Hoppa till innehåll

Den nya dataskyddslagen – GDPR

Jag försöker verkligen att sätta mig in i GDPR med tanke på fotografering av basketmatcher och annat. Sammanfattningsvis är min tolkning att instanser inte ska kunna lagra information om någon utan att denna någon har sagt att de får det.

Källa.

Men … tolkningarna spretar som ett kommentatorsbås i april.

Jag fick nyss nedanstående information i ett mejl (inklistrad här helt utan redigering):

”Men kanske ännu viktigare idag att vi stämmer av innan med de gäster vi bjuder så de vet att de ska få en inbjudan, då det innebär att vi registrerar deras mailadresser.”

Tänk er nu ett scenario som i en Sandro Key-Åbergsk prata.


– Hej!
– Hej!
– Du, jag kommer att bjuda in dig till träffen på lördag.
– Okej.
– Snart kommer inbjudan.
– Va?
– Är du medveten om att jag kommer att bjuda in dig nu?
– Eh. Ja …?
– Bra, nu kommer inbjudan.
– Say whaat?
– Du är inbjuden till träffen på lördag.
– Du sa nyss det.
– Nej, jag sa att du kommer att få en inbjudan och frågade om du förstod det eftersom du ju måste veta att du ska få en inbjudan. Till träffen på lördag.
– Varför det?
– För att vi kommer att skriva in din mejladress i en dator.
– DATOR? Nä, då vill jag inte vara med! Min mejladress är min och den ska ingen annan ha! Jag vill inte ha din inbjudan!
– Haha, lurad, du har redan fått den! Ses på lördag?

Inbjudaren springer här skrockande från den för evigt på alla plattformar synliga gästen, vars mejladress är till allas beskådande.


Till för några veckor sedan var jag relativt omedveten om detta GDPR (General Data Protection Regulation) eller som det heter på svenska: Allmänna dataskyddsförordningen. (Men alla jag känner säger GDPR lika lätt som HBTQ eller KPML med eller utan ytterligare bokstäver inom eller utom parantes.)

Fastså kom en uppmaning från en person, som för basketens främjande ville ha tillgång till bilder från en viss basketcup från 2017. Javisst! Jag har ungefär en miljon bilder att välja mellan!

Foto: Lotten Bergman.
Den här är jag väldigt nöjd med. Beskuren blir den ju toppen!

Men kravet var att jag (den ideellt arbetande hjälten) skulle välja ut bilder på ett nytt sätt. Och nu bryter jag säkert mot någon lag när jag citerar:

”I och med den nya dataskyddförordningen GDPR blir regler kring foton på personer hårdare reglerat än tidigare. Därför önskar vi bilder där man ej kan identifiera personerna i bilden (blurrade eller fotade bakifrån till exempel) alternativ bilder på personer som samtyckt till användning eller ingått modellavtal. Isåfall önskar vi skriftliga samtycken och avtal bifogade med bilderna i fråga.”

Det handlar alltså om bilder från en basketturnering med folk från hela världen, där jag bildfokuserar på ansikten och kampen under korgen och där jag inte kan jaga samtycke eller modellavtal i efterskott. Nu ska jag blurra Artonåringens nytagna bild från en elitbasketmatch, så ska ni få se hur spännande den blir!

Foto: Moa Bergman

Kanske säger bilden mer om spelets intensitet och aktörernas ansträngning i original?

Foto: Moa Bergman

Egentligen borde jag kanske ha blurrat tröjnumren också?

Har jag då frågat personerna på bilden om de vill vara med i bloggen? Ja, i alla fall en av dem, min olydige svärson, aka spanjoren:

Skrev han ”mycket”? Nähedå!

Men nu hittar jag på Wikipedia ett nytt ord (som TNC hade kunnat gilla om TNC hade fått fortsätta med sitt viktiga arbete) – pseudonymiseras:

”Lagring av personuppgifter kräver samtycke av personen eller målsman. Om behov inte finns att identifiera personen ska personens identitet pseudonymiseras.”

Och det har jag ju! ”Spanjoren” är ju en pseudonym för Julián López Rodríguez, så han har verkligen pseudonymiserats.

Foto: Moa Bergman
Spanjoren in action. (Bilden hade dock varit sååå mycket bättre om jag inte hade klippt bort motspelaren och domaren.)

Så hur har ni det på GDPR-fronten?

Share
Publicerat iBloggen

81 kommentarer

  1. Den här killen publicerade jag här för någon månad sen. Gör jag om det i hust, så måste han tydligen tillfrågas. Av Lotten eller mig?

  2. Christer, the Long Distance PT

    Min kära hustru jobbar på en, tja, myndighet kan man kanske säga, där hon just nu håller på som bäst och försöker sprida information om hur GDPR ska genomföras. Inte helt lätt, eftersom det sprids alla möjliga rykten och gissningar genom icke-officiella kanaler, varpå oroliga medarbetare hör av sig och har jättepanik eller är rosenrasande.
    Men även om mycket är kaotiskt just nu, tror jag det är bra att man genomdriver någon form av regler och inte fortsätter med den vilda västern som har rått hittills

  3. Jag tror också att det lugnar ner sig när alla får klart för sig vad det är som krävs.

    Men att som (jag) nu sprida GDPR-info på ett oseriöst och rentav löjeväckande (som mejlet jag fick) sätt, är ju på sin höjd kanske lite … eh… … intressant …?

    (Min poäng: jag raljerar över oklar och förvirrande information genom att själv vara oklar och förvirrande.)

  4. och

    Jaha, och hur ska man nu kunna ha fotoutställningar, ge ut fotoböcker eller ens ta bilder för tidningar?

  5. Jag går ifrån att (som medlemsregisteransvarig i min klubb) vara livrädd för att göra fel till att vara övertygad om att inga böter kommer tilldömas ideella föreningar som gör så gott de kan.

    Vi hade tävling i helgen, och just nu är bilderna som ligger ute från den helt okej, väl?. Blir de plötsligt inte det när lagen träder i kraft? Vad ska man göra åt sina gamla synder?

    Kommer det räcka att ha en lite checkruta vid anmälan (inte föribockad) som ger arrangören tillåtelse att använda bilder på den anmälda personen från arrangemanget?

    Jag tror ju att det lagen ska skydda oss mot är ovälkommen marknadsföring så att företag som använder min mejladress för utskick även efter jag bett dem sluta ska kunna få böter. Tror inte att lagstiftarna har tänkt så mycket på ideella föreningar och privat personer utan mer på vinstdrivande företag för vilka personuppgifter är handelsvara.

  6. Faktum är, Sanna, att den nya lagen gäller även retroaktivt …

  7. Ökenråttan

    Ett foto på en person är en personupgift. Låter inte som en självklarhet, eller hur?

  8. och

    Om det gäller retroaktivt, kan vi direkt glömma massor av konst i form av målningar, skulpturer och foto… Om det gäller från och med nu, kan vi glömma massor av KOMMANDE konst…

  9. Jag försöker få någon klarhet i om jag får ha kvar gamla mejl på min jobbmejl. Somliga av dem går till folk som inte jobbar kvar på stället ifråga, och som inte har den adressen längre, och som jag inte kan nå, men mejlen kan ändå innehålla upplysningar av nytta (som när jag faktiskt skickade det där jobbet), och – waahh!

  10. Dina

    Väldigt snygg spansk överarm!
    (Får man fortfarande säga sånt?)

  11. Självklart, Dina! Särskilt eftersom muskeln funkar väldigt bra i basketsammanhang när armen ska skjuta treor.

  12. Ni ser väl att spanjoren tar pulsen på sin försvarare?

  13. Jag sprang på en ung dam nånstans i Amsterdam för ett eller ett par år sedan. Jag närmade mig bakifrån och tog en bild varpå jag sa “Hej Lotten!”
    Hon vände sig om – och var inte alls Lotten. Vi löste det genom att ta en ny bild, med benäget tillstånd, och kamoflera med lite löshår. Skäggiga damen, så att säga.
    Är detta ett brott mot Allmänna Lagen?
    Vad ska hända med alla gamla lägg på tidningarna? Och de arkiv som vi nu så enkelt kan komma åt?

    Förvirrad men inte skakad eller rörd.

  14. Ingela

    Jag brottas också dagligen med dilemman kring GDPR. Intressant är att den kommunala verksamhet där jag jobbar har största antalet användare av alla, men tror någon att intresset för/kollen på/stödet för att vi ska göra rätt är störst?

  15. Örjan

    Hypotetiskt resonemang.
    TV-program är ju även en form av dataregistrering.( finns ju lagrade – för senare tittningmöjligheter)
    Tänker på Wasaloppet.
    Ex.vis Motionär intervjuas (kanske vid “repet” med synlig nummerlapp). OK- tillåten för återpublicering av inslaget,för SVT eller måste nummerlappen då anonymiseras?

    Ytterligare hypotetiskt;
    Samtidig fotograf vid tillfället.
    Vilka rättiheter /skyldigheter har fotografen/motivet till sin bild?

  16. Christer, the Long Distance PT

    Om någon ska intervjuas i tv får man väl förutsätta att de frågar om samtycke först?
    Såvitt jag förstår så är offentlig publicering OK de fotograferade har gett sitt samtycke och vet vart de ska vända sig om de av någon anledning ångrar sig. Hur man gör retroaktivt vet jag däremot inte riktigt

  17. Jag tror att ni faktiskt kan ställa frågor här – på lördag 14 april ska jag gå en inledande kurs i ämnet (där Tjugotreåringen är lärare) och sedan ska jag gå en officiell webbutbildning i RF:s regi den 15 maj.

    Kaaaanske kommer jag alltså att kunna svara på frågorna vad det lider!

  18. Ökenråttan

    Märk väl (18) bland skälen, där i förordningens inledning. Där undantas fysiska personers helt privata verksamhet från förordningens tillämpning.

  19. Orangeluvan

    Det kommer att lösa sig. GDPR kommer att vara en ohyvlad planka, som genom praxis, prejudikat och småjusteringar kommer att förvandlas till ett slätpolerat, begripligrt och respekterat stycke drivved. (Ursäkta underlig liknelse, jag är sjuk.) Det är bättre att ha ett system som är sisådär än att ha massa olika arbetssätt därav några kanske är bra. Då får man stor effekt överallt när systemet filas på och förbättras. Konsistens är första steget mot kvalitet. Häpp.

  20. Ökenråttan

    Och när det gäller yrkesverksamheten lär arbetsgivaren berätta vad som gäller. Facken brukar också vara bra inforamtörer. Så – förfäras ej du lilla hop. Allt kommer, som Orangeluvan så förtröstansfullt uttalar, att bli förklarat och enkelt.

  21. Ninja i Klockrike

    Men konsistensen?
    Hur är den?
    Hur blir den?
    Vadan och varthän dallrar konsistensen iväg?

  22. Ökenråttan

    Och naturligtvis – (18) återkommer i själva författningsetxten.

  23. Ninja i Klockrike

    Måste återkoppla till spökbiblioteket.
    Min spökhistoriebok återfanns idag under sängen.
    Meen säger ni, det är klart att den fanns där! Du låg ju och läste den och somnade, klaaaart den hamnade där.
    Näru, så lätt var det inte!
    För jag har dragit fram sängen och dammsugit med huvudet hängandes över sängkanten. Ingen bok.
    Sonen har legat platt på mage på golvet och glanat in under sängen. Ingen bok.
    Inget annat heller som den kunnat gömma sig bakom.
    Det hela är utomordentligt MYSTISKT.
    Eller magiskt.

  24. Sitter också – mot min uttryckliga vilja – fast i GDPR-träsket i den församling som jag för närvarande råkar vikariera i. Tycker att din inledande sammanfattning är på pricken!

    MEN.

    Jag märker att folk helst vill kasta allt och sluta fotografera människor och aldrig skriva något om någon. Och det blir ju trist och dåligt på alla sätt och vis.

    Man ska komma ihåg att samtycke bara är en av sex lagliga grunder för att behandla personuppgifter. Och kanske den krångligaste grunden då bevisbördan ligger på den som behandlar uppgifterna. Med andra ord bör samtycket vara skriftligt, vilket ju kan krångla till de vid, säg, en basketmatch eller gudstjänst.

    Då är det betydligt bättre att luta sig mot:
    * Avtal
    * Rättslig förpliktelse
    * Intresseavvägning
    Man kan ju t ex se till att alla lag/klubbar som anmäler sig till en match samtidigt skriver under på att spelarna får räkna med att förekomma med både namn och bild på hemmaklubben webbplats.

    Man kan skriftligen (skyltar) informera publiken om att den som sitter på vissa sektioner kan hamna på bild när spelarna hoppar lite extra högt.

    Man kan definitivt hävda att det ligger i det allmänna intresset att veta vilka spelare som är med och hur resultatet blev.

    För övrigt försöker sitter jag och andas i en påse medan jag funderar på hur vi ska förklara GDPR för vår mångkulturella grupp med vaktmästare, köksbiträden etc.

  25. PK

    Ska tydligen gå kurs i GDPR om några veckor.

  26. Henrik

    TNC må försvinna, men TNC-are finns kvar:

    svensk term (rekommenderad):
    pseudonymisering
    definition:
    ersättande av en identitetsbeteckning med en pseudonym (Källa: Landstingens gemensamma biobanksdokumentation, ordlista)
    anmärkning:
    Såväl prov som personuppgifter kan pseudonymiseras.
    (Beslutad 2009.)
    se även:
    kodning, avidentifiering
    källa: Socialstyrelsen: Socialstyrelsens termbank | 2016

    3.42 pseudonymization
    particular type of de-identification (3.20) that both removes the association with a data subject (3.18) and adds an association between a particular set of characteristics relating to the data subject and one or more pseudonyms (3.43)
    [SS-EN ISO 25237:2017 Hälso- och sjukvårdsinformatik – Pseudonymisering ]

  27. Jag höll mina första frukostseminarier om GDPR för 17-18 månader sedan, efter att ha läst alla 99 paragraferna och sett att våra serverlösningar kunde underlätta för stora bjässar att uppfylla vissa av kraven, speciellt de som handlar om transparens. (Tänk Cambridge Analytica, fast precis exakt tvärtom, då har ni transparens och öppenhet.)

    Det var tydligt redan då att vissa områden skulle bli svårare att hantera än andra. Särskilt gäller det för dels det man kallar ostrukturerad data (foton, filmer, löptext, sociala media), dels moderna tekniker för att hantera enorma datamängder (Big Data, Data Lakes, Data Science, etc, m.m., osv).

    Privatpersoner behöver inte fundera över hur man hanterar bilder och andra personuppgifter. En organisation som har publiceringstillstånd kan i princip jobba vidare som förut utan uttryckligt samtycke. Det som främst berörs av GDPR är personuppgifter som hanteras i någon form av register (fysiskt eller digitalt) så när Facebook använder ansiktsigenkänning för att identifiera en person i någons postade foto och bygga vidare på hens profil faller detta glasklart under GDPR.

  28. Jag har förresten blivit förtjust i den här sajten, som listar och länkar artiklar och skäl (recitals) på ett mycket smidigt sätt. Längst ner på sidan kan man byta språk, alla officiella EU-språk finns där:
    http://www.privacy-regulation.eu/sv/index.htm

  29. och

    Hakke: Kan jag ta bilder av folk (inte smygtagna genom fönster,obs) och publicera dem i media eller göra fotobok av dem?

  30. och: Jag ska verkligen inte ge mig på att ge juridiska råd, men om du träffar någon som gör det ska du vara lite på din vakt. Eftersom GDPR är en lag kan ingen säga exakt vad som gäller förrän dem blir prövad i domstol första gången.

    Om du bloggar som privatperson gäller nog samma regler för fotografier på personer (som kan identifieras på bilden) som förut. Om du ger ut en fotobok tror jag redan idag du behöver ha samtycke från avbildade personer och betala dem modellarvode, om inte ni kommit överens om annat. Men kolla du upp det med någon på förlaget som är mer påläst på den specifika lagstiftningen.

  31. Pukor och trumpeter, Henrik! (Jag kunde förstås ha slagit upp det själv, men då hade ju inte TNC-Henrik klivit in här och skrivit!)

    Eftersom hakke är gammal i GDPR-gejmet ställer jag frågan explicit nu: är en ideell förening som på FB lägger ut matchbilder med tydliga ansikten och ibland taggade namn utan att fråga alla och envar om de godkänner publiceringen utom fara …?

  32. och

    Hakke: Så street photography är out of the question…? Wow, jag har redan haft två utställningar! De flesta kunde jag fråga, men inte alla.

    Folk som står ute på gatan tre meter från mig och plåtar den enas tatueringar? Demonstrerande n*ssar? Uniformsklädda Karlbergskadetter som minglar på en plan ( och definitivt ser mig)…? Säpovakt bredvid Löfven som ser mig (två meter längre bort) rakt i ögonen?

  33. och: Det har väl inte så mycket med GDPR att göra. På 90-talet hjälpte jag och min polare Per ett par fotografer att bära utrustning i fjällen. Vi hamnade förstås på en del bilder. Vid tre tillfällen efteråt dök sådana bilder upp i olika sammanhang, och då kunde vi kontakta berörda byråer/förlag och begära modellarvofe med lite extra plåster på såren för att de inte först kontaktat oss för att få medgivande och avtal på plats.

  34. Och om man inte är riktigt privatperson men inte har någon arbetsgivare heller (enskild firma)? Dessutom kan jag inte göra så mycket åt vilka adressuppgifter Gmail väljer att spara. Hur ska jag tänka?

  35. Hörde om en trist sak, på tal om resultatslistor.

    Tjuvar hade kollat upp pistolskytteklubbens tävlingsresultatslista på nätet. (Folk från olika klubbar var med, vill jag minnas.) Och sen bröt de sig in och snodde pistoler hos en där på listan.

    Så nu tror jag den klubben hade slutat lägga ut personuppgifter på nätet.
    Men deras tävlande kan ju hamna på andras publicerade listor. Knepigt.

  36. Ninja i Klockrike

    Om nån slängde upp en kamera i mitt nylle från säg två meters håll och sen inte iddes fråga om lov INNAN fotot är taget, skulle jag bli jävligt snorförbannad! Eller ens bekvämade sig att fråga om tillåtelse efter.
    Jag har absolut inte lust att hamna som ofrivilligt medverkande i nån annans bok eller utställning, alldeles oavsett hur mycket eller lite konst det kan anses vara.

    Går jag däremot på allmän plats och hamnar på nåns bild av gatuvimmel så må det vara hänt, men utpekad för att jag företar mig nåt som kan anses vara intressant? Skulle inte tro det.
    Basta.

    Vanlig mänsklig hänsyn? Social kompetens? Insikt att den som går där kan ha skäl att inte vilja bli förevigad just där, eller till och med ha skyddad identitet?

    Angående lagen så tycker jag att hakke förklarar alldeles utmärkt.
    Man sätter upp en skylt i sporthallen att man fotograferar för hemsida och lokalblaska, deltagare i evenemang informeras i samband med anmälan.
    Personuppgifter på deltagarna slängs när evenemanget är över.
    Alla tänker efter vilka uppgifter man lämnar var, flickor och pojkar, det här grejar vi väl?

  37. Ökenråttan

    brid 18:50. Märk undantagsformuleringarna “helt privat” i skäl (18) och “verksamhet av rent privat natur” i Artikel 2, 1. c) . Det betyder att verksamheten i din förvärvsverksamhet omfattas av förordningen.

  38. Ökenråttan

    En söndagsförmidag för några vintrar sedan gick Lille Maken och jag ut på vår dagliga promenad. I ett träd i allén nära oss satt poeten Bob Hansson och läste dikt. Vi förvånades, stannade, pratade ivrigt med varann, tittade upp på poeten igen, gestikulerade, pratade igen och fortsatte sen vår promenad. Vår förundran och vårt gestikulerande filmades, oss ovetande, av svensk teve och sändes utan vidare. Vi fick telefonsamtal från skrattande kompisar och släkt runtom i landet som sett oss på teve.
    Men tänk er nu om jag inte alls bor nära den där allén med min lagvigde make. Säj att jag i stället bor i Borås och hade sagt till min man att jag åker till Stockholm för att hälsa på min gamla skolkompis Marianne i Vasastan. Och att detta var lögn och istället besökte jag min älskare som bor nära den där allén. Och när han och jag tog en liten romantisk söndagspromenad hamnade vi, oss ovetande, i teve. Ja jesses!
    Vi har pratat om det där; hur kunde teve utgå från att jag och Lille M inte hade något emot att komma med på deras film?

  39. ÖR, naturligtvis utan att veta hur det egentligen var gissar jag att ni filmades av ett mindre produktionsbolag som producerade ett program åt SVT. De mindre bolagen har inte alltid koll på lagar och förordningar. Minns du vilket program ni “medverkade” i?

  40. Jag har också träffat Bob Hansson. Han kom fram till mig på ett releaseparty och hälsade utan att jag reagerade för att det var just Bob Hansson som hälsade. Jag var mer fokuserad på att höra vad alla runtomkring mig sa och gjorde eftersom alla sa och gjorde fullständigt absurda saker som att pussa Andrés Esteche och krama Sara Löfgren, nypa regissörer i rumpan och köpa 14 shots på en gång.

    – Hej, jag heter Bob, sa Bob till mig.
    – Hej, Lotten heter jag … Vasarusaru förresten? Bomb? sa jag uppriktigt förvånat.
    – Bob! sa Bob.
    – Bomb? BOMB? BOMB? upprepade jag eftersom jag verkligen inte förstod.
    – BOB!
    – Bomb? Som i James Bomb? sa jag eftersom humor är det allra bästa vapnet mot komplett förvirring.
    – BOB! BOB! Jag heter BOB!
    – Jaså! Hej Bob!

  41. Lotten, jag har lite svårt att svara kort på din raka fråga, därav osvarandet hittills. Nog gäller både dagens och morgondagens regelverk era publiceringar också, men någon större fara att ni hamnar på Datainspektionens (Integritetsmyndighetens?) radar är det såklart inte. Däremot kan ju någon privatperson lämna in en anmälan om ni mot förmodan slarvar på ett dumt sätt med publicering av bilder och andra personuppgifter.

    Tanken är att uppförandekoder ska komplettera förordningen för olika branscher, myndigheter och organisationer. Jag har sett några få exempel, bland annat för skolfotografer, och jag hippas det kommer något liknande för idrottsföreningar.

  42. *hoppas*
    (Men ”hippas” var lite fint det med.)

  43. Ökenråttan

    Varifrån kom texten här ovan om avstämning med tilltänkta gäster?

  44. ÖR, ska vi gissa på insidan av ett ljuslockigt huvud? Jag tycker den ser Lottensk ut.

  45. Ökenråttan och Niklas: originaltexten kom ifrån ett yrkesnätverk som jag är med i, som verkligen borde veta hur man informerar – men som kommunicerar som ¢‰\¶”\¶¢X€X&%&/€”&.

    (Prata-texten kom därmot från insidan av det ljuslockiga.)

  46. och

    Ninja: Cool down. Jag slänger inte upp kameran i någons nylle (varför tror du det?) men säpogrejen t ex var på en presskonferens där tjugo pers filmade och fotade kors och tvärs. (Jag hade fått nådigt tillstånd att vara närvarande.) Under lugnare förhållanden frågar jag. Jag har fått nej ett par gånger, och respekterat det. Förstås.

    Förresten är vi numera olyckssystrar. (Eller, faktiskt värre på den här kanten) Så please bli inte så himla arg.

    Allt gott! Och tack, Hakke!

  47. Ökenråttan

    Nja, Niklas, jag avsåg den citerade texten. Den andra kunde man verkligen identifizera tvärt.
    Lotten: Gör yrkesnätverket skillnad på om det är du som privatperson eller du i din yrkesutövning som är adressat när dom informerar?

  48. Yrkesnätverket tänkte mest på mig i min yrkesutövning! (Och förmodligen även på själva yrkesnätverket.)

  49. Ökenråttan

    Nu får jag mejl från alla såna där som jag bokat bord hos eller övernattat hos elller köpt nåt av. Vill jag vara kvar på deras mejl-lista. Och det är just det jag inte vill! Vilken bra förordning, den där GDPR.

  50. Jag har i princip helt rent i min skräppostkorg eftersom jag tar mig tiden att snoka upp den mikromala länken sist i alla utskick där man kan avbeställa vidare utskick. Jackpot i förra veckan var när jag klickade mig igenom sex olika nätkasinon och alla visade sig komma från samma företag. Det hade räckt med det första.

  51. Ninja i Klockrike

    Jag har nu frågat mig fram och hittat en expert på den lankesiska floran. Visserligen emeritus, men då vet man ju å andra sidan att han kan sina saker.
    Kära Råtta, vi kan få ett vetenskapligt namn på Skotte!

  52. och

    Budskapet uppfattat. Hej svejs!

  53. Ökenråttan

    NINJA: Nu svimmar vi, Lille M och jag! How exciting! Och Pysse har fått bilder på Muren där skotte såg dagens ljus. Vill väl ALLA se. Här kommer länk:
    http://www.thedutchhouse.com

  54. HK

    Nu blir jag lite orolig för att Skotte ska hamna i nåt register med bild, och både namn och smeknamn, och födelseort; kanske nuvarande vistelse och styvföräldrar också. Vem vet vad detta kan leda till.

  55. Ninja i Klockrike

    Skotte är en cool typ, hen kanske kan plantera någon sorts normalitet i frågan?

  56. Ninja i Klockrike

    Jag reagerade på bilden där Sara Danius lämnar Börshuset och går över Stortorget. Hon håller en blombukett i handen. Precis en sån man får när man avtackas.
    Så det där med omröstning är ju bara nys, slemgubbsen har snackat samman sig långt innan, köpt lite grönsaker för att på något sätt leka lite anständighet, och sen bara kört över allt och alla.

  57. HK

    Kunde inte Carolina Falkholt bara kröna det blå ollonet på Kungsholmen med en lagerkrans. Då bleve det ju ett konstverk i tiden med snille och smak.

  58. Nästa gång någon säger Svenska Akademien skriker jag.

    WÄÄÄÄHH!

  59. Ökenråttan

    Jaha, så gick det! Inte oväntat; det brukar inte vara dom som går som vinner. Nu står hoppet till kungen, d.v.s den kloke Fredrik Wersäll, riksmarskalk elect. Han har gott omdöme (en bristvara i våra dar, som det tycks) och är en skicklig jurist.

  60. Ökenråttan

    I dagens DN kan vi läsa om en avdöd mansperson att han “var handlingskraftig; skylten ‘Industrihuset’ byttes ut mot ‘Näringslivets Hus’ redan innan de formella besluten var tagna”. När Sara Danius beställde en utredning utan att avvakta formella beslut, altså samma situation, då var hon självsvåldig. – Det är skillnad på olika, som min lilla Mamma brukade påpeka.

  61. Ökenråttan

    Han får beröm och hon får avgå.

  62. Kungens insats i det här (om man ska tro på nyhetsrapporteringen) var kanske inte så hedersam. Var det från Forum han hämtade kaffeflickorna?

  63. Men han löste det ju genom att “vända blad och gå vidare” – det kan väl Akademien också göra? Men först måste de nog anlita en konservator som kan lappa ihop papperet.

    Jag har en bra adress i Lund, om det skulle behövas.

  64. Dina

    Knytblus?
    Hänger inte med…

  65. Många kvinnor och även män bär knytblus i dag, detta i solidaritet med Sara Danius som är känd för just sådana. AB och Expressen, som jag följer, har skärmmetervis med bilder på olika aktörer knytblus.

  66. Dina

    Aha!

  67. Dina

    Tack!

  68. En av de snyggare passningarna kom från Stockholmskällan, som lägger ut Stockholmshistoriskt, då, material på Fejjan så gott som dagligen.

  69. Med risk för att trötta somliga här, så vill jag upprepa en sak alla nog vet. Sture Allén varnades för mer än tjugo år sen om att hans kompis var läbbig. Allén verkar inte ha brytt sig om det hela. Arbetsförmedlingen slutade faktiskt samma år att skicka praktikanter till Forum och den där hedervärda tafsgubben på grund av rapporter om sexuella trakasserier. SvD, (lite ner i artikeln).

    Men Tafsgubben har sina kompisar. Att en av dem är den han är gift med är deras problem, men att andra kvinnor kan rösta för ett sånt äckel övergår mitt förstånd.

    Inte heller fick han någon Kungamedalj häromåret heller. Akademiens nominering verkar inte ens ha klarat skrattprovet och gick direkt i korgen.

  70. Ökenråttan

    Jodu, han fick medalj. På rekommendation av Horace och Per W. Men konstnärslön blev det nobben på.

  71. Aj f-n. Jag hade sett det i en papperstidning, men kan inte hitta det digitalt. Gissningsvis för att det fick korrigeras.

  72. Ökenråttan

    I met Översättar-Helena. Hon hälsar!

  73. Hälsa tebaks! Varför ser man inte henne här så ofta som önskvärt vore?

    Men det var inte detta jag skulle tala om – det var om en upptäckt som kommer att ge mig stor berömmelse:

    Plånboksskohornet!

    Det ligger alltid en mängd gamla hotellnycklar, obegripliga passerkort och ogiltiga kontantkort av olika slag och skräpar i plånboken eller väskan. Ta det tunnaste – inte de för babs, om ni minns, de med prägling. De ger lätt skador – och sätt ner det i skon, mot baksidan. Och si på fan! Foten glider ner hur lätt som helst!

    Bättre än många skohorn och alltid till hands – till lands, till sjöss, på spårvagnen och i luften!

  74. Ökenråttan

    SG: Ö-H är SÅ upptagen. Hon sitter i alla möjliga Råd och är med på konferenser och har massor av jobb-beställningar.

  75. Ninja i Klockrike

    Boet är lika tomt som båset varit den här helgen.
    Vad gjusarna gör kan jag räkna ut men vad gör ni?

  76. I väntan på Gjusarna kan vi studera ett Kaliforniskt örnnäste som drabbas av ett jordskalv.

  77. HK

    Jag har kört motorvägar och precis kommit hem till mitt lilla hem där jag bor hemma.

  78. Den där meningen känns lite tänkvärd, HK.

  79. Jag har också kommit hem – från en bäverutflykt. Vi har galna bävrar (eller faktiskt helt normala bävrar) som far fram som skogshuggare och saboterar ett å-flöde på det mest snillrika sätt. Så ibland åker vi bara dit för att säga oooo och aaaaah samt wow.

  80. Jag har lagat lasagne och sedan tuggat så den gick sönder igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.