Hoppa till innehåll

Tävlingar på Plymouth County Fair i Le Mars, Iowa

När jag var fjorton år gick vi i Luleå på höstkanten på Barnens dag, där det fanns karuseller och lotterier, där The Boppers och Kal P Dal spelade och alla var jättejättefulla. Nu har vi varit på en amerikansk motsvarighet, som var liiiiiite större. Och lantligare.

Hit åker man för att ställa ut och tävla med sina allra finaste djur. Förmodligen är de alla tvättade i the pet wash och klippta med speciella getklippare och fårrakhyvlar och sedan friserade med grismousse och tuppspray.

Den allra finaste geten med alla sina priser.

 

Jag har frågat runt och fått mig förklarat att bl.a. djurens hållning, muskelgrupper, tänder och klippning avgör vilket djur som är finast. Många testar genom att klippa pudelklippning på fåren och sätta rosetter runt halsen på kossorna, men det är ändå djurets allmänna fysik som bestämmer vem som vinner.

– Nejnej, min frisyr, jag är ju nyduschad!
– Förlåt, oj, jag visste inte att du sov där.

När tävlingen är avgjord och alla vinnare i alla klasser är utsedda, får djuren inte komma hem till bondgården igen eftersom de kan ha dragit på sig mystiska sjukdomar på marknaden. Då ställer de till en stor auktion och säljer rubbet för att helt onostalgiskt sedan få dem slaktade och tillagade med sås och potatis.

Några av djuren är väldigt påklädda trots den 35-gradiga värmen, men ska man vara fin får man lida pin.

– Bäääääää bäääähäää bää bää bääää! (Översättning: Det här är ju urlöjligt, ska jag som är ett får vara klädd i vad som på engelska heter sköldpaddskrage – ’turtleneck’?)

 

Denna gris snarkade och smackade i sömnen precis som min djefla man.

Som den allergiker jag ju är, tassade jag omkring med armarna i kors, och försökte att inte få omkringflygande djurmjäll i ögonen. En man frågade mig skrattade om jag var rädd för djuren, och när jag förklarade att jag är löjligt allergisk, skakade han bara på huvudet och sade att det inte finns en människa i världen som kan vara allergisk mot dessa rena djur. Pfah, sa jag och försökte motbevisa honom. (Med ett helt misslyckat resultat. Kanske är jag botad?)

Dessa gurkor planerar att dra sig tillbaka nu när de är på toppen.

Även grönsaker, frukt, kakor, bullar, tårtor och pizza får pris. Allt bedöms: lukt, smak, utseende, receptutskrift och uppläggning och man kan få pris i tre olika klasser, beroende på hur gammal man är. (Juniorer 7-10 år, seniorer 11-13 år och intermediate 14 år och uppåt.) De få gånger jag tävlade i något när jag var liten, bröt jag ihop i en liten snyftande hög om jag inte vann. Jag kanske hade behövt tävla mer för att vänja mig vid motgångar?

Bästisgrannen köpte en liten iste. Den minsta storleken. Den stora var dubbelt så stor.

 

Jag åt en liten ’funnel cake’, som är kakdeg som spritsas ut i frityrolja och sedan smyckas med florsocker.

På marknaden fanns även en gudfruktig familj med fyra barn som på en stor scen sjöng countrymusik för oss och bad om en bön för mellandottern som precis hade genomgått en tonsill-operation. Jag ville gå upp på scenen och fråga om detta möjligen skulle kunna motsvara att få halsmandlarna bortopererade, men mitt sällskap stoppade mig.

Det fanns också traktorer och jordbruksmaskiner, verktyg, monstertruckar och hur mycket mat och dryck som helst. För att inte tala om muskulösa jeans- och kepsmän i rutiga skjortor.

Kolla jättesågen som uppochnervänd vilar på stocken till vänster.

Plötsligt befann vi oss i en All American Lumberjack Show. Två ganska unga killar tävlade i att såga av stockar med motorsågar, med jättesågar och med ännu större sågar och publiken satt och tjoade och hejade medan en man i cowboyhatt kommenterade deras teknik i en vääähäääldigt högljudd högtalare.

Får-rodeo. Den lilla killen i jeansshorts assisterade och tröstade alla avkastade barn.

 

Dagens höjdpunkt var tydligen ”the mutton busting”, som är en rodeo med barn som tävlar om att så länge som möjligt hålla sig fast på skenande får. De hade alla tränat hela året och togs omhand av en massa cowboys. Med cykelhjälm på sig blev barnen (4–7 år) upplyfta på fåren. De klämmde ihop benen och höll hårt i fårpälsen. Den som vann höll sig kvar i sju sekunder.

– Men vill de verkligen göra detta, barnen gråter ju när de faller av och blir trampade! sa jag.
– Klart de vill, de kan ju vinna! var det enkla svaret.
– Fåren då? Mår de bra av detta? Kolla, alla 30 har ju ställt sig i det där hörnet!
– Pah, de är får. Får är dumma, förklarade närmaste bonde. Vet du varför de står och tittar in i det där hörnet?
– Ja … skäms de?
– Det är ett hörn! They go: ’Yahoo, a corner, I wanna stand in a corner!’, that’s it. Now please concentrate on which kid is winning!

Inte för inte är USA en nation med många OS-medaljer.

(Pssst. Igår spelade vi basket. En mot en. Jag vann mot alla. Tänkte bara tala om det.)

Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Funnel cake är sån där typisk festival-mat, gott i små mängder. I USA får vi ju i övrigt konstatera att känslan för proportioner, vad är stort och vad är litet etc., är en aning snedvridet.
  Att tävla i gurkor och morötter har jag alltid tyckt varit rätt mysko, men så har jag aldrig någonsin varit någon tävlingsmänniska.

 2. Ica

  Neeeej! Stackars små djuren? Men om man vinner ett jättefint pris med en get, vill man då inte ha med honom till en tävling någon annanstans och på så sätt vinna fler priser? Göra käk av dem när de stajlat upp sig så och vart duktiga är ju barbariskt.

  Men, hade de ingen hattävling? De ska man väl ha i USA.

  Alla bilder du visar är så Australien med att jag blir helt nostalgisk.

  Rodeo för kottar är ju skitkul. Det hade jag bergis studsat på om jag var 4-7 år. Jag har faktiskt sökt jobb som en sån där clown på en rodeo en gång. Fick inte jobbet för jag var tjej. Gruff.

 3. PGW

  Jamen det var verkligen en bedårande snygg get! Koordinerar man tävlingarna så att snyggaste geten får äta upp snyggaste morötterna i slutet eller?

 4. ab

  Säger som Ica: Dödar de allihop efteråt? Det är ju hemskt! Och vem vill vinna pris som finaste get om det är belagt med dödsstraff?

 5. Säger som Ferdinand att det intresserar mig inte att fara på utställning. Det är ju livsfarligt!

  Jättekonstigt att de inte får åka på USA-M sen när de har vunnit på marknaden.

  ”Nej pappa! Inte den fina geten! Henne tycker jag så mycket om!”

  *Fattar inte menatliteten*

 6. Det påminner om när jag var i Rock Island, Illinois. Känt för många nordiska emigranter, men de var sprickfärdiga av stolthet för sin traktorfabrik! Japp! Dagens traktorquiz: vilket amerikanskt traktormärke som är grönt och gult talar jag om?

  Jag var fascinerad. Hillbillies överallt och det var fräckt!

 7. Nu sitter jag på Caribou i South Dakota, som är ett Starbuckliknande ställe med baglar (ringformat bröd som vi väl inte har ett bra ord för, särskilt inte i plural) med philadelphiaost på. Det är vår frukost, och klockan är snart ett på eftermiddagen.

  I eftermiddag ska vi åka till en ”cook out” i Iowa och äta BBQ massa, massa kött och majsbröd.

  Handlar allt om mat, säger ni? Jaaa.

 8. Det verkar vara riktigt nice i USA, förunderliga saker mest hela tiden! Konstigt att det är så fruktansvärt populärt med rodeo. Men överlag kanske amerikanarna gillar och titta på när andra slår sig, även exempelvis boxning, amerikansk fotboll och wrestling är ju stora publikmagneter.
  Maten är verkligen överdimensionerad i USA… är även djuren större där än här? Blir kreaturen kanske mer premierade om de är size extralarge?

 9. Detta är första gången på länge som jag har hittat trådlösa internetvågor. Sverige har mycket, mycket mer vågor.

  Caféet spelar hillbillymusik i högtalarna och det luktar staaaaaarkt av kaffe. Vädret ute är precis som svensk sommar just nu: regn och ca 20 °C. Alla säger woooow, för så brukar det inte vara.

  Jag har just klämt en halv meter cappuccino. När jag beställde, frågade de om jag ville ha lite smak på kaffet. Jatack, lite mint hade varit trevligt, please, sa jag.

  Då hällde de i
  1) vispgrädde (ur en sprayflaska)
  2) choklad- och mintpulver
  3) gröna små mintbitar
  4) chokladbitar med mintsmak.

  Gott? Ojojojoj.

 10. Det låter som om amerikanarna inte snålar på någonting. Ska det vara mint, så blir det Alla versioner av mint..! Men praktiskt eftersom man slipper ta en minttablett efter kaffet för att fräscha upp andedräkten. Det är liksom inbakat, allt i ett!

 11. Ingela: sakta i backarna! Så mycket vill jag inte ha en traktor. Betänk att jag bor på en helt vanlig villagata inne i en stad…

  Men å andra sidan sett hade jag velat ha en lastbil, en buss, flygplan, tåg , sjutusen bilar och motorcyklar och varför då inte ett gäng traktorer och grävmaskiner?

 12. Funnel cake görs på vad jag skulle beskriva som en tjockare pannkakssmet med bakpulver.
  Inte i närheten av spettekaka. Man gör smeten i tillbringare – den klassiska med en funnel – och så häller man den med en jämn stråle i ett mönster ner i frityrolja.
  Nuförtiden behöver man ingen särskild funnel utan kan använda en spritspåse med en medelstor vanlig tyll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.