Hoppa till innehåll

Googla som ett proffs: 5 tips!

Alla vet vi numera (väl?) att bakpulver kan putsa mässing, gamla flugsmällor klippas sönder till bestickkorgsskydd och att vinäger luktar så illa att all stank försvinner? Husmorstipsen haglar! Svenskt Husmorslexikon har fått ett uppsving! Alla vill ha servettringar!

Men … hur googlar man?

Här kommer nu några tips – men kom ihåg att ni inte får samma träffar som jag eftersom Google tar hänsyn till sökhistoriken. Om jag söker på ”boll”, vet Google numera att presentera många basketbollar och väldigt få rugbyditon. Here we go!

Att googla är en konst!

1. Citattecken ””

Om jag googlar Brad Pitt rakt upp och ner, är risken stor att en och annan pitt dyker upp. Om jag däremot söker på ”brad pitt” med citattecken, kommer (förhoppningsvis) bara Brad Pitt att dyka upp i resultatet.

2. Minus –

Om jag är nyfiken på vad det står om depp (som i höstdepp), kommer mitt sökresultat sannolikt på grund av min sökhistorik att fyllas med bilder på Johnny Depp. Om jag istället googlar depp -johnny, kommer Google att presentera ett resultat utan Johnny.

3. Plus +

Ponera att jag vill lära mig att busvissla med fyra fingrar i munnen. Inte två. Inte tre. Fyra. Då googlar jag busvissla +”fyra fingrar”, där det lilla plustecknet talar om att resultatet måste innehålla fyra fingrar. Inte fem. (Det hade varit omöjligt att få till en ton.)

4. Asterisk *

Ibland glömmer man ett ord i en fras. Eller en låttext – hur går den nu … trallalaaa, you got nåt on yo nåt annat, trallala … disgrace …? Nu googlar vi med de bortglömda orden ersatta av en asterisk:
”you got * on yo * * disgrace”

Ja!

5. Kolon :

Tänk om du vill veta vad jag skriver om recept. Då talar du om för Google att du bara vill leta efter ordet recept på min blogg så här, så dyker massa köttfärssås upp:

recept site:lotten.se

På samma sätt kan man leta efter ett städschema i ett visst filformat:

städschema filetype:pdf
”cleaning tips” filetype:ppt

Här blev jag inte nöjd med sökresultatet eftersom jag ville se hur ett sådant schema skulle kunna se ut, så jag klickade på ”Bilder” – och vips. kom en bättre vy upp.

 

Eller kanske vill du ha råd om influensavaccin? Googla influensavaccin och tala om att det i titeln på sökträffen ska stå råd:

influensavaccin intitle:råd

Experimentera! Klicka på Bilder om det är svårt att få överblick! Läs mer här!


Det finns oerhört många andra sätt att googla meningar, fraser, halvhjärtade formuleringar och exakta ord. Ofta måste jag ta till engelska när jag söker, men jag försöker nästan alltid på svenska först. Men nu tycker jag att ni i tur och ordning ska googla:

do a barrel roll

askew

google in 1998

flip a coin

Kuriosa! ”Kronan” är framsidan med en bild på regenten utan krona, medan ”klaven” är baksidan – med en bild på en krona.

 

Share
Publicerat iBloggen

31 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Tack för utredning av krona/klave, det har jag alltid undrat över, men inte riktigt orkat ta reda på.

 2. Håkan (hakke)

  Krona och klave hade jag full koll på, men trampa i klaveret vet jag inte var det kommer ifrån, det måste jag goggla!

 3. Klaven är alltså den där skölden som ser ut som en kreatursklave – en trägrej som hindrar kossan från att rymma.

  Ursprungscitatet om klaveret låter ungefär så här:

  – Jag tror det låter! sa klockarn, trampade i klaveret med träskorna.

 4. Rosman

  Misstänker att alla Sveriges fotbollsdomare – flitigaste slantsinglarna i landet? – vet lika lite som jag att sidan med kronan heter klave. Och än mindre de involverade lagkaptenerna. Så frågan är om inte praxis vinner trots dess kompletta ignorans 😉

 5. Rosman

  Alternativet är ju en landsomspännande utbildningsinsats med förväntad dock marginell effekt inom en femårsperiod. Möjligen. Eller att när lagkaptenerna valt sida och avspark så säger domaren: ”Tvärtom, mina kära, tvärtom! Klave är ju krona ska ni veta! Blåa laget byter sida och gula laget får avspark!”

 6. Dina

  Bra tips! Gäller bara att komma ihåg dem.
  Om jag inte lyckas få fram relevant information när jag söker, brukar jag be maken. Han är fena på att formulera så sagda information dyker upp på sekunden. Och så gillar han att fortsätta leta så då kan jag pyssla med annat.

  Nu tänker jag testa redigeringen, namn, mm.

  red.: skall det vara så ljust grå text när man skriver?

 7. Dina

  Redigeringen fungerade men efter save hände ingenting. Och ingenting. Och ingenting. Så blev tvungen att skriva in urlen igen.
  Och av någon anledning är den flaggad som ej säker. Är det så? Har det alltid varit så?
  Men namn etc är ifyllt.

 8. Det där med kolonet är bra, bortsett från att jag aldrig kommer ihåg hur man börjar (lite som Nalle Puh och höger och vänster). Asteriskknepet har jag aldrig fått att fungera, men det beror väl på att jag gogglar så konstiga saker. De tre första använder jag ideligen. Fast ibland hjälper det inte: t ex står det

  inga resultat för ”satin white”, visar resultat för satin white

  och så kommer det en massa brudklänningar istället för det mineral jag hade velat ha tag på. Fast jag tror jag har lärt mig just satin white nu, det heter selenit. Tror jag.

 9. Agneta uti Lund

  Man ska nog markera i en liten ruta i Firefox att man vill att namnet ska stå kvar.

 10. Jag har fått instruktioner av en bloggtomte så nu vet jag hur jag ska ändra den lilla texten och den kamouflerade rutan. (Men det är jättekrångligt!)

 11. Funkar i Firefox hos mig. Och nu är jag ihågkommen av bloggen. Det hade jag nog varit förut också om jag inte klickat fel ruta. Plötsligt – samma dag som jag lyckats baxa igång min insomnade blogg – fick jag en massa meddelanden av det där slaget som man brukar få när nya kommentatorer kommenterat. Vad kul, tänkte jag och letade efter kommentarerna på min blogg. Tills jag läste meddelandena ordentligt och insåg att det var kommentarer på Lottens blogg…

 12. Ninja i Klockrike

  Men nu när jag uppdaterade förlorade Lotten sitt blå fält, och varför är det så dålig färg på båset?
  Ljust, ljust grått, nästan så man inte vet man skriver?
  Fast jag är ihågkommen.
  Och jag har just rättat ett stavfel.

 13. Brid

  Då testar vi från Bipaddan också. Idag har jag trätt om ett halsband. Går det att redigera också?

 14. Brid

  Jo. Nu tycks det funka.

  Vaknade för en kvart sen ur en mardröm – trodde att jag låg i en blodpöl och orden ”something is wrong, something is very very wrong” ekade i huvudet. Jag brukar inte drömma mardrömmar. Har nu kollat att groomen sover lugnt och sen tittat på alla nyhetssajter jag kommer på, men om det är ett förebud är det antingen personligt eller har inte nått nyheterna än.

  Jag är egentligen en rationell person som inte tror på att mardrömmar är förebud, men det hjälper inte riktigt klockan två på natten.

 15. Brid

  … och sen somnade jag om och drömde bland annat att jag mejlade en burk te till Lotten. Den kom fram, fast den syntes inte i datorn eller bredvid den eller så, men när Lotten tittade i sin väska låg den där.

  Söndag på er alla!

 16. Tack för teet, Brid! (Jag blev serverad te i sängen kl 09:05 i morse, så det måste vara det som mejlades!

  Orangeluvan: Helt rätt!

  Nu ska vi se varför jag inte är blå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.