Hoppa till innehåll

Etikett: grill

Nygrillen, fotbollen och konstverket

Även om Sverige nu är utsparkat ur EM, fortsätter vi att titta på matcherna. Vi ska nämligen inte deppa ihop som vanligt utan agera som t.ex. irländska eller skotska fans och heja på vårt landslag i nöd och lust samt vått och torrt. Dessutom följer vi ju fiskgjusarna, som fick tillökning igen igår.

Men vi har annat för oss. Igår var jag på en sanslös röjarfest där värden simmade i en fiskdamm, där alla höll tal i munnen på varandra, där tre personer kom fram och sa “ursäkta, är det du som är Lotten Bergman?” och där festtältet visade sig inte hålla för rugbyliknande attacker – samt där jag fick stifta bekantskap med detta:

Svensk whisky! (Men det är inte min håriga bringa i bakgrunden.)
Svensk whisky! (Men det är inte min håriga bringa där i bakgrunden.)

Vi har även grävt fram ett trädgårdsland som har legat i ogrästräda under en längre tid och kände oss då som tennisspelare i Wimbledon med de ideliga regnavbrotten. Olika sallader, salvia, blomkål, gräslök, mynta, rabarber, basilika och rabarber trängs nu på den lilla plätten.

Sedan klädde vi på det frysande trädet.
Sedan klädde vi på det frysande trädet som dog 2005, men som är så vackert.

Nu till grillen. Den inköptes, skuvades ihop, svors över och hatades eftersom bitarna inte passade ihop och förstoringsglas behövdes för att tyda texten som var tryckt på toalettpapper i tre punkters storlek.

Helbild med spiror och allt.
Helbild med spiror och allt.

Värst var det med ett (i och för sig onödigt) handtag.

Handtag. Hål. Grill. Lucka.
Handtag. Hål. Grill. Lucka.
Så här satt handtaget på bilden på grillens kartong.
Så här satt handtaget på bilden på grillens kartong.
I verkligheten: handtaget stänger här effektivt för eventuella lucköppningsintentioner.
I verkligheten: handtaget stänger här effektivt för eventuella lucköppningsintentioner.

Och vad har vi bestämt att grillen ska heta? Elvispen heter Resley, tvättmaskinen heter Bulten (den låter så), diskmaskinen Twinkle (lampan i den har blinkat sedan installationen). Och nej, den heter inte Den djefla grillen eftersom det är jag som är grillmeister. Men inte heller Grill-Britt, utan namnet som vi spraymålade på är  …

… Grillaz. (Det lilla o:et är stumt.)
… Grillaz. (Det lilla o:et är stumt.)

Fotnot
De som på festen kom fram och smickrade mig å det våldsammaste med “ursäkta, är det du som är Lotten Bergman?” var mutade att göra så. Men det låtsas jag att jag inte vet, så det så.

Öltält.
Öltält.

Uppdatering
Nu har Grillaz fått kläder av en gammal vaxduk  eftersom sommaren behagar missköta sig:

Share
37 kommentarer

Matdagbok

Hemma hos familjen vi bor nu, brukar de laga mat hemma nästan varje dag. Väldigt sällan går de ut och äter, vilket de anser är ovanligt bland de jämnåriga kompisarna. Dessutom gör de eget jordnötssmör, egen sylt och … ptja, är inte helt olika svenskarna i sin mathållning. Eller, jo kanske i alla fall.

Hamburgare “pizza melt deluxe”?

 

Titta, kalla hamburgare i Pressbyrån. Man köper, tar hem och värmer. Detta rekommenderas inte, men jag har lust att prova ändå.

Häromdagen åt vi kinesisk restaurangmat och fick då fortune cookies, som jag bara har sett på tv och film. (Jag är inte världsvan, sorry, kanske finns dessa även i Sverige.)

Lyckokakor.

Mat för fyra kostade $38 + skatt som läggs på i kassan + 15–20 % dricks. Man lämnar alltid dricks även om servitrisen spottade i maten och både hon och maten var seg.

Med notan fick vi de hårda, söta kakorna som man bryter sönder för att kunna komma åt en liten lapp med horoskopliknande framtidsutsikter. Enligt tradition läser man upp lappen högt, varpå alla runt bordet tillägger ”… in bed!”.

– Stor framgång och rikedom väntar på dig, läste jag.
– … in bed! ropade alla amerikaner.

Om jag inte hade ätit upp allt, hade jag fått resterna med mig hem (”doggy bag”) i en sådan där kartong som jag har längtat efter sedan jag såg Legal Eagles. (Jag vet, kartongerna finns bl.a. på Centralen i Stockholm.)

En kväll grillades hamburgare i en fantastisk grill som heter ”Big Green Egg”.

Big green egg till vänster, big blue man till höger.

 

Nu var detta inte vilka hamburgare som helst, utan faktiskt buffaloburgare – bisonoxeburgare. De krympte inte över huvud taget utan var precis lika stora före tillagningen som efter. Smaken var lite åt älghållet, men eftersom jag drällde majonnäs, senap, ketchup, ost och grönsaker på min, slog inte köttsmaken genom precis.

Ser ni den svenska souveniren i mitten?

 

Till buffaloburgarna åt vi pizza från Papa Murphys Pizza, som tillagar pizzor utan att de facto värma dem.
Papa Murphys kalla pizzatillverkning.

Man beställer, åker dit, köper en rå pizza och sätter in den i ugnen hemma.

Pizzans uppvärmningsinstruktioner är väldigt utförliga.

Inte vet jag hur det funkar, men jädrar i min låda vad god den pizzan var! Till hamburgarna och pizzan serverades även ”cheesy bread”, som är en pizza med enbart ost. (Väldigt GI. Not.)

En kväll åt vi Sloppy Joes – hamburgerbröd med köttfärssås – eftersom vi bad om något typiskt ”midwestern”.

Den gula klumpen är ost. Den lilla köttbiten som ser ut som en halv salamiskiva är rökt bisonoxe. Chipsen är chips och kexet är en ”cracker”.

(Det är svårt att se, bilden är extremt dålig.) Här i trakterna kallas de också taverns. Köttfärssåsen kryddas med ketchup, senap, lök och chilipulver och smakar precis som man kan tänka sig.

Igår åt vi ”Beer But Chicken” (plats för skratt). ”But” ska uttalas [buuuööööt] liksom, med väldigt mörk röst.

På paketet står ”Beer Can Steel Chicken Cooker”. Ingen säger så.

Ölrumpskyckling
Ta en kyckling. Plocka ut inälvorna. Öppna en ölburk och sätt kycklingen på den och tryck in ölburken i kycklingens rumpa. Ställ den upprätt på en särskild ställning i en grill och grilla tills den blir färdig. Dra loss ölburken ur kycklingrumpan. Ät.

Man känner inte någon ölsmak, bara att kycklingen är väldigt saftig.

– Får man inte i sig olämpliga metallångor från burken?
– Kan man ta whisky istället för öl?
– Blir man inte förgiftad av färgrester från burkens utsida?
– Hur länge har man tillagat denna rätt här i USA?
– Spelar ölsorten någon roll?
– Kan man verkligen …?

Inom den närmaste framtiden kommer någon amerikan att dänga något hårt i huvudet på mig och be mig hålla käft.

Share
16 kommentarer