Hoppa till innehåll

Matdagbok

Hemma hos familjen vi bor nu, brukar de laga mat hemma nästan varje dag. Väldigt sällan går de ut och äter, vilket de anser är ovanligt bland de jämnåriga kompisarna. Dessutom gör de eget jordnötssmör, egen sylt och … ptja, är inte helt olika svenskarna i sin mathållning. Eller, jo kanske i alla fall.

Hamburgare ”pizza melt deluxe”?

 

Titta, kalla hamburgare i Pressbyrån. Man köper, tar hem och värmer. Detta rekommenderas inte, men jag har lust att prova ändå.

Häromdagen åt vi kinesisk restaurangmat och fick då fortune cookies, som jag bara har sett på tv och film. (Jag är inte världsvan, sorry, kanske finns dessa även i Sverige.)

Lyckokakor.

Mat för fyra kostade $38 + skatt som läggs på i kassan + 15–20 % dricks. Man lämnar alltid dricks även om servitrisen spottade i maten och både hon och maten var seg.

Med notan fick vi de hårda, söta kakorna som man bryter sönder för att kunna komma åt en liten lapp med horoskopliknande framtidsutsikter. Enligt tradition läser man upp lappen högt, varpå alla runt bordet tillägger ”… in bed!”.

– Stor framgång och rikedom väntar på dig, läste jag.
– … in bed! ropade alla amerikaner.

Om jag inte hade ätit upp allt, hade jag fått resterna med mig hem (”doggy bag”) i en sådan där kartong som jag har längtat efter sedan jag såg Legal Eagles. (Jag vet, kartongerna finns bl.a. på Centralen i Stockholm.)

En kväll grillades hamburgare i en fantastisk grill som heter ”Big Green Egg”.

Big green egg till vänster, big blue man till höger.

 

Nu var detta inte vilka hamburgare som helst, utan faktiskt buffaloburgare – bisonoxeburgare. De krympte inte över huvud taget utan var precis lika stora före tillagningen som efter. Smaken var lite åt älghållet, men eftersom jag drällde majonnäs, senap, ketchup, ost och grönsaker på min, slog inte köttsmaken genom precis.

Ser ni den svenska souveniren i mitten?

 

Till buffaloburgarna åt vi pizza från Papa Murphys Pizza, som tillagar pizzor utan att de facto värma dem.
Papa Murphys kalla pizzatillverkning.

Man beställer, åker dit, köper en rå pizza och sätter in den i ugnen hemma.

Pizzans uppvärmningsinstruktioner är väldigt utförliga.

Inte vet jag hur det funkar, men jädrar i min låda vad god den pizzan var! Till hamburgarna och pizzan serverades även ”cheesy bread”, som är en pizza med enbart ost. (Väldigt GI. Not.)

En kväll åt vi Sloppy Joes – hamburgerbröd med köttfärssås – eftersom vi bad om något typiskt ”midwestern”.

Den gula klumpen är ost. Den lilla köttbiten som ser ut som en halv salamiskiva är rökt bisonoxe. Chipsen är chips och kexet är en ”cracker”.

(Det är svårt att se, bilden är extremt dålig.) Här i trakterna kallas de också taverns. Köttfärssåsen kryddas med ketchup, senap, lök och chilipulver och smakar precis som man kan tänka sig.

Igår åt vi ”Beer But Chicken” (plats för skratt). ”But” ska uttalas [buuuööööt] liksom, med väldigt mörk röst.

På paketet står ”Beer Can Steel Chicken Cooker”. Ingen säger så.

Ölrumpskyckling
Ta en kyckling. Plocka ut inälvorna. Öppna en ölburk och sätt kycklingen på den och tryck in ölburken i kycklingens rumpa. Ställ den upprätt på en särskild ställning i en grill och grilla tills den blir färdig. Dra loss ölburken ur kycklingrumpan. Ät.

Man känner inte någon ölsmak, bara att kycklingen är väldigt saftig.

– Får man inte i sig olämpliga metallångor från burken?
– Kan man ta whisky istället för öl?
– Blir man inte förgiftad av färgrester från burkens utsida?
– Hur länge har man tillagat denna rätt här i USA?
– Spelar ölsorten någon roll?
– Kan man verkligen …?

Inom den närmaste framtiden kommer någon amerikan att dänga något hårt i huvudet på mig och be mig hålla käft.

Share
Publicerat iBloggen

16 kommentarer

 1. Bästisgrannen tittar nu på inspelade avsnitt av ”The Young and the Restless” och klockan närmar sig halv tolv på kvällen.

  Själv packar jag in saker i en vakuummaskin. Fem t-shirtar. Skivad lök. En torr macka. Sedan kan man slå ihjäl någon med dem! (Och strax därefter släppa loss vakuumet och därmed förstöra mordvapnet – ni hör att jag kommer allt närmare min deckardebut?)

 2. Ica

  Dessa Sloppy Joes har jag aldrig fattat. Det ser enbart kladdigt ut. Ölkycklingen var det roligaste på länge!

  Gäääsp, jag skulle visst jobba en vecka till. Hrmf. Misstag i planeringen och inget Småland ännu

 3. ab

  Men nu sover du väl i alla fall!

  Intressanta matvanor och recept, de där. Skinka i Coca Cola har jag hört om förut, har en amerikansk kokbok skriven av häpna svenskar. Man kanske kan circumventa själva ölburken och grilla kycklingen i långpanna med öl…?

 4. Tiila

  Det jag är mest fascinerad över när det gäller sådana saker som ölburkskyckling är:
  Hur i hela fridens namn kom någon på att prova detta första gången?
  Om någon skulle säga till mig att ikväll ska vi grilla kyckling så är inte min första tanke att vi ska spetsa kycklingstackaren på en ölbruk. Men så har jag inte många patent heller.

 5. ab

  Det var något pervo som i öldrickande manligt frustande och gapskrattande sällskap kom på idén… Eller vad tror ni?

 6. skotten

  Öl kyckling låtar som en ”match made in heaven” för en skotte som tycker om att drycker varm öl till maten man slå 2 flugor med en smäll, ha, ha

 7. Jag har gjort beer can chicken!

  Det var inte det lättaste, det tog evigheter. Kanske hade vi en för liten grill, vi inbillade oss att den mest skulle kokas inifrån. Rumpan brändes nästan medan halsen typ var rå. Men det var roligt att göra!

 8. Det där med pizzorna är ju genialiskt. Om man inte råkar bo granne med en pizzeria, är de ju alltid fisljumna när man kommer hem. Då får man ändå värma den, och då blir den torr.

 9. Ica

  Jag vet inte om jag finner det hela så hemskt roande. Jag är ju sömnig hela tiden, och ska dessutom jobba en vecka extra. Nåväl. Sedan har jag ju semester på obestämd tid. Gaaaah!

  Idag är det Olearys och Simpsons the movie… bara så du vet vad du missar… eller nåt.

 10. Idag ska vi krubba ”chinese take out” i de vita kartongerna som jag har suktat efter i en evighet. Jag kommer naturligtvis att fotografera det.

  Word verificatioen fattar allt: xcheese!

  (Inga svenska tangenter idag, nej.)

 11. pulan

  Matminnen dyker upp från kanada-året. När vi hade cruisat main-street några varv och klämt i oss några hamburgare, rootbeer och milkshakes på några drive-through-ställen åkte vi hem och åt peanutbuttersandwiches med maplesyrup och drack en six-pack molson-canadian (om värdföräldrarna var ute). Blicka norrut och sänd en tanke till alla tokiga Canucks.
  Jädrar vad gött ni verkar ha det!
  Nu ska jag diska, duscha Tobias, plocka ut en jätte-sticka ur Pontus fot, tvätta toan och laga kvällsmat. Linus lagar ruttna vindskivor. Längtar ni hem???!!!…Kramar från Pulinder

 12. pulan

  Mat att se fram emot när ni kommer hem till Sverige: hallonpaj med vaniljsås(nyplockade vildhallon), knäckemacka med mesost (eller kanske kalles kaviar), en sommarlunch bestående av matjessill, kall gräddfil, klippt gräslök direkt från landet,KOKAD färskpotatis, fräscha Finnerödja jordgubbar med grädde.
  Jag försöker ju bara övertyga mig själv att jag inte är det minsta intresserad av att njuta av kulinariska läckerheter på semester utomlands…
  G´natt

 13. Pulan — än så länge är det bara en enda sak jag saknar och längtar efter: vettig internetuppkoppling! Jag letar vågor och sladdar överallt, men det funkar bra mycket bättre i Sverige …

 14. Vänta nu, jag glömde ju bort att jag så innerligt längtar efter en kanna te. Iste utan tein funkar liksom inte som det ska.

  Tillkännagivande: Jag har nu ätit kinamat ur en kartong, sittandes på heltäckningsmattan framför tv:n som visade Oprah.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.