Hoppa till innehåll

Dag: 12 september 2007

Idag 3: Skolministern berättar

Jan Björklund berättar här på Kunskapens dag om hur den svenska skolan och lärarutbildningen har förändrats under åren. Han beklagar att lågstadielärarnas kompetens spolades när alla lärare skulle vara ett-till-nio-lärare och han och alla andra i panelen drar fram berättelsen som ett utmärkt sätt att lära ut kunskap. (Frank McCourt!) Sedan berättar han om en vän till honom, en gymnasieinspektör som för runt 30 år sedan hade som uppdrag att åka runt i Sverige och undersöka huruvida läroplanen följdes.

I läroplanen var det nya stora – och det som skulle revolutionera skolan – grupparbetet. Så hamnade inspektören på en svensklektion i Mjölby. Han häpnade och förfasades. Det var den bästa svensklektion han någonsin hade sett! Dock var den helt åt pepparn, för ingenstans fanns ett grupparbete där alla hjälpte varandra till kunskap utan blott en lärare som stod och höll ett brandtal. Eleverna satt tysta som släckta ljus och när lektionen var slut, brann de som tända ljus för ämnet. Men efter lektionen blev gymnasieinspektören tvungen att ta läraren åt sidan och banna honom för att hans undervisningssätt var föråldrat. Lärarens namn var Sven Stolpe.

– Uppriktigt sagt är lärarutbildningen av idag under all kritik! säger Björklund. Ämneskunskaperna har åsidosatts, processerna har ersatt kunskaperna. Läraryrket måste få en högre status, akademisk status!

(Alla i panelen nickar och alla lärare i publiken applåderar och busvisslar.)

Nu kommer Fredrik Härén (årets talare 2006/07) och berättar om sin tes: alla idéer är bara en sammanslagning av gamla idéer. Åhå. Han visar:

Idé = p(k+i) där p = person, k = kunskap, i = information.

(Mitt tillägg skulle kunna vara ”upphöjt till kreativitet”. Floskelvarning?)

Share
18 kommentarer

Idag 2: Sir David är en kameleont

På presskonferensen sitter jag som vore jag en av de antecknande journalisterna och de omkringkravlande fotograferna. Jag dricker garvsyrete eftersom påsen ligger kvar i koppen. (Orutinerat av mig.) Sir David Attenborough ska få ett hederspris, vilket säkert ökar uppmärksamheten för Kunskapspriset. Nu kommer han! Applåder!

Men stackarn placerades på ett podium med en OH-kanon som en blåslampa i ansiktet. I ena sekunden satt han och kisade mot oss …

… i nästa såg han ut som en ödla. Moderatorn pratade på utpräglad svengelska och frågade where do you got all your äntuuusoasm ifrom. Äntuuusiasm, förtydligade hon. (Kunskap var ämnet för dagen, ja.)

Nu har vi bytt till en större lokal. Alla här heter Arne utom Eva Hamilton.

Enligt en undersökning av ”1.061 personer” (vilket är ett olämpligt sätt att skriva tusental på svenska, man ska helst ha ett mellanslag och inte en punkt), anser vi svenskar att allmänbildning ger mycket högre status än att vara kändis. Jomenvisst, det märker vi ju varje dag på löpsedlarna …

EXTRA! EXTRA!
Sveriges mest
allmänbildade
i vilt slagsmål!

(Och vad tycker ni om utseendet på PowerPointbilden?)

Share
19 kommentarer