag fick en boll rakt på näsan förstås.

  Jag kan inte svara på din fråga Luna (för googlat har du ju själv), men kan rekommendera en lustiger sajt som anlitar bibliotekarier i hela Sverige att svara på frågor:
  http://fragabiblioteket.wordpress.com/

 12. NÄMEN VAFFAN!

  Är Ö-helena och jag kanske en och samma person?

 13. Jaaa! Det måste ju betyda att jag kan spela basket! Vad kul!

 14. Luna

  Svårgooglat eftersom jag svävar på årtalen, men jag lovar att rapportera resultatet! Det ter sig lite komiskt att jag aldrig testat Fråga biblioteket förut. Online, alltså, i verkligheten frågar jag biblioteket flera gånger om dan. Jag jobbar typ med sånt.

 15. Luna

  Förresten Lotten, när du skriver vaffan så läser jag betoningen som man gör i blaffan. Det låter roligt! Och inte så svärigt.

 16. OT är väl bara förnamnet men ibland är det svårt att inte dela med sig.

 17. Igen, Niklas! Vi ser inte länken!

  (Och snacka om att pussla. Jag ska till Klädesholmen nu. Jeeez.)

 18. Nej, Niklas! Din länk ser ut som en länk. Tills man sätter pekaren på den och den blir en oskyldigt blå text som inte alls går att klicka på …
  *nyfiken*

 19. Luna

  Vilken service!!! Har inte hunnit undersöka ledtrådarna, men det tog mindre än tolv timmar och jag fick ett lika trevligt som uttömmande svar. Jag bara älskar våra bibliotek.

  Här kommer svaret på din fråga till biblioteket:
  Hej!

  Jag har inte kommit fram till något exakt, men det skulle kunna vara en artikel från en tidskrift som heter Kyrkokörjournalen. Den finns på Musik- och teaterbiblioteket: http://www.muslib.se/ och Kungliga biblioteket: http://www.kb.se/. Men det skulle också kunna vara artikeln Körliv av Anna-Stina Wikström, och den ingår i en tidskrift som heter År av liv och utgavs av Luleå stift 1904-2004. Den här artikeln ska finnas i årg. 2003 s. 36-39, och tidskriften finns på Kungliga biblioteket: http://www.kb.se, Stadsarkivets bibliotek: http://www.ssa.stockholm.se/sv/Om-Stadsarkivet/Stadsarkivets-bibliotek/ samt Stockholms universitetsbibliotek: http://www.sub.su.se/.
  Du kan också kontakta Statens musikbibliotek: http://www.muslib.se, exempelvis via e-mail, eller Svenska kyrkan: http://www.svenskakyrkan.se/, som gärna svarar på frågor. Lycka till!
  Fråga biblioteket är en nationell frågetjänst, och just nu är det Haninge bibliotek som svarar.

  Vänliga hälsningar
  Eva-Kersti Almerud
  eva-kersti.almerud@haninge.se

 20. Typisk belgare. Joråsatt …

 21. :-))

 22. Äsch, glömde att WordPress översätter en del smajlisar men inte alla … Tänk er ett större gap! Typ pingvin …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.