Hoppa till innehåll

Skare va så jäla noga?

Innan jag gifte mig hette jag Stenson. Det är ett mycket bra namn som inte alls många människor heter (blott 209 stycken) och när jag förr presenterade mig, drogs allas tankar via ”Stenson” naturligtvis vidare till Nils Poppe, som ju påminde om charmige Chaplin och så blev alla synnerligen vänligt inställda till mig. Om mitt namn förvanskades till ”Stensson”, blev jag en tiger och protesterade våldsamt med de kryptiska orden: ”Nej, bara två s i Stenson! Inte tre!”

Synnerligen vänligt inställda till en simpel, sedermera gift Bergman som (hela 13 980 personer i Sverige heter) utan band till Ingmar, Ingrid, Bo eller ens Carl-Johan är det färre som är. Men det hör egentligen inte hit – nu ska vi fokusera på gårdagens största och viktigaste fadäs inom stavningsområdet.

Stockholms kulturfestival invigdes igår på Sergels torg. Vi sju i familjen råkade vara där just då och fick höra erbaaaaaaaaarmliga tal och se imponerande fasadklättrare samt …

”… en kakafoni [sic!] av motorcyklar, betongborrar, brevduvor, polisbilar, hejarklackar och stadens ljud och oljud. Det organiseras, förenas och under Håkan Lidbos dirigentpinne blir det vacker musik.” [lyssna lite här]

Där satt vi och – jodå – njöt. För det var kul! Motorcykeldån och dans och allt annat på en gång; det var verkligen en kakofoni. Fast de där brevduvorna kom inte på en gång, för dem verkar någon ha glömt att släppa ut. Ett par minuter efter att invigningen var färdig, kom de flaxande. Och det var då vi såg det. Det. DET!

Det hemska. The horror, the horror.

(Liten paus här bara. Ja, jag vet att krig och världssvält är värre. Men i min lilla ankdamm till hjärna är detta ett hjärtskärande fel. Ok, håll i er nu.)

”Plattan ska återerövras!" skrek en politiker medan jag granskade Kulturhusets fasad.
”Plattan ska återerövras!” skrek en politiker medan jag granskade Kulturhusets fasad.

Ge oss en förstoring! tycker jag mig höra er ropa.

Martinson hette han. (Intressant, Rudolfsson heter faktiskt 767 personer i Sverige.)
Men gah, Martinson hette han ju. (Intressant: Rudolfsson heter faktiskt 767 personer i Sverige.)

Say after me nu så att ni memorerar hur de krångliga son:arna stavar:

 • Tomas Gustafson (men Jonny Nilsson)
 • Hans Alfredson (men Tage Danielsson)
 • Alf Henrikson (precis som skådespelaren Anders Henrikson)
 • Harry Martinson (vars pappa hette Martin, så ett s till skulle verkligen behövas egentligen)
 • Moa Martinson (av naturliga skäl, se ovan)
 • Eyvind Johnson (just det, ingen som fick Nobelpriset 1974 fick ha två s i efternamnet)
 • Antonia Ax:son Johnson (tydligen har 25 män i Sverige Johnson som tilltalsnamn)

Men ska man behöva vara så himla noga att man kollar stavningen på ett namn bara för att det ska stå sådär stort på ett stort hus och för att man firar en stor begivenhet som Aniara? Alla fattar väl vad man menar – som om vi skulle ha en Harry Martinson till, eller va? Det spelar väl inte så stor roll, tänk på alla barnen i Biafra istället! (Kanske ni säger.)

Ok, men mjaeh. Jag tycker att man ska vara noggrann när man kan vara det. Så jag sökte upp felstavaren och gav henne en omgång.

Nejdå, skojade bara. Det här var bara en av deltagarna på invigningen.
Nejdå, jag skojar bara. Det här var bara en av deltagarna på invigningen.
Share
Publicerat iBloggen

95 kommentarer

 1. Jack

  Var är felet? Menardu, Lotten, att det ska vara JUBELEUM kanske?
  I min gamla ordbok, utgiven av boksförlaget Natur och Kultur och tryckt i Stockholm MCMLV (1955) kan jubileum stavas jubileum.
  Vidare står det som förklaring att i ssgr. har jubel- ofta samband med jubileum i st. f. jubel o. stundom med bådadera.

  Hjälp, törs jag skicka det här, tro … japp.

 2. Ja, precis så jävla noga ska det vara. Själv hittade jag för en tid sedan en stor text på ett byggplank i Söderhallarna i Stockholm där det stod ”Björhallen”. Men trädet heter ju björk. Och hallen med.

 3. Apropå: en granntant sa alltid ”jubelium”. I Göteborg åker det omkring en spårvagn som heter Sven-Eric JohansSon. Ska naturligtvis vara Johanson. För ett par år sedan åkte Tomas von Brömsen omkring, också som spårvagn. Då som nu fick (får) de med mig att göra och jag tror att de har ändrat till Brömssen nu.

 4. PK

  Jag tycker att man ska vara noga med att stava namn rätt. Mitt blir felstavat ganska ofta. Det kan kännas lite som att det inte är jag då. Namnet är lite av en logotyp, det ska vara IKEA och inte Ikea eller KIEA. Det är lite som att skriva AB istället för ab.

 5. Jag kan erkänna att jag inte skulle ha varit säker, men hade jag varit den som skrivit ett namn stort på en fasad hade jag varit noga med att kolla. Jag är den där som bara ska lära mig stava de mest underliga namn rätt. Bekanstkapskretsen utökas med såväl finska som thailändska underligheter. Jag tycker att de har lika rätt som de som heter tex Berg, att få sitt namn rättstavat – av mig i alla fall. Visst kan jag snubbla i stavningen ibland, men som sagt, inte på en fasad.

 6. På fasader kan man kolla en extra gång det kan jag tycka. Annars är jag inte så petig faktiskt. Mitt förnamn blir ofta felskrivet då en annan variant är mer vanlig och det efternamn jag hade när jag var gift med den tidigare maken. Jag trodde inte att det var möjligt att stava så fel samtidigt som jag långsamt bokstaverade som det var. Nå, man vande sig och det var mer festligt än som jag tog illa upp måste jag säga.

 7. Pernilla

  Lotten, du är bara för underbar och bedårande. Alltså, jag ville bara säga det så där lite appropå samt en liten undran i största allmänhet – skulle inte du byta namn på din blogg????

 8. Jag sympatiserar stort med både f.d. Stenson och f.d (på ett annat sätt) Martinson. Har själv ett -sonnamn med variantstavning som jag alltid fått förtydliga à la ”Carlson med s och ett s”. Och det är ju okej när jag meddelar mitt namn för första gången, men det är inte okej att mötas av stavningen ”Karlsson” i diverse protokoll och handlingar för att folk inte brytt sig om att kolla vad det stått tidigare. Vilket är vanligt, och då känner jag mig som en hemsk tjatmoster som påpekar det.

  När jag gifte mig, gifte jag mig för övrigt med en karl med ett annat slags vanligt namn med variantstavning, typ ”Blomquist med q och u”. Gissa om jag tyckte det var ovärt att byta namn?

  (Fast det var ju inte enda anledningen till att inte byta, förstås. Har aldrig fattat det där med att byta namn i vuxen ålder. Namnet är ju del av ens identitet. Är av min, i alla fall.

 9. Undrar också om det inte finns kontrollpunkter vid tillverkning av skyltar? Någon under proccessen borde ju ha reagerat. Hur många kan ha varit inblandade?

  Oj, många frågor idag.

 10. PK

  När ett uppdrag går till den som har lägst pris, blir kvalitetskontrollen ofta det första man prutar på.

  En Willysbutik hade i våras en skylt som stolt förkunnade:
  Titta vad billigt!
  Squach
  HOLLAND
  19,90/kg.

 11. Jag blir väldigt irriterad när mitt namn blir felstavat. Ibland blir det i och för sig lite roligt som när jag fick ett erbjudande om visitkort skickat till Niklan Eger och ett provkort med åtminstone ett fel på varje rad.
  En annan irriterande företeelse är firmor som skickar direktreklam och försöker ställa sig in genom att använda ens förnamn. Tyvärr har inte jag mitt tilltalsnamn först och det känns alltid lika bra att få post adresserad till min farfar.

 12. Jag hade också ett svårstavat efternamn innan jag gifte mig, men när folk frågade hur det stavades brukade jag svara ”det spelar ingen roll, stava som du tycker”. Det väckte ofta viss förvåning, men jag tyckte verkligen inte det spelade någon roll! Givetvis är det lämpligt att stava rätt till nobelpristagares namn på fasader till offentliga byggnader, men jag har lite svårt att förstå att folk kan bli så stötta om någon skriver deras namn som Karin i stället för Carin etc. Svag jagkänsla, eller?

 13. Christer

  @Luna: Helst bör man väl som journalist också kunna använda objektform på rätt ställe.

 14. Jaha, det borde jag förstås tänkt på!

  Men jag undrar om någon vet när Harry bestämde sig för att ta bort ett s? Det var väl modernt att göra det någon gång på 30-talet eller så.

 15. Dina

  Trafikskylten kanske var ämnad för utländska turister som inte kan svenska?
  Eller så är den ämnad som ny inhemsk turistattraktion…

 16. Varför det blev modernt vet jag inte riktigt! Men innan dess var det i alla fall i Sverige som det fortfarande är i många andra länder: det var inte så noga med stavningen av namn. (Min mormor skrev t.ex. hela livet sitt namn omväxlande som Karolina och Carolina. ) Sen kanske det också hade ett samband med att fadersnamnen vid det laget helt var bortlagda i Sverige och ersatta med släktnamn. Man ville inte heta som alla andra helt enkelt.

 17. Klart jag har hjälm, jag tycker ju det borde vara lag på cykelhjälm. Men sen har jag nog haft tillräckligt med kontroversiella åsikter för i dag.

 18. Nu sitter jag i Kulturhusets nya foajé eller entréplan med fnuttar. Det är stort och rymligt, men få böcker i biblioteket. Jag hörde nyss en liten dam på runt 100 år som vänligt talade om för bibliotekarien att ”det står DEBUTANTER på den där hyllan, men det finns inga debutanter där och där borta står det ATT SKRIVA, men där står det inga böcker om att skriva”.

  Sedan gick jag fram till bibliotekarien och berättade att Martinson var felstavat på fasaden. Han tog sig åt hjärtat och bleknade! (Och sa at han genast skulle ringa till Stadsteatern.)

  Nu mot Stadsmuseet och en ”snuskvandring”!

 19. Luna

  I Kulturhusets nya biblioteksvåning eller läsesal eller vad man ska kalla det är den största nyheten gratis toaletter. Och så var det två saker till som definitivt inte hade något med böcker att göra. Presenterades i DN häromdan och noterades lite surt i ett fikarum mitt i Sverige.

 20. LunA

  Jag vill också ha ett coolt, ovanligt och svårstavat namn! Så jag får något annat att bli irriterad över än DN:s konstiga artiklar om bibliotek i Stockholm.

 21. LunA

  Redan 1998 var det kört att hitta någon variant på mitt namn som hotmailadress. Och 2001 fanns det 147 av mig – i USA. Trots att det är ett rätt utpräglat svenskt namn.

 22. Jack

  @LunA
  Arunachalpradesh kan du få låna av mig tills du hittar ett värre svårstavat efternamn.

 23. En gång i tiden kunde jag imponera på andra genom att stava de mest icketraditionella svenska namn korrekt. En av fördelarna med att arbeta på registraturen i ett av Sveriges (och den senaste tidens diskussioner här om stor eller liten bokstav har helt förvirrat mig så just nu har jag inte koll på om det är korrekt) mest multikulturella polisdistrikt. Numera klarar jag knappt att stava namn på släktingar. Lakshmir? Lackshmir? Lakchmir?

 24. PK

  Ö-landena det är bra att du har hjälm men nu var det ju mitt huvud jag var rädd om, stolurtrillningar är inte att leka med. (hm det där gav ju assosia … asocia… AssOciationer, vad trillar ur stolen? För små stolpiller? Hjälper hjälm mot det? Hur då i så fall?)

  Lag på cykelhjälm? Låter sött och kladdigt. I alla fall om det är en sockerlag som avses. Förstår inte riktigt varför men det verkar spännande. Jag får prova någon gång.

 25. Jag har beskyllt farfar för det enda s-et i mitt efternamn. Han drog till Klondyke och grävde guld och hade helt enkelt för många konsonanter i rad i namnet för att en engelskspråkig skulle kunna stava det. Långt, långt senare ser jag när pappas gravsten står bredvid farfars att det minsann är pappa som är boven! Farfar hade tydligen två s och pappa tog bort ett, oklart när.

  Jag är förvirrad.

 26. Dina

  Äsch, Luna, ta vilket son-namn som helst så får du din irritationslängtan stillad. Tydligen.

 27. PK

  Det kanske finns någon ljusskygg konditor som sysslar med olaga sockerhantering och behöver bli lagförd? Är lagen lagom kanske man blir lagförförd? Och tar sockret slut blir man laglös. Häller man sockervattnet i en cirkel på golvet har man fått en lagring.

 28. PK

  Surt sa PK om lagen. Jag tror att jag tar med mej min stol och tar en promenad i korridoren, sk stolgång. Utan hjälm.

 29. LunA

  Men hallå, är det ingen som gör något nyttigt idag? Jag som älskar urtöntiga ordvitsar! Och så måste jag måla, fanken också. Jag är med andra ord i olag idag.

  Jack, tack. Nu hoppas jag att jag hittar en trevlig man som heter det så jag kan byta utan att det verkar alltför desperat.

 30. Christer

  Som Lotten har skrivit om finns en tradition med kollektiv lagbestraffning inom basketen. Det kan man ha åsikter om.
  Det händer dock sällan under match att domaren dömer det ena laget att göra fem Idioten för att en i laget har foulat.

 31. Det blir kladdigt det där, det hör jag. Dessutom heter det lagen i bestämd form och att lägga Idioten i lag låter riktigt kletigt. Blir inte kortleken förstörd då?

 32. Christer

  Och så heter det visst lagg i perfekt nu för tiden, som i ”jag lagg den där borta”.

 33. Bra rutet, Lotten! Mitt (riktiga) förnamn blir ofta felstavat och det är ok om det görs av någon som inte känner mig. Men när gamla vänner envisas med att skriva k i ställer för c, då blir jag sur. Jag tycker det är mycket oartigt att felstava namnet när man känner personen i fråga.

  Håller helt med PK i kommentaren från kl 08:41. ”Det kan kännas lite som det inte är jag då.” Precis så känns det.

 34. /ingrid

  Ericson med ett s heter jag och är helt med på Lotten-noterna. Det är viktigt med rätt antal s (t.ex. i mejladresser, undras hur många felstavade som surrar runt och inte hittar fram till mig?)
  Privilegium är ett annat svårstavat ord. Appropå ingenting.

 35. Acke

  Aah. Felstavade namn. What a joy. Som anställd på en IT-avdelning (numera bara under somrarna pga studier) där jag dagligen sätter upp och ändrar olika konton är rättstavade namn ett måste, IT-system är ju för det mesta av boolesk datatyp. Detta leder till att om man petar in en bokstav fel i någons namn, så kommer det felstavade kontot ej att fungera.

  Nu senast hade jag ett efternamn jag hade riktigt svårt att få till rätt överallt: Huynh. Det har med största sannolikhet asiatiskt påbrå, och varje gång jag försöker uttala namnet i mitt huvud blir det kortslutning. Där hade jag behövt en skrivare med artificiell intelligens som vägrade skriva ut om ett namn i texten var felstavat, men jag hade nog inte ens litat på den om jag skulle printa ut det på hela kulturhusets fasad.

  Utöver svenska konton sätter jag även upp konton för islänningar. Där kan vi snacka svårstavat. Och när man nu äntligen fått alla krummelutter ovan, under och vid sidan av deras tusen olika bokstäver rätt så kommer de tillbaka till en efter ett par dagar och säger att jag faktiskt glömt ta med deras mellannamn i e-postadressen. Jag har försökt googla lite i ämnet varför mellannamnet för vissa är väldigt viktigt, och för andra lika oviktigt som för oss i Sverige. Upplys mig gärna! Det enda jag hittade var väl http://www.iceland.org/se/FaktaomIsland/Folk-och-historia/Namn-och-alfabet/

  Sist men inte minst håller jag med PK, namn skall i alla rimliga fall vara rättstavade! Jag blir inte jättemunter när min chef tilltalar mig Patric (istället för Patrik) på vårt chatprogram. Det är ju inte ens den vanliga stavningen!

 36. Acke

  …and one more thing på tal om ingenting: I det engelska bokstaveringsalfabetet heter Ä ”Amsterdam with Umlaut”. Låter sjukt najs. Synd att jag inte har ett namn med Ä i.

 37. PK

  Niklas, man får ha plastlaminerade kort. Dom tål lagspel. Se bara till att du får en kung så du inte blir helt knäckt. Knäck kan vara klibbigt. Inte smet dock för om den har smitit så har den med största sannolikhet tagit lagen i egna händer och därmed tagit med sig allt klet.

 38. Jamen självklart PK! Att jag inte tänkte på det. Men vore det inte roligare om de spelade Skitgubbe istället för att lägga patiens? Åtminstone för publiken. Och så skulle det bli mycket lättare att se vem som vann och se jag menar lukta vem som förlorade.

 39. LunA

  Jojo, och jag undrar om inte Niklas och PK ska skaffa sej ett eget bås, där dom kan va ilag.

 40. Man kan få stava mitt namn lite fel, prästen kan tom få säga fel namn vid min dotters dop (det gjorde hon också) och mina kompisar behöver inte komma ihåg om jag vill ha något i teet, men förtroendet för någon som vill marknadsföra en teater sjunker ju rejält om dom inte kan stava författarens namn rätt!

  … men helst tycker jag om rabarberkräm.

 41. Det spelar väl inte så stor roll, tänk på alla barnen i Biafra istället! (Kanske ni säger.)
  SSS i all ära men ovanstående passus är minst lika intressant!
  Är det någon mer än jag som kan tänkas vara innefattad i:
  ”(Kanske ni säger.)”

 42. PK

  Niklas, en tränare för ungdomsidrott som anväder kolletiv bestraffning är per definition en skitgubbe (jag är ju pk så jag måste lägga till ”eller skitgumma” eller kanske man ska säga skitperson men då försvinner ju liksom ordvitsen) och behöver inte spela det.

  Tänk dej ett helt basketlag som spelar enligt en basketlag och som sitter i en stor pöl av sockerlag och spelar kort. Då får dom spela bra, en basketspelare brukar ju vara lång.

 43. PK

  Nu tror jag att LunA har råkat lite i olag. Det verkar oklibbigt och bra. Är man i olag så är man ju laglös. Då får man spela basket ensam.

 44. Och min geniala kommentar bara försvann!

  Lagolm. Kanderat inkokt korsordsdjur. På långt håll släkt med lagoren; det lilla djuret som bor i riktigt söta ostar.

 45. LunA

  Dieva – det kunde man ju ge sig på att svd skulle kunna åstadkomma en någotsånär fyndig rubrik – till skillnad från expressen som måste mala ner allt till lättspytt.

  Grabbar, jag förstår nu att det bara är cruella som förstår betydelsen av att vara ilag. Tänk bås, kladd och så the biblical sense. Jag försökte addera ännu lite mera slipprighet. Det gick ju så lagolm bra.

 46. PK

  Aaahhh, Q-hunden. Det var länge sen. Varför är det så ont om Q. Lettrosug. Blir sugen på att läsa om den, måste vara närmare 30 år sedan jag läste den sist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.