Hoppa till innehåll

Tre gratisråd om vad som helst

Att göra reklam utan att få något för det bygger på frivillighet och uppriktig önskan om sina människors välgång, eller hur? (Förlåt. Tappade koncentrationen lite. Måste få veta, varifrån kommer uttrycket ”välgång och ve”, ni som inte har magasinerade uppslagsverk? Det låter som en oxymoron med ironisk touch. Nu tillbaka till ämnet.)

Som bloggare får man tusen och åter tusen förfrågningar om reklamtjänster. Nej, inte tjänster där jag tjänar något, utan bara ”snälla du, gör reklam åt mig”.

Pfah! säger jag bara. Ni ska bara veta hur motvalls jag blir då. (Detta kanske är en av anledningarna till min oförmåga att tjäna tillräckligt mycket pengar. Jag ser inte ett bra tillfälle om det så är en helstekt, kryddad sparv som flyger rakt in i munnen på mig. Jag bara spottar ut den, hur välsmakande den än är. ”Mig lurar ni inte” säger jag sedan … och lurar ingen annan än mig själv.)

Strax före jul skrev en tjej på Spotlight PR till mig och bad mig att på bloggen nämna ”raggarrutan” som hör till de gula snabbtågen som går till Arlanda. Eftersom jag ju har gjort det förut. Det tyckte jag var kul eftersom jag gillade att bli uppraggad, men så höll jag ju på med Julkalendern och det brunna huset dagarna i ända, så tre dagar senare hörde den här tjejen av sig igen för att fråga om det blev någe tips eller? Nähedu! tänkte jag och beslutade mig för att inte alls lyda. (Raggarrutan togs bort den 10 januari.) Men ack. Jag är bra dum. Kanske hade de öst pengar, gratisresor och intressanta uppdrag över mig om jag hade gjort det?

(Nej. Det hade de inte.)

Fast nu ska jag göra helt frivillig reklam som jag inte har ett enda dugg att tjäna på!

1.
Gå och se Sherlock Holmes på bio.

Stackars Robert har en fotoshoppad alien-hand.

Man kan möjligtvis se filmen på datorn med hörlurar om skärmen är riktigt stor, men bioformatet är nog bäst. Fast inte på en fredag, för då är alla påsprasslare och målbrottsskrattare där. Robert Downey Jr. och Jude Law är magnifika och 1800-tals-London alldeles underbart.

”Beneath this pillow lies the key to my release.”

Eftersom det är Robert Downey Jr. som spelar Holmes, är det skönt att drogproblemen är nedtonade till nästan ett minimum. Handen på hjärtat – visst är det väl trevligare att se en halvnaken Sherlock i fin form än en sluddrande, blekfisig och rödögd en som bara deppar mellan klurigheterna? Regissören Guy Ritchies kreativitet är på topp nu när han slipper Madonnalivet, eller hur?

2.
Ät havreknäcke. Det har inget med havregrynsgröt att göra – det är mer åt havreflarnshållet, detta.

Dyrt? Ja. Gott? Jaaaaa. Nyttigt? Vet inte, vill inte veta, bara äta.

3.
Gå inte med i Facebookgrupper om Haiti – gör något konkret istället. (Och läs Lisas utbrott.) Betala kanske in en fast summa till Röda Korset varje månad och inte bara när det krisar i världen. Av naturen vill vi människor tala om när vi gör något fint och behjärtansvärt (därför funkar rosa bandet och gula rosetter och majblommor). Men gör det då; skryt om vad du gör, men gör något vettigt.

Själv vill jag åka till Haiti och hjälpa till och gärna utbilda mig till läkare när jag ändå håller på, men gissa om jag hade varit i vägen och gissa hur svårt det är att hinna blogga om mögel och basket när man måste rädda folks liv hela dagarna. (Ja. Jag raljerar.)

________________
Kan det här kanske vara något för alla som har bloggtorka? ”Tre gratisråd om vad som helst” kan era inlägg heta, ni som hänger på.

Share
Publicerat iBloggen

39 kommentarer

 1. ab

  Snygg tvärvändning där.

  Vad då fotoshoppad alienhand? Han gör en Michael Jackson med vänsterkardan ju. Det är för att vi ska få ett subli.. sublimi.. allså, undermedvetet budskap om att här vankas det sex!

 2. ab

  Har nu läst Lisa och håller med. Vill också just nu helst bli en blandning av Modesty Blaise och läkare och åka till Haiti, men skulle bara vara i vägen som sakerna står.

 3. Jag har läst att en massa Facebook-grupper är ruffel och båg från början till slut, och argumentationen lät så bra så jag tog bort mig från såna som jag visste skulle bli kapade, för att de ändå från början var skapade på låtsas, eller för att de var lätta att kapa. Nu ska jag läsa Lisa. Hon kanske säger precis det här, eller så inte.

 4. Med idel ädel sjuklingar i hushållet veckora i ända, känns det som att datorn med hörlurarna på skulle vara helt godkännt, men jag avvaktar i stället för att få en ordentlig upplevelse (vet inte hur man gör för att få den till datorn om inte annat).

  Havreknäcke är en gammal god kärlek och facebook-grupper undviker jag lika hett, som kedjebrevsliknande förfrågningar.

  Jag har bloggtorka på det viset att det enda som upptar mitt liv är kräk, streptokocker och trötthet, så jag låter det vara och hoppas på att andra tar vid och tipsar om det här inne, så att jag har nåt att läsa.

 5. Agneta

  Är »välgång och ve« ett allmänt uttryck? Tror inte att jag hört det tidigare. En sammanblandning kanske med det vanliga uttrycket »väl och ve«.

  På tal om ve så hittade jag:

  Ve oss, ve oss, sjufalt ve oss,
  Ifall mamma finge se oss.

  Ur Slidkniven, lundensisk studenttidning Toddydagen 15 april 1939

 6. Det är inte möjligt att du blandat bort dig med Odens bröder Vile och Ve ibland Vale och Ve)?

  Havreknäcke har jag inte prövat men det är mycket enklare att göra sitt eget knäckebröd än man kan tro. Och väldigt mycket godare.

  Wv psesupen- presupen? Supen före supen eller bara det man gör innan man super?

 7. (

  Jag lovar att den var där innan jag skickade!

 8. Niklas, kan du inte dela med dig av ditt recept på knäckebröd?

  Jag är inte heller särskilt förtjust av Facebook-grupper särskilt inte av "skänk pengar"-stuket. Avstod så sent som igår från en sån inbjudan – undrar hur många fler som ligger i lådan nästa gång jag loggar in?

 9. Matilda

  Har heller aldrig hört uttrycket "välgång och ve". Ser med spänning fram emot vad det bildade kommentatorsbåset har att förtälja i frågan!

 10. Vilka bra råd!
  Om råd nr 1 så kan jag bara säga att jag ska försöka lyda det. Jag är hemskt dålig på att gå på bio fast när jag väl kommer dit brukar jag tycka det är roligt.
  Angående råd 2 så låter det som något jag måste testa. Synd att jag inte läste din blogg innan jag var och handlade.
  Vad gäller råd 3 så är det ingen risk eftersom jag inte är med på Facebook överhuvudtaget. Men jag skänker pengar fast jag inte har så många både vid katastrofer och lite närsomhelst annars. Mycket bra presenter att till exempel köpa gröt, vaccin eller myggnät via Unicef eller liknande.
  Sen funderar jag också på att över natten bara helt plötsligt bli läkare och åka till Haiti. De verkar behöva hjälp. Men det kanske är större chans att de får min hjälp om jag skänker lite mer pengar.

 11. Jag vägrar också facebook öht.
  Jag har fullt upp med att läsa din och andras bloggar ändå. Och så några forum jag är inblandad i.

  Alldeles för mycket internet om du frågar min skolbokstrave.

 12. Är det inte 've och välgång' ?

  Niklas: Blir också väldigt glad om du delar med dig av receptet.

  Wv säger sadpit – Fnurra på tråden med Angelina?

 13. Vad trevligt, Yvonne!

  Ja, låtom oss nu alla baka knäckebröd! (Men det vette tusan om det slår havreknäcke.)

  När det gäller "ve" i kombination med just "välgång" så har jag inte fått särskilt mycket medhåll här, ser jag. Tänk om jag bara har hittat på det!

 14. AB: Jag tror att vänsterkardan är ett bevis: Michael Jackson lever. Tillsammans med Elvis sitter han på en annars öde ö och skrattar hela dagarna … och så äter de jordnötssmör. Och så sjunger de i stämmor. (Pipip — mullermuller.)

 15. Agneta

  Enligt Google:
  Inga resultat hittades för "ve och välgång".

  4 vid sökning efter "välgång och ve".
  därav är 2 från lotten.se

  Så uttrycket är nästan påhittat av Lotten.

  De vanliga uttrycket "ve och väl" kommer kanske från tyskan. "Ve och väl" är belagt i svenskan sedan någon gång på 1700-talet.

 16. Bloggtorka har jag, men jag har en liten klurfråga på min blogg idag, som jag tror att du kan (såpass att det kanske är för lätt egentligen, men utan att på nåt vis nedvärdera mina få läsare, som är släkten och vännerna, så tror jag att det ligger utanför deras intresseområde och jag vet ju från julkalendern hur oerhört tillfredsställande det kan kännas att kunna svaret).

 17. Ica

  var absolut tvungen att ta den utmaningen på allvar!

 18. Ökenråttan

  Nu blir jag väl mördad, men faktum är att man borde flytta alla människorna från Haiti och låta dom bo nån annan stans. Titta på en seismologisk karta över den där regionen: det kommer ALLTID att hända såna här hemska saker i det området. Plattorna som ligger där kommer då och då att knuffa till varann och så är det klippt. Nicaragua är ett annat land som också borde evakueras. Samma sak där: dom ligger på skarven av Coco- och Caribe-plattorna. Hur ska dom nånsin kunna utvecklas när dom mest hela tiden får hålla på och bygga upp det lilla dom hade innan jordbävningen eller jättehavsvågen kom. Vissa delar av jorden är helt enkelt inte beboeliga.

  Ja kanske det – men vad ska man nu göra för att ordna till det på Haiti i dag? Viljan finns ju och mycket är på gång, uppenbarligen. Man önskar bara att det goda uppsåtet från hjälparländerna kan bli till konkret hjälp. Svårt är det!

 19. ab

  Michael och Elvis – och så har de ont i ryggen båda två där de piper och mullrar. De vickade för mycket på höfterna! Michael beundrade Elvis, men jag håller inte alls med. Elvis är flottig, blekfet och osexig.

  Märkligt att ingen av dem var någon kärlekshjälte på riktigt, bara på scenen.

  Detta apropå havreknäcke.

 20. Suvi — tamejfan är inte ihopklistrat med skål utan har stått för sig själv sedan 1600-talet. Det är liksom en förstärkning. Har du slagit upp saker i SAOB på nätet? Det är kul! Men lite svårläst ibland:

  "ta mig fan" — i mer l. mindre fullständigt utförd sats (jfr DJÄVUL 9 a, b). Ta mej fan (vard. tammefan¹⁰⁴, tamfan⁰⁴) l. (numera nästan bl. i folkspråk) fan ta mig om jag vet det. Det är fantamej oför­skämt.
  Om iagh thet gör, äter, dricker etc. så taghe migh fänen. BALCK Ridd. K 4 f b (1599). Fa­nen tagbe migh, om tu wet något hwt. KARLSON ÖrebroSkolH 3: LVII (i handl. fr. 1636). Han har) gifuet sig fanen, att han inthet insläpper några (skjuts-)hästar dhen natten. VRP 1697, s. 291. Då kan du ge dig fan på, att inte jag gör'et heller. NORDSTRÖM Landsortsb. 276 (1911).

  (Även detta apropå havreknäcke.)

 21. Jag tror minsann att uttrycket "välgång och ve" härstammar från Bibeln. "Herren ropar ve över de gudlösa trots deras välgång i världen" Ur Psaltaren Nya Testamentet.

  När jag sålde min bil skänkte jag tio tusen till Läkare utan gränser.
  Men numera blir det en betydligt mindre summa varannan månad.

 22. Ahaaa, tack bibliske Jack — från Bibeln! (Fast jag har ju läst lika mycket i Bibeln som i t.ex. Juggs eller Ridsport, så därifrån kan jag inte ha funnit inspiration.)

 23. Biobiljetter bokade, pengar sms:ade till Röda korset, knäckebröd inköpt och testat. Det sistnämnda blev ingen succé, tyvärr. Jag blev så glad i affären, för trots din brasklapp om att det var dyrt kostade det ungefär 30 % mindre per kilo än det knäckebröd jag brukar köpa. (Hällbröd, om någon undrar.) Men sen tyckte jag bara det smakade bräda. Eller som sextonåringen sa: "Det var ett sånt knäckebröd som vi skulle gett kaninen om hon fortfarande hade levat."

 24. Oh noooooo, jag har gjort Översättarhelenas barn besvikna! Det godaste knäckebrödet i världen föll dem inte i smaken! Ack!

  Men betänk då att jag är galen i munnen och lever på knäckebröd och mandelmassa. Jag kanske inte är vid mina sinnens fulla bruk.

  (Må nu filmen tilltala familjen Översättarhelena. Kom ihåg att de inte är en vanlig Sherlock Holmes utan en synnerligen ovanlig.)

 25. Ingen fara, vi sparar knäckebrödet tills du kommer hit på bokmässan.

 26. ab

  "Skål, tamejfan" myntades av Jakob Dahlin (hette han väl? jag och namn) som avslutade sina TV-program med det. Nittiotal? Han dog tragiskt för ung.

 27. ab

  Jaa, han hette Jacob Dahlin, var rätt originell och mysig och ledde "Jacobs stege". Startade 1985. Han intervjuade ungefär alla – gå och titta på SVT eller youtube!

 28. Det är lite tvärtomtänk, Suvi:

  "Må jag brinna i helvetet om jag har fel!"

  ”Må fan ta mig om jag har fel!”

  utvecklas till:

  "Det är tammefan helt underbart!" (Alltså det är underbart, rätta mig om jag har fel, eller må fan ta mig om det inte stämmer.)

  Vad ”Skål tammefan” då kan betyda är … oklart … om man ska analysera språkhistoriskt. Men vi vet ju att Jacob Dahlin menade "nu skålar vi i champagne, må olyckskorparna och tråkpruttarna tycka vad de vill".

 29. ab

  Just så menade han, och han skålade alltid i champagne.

 30. Lo

  1) Ok. Ska se.
  2) Absolut. Jättegott.
  3) Blir alltid väldigt irriterad över kedjebrev (fast det var längesean jag fick något, jag brukar ryta till när jag får ett, så de har väl lärt sig…). Konstiga facebookgrupper ignorerar jag helt.

  Summa summarum: tre goda råd!

 31. Måste rätta Jack: Psaltaren är i gamla testamentet.

  Enligt min konkordans som bygger på Gustav V:s bibel finns det inget ve alls i Psaltaren. Däremot verkar det vara ett av Jesajas favoritord, 19 gånger. Han vann.

  Och det citat som Jack kom med såg jag inte alls skymta förbi.
  Månne man kan få en referens?

  Välgång är ett ord som nämnda konkordans inte tar upp.

  Jag håller med Lotten och ab ang skål tamejfan. Jag minns att jag var väldans imponerad av att Jacob talade ryska som vi andra talar engelska. Kommer ni ihåg hon Alla Pugatjova? Vart tog hon vägen?

 32. ab

  Jacobs intervju med Alla finns på youtube. På ryska. Med inpetad svenska.

 33. Det verkar som om Alla Pugatjova (är det verkligen en modern transkribering av Алла Борисовна Пугачёва?) numera är Bert Karlsson, liksom:

  "De senaste åren har hon också medverkat i den populära dokusåpan Star Factory, en motsvarighet till svenska Fame Factory."

  (Wikipedia)

 34. Apropå knäckebröd dårå.

 35. Lo

  När jag gick i gymnasiet hade vi en studiecirkel (skapad för det lilla aktivitetsstöd man kunde norpa åt sig) som bland mycket annat hade en collagekväll. Mitt i collaget satt Jacob Dahlin (med champagneglas, om jag inte minns fel), runt om honom flockades vackra gossar en masse. Till stor glädje för oss, och förhoppningsvis också för Jacob, som vi skickade planschen till…

 36. Ny korrigering av Jack:
  Inte kapitel 24 utan 24:e versen i kap 6 i Lukasevangeliet:
  "Däremot ve eder, I rika; ty i haven fått ut eder tröst".

  Den versen kommenteras sedan av P Waldenström:
  "I haven edert goda här och ären nöjda med den tröst och den hugnad som I därav haven. I haven därför ingen tröst att vänta eller få i Messias' rike. (…) Såsom han förut prisade de rättfärdiga saliga trots deras lidande i världen, så ropar han här ve över de gudlösa trots deras välgång i världen. Jämför Ps 73:1-19." (min kursivering)

  Det som är skrivet i lite större font är alltså bibeltext och de med mindre font är Waldenströms kommentarer.

  (Skoj när vi för en gång skull hamnar i mina kunskapsräjonger!)

 37. Klart jag hänger på! Bloggar om gratisråd i mitt anletes svett, som wv så riktigt påpekar: swettme

 38. Bibliska Cecilia N — då ska jag försöka komma in på dina domäner fler gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.