Hoppa till innehåll

Att åka tåg i motvind

Strax innan det i onsdags brann på stationen i Hässleholm, åkte jag ner till Olseröd i Skåne för att hjälpa min polare Ami att sandpappra 28 spjälor till en soffa.

Den gamla soffan.
De nya spjälorna, maskinerna och jag. (Samt min högra arm som på bilden ser ut som en utomjordings fena eller nåt.)

Resan ner var smidig trots byten här och där, och i Hässleholm bar jag som en Hulk två gigantiska rullväskor åt en gammal tant som med tårar i ögonen stod och tittade på en ickefungerande hiss. Idag (lördag) ska jag åka hem igen.

Men sedan det brann är det ju hopplöst att åka norrut utan att passera Hässleholm – all tågtrafik genom Hässleholm är jätteinställd i en vecka. Här stod jag mellan spjälorna med sågspån i håret och försökte i tvenne dagar att kommunicera med SJ för att få biljetter som inte inbegriper ersättningsbuss eftersom det är komplett omöjligt att jobba (korrläsa) i dem. I förrgår fick jag nya biljetter i mobilen där min femtimmarsresa hemåt hade förvandlats till en tiotimmars – men utan ersättningsbuss, sa SJ-chatten.

– Yay! hojtade jag.
– Plong-plong, sa mobilen när alla nya biljetter kom fram.

Den ursprungliga resan hemåt gick Kristianstad–Hässleholm–Linköping–Eskilstuna.
Den nya blev Kristianstad–Lund–Göteborg–Katrineholm–Eskilstuna.

Men … ”Kristianstad–Lund” inbegriper hur man än vänder på tågkartan ett stopp i Hässleholm. Jag skrev till SJ och påpekade att jag hade fått en biljett som de facto inte funkar. Då kom detta svar:

”Jag ser att morgondagens tåg från Lund till Göteborg med Öresundståg inte passerar Hässleholm, så det är inga problem där.”

– Goddag yxkaft.

Skrev jag förstås inte. Jag förklarade mitt problem en gång till och bad om hjälp med denna sträcka:

”Jag är i Olseröd och ska till Lund från Kristianstad utan att passera Hässleholm eftersom jag ska till Göteborg för att kunna ta mig till Eskilstuna via Katrineholm.”

Det tog några timmar, och så kom svaret.Det där med ”Dessvärre går det inte via Höör” var dessvärre inte sant, för det går visst. Ami får köra genom halva Skåne och leverera mig och försaka sina spjälor i flera timmar.

Wish me luck! Strax ska jag göra järnvägarna osäkra och ta en förmiddagsfika i Lund, lunch i Göteborg … och kanske komma hem till Sörmland nån gång efter kl 20 …

Uppdatering

Jomen det här går ju ganska bra! Jag fick skjuts till Höör (en dryg timmes bilresa) och tillfälle att njuta av en av de allra minsta väntsalarna.

Jag vet ju precis hur det känns att slipa sådana där spjälor!

Framme i Lund bjöds jag på lunch av Erik (aka Tjugosjuåringen) och hans fru och dessutom klura på varför jag inte fick ta snabbtåget 12:15  (framme 14:20) utan långsamtåget 12:21 (framme 15:05).

Var snabbtåget månne fullbokat? Jag gjorde en snabb sökning och fann att näääää, det var det inte.

Resan Lund–Göteborg (i första klass) var som att jag hade fastnat i en bergochdalbana, fått biltutor inkörda i öronen och en bajsnödig mås placerad på huvudet. Proppfullt, stökigt, högljutt och förfärligt. När jag kom fram 15:05 visade det sig att det gick ett tåg norrut kl 15:19, som jag inte var inbokad på. En snabb sökning visade att inte heller detta tåg var fullbokat.

Men okej, en trevlig promenad i ett regnigt Göteborg är aldrig fel! Synd bara att kastvindarna var på 7 m/s.

Är jag blott negativ? Inte då: nu sitter jag på X2000 Göteborg–Katrineholm i en halvfull förstaklass-vagn som är så tyst att det känns som om jag sitter i en vadderad cell. Om jag skulle få för mig att säga ssssccchhh här, kommer det att höras som ett pistolskott.

Share
Publicerat iBloggen

26 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Sj är lättelättelättedumma, ju!

 2. Henrik

  Man kan ju undra varför man inte ur beredskapssynpunkt byggt alternativ kring järnvägsknytpunkter som Hässleholm. Visar hur sårbar infrastrukturen är!

 3. Snygg soffa! Värd att vårdas.

 4. AndersGM

  Du rättade inte SJ för ”dem stationerna”?

 5. AndersGM: Haha, nej, även för en språkpolis is there a time and a place for everything!

  Det skumma är nu att mina biljetter har anlänt i mobilen per sms, men står inte att finna i SJ-appen. Det här blir en spännande dag!

 6. Mellan Kristianstad och Malmö går förstås en ordinarie buss vid namn SkåneExpressen. Passerar också Lund. Det var kanske den du fick biljett på.

 7. Lycka till med resandet! Vi ska bara till Stockholm. Men det kan ju bli spännande det också. Förhoppningsvis inte på riktigt samma sätt som i Hässleholm.

 8. Susanne Hultman: Det skulle man ju kunna tro, men kolla här! (Till och med förstaklass!)

  17 aug 10.24 FÖRKÖPT ENKEL
  LOTTEN BERGMAN, Vuxen
  Öresundståg, Tåg 1049
  Avg Kristianstad C 10.24
  Ank Lund C 11.18
  Slutdest: Lund C
  1 Kl
  Vagn 11 Plats 25
  Kan inte ombokas
  Bilj. visas med giltig ID-handling
  Biljnr UQL6292F0001

  Hur som helst har jag nu tagit mig till stationen i Höör, vars väntsal verkligen inte är stor.

 9. Nu är jag i Helsingborg. Jag har aldrig saknat hörselskydd lika mycket som just nu, här idag. Om detta hade varit en Bröderna Marx-film hade ni sett
  • 14 kacklande hönor
  • hundslagmål
  • en 13-åring som övar trumpet
  • två döva Julia Caesar som försöker prata med varandra
  • en väderkvarn.

  Fast i min verklighet är det inte en film med konstiga djur, utan bara tågpassagerare … Bara drygt två timmar kvar till Göteborg!

 10. Ja, då var det ju verkligen en dundermiss av SJ. Nåja, det ser ut som att du är på väg i alla fall och kommer hem till sist.

  Att Höör har en väntsal har jag inget minne av. Förmodligen så minimal att jag inte lagt märke till den. Det är ju inte så ofta jag gör uppehåll i byn och det var annorlunda på 1970-talet då jag bodde där. Då gick inga tåg alls på lördagar så jag förlitade mig på tummen, vilket en gång höll på att sluta illa.

 11. Jag uppdaterar inlägget med Höörs pyttiga väntsal!

 12. Åhå, ser man på! Plenty of space i Höör! /Avundsjuk Horndalsbo.

  Min lördagskväll har jag i övrigt ägnat åt att praktprokrastinera. Eller vad säger ni om att jag sorterat skruv en lång, lång stund. Minus-skruvar bort. Kvarvarande plus-skruvar och gånger-skruvar har delats upp i ”mindre” och ”lite större” och ”STORA”. En grannlaga uppgift.

  Men nu är det klart och jag återgår till det jag borde göra, nämligen att översätta en artikel om arbetsförhållanden och organisering i nord, respektive syd under de senaste 150 åren. Om någon vet vad som är gängse språkbruk i det sammanhanget tar jag tacksamt mot tips. Global North och Global South? Nord och Syd? Norra resp södra halvklotet?
  Först öppnade rätta svar vinner ett halvt kilo spårskruv.

 13. Ninja i Klockrike

  Skruvsortering är mycket viktigt och bidrar till lugn och ro i hushållet. Vi vet väl alla, lite till mans, hur enerverande det är att hitta plus- och minusskruvar , inte bara blandade med varandra, utan till yttermera visso också i blandade storlekar?

 14. Jag har aldrig nånsin sorterat skruvar med lyckat resultat!

  (Däremot kanske jag gör just detta imorrn när det är läge att prokrastinera en viss tråkredigering.)

  JAG ÄR HEMMA! NÄSTAN ELVA TIMMAR TOG DET! (bil-tåg-tåg-tåg-tåg-cykel)

 15. Magganini

  När jag åkte tåg häromdagen fick vi stå och vänta innan vi fick köra in på Stockholm Södra (längre kommer man ju inte i dessa dagar) eftersom vi var sex-sju minuter före tidtabellen och då stod ju nån annan i vägen och var tvungen att lämna stället först. Det ni.

 16. Magganini

  Ser ni skillnad på minus- Och delatmed-skruvarna? Det har jag jättesvårt för.

 17. Agneta uti Lund

  Välkommen hem!

  Under mina tonår kunde jag och syskonen ägna oss åt att, sommartid på landet, sortera småportioner från en enorm jättelåda med allsköns skruvar, muttrar, brickor, beslag, småspikar m.m. av allehanda utseenden och storlek. Minns jag rätt så fick vi 1 kr per sorterad deciliter! Ju fler år vi sorterat desto fler burkar/pytsar av allehanda slag fanns att hålla reda på – i sorterandet ingick att allt skulle läggas i varje föremåls speciella burk. Lådan härstammade från en jättestor järnhandel med anor från 1800-talet som nu i mitten av femtiotalet upphört. Vår mamma var kamrer där under våra barn- och delvis tonår. Sorterandet ingick i sådant som vi kunde ägna oss åt sommartid eftersom vi inte hade veckopeng på skolloven. Annat inkomstbringande var att kratta gårdsplanen, plocka bär av alla de slag, klippa mattrasor, luka ogräs i köksträdgården, köra/bära in ved i vedboden, klippa gräs och säkert annat som jag inte kommer ihåg just nu. Mattrasklippning gillade jag sköna sommardagar. Då satt jag på bryggan och klippte, och hoppade i sjön med jämna mellanrum.

 18. Brid

  Stockholm här. Igår spelmansstämma i Kungsan, där jag dansade rätt mycket och groomen spelade ännu mer, och operakonsert utanför Operan. Idag blir det världens längsta bokbord, från 11 ungefär. Någon mer som ska dit?

 19. Magganini, de där delatmed-skruvarna är sååå svåra att få tag i – ingen delar med sig av dem!

 20. AuL, vet du något om alla era sorterade skruvars och muttrars vidare öden? Kom de till användning? Vad GÖR man med så många? (Frågar åt en vän.)

 21. En gång hittade min djefla man två jättefiffiga fackhyllor i vår källare. I facken låg skruvar, muttrar och spik av olika modesjanger – som någon hade sorterat.

  – Fiffiga hyllor! Dom ska jag ha! sa min djefla man – och TÖMDE ALLT INNEHÅLL I EN ENDA TIOLITERSHINK!

  Att vi fortfarande är gifta är, förstår ni nu, ett under.

 22. Vad skulle han ha hyllorna till då?

 23. Det får vi aldrig veta, Cecilia N., för jag ryckte surt åt mig hyllorna igen och har sedan dess försökt få ordning på pryttlarna. (Det är 18 år sedan …)

 24. Agneta uti Lund

  Karin, allt det vi sorterade hamnade i snickarboden, som var belägen i ett gammalt sädesmagasin. Pappa fixade hyllor med burkar, bland annat en hel del Reda-glasburkar (som var avsedda för kryddor).”Landet” var en mindre småländsk skogsgård belägen vid en sjö och med diverse byggnader utöver bostadshus och ladugård. Fram till slutet av nittiotalet samlades vi där såväl sommar- som juletid. Vi = mina syskon och våra barn (11 stycken varav 9 stycken pojkar!), samt mamma som då bodde på gården. Den som av en eller annan orsak behövde något i spik-, skruv-, mutter- etc. -väg försåg sig därav. Gården finns kvar, men togs över av ett syskon som inte så gärna ville ha hela släkten där så sedan slutet av nittiotalet har jag inte varit in i snickarboden och vet inte vad som finns däri i dag.

 25. Magganini

  Aha, Karin, jag kanske helt enkelt inte ens har sett en riktig delatmed-skruv i verkligheten pga ogina skruvmeddelare.

 26. Förlåt dröjsmålet, men nu finns det ett nytt inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.