Hoppa till innehåll

Pippi Långstrump är Mary Pickford

Vad var det Galenskaparna/After shave sjöng? Jo, ”Det görs alldeles för mycket musik, och här är en låt till”. Det tänker jag på ibland. (Hälsningar från Djuping-Lotten.)

Sedan övergår jag till att fundera på böcker. Bokstäver. Texter. Det skrivs alldeles för mycket text, och här är ett blogginlägg till, trallala.

Ja. Om jag skriver en bok idag, kan jag då hitta på en ny historia eller kommer även jag som alla andra att spinna loss på Romeo & Julia-temat, krydda med lite Die Hard och röra ihop hela alltet med ett par H.C. Andersenfraser? Japp. Men det kan ju bli bra ändå.

Jag kan rekommendera intressant läsning: Martin Kristenson har i Kapten Stofil nr 27-28 skrivit om hur Astrid Lindgren nog blev inspirerad av två Mary Pickford-filmer när hon skrev om Pippi Långstrump. (Artikeln är visserligen lång som en roman och spretig som ett trasigt paraply, men läs ändå!)

I Hertiginnan som tvätterska (Suds, 1920) har Mary Pickford på sig brokiga kläder och bor ensam i ett hus med en vit häst.

I Bakvägen till lyckan (Through the Back Door, 1921) knyter lilla Mary fast skurborstar på fötterna när hon ska tvätta golvet …

(Bilderna har jag tagit ur Martin Kristersons artikel.)

Nu ska jag skriva en bestseller! (Moses är Stålmannen som möter Florence Nightingale på månen, som är av ost och håller på att mögla ihjäl. In i handlingen kliver Musse Pigg och Mästerkatten i stövlar, grälandes. Deus ex machina från ingenstans: fredsmäklaren Teskedsgumman.)

—–
Och lite senare: DN skriver också om detta.

Share
Publicerat iBloggen

19 kommentarer

 1. Och då blir jag genast nyfiken på vem som egentligen kom på det där med flicka med brokiga kläder sittandes på en häst och sedan ha skurborstar på fötterna – från början?

  Vem var geniet…?

 2. Vi kan säkert finna att en och annan skurborste satt på en brokigt klädd yngling på The Globes tiljor i början av 1600-talet …

  Förresten hade väl Aristofanes också någon skurborste på någon fot? Och … och … och …

 3. Fantastisk Word Verification där på tidskrift.nu: Mllburn Government! Nu måste jag nog kommentera jättemycket där bara för det. (Fokuserar på det viktigaste som vanligt.)

 4. Översättarhelena: Att word verification ser ut så där beror på att det är ett projekt där vi kommenterare hjälper till att tolka inskannade texter. (Fast jag måste ju ha förstört allt genom att först råka skriva fel…)

  Ska se om jag hittar en förklarande länk!

 5. Sådantdäringa, ordverifieringstolkningsprocessen, gillar jag skarpt! När något till synes trivialt används till något vettigt.
  Mer teknik åt och av och för människor!
  🙂

 6. Någon har sagt att 75% av alla grundteman i den västerländska litteraturen har sitt ursprung i Bibeln.

  Vet inte om det stämmer, eller om det finns apor, hästar och villor i denna skrift, men jag vet med säkerhet att jag vill ha en basketordlista när vi ses på kursen.

 7. Tyvärr är det nog en rungande avsaknad av apor, hästar och vildsinta flickor i böckernas bok… Men en och annan stark kvinna skymtar minsann förbi, man ska bara plöja sig igenom alla historieskrivningar av och för män innan man ser dem!

  Själv skulle jag snarare vilja författa en bok om poetic justice tillägnad exet. En sannbok hade man ju önskat då…
  Och i den hade det skymtat förbi en synnerligen egensinnig, stark, driftig och färgstark kvinna med en och annan tokig idé som förgyller vardagen!

  Och jag tänker inte lyssna på WV som snörper på munnen åt mina fantasifoster och pyser ut: cfcpjsu…

 8. Nu ska vi se … en person rider in i en stad … har en liten skara anhängare omkring sig … rör om i den sociala grytan … handlar i strid med naturlagarna (Man kan ju t.ex. inte lyfta poliser!) … besitter ett stort socialt patos … hjälper de svaga och missförstådda … är uppnosig mot de lärda och ifrågasätter förstelnade konventioner … blir sedan tvungen att ge sig av på en resa, hem till sin far … men återkommer dock helt oväntat (gav sig i själva verket aldrig av).

  Jag gissar på, jag gissar på CARLSSON I HEMSÖBORNA!

 9. Det är inte bara åsnor i bibeln:
  Sakarja 6te kapitlet
  1. När jag sedan åter lyfte upp mina ögon, fick jag se fyra vagnar
  komma fram mellan två berg, och bergen voro av koppar.
  2. För den första vagnen voro röda hästar, för den andra vagnen
  svarta hästar,
  >Upp. 6,2 f.
  3. för den tredje vagnen vita hästar, och för den fjärde vagnen
  fläckiga hästar, starkare än de andra.

 10. Mycket intressant djefla mannen! Jag har aldrig sett de parallellerna förut.

  Likheterna mellan Narniaböckerna och Bibeln är dock välkända.

 11. Och här kommer jag sent omsider och kan inte hitta belägg för att vi hjälper till med inskannade texter genom att skriva WV.

  Tänk om jag har drömt allthopa!

 12. Agneta

  Man skulle ju kunna tänka sig att den bibliska sentensen nedan sades av någon som for fram likt ett jehu med skurborstar på fötterna:

  »Bättre halka på golvet än slinta med tungan;
  så kommer de onda hastigt på fall.«
  [Syr 20:18)

 13. Hi there to all, the contents existing at this web page are really remarkable for
  people knowledge, well, keep up the good work fellows.

 14. […] Långstrump och Mary Pickford skurade golv med borstar på fötterna har alltid varit en inspiration. Jag tänker mig att jag skulle kunna hänga tvätt genom att kasta […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.