Hoppa till innehåll

De vänsterhäntas dag

Han är vänsterhänt. (Dock inte Einstein, Benjamin Franklin och Picasso.)
Han är vänsterhänt. (Dock inte Einstein, Benjamin Franklin och Picasso.)

Jag är inte ett dugg vänsterhänt. Lite vänsterfotad är jag dock eftersom man som basketspelare är starkare i vänsterbenet. (Komplicerat: man gör som högerhänt helst höger-lay up, och då gör man avstampet med vänster ben.)

Min moster är vänsterhänt och har skyllt många oförrätter på detta faktum. Hon fick till exempel av okänd anledning inte någon cykel när hon var liten. Moster själv tror att det beror på vänsterhanden.

Tillbaka till min starka vänsterfot nu. Som den 6 augusti gjorde ont och började se ut som en semla i varm mjölk eller ett upphittat vattenlik: svullen, suddig i konturerna och allmänt vrickad. Jag nämnde det i kommentatorsbåset och fick bekymrade kommentarer om den stackars semlan. Sedan kom en farlig massa dagar med promenader och Gröna Lund-besök, fyra stora museer och ett par joggingrundor. Men efter basketträningen igår fick jag skäll av mina unga lagkamrater:

– I din ålder vet man inte vad som händer i lederna!

– Du kan inte spela med den där foten, du ser ut som min mormor!

– Cysta! Min mamma hade precis en sådan där knöl, fast i axeln!

– Jag tror att det är en tumör, de är väl sådär wobbliga?

Jag tog mig därför till doktorn idag. Fnissande förklarade jag att jag ju hade spelat bask… men hann inte längre än så.

– Vätska. Du ska inte träna mer den här veckan, sa doktorn och klämde på semlan vid min f.d. fotknöl.
– Nä, veckan är ju snart slut, så …
– Med den här sprutan kommer jag att tömma dig på vätska. Syster! Kom med spriten!
– Skål! sa jag och fnittrade.

Jag var vid det här laget alldeles yr av lycka över att det faktiskt var något fel på mig och att jag fick något mer än bara ”oklart, ta en alvedon och vila i två veckor”.

– Ser du? Jag kan nog ta lite mer här också, sa doktorn och drog i sugsprutan som jag har sett på tv att de gör i Hollywood.
– Ser? Klart jag ser! Jag ser ju klart och tydligt att du suger ut en halv deciliter gul vätska ur mig! Hjälp. Det är ju jättemycket! Ser ut som kiss! Vilken smal ankel jag får! Hurra!

Sedan sprutade doktorn in en stor dos kortison och gav mig en akut röntgentid på måndag. Och jag är så glad! Jag lider nämligen av (tadaaaa) överansträngning! Jag har tränat för mycket! Jag och min träningsdagbok har varit för duktiga!

(Nej, inte heller jag begriper hur detta i min hjärna förvandlas till något väldigt positivt som jag till och med vill skryta om när det egentligen bara är ett bevis på att jag är dum i huvudet.)

Men nu från min vänsterfot till världens alla vänsterhänta. Efter att bara ha snyltat på den djefla mannens Spotifykonto, har jag nu skaffat mig en egen avdelning så att jag slipper bläddra genom amerikansk country. Och då måste man ju dagen till ära premiärvisa en egentillverkad liten lista (ni som inte vet: det är som forna tiders blandband) med vänsterhänta musiker. (Listan är snäll; man kan lyssna även om man inte är hårdrockare som jag).

I Beatles var 50 % av medlemmarna vänsterhänta. (Men Ringo spelade högerhänt.)
I Beatles var 50 % av medlemmarna vänsterhänta. (Men Ringo spelade högerhänt.)

Stoppa pressarna! Acke i kommentatorsbåset har räknat!

”Sannolikheten att man får ett band med fyra medlemmar där två är vänsterhänta och de båda högerhänta dör före 2002 är cirka 3,25 på 100 000.”

Share
Publicerat iBloggen

110 kommentarer

 1. Dina

  Vilken tur att det bara var vätska! Och inte en alien eller tumör eller uppblött semla…

  Har DDM och alla åringarna knutit fast dig i sängen nu? Så du inte av misstag och gammal vana förirrar dig till träningarna.

  Sköt om dig!

 2. PK

  Hm, jag som gillar semlor. Efter att ha fått liknelsen (ofrivillig humor) mellan semla och ett upphittat vattenlik så vete fn om jag är så semmelsugen mer.

  Vad är egentligen ett vattenlik? Dött vatten? Om ett upphittat vattenlik ser ut som en semla, hur ser ett oupphittat vattenlik ut?

 3. Luna

  Tur det inte är säsong på ett tag, PK.

  I övrigt vill jag bara föregripa alla äckliga historier som vi VET kommer att fylla båset under kvällen;

  — Spik i foten! På frrranska revolutionen högg dom huvena av folk som brrrrölimpor usw.

 4. Margits märkvärdiga

  Ah, ett soundtrack till inlägget. Min syster är vänsterhänt och brukade som liten hävda att hon ärvt det efter pappan i grannfamiljen.
  Hm. Det de tömde foten på var alldeles precis just vattenlikt.

 5. Min eteriska hustru har diffunderat ut över Sörmlands fagra landskap och sänkt sig som ett litet brunbränt moln vid Borsökna badplats. Där sitter hon inte och luktar på blommorna utan fluktar på ungarna – med femton meters säkerhetsavstånd från sjökanten för foten.

 6. PK

  Ö-lalena, då måste jag ju kolla på bilderna ju. Vänta ett ögonblick… *scrollar upp och kollar*… fin sprutbild, undrar om Lotten tagit den själv eller om hon snott den.
  Namnteckningen ovan associerar jag till en gubbe till höger som har ett snöre i munnen. I den andra ändan av snöret sitter det en ballong med lite oregelbunden form. Kanske är den lite punkterad och håller på att falla ihop. Vad får du för associationer själv Ö-l?

 7. Nej, det är ingen namnteckning. Han ritar en smurf som tappat mössan. Om fotografen kunnat vänta en liten stund hade det varit lättare att se vad det skulle bli.

 8. Lustigt nog (och logiskt) växlar man med vänster hand i länder med vänstertrafik. Måste kännas bra om man är vänsterhänt. Vi andra kör gärna automatväxlat där…

 9. Det kändes som att den översta bilden var en del av en serie på tre rutor. Jag försökte fullfölja så gott jag kunde, på det vis som verkade vara mest logiskt. Här.

 10. LunA

  Christer, kära vän, allt går att kapa av likt brödskivor med usw. Det ser så… världsvant ut. Tycker jag, tralalag.

  Johnny, tack! Sällan är inläggen (inlagorna?) i detta bås så genomarbetade! Du kanske vet hur man beskär en bild till markering i Illustrator också?

 11. Att Paul var vänsterhänt visste jag, men inte att Ringo också var det. Eller presens är naturligtvis ett bättre tempus. Det är värre för de som var högerhänta.

  Finns det statistik på sånt? Om högerhänta eller vänsterhänta har högst medellivslängd?

  Vänliga hälsningar,
  en ev troglodyt.
  (Dotterns kompis från 08 har tydligen aldrig varit på dessa breddgrader, men kommer ikväll. Ett nervöst blogginlägg därifrån funderar på hur långt utvecklingen kommit så här långt norrut …)

 12. Som vänsterhänt gläds jag faktiskt åt nutidens tangentbord. Return, stor och fet, sitter till höger lätt träffad av minsta lilla högerfinger.

  Bonus: Jag har en pekskärmsmanövrerad GPS i bilrutan. Till vänster, där den inte skymmer sikten.

  Sedan påstås vänsterhänta vara mer begåvade än högerdito, men det lämnar jag därhän 🙂

 13. Hallå! Vi behöver en statistiker! What are the chances att ett band består av 50 % vänsterhänta och att alla som inte är det dör före år 2002? Nej, jag är inte alls statistiskt lagd, som ni hör. Men jag gillar siffror.

  (Jag är tillbakakommen från sjön. Där satt jag med min omplåstrade fot och såg de lyckliga barnen skutta i vattenbrynet. Sedan drack jag ouzo.)

 14. James A. Garfield
  Herbert Hoover
  Harry S. Truman
  Gerald Ford
  Ronald Reagan
  George Bush
  Bill Clinton

  …lär ha varit/vara vänsterhänta. Som jag.

 15. Wikipedia vet mer:
  List of United States president by handedness since 1929
  Herbert Hoover 1929–1933 Left-handed
  Franklin D. Roosevelt 1933–1945 Right-handed
  Harry S. Truman 1945–1953 Left-handed (ambidextrous)
  Dwight D. Eisenhower 1953–1961 Right-handed
  John F. Kennedy 1961–1963 Right-handed
  Lyndon B. Johnson 1963–1969 Right-handed
  Richard Nixon 1969–1974 Right-handed
  Gerald Ford 1974–1977 Left-handed
  Jimmy Carter 1977–1981 Right-handed
  Ronald Reagan 1981–1989 Ambidextrous
  George H. W. Bush 1989–1993 Left-handed
  Bill Clinton 1993–2001 Left-handed
  George W. Bush 2001–2009 Right-handed
  Barack Obama 2009– Left-handed

  Ambidextrous –tvehänt– är lite kul. Jag känner en karl som kan börja skriva på en föreläsningstavla med vänstern för att sedan fortsätta meningen med filtpennan i högernypan utan vidare. Men han låter bli, för att åhörarna blir så distarherade av handbytet.

 16. Oj, sorry, jag skrev min kommentar ovan efter Plastfarfarfars första presidentkommentar. (Klaaaaart att jag skickar en bok!)

  Sedan 1929 har 6,5 varit vänsterhänta och 7,5 varit högerhänta. (Med Truman som högerhänt.) Men vänsterhänta har styrt i 28 år, högerhänta i 41 år. (Reagan borträknad.)

  Och NU drar vi slutsatser genom att jämföra pocenten.

 17. LunA

  …eh, jo för att just amerikanska presidenter är kända för sin intelligens. Fast det finns förstås någon egenskap som gör en särskilt lämpad. Plus ett urkonstigt rösträkningssystem. Jag bodde i USA när Al Gore vann. Fast han inte vann, ja, ni vet. Enormt märkligt. Inga kravaller, inga diskussioner. Bara jaha, blev det så? Vi säger väl så, då.

  Nu blir det en cykeltur.

 18. PK: Jag hoppades att ingen skulle fråga om sprutbilderna. För när jag satt där och blev behandlad fram- och baklänges samt ut och in, hade jag kameran på magen.

  Men det var kameran som var tom på batteri.

  Sprutan stod där och vajade rakt ner i foten på mig och jag kunde inte dokumentera. Jag kände viss smärta i foten, men desto större smärta i fotograferingssjälen.

  Alltså är sprutbilderna inte mina, utan ett proffs’. (Som jag har BETALAT för att få använda.) Men det var precis sådär det såg ut.

 19. LunA — ja, jag fattade inte heller vad som hände. Då. Allt var fel och rösterna räknades på fel sätt och spakarna funkade inte och alla bara jahaaaaaaaaaaaa, jamen dååååsåååå. Dom som annars bråkar så det slår gnistor om man bara råkar bränna sig på McD-kaffe.

 20. Ser i detta nu att Sarah Sjöström, som tog EM-guld på 100 m fjäril, är vänsterhänt. Men enligt en simmare som är här på besök är man inte vänsterhänt i vattnet, det har tydligen med hur man ligger på ytan (eller inte) att göra.

 21. Jag tvingades nästan bli Ambidextrous, då jag vartannat år fick högerarmen i gips under hela grundskolan (jag skojar inte, 5 gånger gipsad)! Jag lärde mig skriva ganska snabbt och läsligt med vänster, men jag tycker verkligen synd om alla vänsterhänta som förr tvingades skriva med höger! Hela tiden.

 22. Men Pysseliten — hur gjorde du för att bli gipsad? Var du ett trädklättrande barn eller åkte du skidor eller …? Och varför bara högerarmen?

  Men man kanske är sådan — man har sin grej, liksom. När jag gjorde mig illa, spräckte jag ögonbrynen. (På båda sidorna. Ett åt gången.) När Broder Jakob i barndomen gjorde sig illa, slog han ut tänderna med rot och allt. Lillasyster Orangeluvan gjorde sig inte illa, det är det som är hennes grej.

 23. Fick nån reklam på eposten som jag måste dela med båset: Brad Pitt har producerat en film som heter ”Pippa Lees hemliga liv”.

  De kan ju inte ha koll på svenska språket där borta …

 24. Kattöga

  Här är det hänthet åt bägge hållen, både vänster och höger kan jag skriva med och med en penna i munnen också. Är inte ett dugg konstnärlig och kreativ för det. Som vänsterhänta anses vara liksom. Så särskilt smart är jag inte heller, får väl kalla mig högerhänt då, även om jag kan skriva med vänster.

  När jag var liten ritade jag med vänster, men sedan när jag började skolan skrev jag med höger. Tja, inte vet jag vad det beror på. Läste någonstans att det forskas på området om hänthetens ursprung och genernas makt.

 25. LunA

  En passus från p4-nyheterna; tack och lov har det äldre paret som försvunnit återfunnits. Pust.

  ”… samtidigt återfanns parets cyklar och de var alltså välbehållna båda två.”

  Så skönt att cyklarna var oskadda, men hur gick det med deras ägare?

  (Enhänt, trots alla de år jag tillbringat framför pianot.)

 26. Jodå. Som liten och vänsterhänt tvingades jag till skrivövningar med högern. Resonemanget bakom kommer jag inte ihåg, men väl den tavla med försänkningar i bokstäver som jag skulle spåra med högerhanden.

  Sedan förmodades jag att skriva fritt med högern, och det sket sig förstås. Resten vill ni inte läsa.

 27. Jag var ett stillsamt barn, som inte klättrade i träd, min favorit hobby vara att sitta inne och klippa och klistra! Gipset kom av en envis defekt i ett pyttelitet finger som krävde operation vartannat år, slutligen var fingret så slitet att ny hud fick transplanteras till fingret från armvecket (det året hade jag gips till axeln!) och numer fastnar jag alltid med håret som växer på fel sida om ringfingret när jag tex. skruvar ihop en bläckpenna. Det där pennfipplandet, som alla gör och är helt omedvetna om, det märkar jag när jag håller på med. Aj!

  Här kan man testa om man använder höger eller vänster hjärnhalva mest! Korrelerar det med häntheten? Jag är högerhänt och flickan roterar i högervarv, eller är jag bara ologisk?

  @Cecilia N, tur att biltillverkarna har bättre koll! Vi slipper åka Honda Fitta! [Spam Alert!!]

 28. Hmmmmmmmmmmm. Kan det där vara riktigt seriöst? Medsols eller i negativ riktning eller vad man nu vill kalla det snurrar hon i alla fall. Och jag är högerhänt. Men jag lärde mig skriva med vänster hand under inspelningen a ”Agnes Cecilia”. Ni som sett den kanske kommer ihåg en liten vas som var full av lappar som en liten flicka (Cecilia) skrivit under sin uppväxt. De skrev jag med vänster hand för att bli duktigare och duktigare ju äldre hon blev.

 29. Christer

  Först snurrade hon medurs, sen laggade visningen lite och så snurrade hon moturs.
  Men det skummaste är ju varför de har varit så himla noga med att få dit bröstvårtorna!?

 30. ab

  Först när jag kom in på snurrflicksidan snurrade hon åt vänster. Sedan stannade hon och snurrade åt höger. Sedan bara åt höger.

  Jag är säkert ett geni.

 31. Ökenråttan

  Vänsterhänt har det hänt att jag önskat att jag vore. När jag läste arabiska till exempel. En kurskompis som var just det skrev med sin vänster, hur vackert som helst. Själv satt jag och skymde det jag skrivit och kluddade dessutom till det med min högerhand. Dystert. Det var svårt nog ändå, ska jag säja, med arabiskan.

 32. LunA

  Hm, om hon vänder varje gång man tittar bort… är det ett symptom på att man som jag har haft lika lätt för språk som matte, men är för ombytlig och lat för att bli något stort? ab, vad säger du?

 33. Dina

  Man kan få henne att dansa fram och tillbaka genom att titta vä-hö-vä-hö-vä-hö-…

  LunA, det beror på inte alls på lathet. Vi som hade lika lätt för matte/språk har bara ännu inte bestämt oss.

 34. Dina

  Och jag skulle verkligen inte vara på datorn idag före senare i eftermiddag. Usch, bort med mig!

 35. ab

  Jo, det måste ju vittna om allsidig begåvning… Minst.

  Men det är förstås bara larv alltihop, för om jag mest ser tjejen snurra åt höger, hur kan jag då vara ett sådant språksnille som jag ju *host* är?

  Betr arabiska har jag alltid velat gå en kurs, men de blir alltid inställda för att så få anmäler sig. Nå, jag har i alla fall min parlör! Jag kan fråga var operan ligger och var finns det en bra nattklubb och säga att jag är förkyld (zokæm). Det finns t o m en sida med fraser lämpliga för dejting – som om man skulle behöva det som kvinna i ett arabland. Ha! Ananas heter förresten ænænæs, påstår parlören, och grapefrukt heter greb frut. Så det är ju himla lätt med arabiska.

 36. Jack

  @ab
  Man behöver inte vara ett geni för att se att flickan gör en piruett åt vänster – se bara hur hon rör fötter och armar.

  Kaya kallar hon sig förresten denna snillrika japanska som sysslar med optiskt illusion. Genialt gjort.

 37. Ullah

  Jag vill också bli ambidexter och tränar mig då och då att skriva med vänster hand. Det går så där. Min vänsterhänta moster var tvungen att lära sig skriva med höger hand i skolan och gör det än idag.

 38. ab

  Nu är jag helt fast i parlören här. (Man ska inte ha en bokhylla precis intill datorn!) Backgammonspel heter tawla, det är ju inte klokt, och en träningsoverall heter – trening!

  Å andra sidan heter ”jag har haft sönder mina glasögon” kasart nazzarati , och det var ju inte så lätt att lista ut.

  (Har här utelämnat samtliga fnuttar både under och över de transkriberade bokstäverna.)

 39. ab

  Men hjälp, nu snurrar hon åt båda hållen!

  Först lite åt vänster, stanna, sedan åt höger, höger, höger hur jag än tittade, perifert eller centrerat eller på armar och ben –

  tills jag fäste blicken nere i datornskärmens högra hörn. Då vände hon plötsligt på en femöring och mitt i farten och började svänga åt vänster och det gick inte att ändra till högersväng igen! Lite lustigt att se, faktiskt.

 40. ab

  Men Dina, jag har inte sådan jättekoll på tjejen som du har. Jag är säker på att det betyder att du är en myndig person med stor beslutsamhet och tillgång till alla hjärnhalvor!

 41. Jack

  Svenska siffror exempelvis kommer ifrån det arabiska siffersystemet.
  3 skrivs med två vinklar vertikalt till vänster med två prickar i varje vinkel och en prick ovanför den högre vinkeln.
  Lotten, du får väl omgöra kommentarfunktionen nu så vi kan skriva arabiska också :).

 42. luna

  Dina, när du kommer tillbaka så vill jag bara tacka för den välvilliga tolkningen. Jag har inte tänkt på att jag ännu har potential att slå världen med häpnad över min pja, storslagenhet.

  ab, det är ett tecken på kreativitet och förmåga till nytänkande att du plötsligt tvärnitar och bara måste leta roliga arabiska ord – fast om du hade tänkt åstadkomma något annat idag så har du rätt i att tänkbara frestelser borde ha placerats utom synhåll.

 43. luna

  Jo, för all del, det fungerar ju. Men det är lite jobbigt när man bara fastnar, på väg mellan produktiva punkt A och produktiva punkt B. För att man hittar… ja, en gammal tidning eller en bok eller en hylla som man tänkt sätta upp. I och för sig är det nästan lite spännande eftersom man aldrig riktigt vet vad som kommer att hända just idag.

 44. ab

  Det är på dessa oväntade resor och i dessa korsningar nya tankar och upptäckter föds, har jag hört. När två till synes orelaterade fakta möts i en kreativ skalle uppstår stora ting.

 45. Ökenråttan

  Lite fler arabiska ord till ab: television heter tefflision (ungefär) och aprikos heter mischmasch. Som man snart märker är västerifrån importerade ord bara transkriberade, i stor sett.
  Apelsin heter bortokall ( o uttalas som o, inte som å) för de kommer tydligen alla från – Portugal.

 46. Ökenråttan

  Och siffrorna som ska vara arabiska, då. Våra alltså. Det är väl jämfört med romerska siffror som våra ter sej arabiska. I mitt Ökenland såg siffrorna inte på minsta vis ut som våra svenska, förment arabiska. En bakvänd trea var 4 och en nolla betydde 5. Men nio såg faktiskt ut som en nia och ettan var ett rätt så rakt streck. Vertikalt.
  En prick betydde noll. 9. var alltså 90.

 47. Sju ser ut som V och åtta ser ut som ett V uppoch ner.

  Minnesregel: det är SJU dagar i en Vecka.

  Angående snurrning: hon snurrar med ryggen före, stående på vänster fot. Det utsträckta högerbenet pekar mot mig från höger till vänster. Medurs antar jag.

  Hur skulle det kunna se annorlunda ut?

 48. Shit!

  Ditt trick med att titta nån annanstans på skärmen och ha henne i ögonvrån funkade, ab! Tills hon insåg att jag såg’na. Då bytte hon håll.

 49. ab

  Nu har jag faktiskt jobbat flitigt ett tag och har paus, så nu kan jag ägna mig åt piruetter och arabiska igen!

  Luna: (finns det en luna och en Luna??) But of course.

  Cecilia: Nej, det kan inte se annorlunda ut, utom när det är tvärtom. Vilken känns lite överraskande först.

  Ökenråttan: Hoppas någon gång hitta en kurs i arabiska som blir av. Man kommer inte så långt med bara chokran (tack). I Tunisien försökte jag ta mig fram med min urusla franska.
  Så nu frågar jag mig:
  Æynæ? Kæyfæ? Mætæ?,
  som betyder
  Var? Hur? När?

  (Varför finns det så mycket æ i arabiska?)

 50. Inte lyckades jag vända på piruetten! Hon envisades med att snurra medsols hur jag än försökte stirra, bliga, kika under lugg, tjuvkika.

  Jag är visst udda.

 51. Jack

  Skrivmaskiner med bokstaven ə var mycket svåra att få tag på och fram till införandet av Unicode var bokstaven även mycket svår att skriva på en dator. Därför har æ eller ä ofta använts istället. Nu för tiden används nästan uteslutande ə i Azerbajdzjanska, men i Iran används ä ae oftare. Säger Wiki.
  Jalla bye ma salam. Säger jag.

 52. ab

  Dieva: Fäst blicken någon annanstans på skärmen. För mig funkade nedre högra hörnet, för dig är det kanske någon annan punkt.

 53. Förlåt frånvaron, men jag har varit på landskamp igen. (Basket.)

  Alltså, Niklas, ”Agnes Cecilia” var ju den djefla mannens och min debut som sekatörer, nej, sufflö… nämen vad heter det, när man går omkring i en film utan att har någon roll, när man är bakgr… AH! (Hur kan det bli så tilt i huvudet?) STATISTER!

 54. Nej, ab, ikväll gick det inte. Jag har en doktorsavhandling med en 3D-bild på, det tog mig till typ 3 år efter disputationen att se vad omslaget föreställde.
  Kan man inte slå ihop arabiskakursen med flugfiskekursen, då kanske antalet deltagare räcker? Jag vill lära mig flugfiska, men sist jag skulle gå kurs var jag den enda anmälda deltagaren och idag när min ridkurs började för terminen var vi två deltagare! Kurs som är så kul!

 55. Jag skulle skriva så här:

  ”Först när jag kom in på snurrflicksidan snurrade hon åt vänster. Sedan stannade hon och snurrade åt höger. Sedan bara åt höger.”

  Men sedan såg jag att det var EXAKT vad AB hade skrivit. Nu vet jag inte riktigt om det är jag som är AB eller AB som är Lotten. Eller om Lotten är ab med gemener. Ett står i alla fall klart: jag får inte snurrflickan att snurra motsols igen, hur jag än blänger i hörnen!

 56. ab

  Pysseliten: Jag dög inte ens att bli statist i en film jag provfilmades till! Men jag står på Filminstitutets sida för denna provfilm, så det gör säkert du också. Och Lotten med make.

 57. Från filminspelningen minns jag att jag genast älskade Catti Edfeldt och ville bli som hon när jag blev stor! Hon var attributör, tror jag, och valde ut oss för våra roller och fixade så vi såg rätt ut. (Flätor, stårhatt, vitt förkläde och svarta snörkängor, pang, så var jag barnhemsbarn!)

  ab, dina 3D bilder förhäxar mej!

 58. ab

  Ingen som sett djuren än…? Det är som att titta genom glas in i en låda, mycket tjusigt! Men för att se dem måste man skela och sitta på exakt rätt avstånd från bilden. Och så slappna av. Wow!

 59. Det roliga är att när man hittat djuret så blir det liksom helstadigt och men kan ändra avstånd lite hur som helst. För att inte avslöja för mycket kan jag säga att man behöver Eq.

  Jamen Lotten, har vi jobbat på samma film! Vad fick ni göra var?

  Och Catti Edfelt brukade jobba som regiassistent, framför allt med barn. Attributören håller reda på prylar men inte kläder.

 60. ab

  Nu har jag letat fram måttbandet! Mellan skärmen och mitt högeröga är det 20 cm när jag ser djuret (som alltså tycks vara modellerad med samma mönster som bakgrunden, så att ni inte väntar er andra färger).

  Instruktioner: Se till att markören inte finns i bilden. Stirra på bilden, i november. När den börjar bära sig konstigt åt är ni på rätt väg! Titta vidare, slappna av, pröva lite olika avstånd, en centimeter fram eller tillbaka.

  Och så – plötsligt! – ser ni en galopperande mustang! Den springer från höger till vänster. Ser ni bara en del av en mustang är avståndet en aning fel. Korrigera!

 61. Men vänta. Nej, det var i Lund, och banne mig var det inte 1990 och ”Flickan i gungan”. ”Flickan som gungade”? ”Gungande flickan”? Nej, äsch, med hon Anna som sedan fick ensam specialplats på Dramatens Scenskola på Dramaten och inte på simpla Teaterhögskolan på Söder. Vi gick på en gata i Lund (bakom AF), i sekelskifteskläder och hon Anna skulle cykla på en 90 år gammal cykel och slet av kedjan och visst stod jag i en port? ”Agnes & Cecilia i en gunga”?

  Gah. Jag verkar ha bränt en och annan hjärncell – kan varken prata, tänka, minnas eller skriva!

 62. Luna

  Alltså, här är ju förvirringen total. HUR tittar man i november? Och hur skelar man på beställning? Och vad gör man när linserna torkar fast?

 63. @Luna: Det du ska försöka göra är att ställa in ögonen på långtbortseende men fokusera nära. Jag använder ett gammalt förförartrick från ungdomen där jag fick det att se ut som om jag tittade henne djupt in i båda ögonen fast jag egentligen såg tre ögon; de vanliga och ett mitt emellan. Och så slappnar du av och ändrar långsamt avståndet till bilden så ska du nog få ordning på det.

 64. ab

  Niklas – vad var det för fel med att titta den åtrådda djupt in i ögonen på riktigt?

  Och tänk om hon gjorde likadant, så ni satt där och skelade båda två? 😉

  Annars har han rätt, Luna. Titta i kors helt enkelt, som om bilden inte vore platt utan – en trädgård med en häst mitt i. Eller en glaslåda.

  Fast själv har jag nu förvärrat min ögoninflammation genom att titta i både oktober, november och december. Så titta försiktigt.

 65. ab, det ena behöver inte utesluta det andra. Och jag tror man ska titta i okors, alltså isär eller snarare parallellt för att få fram bilden.

 66. ab

  Hm – tittar jag i själva verket parallellt? Nu måste jag hämta en spegel också.

  Det här börjar bli filosofiskt.

  *Tittar i spegel* Äsch, jag ser ju inte hur jag tittar, eftersom jag inte fokuserar på spegeln! Måste ta en bild.

 67. ab

  Ögonbilden finns nu på min blogg. Ena ögat vill titta i kors, det andra straight. Jag har ett queeröga!

  Och nu måste jag jädrar i min lilla låda ta fatt i Saker och Ting!

 68. Christer

  Apropå djur har jag rådfrågat Kära Mor, och vi kom fram till att kaninen (den som inte hittade hem för ett antal trådar sen) hette något så fantasilöst som Skutt. Men vi kan ha fel.
  Den hade inte röd fluga i alla fall.
  Att leta rätt på själva boken låter sig inte göras just nu, tyvärr.

 69. Jag tänker inte berätta hur många djur jag inte kan se utan istället meddela att den där kaninen som jag trodde att vi hade i en bokhylla, inte syns den heller.

 70. Acke

  Jag tog en tripp till scb.se och luskade ut den statistiska nöten angående The Beatles.

  För att underlätta en aning har jag gjort två antaganden.
  1) 10% är vänsterhänta.
  2) Alla i Beatles är födda 1940.

  Sannolikheten att två personer av fyra är vänsterhänta:
  0,9*0,9*0,1*0,1 = 0,0081

  Sannolikheten att just de båda högerhänta dör:
  0,5*1/3 = 0,167

  Sannolikheten att två (vilka som helst) dör innan 2002 (om född 1940).
  0,154*0,154 = 0,024

  Sammantaget får vi:
  0,0081*0,167*0,024 = 0,0000325

  Sannolikheten att man får ett band med fyra medlemmar där två är vänsterhänta och de båda högerhänta dör innan 2002 är cirka 3,25 på 100 000.

 71. Men äsch, kolla, Acke vad du och jag förstörde — nu ses inte alla de andra kommentarerna. De har liksom halkat ut i kulisserna.

  Men tack för uträkningen! Jag är väldigt lite statistiker, och hade aldrig kommit på tanken att ta reda på’t. Ställa retoriska frågor som sedan blir besvarade, det är min grej.

 72. Luna

  Men Lotten, det här är ju lite firaläge – 100 kommentarer är ju inte varje dag, ju.

  Och jag lyckades gå bet – ha – på halva hästen. Det skymtade förbi en kontur, men inte mer.

 73. Den där hästen har jag gett opp.

  Om jag ska sitta 2 dm från skärmen … ska det vara med eller utan glasögon (som är korrigerade för astigmatism)?

  Utan blir det helt klart suddigt (haha). Ibland har bilden börjat vandra, men då blir jag så alert att allt bara faller ihop som en sufflé.

 74. Som både vänsterhänt och musiktokig och Beatlesfrälst gillade jag förstås det här. jag ska kolla låtlistan nu. Och jag skrev också ett vänsterhäntsinlägg (med Beatles i) på själva dagen, om än inte lika gediget som ditt….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.