Hoppa till innehåll

Dagens hästskojare: lösenordsbanditen

För några veckor sedan fick jag ett mejl som handlade om hur mitt lösenord hade snappats upp av en bandit. Han förklarade att det var hur lätt som helst och … med andan i halsen läste jag i eldskrift det av mina lösenord som jag i tidernas begynnelse använde på alla sajter, i alla sammanhang … alltid. Hackaren skrev att han hade filmat mig via min egen dators webbkamera och sett vad jag googlade på. Och att han blev förvånad:

”Jag är totalt chockad när det gäller din fantasi – de bilder du googlar ser man inte ofta!”

Här blev jag förstås oerhört smickrad.

– Mina googlingar (tänkte jag och satte näsan i vädret) speglar säkerligen mitt blogginnehåll och de bilder som jag letar upp (tänkte jag stolt) är perfekta för att de kan göra vilket trist textmaterial som helst mycket roligare.

Kolla bara de senaste åtta bilderna som jag har googlat fram, och som jag kommer att använda i nästa veckas seriösa skrivregelsföreläsningar:

Jag äger alla bilder utom Uncle Fester och Magic – fast vid närmare eftertanke äger jag dem också eftersom de är köpta för en billig peng på en stock photo-sajt!

Men så läste jag vidare mot slutet av mejlet. Och insåg att jag alls inte hade fått beröm för mina roliga, finurliga, spirituella googlingar. Nejdå, hackaren påstod ju att jag hade porrsurfat. Hans ord föreföll plötsligt inte alls särskilt fulla av beröm:

”Jag är totalt chockad när det gäller din fantasi – de bilder du googlar ser man inte ofta!”

Men pfffftttt! tänkte jag. Kalla mig trist och tråkig, men jag är inte alls intresserad av porr. Jag

 • köpte en porrtidning i en kiosk åt en klasskramrat 1975 (Top Hat)
 • såg en porrfilm på en studentkorridor 1985 (Ligga i Lund)
 • råkade en gång ramla in i en naken-tv-kanal på ett hotell i Frankrike, där ett par mintgröna diskhandskar hade en bärande roll.

Sedan det första mejlet från hackern kom häromveckan, har jag fått ungefär 30 ytterligare, nästan likadana utpressningsmejl av den förnicklade banditen. Varje gång påtalar han att han vet att jag har snuskig fantasi, att han har filmat mig via min webbkamera och att jag kommer att få skämmas ögonen ur mig. Och så vill han ha pengar för att inte skvallra. Jag ska inte lägga använda sedlar under stora eken vid midnatt, utan vara riktigt modern, säger han:

”Det kommer verkligen att bli kul när jag skickar dessa foton till alla i din adressbok! Och vad kommer dina släktingar att säga? Men jag kommer inte att skvallra om du betalar en liten summa till mig. Jag tycker att 3 000 dollar är lagom. Jag tar endast emot bitcoins.”

Fysiska bitcoin-slantar – absurt, eller? (Läs mer här.)

Så … vad har jag lärt mig av detta – och vad vill jag lära omvärlden? (Ha! Som om ”omvärlden” läser detta blogginlägg!)

 • Det är inte någon som har listat ut alla mina lösenord – det som hackerboven hittade var gammalt som gatan och säkert uppsnappat vid någon läcka på stenåldern.
 • Mycket riktigt: här bekräftades att min mejladress hade läckts år 2011.
 • Ingen har sett mig porrsurfa, hur mycket det än påstås. (Däremot tittar jag ofta på dunktävlingar.)
 • Hackern vill skrämma mig att betala, vilket många tydligen gör.
 • 3 000 dollar motsvarar 0,47 bitcoins.

Fotnot
Jomenvisst, kiosktanten trodde förstås att jag ville ha en Top Hat-glass.

 

Share
Publicerat iBloggen

27 kommentarer

 1. Jag har fått nåt liknande.
  Jag har inte brytt mig om det på annat sätt än att jag försökt påtala för mejlleverantören (namnet efter @) det olämpliga i att jag får dylika mejl från påstått min samma mejladress. De får faktiskt shejpa upp säkerheten där.

 2. Nu tror jag att jag har lyckats göra bokstäverna svartare! (De var lite gråtonade förut. Helt klart inte verket av en designer med gammelögon.)

  Och jag är blå!

 3. Ja, Ninja, jag håller helt med – och beundrarJames’ teknik med presentationen, fjärrkontrollen och tajmingen! För att inte tala om hans förtjusande engelska och sättet han säger ”preposterous”.

 4. Det där budskapet tycks ha gått ut till hela Sveriges befolkning, dock utan lösenord i normalfallet. Hade det varit något av mina lösenord med i meddelandet, DÅ skulle jag ha blivit riktigt nervös. Nu tänkte jag i stället att om jag vore denna hästskojare och om jag verkligen HADE dessa bilder på någon som porrsurfar, well, då skulle jag skicka med ett lite smakprov, för att uppnå bättre effekt.

  Och allt funkar! Texten är svart, jag är ihågkommen och redigeringen funkar troligen den också.

 5. Ingen har skickat något sådant budskap till mig. Känner mig utanför.

  I och för sig har jag veterligen ingen webbkamera. Eller finns den med i datorn utan att man vet det?

 6. Nä, inget skajpande. Har tänkt tanken att man borde ta reda på hur man gör, men längre än så har jag inte kommit.

 7. Skajp är suveränt när man har möte och alla i mötet sitter på olika ställen och alla dessutom han bandbredd som duger.

  (Mindre kul är det när alla har kass uppkoppling, alla runt det digitala mötesbordet är i 80-årsåldern och det blir ett helt vanligt telefonmöte, fast med knaster som på 1930-talet.)

 8. Brid, ser du den där blå tejpbiten på min dator? (Följ röda pilen.) Den döljer den lilla kameran och jag har fått utstå mycken smälek för den. ”He, he, tror du att någon spionerar på dig?!”
  Jag lät den sitta kvar i alla fall, för det kändes bäst så och har man sett (hört): min datordoktor berömde mig för min klokskap. Jag undrade om det verkligen var så att någon skulle kunna kolla in genom min dator. Datordoktorn menade att det det visst var möjligt och rådde mig att sätta dit en stadigare tejpbit. (Jo, jag tar förstås bort den när jag skajpar eller fejstajmar med barnbarnen.)

 9. Niklas

  En sak förstår jag inte; det intressanta under porrsurfande borde väl vara på skärmen och den kan väl inte den lilla kamerauslingen se? Eller har skurken filmat reflexionerna i glasögonen?

  För den som är intresserad bifogar jag en nakenbild på mig.

 10. Brid

  Uppläste inlägget för groomen (och konstaterade att de framgogglade bilderna inte syns på Bipaddan). Nu undrar vi (han) följande:

  Har du frågat om tillstånd för att använda bilderna vid föreläsning?

  Vad är en dunktävling?

  Och så nämnde groomen att han en gång höll på att få en tidning när han ville ha en glasstrut … men lyckades avvärja det i tid. Han bör ha gått på högstadiet då.

 11. Ninja i Klockrike

  Även jag har en bit papper över kameran, på inrådan av äldsta sonen.
  Till groomen hälsar han att kan de koppla in sig på min kamera kan de också koppla in sig på surfhistoriken.

 12. Ninja: du menar att han hälsar till Niklas?

  Nu har jag insett att det är bärbara datorer och sånt som har webbkamera, inte stationära. Så då tar vi det lite lugnare med att jaga upp oss (alternativt ser till att bara använda de stationära om vi ska göra suspekta saker).

 13. Ninja i Klockrike

  Jo, Brid, det var visst så det skulle vara.
  Niklas nakenbild var oerhört fantasieggande.

 14. Orangeluvan

  Jag hade ett grönt plåster från Ikea över kameralinsen, och det var precis lika klibbigt när jag tog bort det.

  Den där meningen är ju helt klart ofullständig och otydlig, men samtidigt intressant, eller vad säger ni?

 15. Jag har ingenting över min kameralins och känner mig inte det minsta lilla paranoid. Än.

  Kanske kan jag vinkla skärmen så att alla spioner bara får se min bena och att jag borde tvätta håret pronto?

 16. Niklas

  Fotot är taget en väldigt väldigt varm sommardag för något tiotal år sedan. Bilden på mig är en ganska förvriden spegling i en av silverkulorna. Jag såg den inte förrän jag förstorade upp bilden maximalt då jag städade pixlar.

 17. Magganini

  Nja, du Niklas, den kulan hittar jag inte trots idogt letande. Jag hittar dock ett flertal kulor som skulle kunna tänkas återspegla överkroppen av en oklädd man med armarna i kors som samtidigt på något sätt lyckas hålla i en hög hatt. Men det borde väl vara en kamera?

 18. Tusen tack, Magganini – nu blev ju även jag tvungen att zooma in den höga hatten! Där är den!

  (De som spionerar på mig via min webbkamera ser alltså nu en extrem närbild av mig och en stor, skrattande mun.)

 19. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Tänk vad de som spionerar måste se folk som sitter på toa! Verkar inte jättekul.

 20. De där mailen får jag också! Första gången blev jag orolig ända tills det kom med det där med porrsurfande … Eftersom jag aldrig gjort det – förutom av misstag, man kan googla och se mycket lustiga saker! – så pustade jag ut. Om han nu verkligen ville skrämma till sig pengar så tror jag han hade lyckats bättre om han hoppat porrsurfandet. Folk blir tillräckligt skrämda över att någon har ”åtkomst” till ens dator.

  Har också funderat på att klistra för min kamera. Men å andra sidan så om de vill se en som sitter och svär högt, skrattar, knycklar ihop hela ansikten i tankar, växer gråa hår i frustration (de grå sitter på huvudet, inte i ansiktet – än) … Ja, då kan de nästan få göra det!

 21. Jag tänke också det – vill spionerna se mig sitta med rynkad panna och stundom peta mig i näsan i timmar framför en svår översättning, jag då kan de få det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.