Hoppa till innehåll

Å nu blir det en åsikt

Scen 1.
Linus Karlsson, Småboda, 31 år:

”Jag tänker ge upp min karriär och stanna hemma i ett par år med mina två små barn. Det är viktigt både för mig och för dem. Ångra mig? Nejdå, jag vet vad jag vill.”

Publikens jubel.

Scen 2.
Johanna Olsotter, Lillforsen, 30 år:

”Jag tänker säga upp mig och stanna hemma med mina två barn i några år, de är så små. Det känns helt rätt. Ångra mig? Nejdå, jag tror att jag vet vad jag vill.”

Publiken rynkar pannan och laddar för motargument.

Scen 3.
Deus ex machina.


(Nu är det upp till er läsare att fylla på. Vad menar jag?)

 

Share
Publicerat iBloggen

21 kommentarer

 1. Tja, vore jag ovan nämnde Deus skulle jag hoppa ex min machina och utbrista: ”Alla föräldrar som vill ge sina barn sin tid ska ha cred för det, vare de mammor eller pappor! Livet är så kort, era stackars saliga enfaldiga, och snart flyttar era bebisar hemifrån. Carpe diem, hör ni det!”

 2. Ica

  jag får rysningar… spela roll vilken som ska vara hemma med vem. Man ska se det som en fördel att få vara hemma, man som kvinna, för man får spendera tiden med sina barn, som ska vara det bästa som hänt en. men jag får kräkkänslor på sånt med manligt, kvinnligt och varför i hela friden vissa ens skaffar barn.

 3. Scen 3.
  In kommer staten och säger åt oss, inte bara vem som ska vara hemma med barnen, utan också när. På så sätt ”slipper” vi göra dessa svåra beslut själva. Egen vilja, vad är det?

  Alla rynkar på pannan och börjar skrika skällsord.

 4. Lena B.

  Ja, nu har jag ingen åsikt här direkt, men jag vill undra om Lotten fortfarande håller ett öga på bokhylleutredningen? Jag har nämligen kommenterat dit några förträffliga förslag och jag är inte den som vill skriva för byrålådan eller rätt ut i rymden; jag vill bli läst, ju. (För mycket ju är en defekt hos mig; jag MÅSTE bättra mig.) Därför listar jag mig nu in i ditt senaste inlägg. Fiffigt tycker jag.

  Jag har även tankar om OS, nu när jag ändå håller på. Jag är i den egendomliga situationen att jag helt och hållet disponerar min tid! Så kan det hampa sig här i livet. P g a boende i Utlandet har jag tvingats, nåja, inleda en ny karriär, som lyxhustru. All tid bara för mig själv. Tja det vanliga gamla bädda, duscha, handla, laga mat, städa, tvätta, stryka lite, vattna blommor, plocka bort vissna blad från dem, diska och bära skjortor till tvättinrättningen kvarstår, men ändå. Jag kan till exempel skjunka ned och glo på OS hur mycket som helst. Jag kan ju säga rent allmänt att jag anser att det är för mycket backhoppning; trist sport där man ALDRIG får veta VEM SOM VANN. Sjuhundra personer ska hoppa först och då har man ju slagit av för länge sen. Gibbon står i TV-rummet, som jag berättade i mitt bokhylleinlägg, så då för han en chans i stället. Det är ävenledes för mycket hastighetsåkning på skridsko. Ytterligare ett människohav som ska flänga runt på ett förhållandevis enformigt vis. Mamselamsen har vissa snuskiga förväntningar på skridskoåkningen, men sån är verkligen inte jag!

  Vad jag EGENTLIGEN vill se är konståkning och utförsåkning och så skidlopp om inte Norge vinner. Så låg är jag!

  Curling är ju verkligen en förbryllande gren. Är det släkt med cricket, kanske, som ju också är rätt så besynnerligt. Jag tittade och tittade men så fort jag trodde jag fått grepp om reglerna så blev det så här: Jag tänkte: Aj va synd! om ett kast (?) och då sa kommentatorerna: Jättebra! Så var det hela tiden, fast spännande ändå, på nåt vis. Kameran var alldeles förälskad i en söt svenska som vari bild hur länge som helst. Ja, även kommentatorn var lite till sig. När hon var i bild sa han plötsligt, utan anknytning till just något, rätt ut i luften bara: She got married last year. Jag garvade rått; hans tankar gick ju att läsa, inte sant?

  Sen kom lille maken hem från jobbet och förklarade curling: det är som boule! Snopet.

  Hur var det med böckerna nu då? undrar Lena B.

 5. Lena B: ja, jag har koll på reflektioner om gamla inlägg. Som du sprutar ur dig tankar skulle du ha en egen blogg. Om du kallar dig … ”Lyxhustrun” … kommer alla att bli nyfikna!

  Anna: Ja!
  Ica: Ja …
  Villervalla: Är det bloggen eller jag som är lat? (Och så knycker jag på nacken och sätter näsan i vädret.)
  Skäggmike: Ja!

 6. Lena B.

  Men om jag nu plötligt slår till och skaffar mig en blogg, då får jag ju inte längre all den där alldeles tomma och härliga tiden. Nej det går inte. Och förresten har jag alldeles nyss börjat spruta idéer, i dag faktiskt, med ett undantag. (Fråga Olle.)

  Och vilket namn: ”Lyxhustrun”. Nyfikna kommer inte folk att bli utan galna och jaga mig med påkar. Nej, jag sitter allt här för mig själv och lägger ut mig på andras färdiga platser. Lat är jag också, nämligen, meddelar Lena B.
  P.S. Den där rebusen som man ska skriva in här nedan påminner mig om arabiska som jag nyss har börjat studera. Sabla komplicerat språk, får jag säga. D.S.

 7. Anonymous

  Jag tror du menar att det där är den gömda gemene man/kvinnas omedvetna inställning till oförstående ojämnlikhet…..typ

 8. ab

  Jag kör min vanliga käpphäst: Båda föräldrarna ska vara hemma TILLSAMMANS första året! Andra året delar de på-

 9. Oh, Annika, det var det vettigaste jag har läst på länge! Tänk om det kunde få vara på det viset. Och sen efter de två åren en bra förskola med vettiga pedagoger.

 10. aequinoxia: Vem är Annika?
  Lotten: ” Publiken”, att döma av dess reaktioner är utslutande kvinnor under 45!

  Deus ex machina enligt mitt förmenande är att den förhärskande inställningen till ”pigjobb” bryts.
  Liksom man på dagis kan passa andras barn med självkänslan kvar – borde det vara fullt ”tillåtet” att sköta någon annans hem med samhällets välsignelse.
  Varför pigjobb – kalla det butler i stället – ny unisexkarriär!
  Se på finnarna – de har en mer pragmatisk inställning till hur ett modernt samhälle kan fungera
  De kombinerar NOKIA, ordning i skolan, respekt för kunskap och skattesubventionerade hushållstjänster.
  ROT-jobb till hushållen!

 11. Sorry! ab = Annika. Eftersom det länkades till bloggen använde jag det namnet. Och Den Blyga – du kommer alltid med vettiga inlägg, *men* det finns inga dagis i Sverige idag. Och förskolepersonalen ägnar sig (när allt fungerar som det ska) inte främst åt att ”passa” barn.

 12. Cecilia N: Ja! Äntligen får jag förklara!
  Deus ex machina är latin och betyder (som du skrev) ’en gud från maskinen’ och kan förklaras med ”någon som oväntat ingriper till hjälp i en svår situation”. Observera — inte ”hjälper till” i en svår situation, utan ”griper in”.

  Under antikens teater pratade man om detta när handlingens konflikt klarades upp genom att gudarna ingrep.

  I NE står:
  ”Tragedins öde och komedins lyckliga slut fick genom gudomens uppträdande en konkret gestalt. Scentekniskt komplicerade sänkanordningar av olika konstruktioner krävdes oftast för att genomföra detta nedstigande. Termen har sedermera kommit att användas i överförd och något nedsättande betydelse om en oväntad och osannolik upplösning av en dramatisk situation.”

 13. Falstaff Fakir rekommenderade ju, i brist på Gudar som kunde ställa allt till rätta, en annan metod:
  Den författare som trasslat in handlingen på ett ohanterligt sätt, kunde ju alltid sätta romanfigurerna på ett fartyg som led skeppsbrott!

 14. Var det inte en teveserie som trasslade in sig så enormt att författarna var tvungna att lösa det genom att låta de senaste åren (eller nåt) bara vara en dröm?

 15. Cruella

  Jag undrar lite sent påkommet varför det är så får FARSOR i trettioårsåldern från Lillforsen som tänker hoppa av och vara behövd av sina ungar ett tag. Så länge det förhåller sig på det viset att det bara är kvinnor som känner att hemmalivet är vad som behövs för familjens väl, är jag för ett visst mått av styrning. Vår föräldraledighet är ändå så väldigt generös.

 16. aequinoxia: Dallas. hade för länge sedan slutat se en serien vid det laget.

  Han som spelade Bobby ville sluta så de skrev bort honom (hade ihjäl han). Men sen gick det inte så bra. Om ”det” var Dallas’ siffror eller hans alternativa karriär vet jag inte.

  Så de ville sammanföra dem igen.
  Men hur??!

  Jo! Genom att hans fru Pamela hade drömt alla avsnitt det senaste halvåret!

 17. Nej du är inte lat, Lotten, inte vad det verkar. Bloggen vet jag inte, kan den vara (om den ges möjlighet?)?

  Men bloggen är ju full av klokt folk som kommenterar, menar jag, och då kan jag bara läsa och vara lat och enkelt hålla med. Det är en baggis att ha åsikter!

 18. Anonymous

  måhända blir detta ett lätt fall av goddag yxskaft-svar, men…

  Hemmapappor och bemmamammor skall vördas lika mycket. (Eller vanvördas för den som promt vill det, bara det är lika så…)

  Om vi ska verka för jämställdhet, mer än bara genom läpparnas bekännelse, är det hög tid att dels anamma den finska modellen där arbetet inte delas upp i det ”finare, manliga, hantverket” och det ”mindre fina, kvinnliga, hushållarbetet”. Inför samma avdrag för inköpta hemnäratjänster oavsett dess art, att städa bör värderas lika mycket som att måla fasaden.

  Föräldrapenningen bör kunna tas ut av mamman OCH pappan samtidigt, såklart går då två persondagar av föräldrapenningen åt per kalenderdag. Jag tror på individernas egna ansvar och kompetens att fatta välgrundade beslut. Att dela föräldraförsäkringen rätt av mellan föräldrarna tror jag inte ett dugg på. Visst kan det finnas en pedagogisk tanke med att t.ex. ha våra pappamånader, men så länge det i praktiken innebär att papporna är lediga en sommar när knodden är nästan två år så är det ingen jämställdhet.

  Så det så! (Stampar med foten så att det dammar:-) )

 19. cruella

  varför tror den anonyma inte ens ETT DUGG på en individuell föräldrapeng? för övrigt, vill jag milt påpeka, brukar man tala om en TREDELAD och FÖRLÄNGD föräldrapeng i de här sammanhangen – så den här påstådda konsekvensen att mamman (förstås) skulle TVINGAS tillbaka till jobbet efter på dagen 6 månader är ju bara en dimridå. jag tycker förstås också att vuxna människor ska fatta smarta beslut själva. men därav följer inte att val som befäster gamla könsroller ska finansieras av staten. det är två diskussioner som jag ser det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.