Hoppa till innehåll

Promenader, apparater och katastroffilmer

Medan det låter som om alla andra har plöjt ner till botten på Netflix och röjt bland HBO-serier, har jag bara översatt på varje ”ledig” stund. Eller hållit på med basket, förstås. När jag nu äntligen sedan i lördags har en normalare arbetsbör…

Hehe. Det har jag ju inte alls. Sällan har jag haft en sådan onormal arbetsbörda. Nåväl: jag har fått fritid! Vad gör man då?

Jag har gått på basketpromenader.
Jag tror att jag har hittat en gammal stencilapparat i ett ödehus.

Men även inomhus händer det saker. Källaren är visserligen fortfarande ostädad och alla gamla foton är oframkallade, men …

Jag har lagat fantastiska luncher.
Jag har råkat dammsuga upp ett försvarligt antal pusselbitar.
Vårt kylskåp har börjat läcka.
Brödrosten har gått till de sälla jaktmarkerna.

Att apparaterna väljer att gå sönder nuuuuu måste ju vara någon sorts konspiratorisk komplott. Men vi klarar oss – foten i kläm och det var bättre förr samt korven den har två. För att distrahera mig i dessa coronatider fick jag för mig att kolla på ”Outbreak” med Dustin Hoffman. Och kunde inte ens skratta åt eländet.

 • De tvättade inte ens händerna!
 • Alla stod jättenära varandra!
 • Ingen sa ”stanna hemma!”
 • Ingen sjöng och spelade musik från balkonger.

Komplett overkligt!

Så då tittade jag på den underbara ”De 12 apornas armé” fastän 12:an enligt svenska skrivregler borde ha skrivits med bokstäver. (Det är år 2035 och ett virus har härjat på jorden så att nästan alla är döda – och då skickas Bruce Willis tillbaka i tiden för att eliminera viruset. Tack och lov träffar han Brad Pitt.)

Kommen så långt med min fritidssysselsättning hittade jag en förtjusande nördig och rolig genomgång av virus- och zombiefilmer där jag fick lära mig vad som är verkligt; även zombiefilmerna analyseras på allvar. Just ”Outbreak” är problematisk på flera plan – bl.a. är en apa i fel världsdel och alla desinficerar sig innan de går in i virusfyllda rum, inte efter … Den är väl värd en titt:

Och så avslutningsvis – dagens larvigaste problem. Den nya stekpannan är kass!

Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Sa båset åt dig att såna däringa stekpannor är helkassa även som fungerande?
  Jupp, det gjorde det!!
  Förmodligen har ni inte låtit den svalna innan ni diskade den, för då brukar sånt där klent gods slå sig.

  De flesta böcker och filmer om bakterier och virus brukar vara snordåliga, eftersom inga manusförfattare i hollywood orkar sätta sig in i skillnaden mellan virus och bakterier, eller smittvägar eller inkubationstider osv.

  Eller när filmmakare gör insekter som ska vara lähäskiga och muterade och allmänt skräckingivande, och så gör de dem stora som afrikanska elefanter, utan att ta reda på att insekter har trakéer, och inte lungor, och då kan de inte vara hur långa som helst, för gasutbytet sker inte med muskelhjälp utan bara genom diffusion. och ska det funka på jätteinsekter så måste syrehalten i atmosfären vara mycket, mycket högre. Ungefär som den var under karbonperioden.
  Då var trollsländorna stora som oerhört små flygplan.

  Allt sånt här kan verkligen förstöra en bra rulle.

  Ja, jag är ganska uttråkad.

 2. Rosman

  Har sabbat ett antal Tefalpannor på samma sätt, de är för klena som föregående talare säger. Tål inte upphettning utan mat i pannan t ex. Så man måste ignorera extrapris och Jamie Oliverreklam och gå vidare till de dyrare som Le Creuset, har haft en utmärkt sådan i typ 5+ år. Bara man kommer ihåg att koka ur dem med diskmedelsvatten då och då. Sätter sig bränd mat så är sagan snart all.

 3. Den djefla mannen

  ”Sångmö, sjung om den boll, som fick länge i skiftande öden irra omkring” — du kanske ska skriva ett bollepos?

 4. Är det inte dags för DDM att hänga ut några korgar i skogen och markera dem på ett grönsaksblad så ni kan kombinera familjesporterna?

  När det gäller stekpannan kan ja liksom Ninja konstatera att du hamnat i vadvardetjagsa-läget. Köp inte kärl med plastbeläggning!

 5. Viktig och bra dokumentär att se i karantänen: The Devil We Know, om teflon och teflonindustrin. Jag kastade alla våra teflonpannor när jag sett den, hade Jamie Oliver stått i vårt kök då hade han fått en panna mellan lysmaskarna. Den finns på SVT Play som Den bittra smaken av teflon och går att se till 4 juni.

 6. ”Då var trollsländorna stora som oerhört små flygplan.” Ninja, det är tur för oss att du är uttråkad!

 7. Såna där stekpannor kan man liksom inte bulta ut med en slägga heller. Inte för att det hjälper, men man skulle få den där fina känslan av att ha försökt (innan pannan sprack).

  Vi har tvättat i den gemensamma tvättstugan och jag har försökt sopa upp lite damm, vilket skulle vara lättare om sopborsten (a) satt fast på skaftet och (b) inte vore elektrostatiskt laddad så dammet fastnar igen när man försöker samla upp det och lossnar på egenhändigt vald plats, oftast strax utanför skräpkorgen.

 8. Ninja i Klockrike

  Glatt kastar sig båset ånyo över båsmor för att riktigt befästa sin åsikt att teflon är skit.
  Tur i oturen att båsmor inte köpte sig en teflonhjärna.

 9. Christer, the Long Distance PT

  På mitt jobb fick vi välja julklappar från en webbplats med lite allt möjligt, bl.a. husgeråd. Jag valde en stekpanna av kolstål, vilket visade sig vara en väldigt trevlig bekantskap. Rekommenderas!

 10. Om det funnes väldigt små bokstäver här skulle jag smyga in och viska fram en avvikande mening om gjutjärnsstekpannor. I många år levde jag och redaktör’n i ett harmoniskt förhållande, utom på en punkt: stekpannorna. Jag har aldrig haft särskilt starka handleder och tycker det är jobbigt att lyfta en större gjutjärnsstekpanna på och av spisen. Därför skaffade jag också några högkvalitativa lättare stekpannor för försiktigt bruk. Samt en fransk omelettpanna av plåt. Redaktör’n var en vänlig man och bråkade inte så mycket om det, men det framgick att han ansåg att man inte kunde laga mat i sånt skräp. Tills en dag när hans krafter avtagit såpass att han inte längre klarade gjutjärnspannorna. Då gick han över till mina lättviktigare varianter och medgav generöst att det var tur att dom fanns. Min favoritstekpanna är över åtta år och har inte en repa. Kanske inte ens är teflon? Kolstål??

 11. Örjan: Jag bjöd 400 kr för de fina gjutjärnsstekpannorna på auktionen, men de rusar iväg i pris. Ska dit och titta på dem på fredag och se hur mycket de kan tänkas vara värda.

 12. Örjan

  Ok två olika erbjudanden på stekpannor. Ena budas för 450.- andra ännu utan.
  Jag skulle välja 100-kronan. OK att ena pannan ser ingrodd ut, men förutsatter att det är en riktig gjutjärnspanna. Tag en timme att skrubba den ren med stålull mm, därefter inolja och instek den.

 13. Ninja i Klockrike

  Man kan ha t ur och inte ens behöva skrubba den ren, utan man kan sjuda den ren.
  Sen lite olja och så steka in den. Det kan man för övrigt göra i ugnen på 100 grader.

  Vill man ha en lätt panna är en traktörpanna betydligt bättre än teflon.

 14. Lotten och Örjan, hur funkar gamla gjutjärnspannor på elspis? Måste inte botten vara plan för att det ska bli bra kontakt? Vi har gasspis (gasol) så då spelar det ingen roll hur botten ser ut. På en av våra stekpannor ser man att den haft tre ben för att kunna stå över en öppen eld.
  Nya gjutjärnspannor verkar kosta en del. Gamla brukar man kunna hitta högvis på gotländska loppisar.

 15. Okej, båset! Om man (ergo spanjoren) har skapat ett trevligt gym i källaren med betonggolv, vad ska man då lägga på den för att göra det lite mindre omysigt? En begagnad, äkta matta köpt på annons eller en nålfiltsmatta från K-rauta?

 16. Christer, the Long Distance PT

  Det finns särskilda gymmattor som tål att man sätter ner vikter lite oförsiktigt. De säljs ofta i kvadratmeterstora bitar med pusselmönster i kanten, så att man kan foga ihop dem till ett helt golv. Jag såg senast igår en på FB som sålde 10 m2 av ett fint men använt för 2500 kr. En enklare (och obegagnad) variant finns på Jula för 199 kr/4 m2.

 17. Dina

  Jättefint, Niklas!
  Lite långsam uppladdning av vissa bilder men det kan bero på min uppkoppling.

 18. Christer, the Long Distance PT

  Supersnyggt, Niklas! Fast som korrläsare skulle jag på sidan om corpus byta ut kommatecknet efter ordet smycken mot ett kolon, ett tankstreck, eller varför inte ett semikolon? Nu ser det ut som att smycken hör ihop med skålar, vaser och kannor.
  F’låt, jag är miljöskadad!

 19. Snygg sida, Niklas. Jag saknar postadressen som fanns på den förra (vi har snart en laddning korkar igen) men den ska väl gå att få tag i på annat sätt.

  Idag har jag stödköpt lite småsaker från Skansens webshop. Årskort har vi redan.

 20. Lille Maken

  Eftersom Råttan och jag är så himla gamla, särskilt hon, har våra gossar blivit lite extra måna om oss. Vid lunchdags i dag ringde äldste sonen: ’Va gör ni?’ ’Vi äter varsin mandarin.’ Framåt kvällen ringde han igen. ’Va gör ni?’ ’Äter mandariner.’ ’Har ni blivit mandarinomaner?’ Nä, men vi tar gärna en frukt till efterrätt och han ringde just vid efterrättsdags, såväl vid lunchen som middagen. Hans senaste ärende var att erbjuda oss hjälp med shopping. Fästmön har bil och kan leverera stora mängder varor. ’Bra om portvinet tar slut’, tänkte jag.
  Nu har vi alltid hyggliga reserver i skafferi, kyl och frys. Vi tackade gossen och fästmön för omtanken och sa att när det blir nödläge, typ havregrynsgröt och sardellfyllda oliver till middag, ska vi tacksamt utnyttja shoppinghjälpen.

 21. Tack CtLDPT! Semikolon it is.

  Brid, om du skickar ett mail till mig (den adressen hittar du på sidan) ska jag med glädje skicka min adress. Fia är inne i ett tungt korkskov just nu så det blir utmärkt med påfyllning.

  Dina, jag håller på och lätta upp en del sidor. Förhoppningsvis blir det bättre.

  Tack ÖR! Hejarop är alltid uppskattade.

 22. Kylskåpet är bara lite halvpaj. Tur det, för nya vitvaror kostar lika mycket som vi brukar lägga på en bil.

  Vi ringde till Uno, den hantverkare som vi har ringt sedan vi flyttade hit – och han lade pannan i djupa veck och fixade en tillfällig lösning som kanske håller coronakrisen ut. Oh, har jag inte skrivit ett par kåserier om honom?

  Johodå, läs här.

 23. Örjan

  Niklas: Väntar med nyfikenhet på att du öppnar din shop, så jag kan få ett begrepp om vad konsthantverk i silver kostar. Idag helt okunnig

 24. Ökenråttan

  Svinkallt och blåsigt men soligt på dagens promenad. En lind hade blåst omkull i allén! Jag tog några små kvistar och satte i vatten. Väldigt fint tecknade mönster. Ninja, du som är bra på att virka och knyppla kunde komponera en spets i den stilen. Och så kunde du döpa spetsmönstret till – ’Lindkvist’, tecksempel.

 25. Båthuspernilla

  Kan inte nån som kan virka göra ett coronavirus? De är hemska, men så vackra på de färgsatta mikroskopbilderna.

 26. Örjan

  Ninja: Virka el knyppla?
  Vilket är lättast för experter på sådant handarbete?

 27. Örjan

  Cecilia N. Vanlig jultradition hos många.
  Kan tänka mig att den försvinner om viruset stannar kvar länge till.
  För att slippa ev påminnelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.