Hoppa till innehåll

Dessutom är fjärrkontrollen borta

Men maken till sur tillvaro har jag då inte varit med om på länge. Precis allt är fel.

För det första är jag förkyldast och sjukast i precis hela världen. Sedan i tisdags. Det är inte så att jag har gjort som vanligt och jobbat arslet av mig och föreläst med vikande stämma samt hållit elva deadlinear – nej, jag har verkligen lagt mig platt och sovit bort både dagar och nätter. ”Ta hand om dig” och ”tänk på dig själv för en gångs skull” är råd som jag har lytt fastän jag bara vill kräkas på dem trots att jag inte kan kräkas. Jag har vilat upphöjt till tio.

Och vad får jag för det? Ingenting: jag är fortfarande lika förbannat förkyld.

För det andra lider jag ju av ”pine mouth”. Jag är sedan den 7 januari förgiftad av kinesiska pinjenötter som gör att allt utom mandelmassa smakar metall. Fredagsöl? Lördagsvin? Söndagsgodis? Varjedagste? Eller jättesmofsig banana split med kokos, chokladsås, maränger och strössel? Nej, allt smakar metall. (Mandelmassan smakar dock endast mandelmassa. Jag går alltså på mandelmassediet, vilket inte är särskilt flygvärdinneigt eller GI-mässigt om ni tänkte det.)

För det tredje saknar jag umgänge. Jag läser om hur folk träffas på stan och gråter en skvätt. Jag ser på Sporten hur människor spelar basket och skrattar, så då slänger jag hårda saker mot tv:n förstås. (Men missar.) Jag hör på radio hur folk pratar om vad de såg på stan häromdagen och då vrålar jag haddockska svordomar så högt jag någonsin kan.

Så nu har jag tappat inte bara livsgnistan utan även rösten. Krax.

(Eller så beror röstförlusten på att jag släpade mig ur sängen och coachade basketflickor födda 2000 till förlust nu i eftermiddags.)

Familjen? Jodå, de finns här, men jag är så lagom kul att umgås med. Jag inleder alla meningar med ”glöm inte” och ”tänk på att” samt ”ni måste”. Hej, vad rolig jag är.

Nu är det ju så att jag med mitt förnuft kan räkna ut att människor med kroniska sjukdomar och alla i jordbävningsdrabbade Haiti faktiskt har det värre än jag. Jag jobbar inte i en gruva i Storbritannien för 100 år sedan och jag är inte Per Elofsson som åker mot en dopad Mühlegg (två olika sorters helvete). Jag är bara en bortskämd i-landsmänniska som lider. Kanske utsätts jag bara för prövningar på lagom nivå för att jag ska inse hur bra jag har det?

Men den som utsätter mig för detta hade väl inte behövt sno fjärrkontrollen till tv:n också?

 Fel fjärrkontroller. (Ingen av dem tar bort fel kanal och knappen på tv:n kraschade redan för sju år sedan.)
Och varför vill jag byta kanal? Jo, för i mitt kritiska tristesstillstånd är allt dåligt och dumt. Luuk inleder På spåret såhär ”fyndigt”:
– Det har ju varit en sån där komma-tillbaka-till-plugget-och-jobbet-vecka den här veckan så att vi tycker såhär att ni är extra mycket värda På spåret här på fredagskvällen så ni kan softa.

Ok. Jag är bara ogin. Men. Jag vill inte ligga här och hosta! Jag vill vara programledare på tv, basketspelare, sybarit och jätterolig! Mot mandelmassan!

Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. Och nu kom jag på något vettigt att kommentera också. När man är sjuvk får man äta vad man vill utan att bli fet.

  Fast sen kom jag på att allt smakar mandelmassa. Fan vad värdelöst!

  Lite knark kanske skulle pigga upp?

 2. paf

  Hur många saker provsmakade du innan du kom på att just mandelmassa, och ingenting annat, var det enda som inte smakade metall? Jösses!

 3. Jeeez! Här var det svart vill jag lova.

  Själv börjar jag äntligen hämta mig från kaffeabstinensen efter att hurtigt inlett året med en detox. Samtidigt som jag har som mest att göra på jobbet, hur dum får man vara??

  Den käre maken har just ordinerat Black Hawk Down och en whisky (när han hörde varför jag var på så dåligt humör här i veckan beordrade han genast toxifiering). Black Hawk Down blir det nog, whisky? Nja.

  Men Lotten, jag tycker du har rätt i att vara nere i skorna. Heeeela väääärlden är ju emot dig. Har du pillat på någon hemsökt juvel?

 4. Jag pillade bara på pinjenötterna! Som faktiskt inte var härskna. En livsmedelsforskare som vi har talat med kan inte förklara't, men pinjenötterna i sig smakade inte illa. De har skadat smaklökarna på något sätt, och nu tar det tid att läka dem.

  Hungern påverkas inte alls — jag måste tvinga i mig illasmakande mat för att inte vara hungrig precis hela tiden.

 5. Paf — det kanske finns fler matbitar som smakar lika bra som mandelmassa, men jag har bara inte kommit dit i smakandet …

 6. Alla jag känner som har blivit brakförkylda på sistone är vaccinerade mot Svinet. Tipsa kvällspressen, någon 😉

  (WV exchu, låter som en nysning)

 7. Men alla jag känner som lever senast jag kollade är vaccinerade mot Svinet. Vad tror ni förresten om en influensainspirerad dialog där sista repliken är:

  – Nöff is, eh nöff!

  Jaså inte det?

 8. För mig citerar somliga Taube och säger "men vem har sagt att just du" när jag är sjuk. Precis vad man behöver.

  wv säger disess! Hur kan den veta?

 9. Men men men…. Du har väl datorn? Det är ju nu du kan slösurfa precis hur mycket som helst och spela spider solitair i flera timmar med gott samvete.

  Jag har ingen röst sedan i torsdagskväll så jag har sagt åt barnen att det är chattar som gäller.

  Krya på dig!

 10. Men jag lever ju Lotten, så sjuk kan du väl inte vara så att du har missat det.

  Bortsett från det: STACKARS DIG! Att vara sjuk är illa nog. Att all mat smakar blä är helt enkelt outrageous. Att dessutom inte ha någon fjärrkontroll – jag saknar ord. (Helt uppriktigt och inte ironiskt, jag tycker verkligen att det är ett elände! Ett ilandselände iallafall.)

  Jag TROR att du blir frisk snabbare om du inte håller på och coachar under tiden. När du säger "ligger platt" så menar du kanske "är uppe och coachar emellanåt", men om man ska bli frisk ska man verkligen LIGGA PLATT. Ljumma fotbad med citron i hjälper också.

 11. Nä fyyy, jag lider med dig, att vara sjuk är det värsta som finns!! Förrförra året satt jag med en plastleksaksbil nerkörd i halsen (kändes det pracis som) i en hel vecka, kunde varken äta eller prata, bara sitta i sängen och vara uttråkad. Hoppa att du snart är i form och slipper äta metall, men du kan ju alltid passa på att äta nyttiga men äckliga saker som fiskbullar å sånt.

 12. I-landsproblem kan vara nog så jobbiga ibland. Särskilt när allt hopar sig på en gång! Hoppas att fjärrkontrollen infinner sig omedelbums, att förkylningen drar dit pepparn växer och att metallsmaken försvinner lika oväntat som den dök upp.

 13. Citronfotbad, vid förkylning eller huvudvärk. Funkar riktigt bra!

  Använd en stor & djup hink. Du ska kunna ha båda fötterna i, och vatten upp över vaderna.

  Häll i varmt vatten (inte hett, helst 37 grader).

  Ta en citron (obesprutad eller noga skrubbad) och dela den i två halvor under vattnet. Pressa ur saften, låt citronen ligga kvar i vattnet.

  Ner med fötterna i hinken! Lägg en handduk över benen och hinken för att hålla kvar värmen. Ha helst varmt på överkroppen också.

  Sitt så i en kvart. Fyll på med varmvatten vid behov.

  Torka, sätt på sockor och vila minst en halvtimme i varm säng.

  Kuren upprepas varje dag tills du är frisk!

 14. Citronkur, fortsättning: Enligt antroposoferna är det ett gammalt flygvärdinnetrick att ha en citronskiva i strumpfoten, mellan trampdynan och hålfoten. Typ. För att slippa onda förkylningar alltså.

 15. Är fiskbullar inte nyttigt? Halleluja då är det ju inget förlust att det inte går att äta!! Ägg då eller tortellini, det är också äckligt? Det kanske är nyttigt!
  Hur coachar man utan röst? Skyltar? Teckenspråk? SMS?

 16. Men skit, måste jag börja röka nu? Jag tror nog att jag satsar på vitlök och citroner istället.

  Jo, man coachar utan röst genom att hoppa, skutta, klappa händer och skriva på en liten whiteboardplatta.

  (Vi vann! Vi vann!)

  Rapport: rösten är fortfarande borta, men fjärrkontrollen är hittad. Däremot hade tv3 tappat bort Bones kl 20.

 17. Blend Light är (var?) en vederstygglighet. Jag fick iofs i mig mindre nikotin per cigg när jag provade Light, men å andra sidan kom jag att tända nästa på fimpen av den förra eftersom 200+ kända gifter i tobak kräver sin tribut

  Nikotin är inte det enda man kan dö av –eller stämma amerikanska tobaksbolag för–.

  Röda Prince Is Da Shit. Ett hederligt gammalt märke med hederliga doser av hederliga gifter.

  Rekommenderas!

  [det var jag som tog bort förra kommentaren eftersom den den så viktiga sista raden glömdes bort]

 18. Ökenråttan

  Mitt råd till personer som inte är helt kuranta är följande: Kryp ned i sängen, dra upp sängkläderna över öronen och låssas att du inte finns. Gör så till dess att du är kurant igen.

 19. Vatten-Sanna

  Det här är ju fantastiskt! Jag tillbringade varje ledig stund förra veckan med att googla "metallsmak i munnen" (tills jag kom på att det är klart smaken är i munnen och strök allt utom första ordet) utan att hitta pine mouth, som ju självklart är vad jag led av. En lindrig variant visserligen, inser jag nu, eftersom den bara höll i sig fyra-fem dagar, men det var hemskt otäckt ändå, särskilt som jag starkt misstänkte blyförgiftning. Lider med dig (men det försvann faktiskt lika plötsligt som det kom om det kan pigga upp) och tackar för diagnosen!

 20. Ett naturläkemedel som är godkänt av läkemedelsverket är Oleum Basileum som traditionellt används för lindring av symptom vid förkylning som nästäppa och hosta. Aktiva beståndsdelar: Mentha piperitae aetheroleum dvs. pepparmyntolja. Finns på apoteket. 3-4 droppar smörjes in på bröstet och sen andas du in ångorna. Var noga med att tvätta händerna efter rundsmörjningen. Följ anvisning på bipacksedeln. Sen blir du frisk sörru, Friskus!

 21. ab

  Oleum Basileum, det är ju kära gamla femtiotalet!

  Farmor hade Mentholatum också, klar stark mintsalva som man smorde in direkt i näsan. Sedan hade hon gul jod som man strök på sår, det sved som bara den och var alltså väldigt effektivt. Hennes acitylsalicylsyra hette Globoid. Bara namnet får mig fortfarande att tänka på huvudvärk.

  Vad hon hade sina kamferdroppar till minns jag inte – så sjuk blev jag tydligen aldrig.

 22. Jag har just fått antiförkylningsmedel som är gjort på isländska lavar från Tyskland. Det finns inte i Sverige. Nu får jag inte äta sådana för tillfället eftersom jag är fylld med jod 131, men är det någon som har erfarenhet av jodberikade lavar mot mot hosta och heshet?

 23. ab

  Alltså, lavar, citroner på fötterna och vitlök – vad är det för fel på choklad och tårta? Jag bara undrar?

 24. Om vi nu pratar hemkurer… Bästa hostmedicinen jag någonsin har provat fick jag av min läkare(!):

  Hacka upp en lök så fint som möjligt, häll på honung så det täcker, låt dra en liten stund. Drick sedan sirapen som bildas, mer eller mindre hur mycket som helst och hur ofta som helst.

  Även om den har en lite 'udda' smak och andedräkten blir därefter… Den hjälper klart mot iriterande hosta som aldrig tar slut 🙂

 25. Oh, herre min je! (vet ej om det ens om det uttrycket finns i skrift eller hur det så ska stavas) 16 jan. Det är tio dagar sedan du skrev om Pine Mouth och fortfarande?? Fyyy! Jag förstår precis! Idag (27 jan) hoppas jag det är borta i alla fall – både förkylning och framförallt metallsmaken!

 26. Nej Åsa — bara förkylningen är borta. Allt utom socker smakar fortfarande metall. Värst är rött vin. Jag drömmer önskedrömmar om vin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.