Hoppa till innehåll

Vinbloggen

Allra första gången jag drack rödvin stod jag i en snödriva i femton minusgrader och halsade Kir. Eller om det var Vino Tinto. Eller maskrosvin. (Rött maskrosvin? Kanske inte ändå.)

Det var så där lagom kul – och eftersom jag var en mespropp gjorde jag inte det fler gånger, utan tog istället hand om mina dödscoola kompisar som spydde i kors.

Min vinsmak är idag simpel och liknar min musiksmak – det ska vara trallvänligt. Tidigare fanns det på Systemet ett vin som hette Charles Shaw, som hade kunnat göra mig till en vintant. Det var blommigt, frukigt, smörigt, bärigt, mjukt och … alldeles underbart.

Idag tipsar jag er om mina två favoriter för tillfället — som dock inte alls når upp till Challes nivåer:
Brown Brothers (är allittererande viner godare än andra?) – 99 kr.
Gloria (enligt min smak som en lillebror till Brown) – 65 kr.

(Ah, vaddå ”för tillfället” förresten – jag snöade in på Brown Brothers för flera år sedan!)

Vitt vin då? Ja, kanske uppdaterar jag detta vintips med experthjälp av vinkännaren Broder Jakob. Annars kan ni hjälpa mig, förstås.

Share
Publicerat iBloggen

21 kommentarer

 1. Ica

  vin?? vad är det?? blä. man får bara personlighetsförändringar och skrynklig tunga. drick öl och var som en riktig basketspelare 🙂

 2. Jag vet inte huruvida det är helt ok att kategorisera KIR som rödvin. Tror att mina gamla polare i Boltics hejarklack hade opponerat sig.

  Dagens vintips blir det röda Ecologica på treliters.

 3. Ami

  Det ger mig en sån trevlig och uppsluppen min
  att dricka ett glas eller två av nåt vin
  Helst vitt ska det vara
  Gärna Tokay Pinot Gris den klara
  Men av öl får man rapar som i magen ger pin

 4. Emi

  Neeej, inte prata om sånt när jag inte har fått göra annat än lukta på dem sedan i juli. Jag håller med om ölet – Staropramen. Eller, och här opponerar sig min käre sambo högljutt, Lapin. Till nöds en Becks, men absolut aldrig Pripps Blå, inte ens som den där halvljumna nödfolkisen i plastflaska på rockfestival. Ost, kex, tända ljus och öl är dock en lite för oortodox blandning också för mig, så där tipsar jag om Santagostino. Både rött och vitt(Nero d-Avola/Syrah eller Catarratto/Chardonnay) är helt okej och funkar speciellt bra till grillat.

  Vad ni än gör – håll er långt ifrån Systembolagets alkoholfria sortiment. Långt ifrån, hör ni det?

 5. Alla på en gång och i korus samtidigt nu:
  Ami borde ha en rim-blogg!

  Man kan varken göra elller stå i mål
  dagen efter inmundigande av alkhohol
  vi behöver en blogg
  som ger tips om grogg
  så vi utan bakis kan vråla skååål.

  Nä, rimmandet överlåter jag med varm hand till Ami!

 6. Ohhh – jag som också tänkte säga Tokay Pinot Gris. Jag får nöja mig med att hålla med! Annars är ungerska Kiralyleanikà fantastiskt gott. Vad gäller öl håller jag mig gärna kvar i Ungern och dricker Dreher.

 7. Pernilla

  Röda godingar:
  Bellingham Shiraz (79:-) fyllig, prisvärd sydafrikan. Toppen till såväl tacos som grillat.

  Corvina Veronese, 23072 (89:-), fantastisk italienare, mumsfilibabba till pastan på fredagskvällen.

  Masi Amarone Costasera (249:-), dyr men gudars vad god den är. Prova med vilt, starka hårdostar eller mörk choklad…

 8. Anna

  Här kommer lite hjälp… =)

  PRAKTISK KURS I VINKUNSKAP

  Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner. Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt av vardera på en vit bordduk. Det vin som lämnar en gredelin fläck efter sig är ett rödvin.

  Riktiga kännare kan även på bara smaken avgöra om ett vin är vitt eller rött.

  De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin konstatera om detta är rött eller icke.

  Om man serverar rött vin är det lämpligast att ge var och en av gästerna en gammal fuktig trasa att hålla under hakan medan de dricker, så att de inte förstör sina kläder om de spiller på sig.

  Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.

  Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man icke någon port kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

  Torra viner serverar man lämpligen pulvriserade, men man bör se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa ty i så fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

  Om man själv ska bära hem sina flaskor från Systembolaget gör man klokt i att köpa ett lätt vin, så man inte får för mycket att kånka på.

  Starka viner håller att slita på mycket längre än svaga. Man bör dock se upp med de starka vinerna så att de inte rusar upp och tar struptag på en.

  Det finns också en rad alkoholfria viner, och dessa blir inte gäster fulla och bråkiga av.

  Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

  Vi skall heller icke förakta de inhemska vinerna. Svenskt vin tillverkar laglösa skurkar av maskrosblommor. Mången svensk hemmansägare odlar fortfarande maskrosor i sin vingård, men för att lura polisen kallar han dem dock för ”ogräs i gräsmattan”.

 9. Jag är inget vidare stor på vittvin, så det får bli rötjutstips.

  Coto de Imaz. Mitt absoluta favoritvin sen flera år. En mjuk behaglig Rioja med ganska påtaglig smak av ekfat. Mumma, säger jag.

  Domaine du Vieux Lazaret. Ett snällt, vällagrat franskt rödvin. Krångligt namn, men varunummer på Systemet är det lättkomihågliga 2211.

  Lättkomihågliga, jag tror jag just skapade ett nytt ord. Sådär, om jag får betygsätta det själv.

 10. Ååh, jag är rödvinstjejen. Jag gillar i stort sett alla rödviner, Åkesson på tetra lika gärna som dyra Masi Amarone (lätt överdrift iofs… men närapå). Men Jacobs Creek har alltid varit en favorit. Och Periquita. Och så tycker jag om… öööh… den där i sneda flaskan (alltså, jag vet inte vad som har hänt med mitt minne, nu mindes jag inte ens numret så att jag kunde kolla upp det och jag har ändå jobbat på Systembolaget och brukar ha sjukt bra minne).

  Vitt vin är jag inte lika lättflirtad med, men nästan. Men ska man få det riktigt gott ska man gå upp i prisklass. En Chablis av valfri sort brukar dock vara hur gott som helst.

 11. Min erfarenhet är att rödvin går från ”drickbart” till ”gott”, medan vitt vin antingen bara är att hälla ut eller är fantastiskt, närapå obeskrivligt gott.

  För övrigt har jag en fråga. Detta är väl inte rätt forum, men Lotten, du brukar ju kunna sånt här. Jag har fått hjärnsläpp. Heter det ”datakunskaper” eller ”datorkunskaper”? När det handlar om vilka program man har erfarenhet av och behärskar.

 12. Vinbloggen blev just svenskbloggen!

  ”Heter det ”datakunskaper” eller ”datorkunskaper”? När det handlar om vilka program man har erfarenhet av och behärskar.”

  Det heter datorkunskaper när det är datorer man är bra på. Om man är duktig på data — alltså resultat av mätningar eller en stor mängd noggranna uppgifter, heter det datakunskaper.

  Tycker jag.

  Men (alltid detta men!) data är också sedan stenåldern en kortform av datamaskin, alltså dator. Därför vacklar bruket och även mina barn slinter alltsomoftast och frågar om ”dataspelet om Pettson & Findus”. (Språkpolismodern tar sig åt hjärtat.)

 13. Tack, Lotten! Det var just den distinktionen jag gjorde också. Men sedan började jag fundera över om att vara bra på en viss mjukvara verkligen var att jämställa med att vara bra på datorer. Datorkunskap för mig handlar i första hand om hårdvaran, om själva maskinen. Och det är jag ju inte så bra på.

 14. När det handlar om själva programmen kan man väl lyfta fram dem istället?
  ”Mina Photoshopkunskaper är gedigna, men jag är inget vidare på Excel.”

  Data är annars något som till exempel ens morfar tror att man jobbar med.
  ”Ja, hur går det på jobbet nu då? Du jobbar med data fortfarande?”

  ”Nej vi har återgått till skalpell, ljusbord och reprokamera. Det är mer old school.”

  ”Data” är någonting som teknikerna jobbar med, de som fysiskt skruvar i burkarna, vi andra jobbar med olika datorprogram.

 15. Ica

  precis vad jag menar ja. särskilt med det ”rediga” som vi rediga smålänningar säger. nåväl. ”bravo” för vad? Att jag lyckas ramla framför folk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.