Hoppa till innehåll

Hur har ni det i kylskåpet?

Som jag har berättat förut, har vi två kylskåp. Jag tror att vi – även om vi är sju personer i huset – egentligen inte måste ha två kylskåp utan att vi bara är lite dåliga på att hålla ordning och planera. Men en sak är klar: med två kylskåp kan man sätta i system att laga 20 portioner istället för t.ex. 13, och då får man över massa mat! Eller så får man en rundlagd familj.

fridge kitchen
Kylskåpet i köket är till min stora förvåning inte så stökigt som jag trodde. Mysko.
messyfack
Aha. I dörrens fack känner jag igen mig: tabasco, mandelmassa, fetaost, kaviar och plastcitron. Jag tror att kategorin heter ”sånt man lägger till så att det smakar gott”.
nedrekylen
Kylskåpet i källaren – med en herrans massa pizzarester från igår. En gryta med en köttgryta i, inlagda grönsaker som Örjan har gjort och se där! Starkcider i dörrfacket! Hade jag ingen aning om!

Att ha ett kylskåp med av mig inte inköpt alkohol har jag aldrig varit med om förut! Vad kul!

– Tjugoåringar! Kära ungar, har ni köpt cider till mig? Jag som fyller år imorrn och allt!
– Näeee… vi köpte till nyårsfesten, men glömde att dricka. Det var jättekonstigt, för när vi kom hem var det fler flaskor i påsen än när vi köpte dem.

På uppmaning har även kommentatorsbåset bidragit till denna kylskåpsodyssé. Inspirationen fick vi från en fantastiskt fin bildserie med diskhon i fokus.


 

besskyl
1. Bess.
pkpyssekyl
2. PK.
Kylen1411030
3. ”Det var med viss bävan man öppnade kylen efter tre veckors bortavaro i höstas. Hade vi tänkt på allt? Jabba! Det hade vi. Ja, det är ett rispaket man ser. Bredvid ligger en hipster Pulled Beef vi lyckades sätta i oss bara för att inte slösa med mat. (Den var helt enkelt FÖR söt i smaken). Sen ser man ströbrödet. Mjölet ligger innanför riset. Under ligger pulvermoset. Äggen, kaviaren samt våra respektive ostar och margariner var faktiskt inga problem. Att riset och andra torrvaror finns i kylen beror på att vår torrförvaring är ovanför kyl respektive frys. Då blir det varmt och or och annat oknytt växer sig till oanat många små pluppar i maten på ingen tid alls, något man vill slippa.”
Annika
4. Annika: ”Att det har gått några dagar sedan det senast handlades vilket är anledningen till att man kan se själva hyllorna.”
Kylskapstitt
5. Skogsgurra och Hyttfogden.
niklasseskyl
6. Niklas: ”Den osminkade sanningen.”
karinskyl
7. Karin: ”Härvare kyskåp. Ser det lite påvert ut? Det beror på att det är ett sällankylskåp, eftersom jag råkar vara i Horndal just nu. Men här finns i alla fall livets nödtorft: Kaffe, lingonsylt och senap, mer kaffe och lingonsylt, älgkorv, öl smör och frigående ost. Samt kewrawater i dörren, dvs lotusvatten, som man måste ha om man ska göra rasmalaj. Men gör inte det. Det är en vanebildande efterrätt som är väldigt krånglig att laga.”
pyssekyl
8. Pysseliten: ”Här kommer nedre halvan av kylen. Mest burkar och lök.”

Vän av ordning kan nu pfffta att PK:s och Pysselitens kylskåp faktiskt är samma kyl och det nog borde ha en intressant, övre halva också. Jomenvisst, fast nu har båsbossen här bestämt att det är bild per person. Såvida inte någon skickar in en bildserie på ett kylskåp med en älg på översta hyllan och ett pariserhjul i grönsakslådan.

Underligt …

sink
… tänk att våra bilder inte hade samma romantiska skimmer och kripsiga skärpa som den där bildsamlingen med diskbänksrealism …

 


Uppdatering! Kolla! Flera!

larsw_
9. LarsW: ”Semesterkylskåpet. Påvert, men allt man behöver på rummet. I dörren knyckta frukostägg, Cola och ett par öl om man skulle längta efter kallt nån gång. På hyllorna mumsig skivad ost, farligt goda mjukostar och en snart uppäten ’Tapasbricka’, som var välsorterad Supermercado har i sortimentet.”
okenrattan
10. Ökenråttan & Lille Maken: ”Det här bjöd på intressanta inblickar! Ja, det här såg ju rätt hyggligt ut ändå. Tuber med majonäs, kaviar, tomatpuré och dylikt står i höga burkar i dörren. Sparar plats och det är lätt att se vad som finns. Och så blir det inte klibbigt runt tublocket. Alla burkar och flaskor med såser och tapenade och kapris och rödbetor och sånt, där mitt i, står på brickor eller i gamla plastlådor som man kan dra ut. All ost ligger samlad i en plastlåda. Alla nötter och frön och kärnor likaså. Avslöjade: vi använder starkmjölk; det var vi alltid gjort. Det första som den yngste sonen gör när han kommer hit är att titta i kylskåpet om det finns nåt kokt ägg. Då gör han en ägg- och kaviarmacka. Därför har vi ett fack med kokt ägg överst till höger i dörren, som en liten besvärjelse för att han snart ska titta in. Vi är beredda!”
orangeluvan
11. Orangeluvan: ”Ett oredigerat kylskåp. Att det står jordnötssmör och bubbel där är normalt. Att det ligger små flaskor julmust där är en tillfällighet. Att det ligger glassburkar med rester överallt och i en sabla oordning beror bara på mig. ”
brid
12. Brid & Bridgroom: ”Så här ser vårt kylskåp ut för ögonblicket. Det är en väldig övervikt för flaskor och burkar och desto färre egentliga färskvaror, och smör, ost och ägg står på översta hyllan som (nästan) inte kom med. Somligt skulle nog kunna sorteras bort utan skada. Men inte idag.”
agnetas
13. Agneta uti Lund: ”Två kartonger ägg – den ena med hårdkokta och med text ditskriven att det förhåller sig som så. Haft släkt boende här, bland andra små barn som medelålders föräldrar därtill. Mjölken tog slut i morse – men den liksom filen är av standardfetthaltsslaget.”
annas
14. Anna Toss: ”Skåpen hör till en familj med många människor & en inneboende – varav två är vegetarianer, en talangfull matlagare, en paleo-ätare och alla oerhört panka så här års, därav alla rester. Det mesta är eko, frigående och har skägg. I skålen högst upp till vänster är en otroligt god indisk blomkålssoppa. Det är inga flugor i soppan.”
cecilians
15. Cecilia N.
Share
Publicerat iBloggen

65 kommentarer

 1. Skicka gärna in bilder, alla ni andra! Dock spelar jag match kl 12:30 och är speaker på två matcher kl 15 och 17:15, så det blir nog lite si och så med närvaron här!

 2. En bild/person? Va snålt.

  Men där ligger vi bra till eftersom vi har en bild på två personer. Det blir en halv bild per person. Undrar om vi ska ta en bild på det undre skåpet? Det som inte längre är ett kylskåp utan ett rumstempererat skåp som tjänar som:
  1. Spritgömma för inaktuella puteller men som vi inte blivit av med ännu
  2. Stöd för det övre, egentliga kylskåpet så att man inte ska behöva krypa på golvet när man hämtar frukostäggen och som Hyttis monterat övervakningskamera i, se bild 5.

  Vid närmare eftertanke så kanske det är oklokt att visa bild på spritvarmstödskåpet. Det vet man ju hur Tumba-Tarzan och andra gangsters ständigt bryter sig in hos folk och stjäl sprit…

 3. PK ser ung ut! Den bilden kan inte vara från igår!
  Det där med fotografisk finess får vi fila lite på, det finns ju fantastiska appar att leka med!

 4. Romantiskt skimmer och krispighet får man om man anlitar en duktig ljussättare.

 5. Haha! Jag har kanske en övertro på tekniken ibland. Just det.

 6. Ökenråttan

  Själv hade jag velat få Lille Maken att posera vid kylskåpsdörren, nonchalant lutad mot övre kanten och benen liksom i kors, ni vet. Han vägrar tvärt! Men han går med på att ta en bild.

 7. Det här blev ju jätteroligt! Så lika och ändå så olika.

  Det svåra med kylskåpsfoto är ju att man inte så gärna står och siktar och riktar och belyser fint och tar en himla många bilder tills några blir riktigt bra, för att man helst inte vill låta dörren stå på vid gavel i en halvtimme. Jag för min del drog upp dörren och knäppte, helt enkelt …

  (Men den där gnomen som tänder och släcker lampan — ni vet att det finns en, hur skulle det annars gå till? — hann ändå gömma sig, är inte det konstigt? Jag tror han hoppar ner i någon av dörrhyllorna, och försvinner under kaviartuberna …)

 8. Efter en massa skriverier om saken för styvt ett år sedan satte jag ner temperaturen i i kylen hemmavid från den rekommenderade sju till fyra grader. Det gjorde mirakel för hållbarheten. Numera håller sig överbliven mat i nästan två veckor i stället för en. Ägg nästan hur länge som helst efter deras oehört snävt satta bästföre-datum (Ni kan väl knepet? Sänk ner ett okokt ägg i kallvatten. Så länge det inte lossar från botten eller flyter upp så är det helt OK. Ligger det ner så är det färskt värre).

  Nackdelen är att margarinet blir hårdare att bre och att man får skiva sin ost med framförhållning om man vill ha smaken.

 9. Jag tycker för övrigt att bild nr 2 har både romantiskt skimmer och krispighet. Ska den sköna, unga mannen på bilden inleda en romantisk relation med den krispiga smörgåsgurkan eller den väldoftande Maasdamen? Maasdamern, menar jag.

 10. Det var väl herrn i femman som inledde något med Maasdamen?

 11. Neeej! Fel ort. Fel landskap. Fel, fel, fel! Jag gjorde en tankevurpa. Ursäkta.

 12. Det heter väl Kulla?

 13. LupusLupus99

  Gurra, ja fast kulla är egentligen en ogift kvinna som
  inte nödvändigtvis behöver komma ifrån Masland.
  Den ursprungliga betydelsen av kulla är en viss koras (läs ko-ras).

 14. LupusLupus99

  Eller egentligen en ko utan horn.

 15. Granbergsdal ligger väl inte i Dalarna, eller har jag missat något? Du är väl masen, SG? Äh, om vi säger att maasdamer kommer från orter med masugnar kanske det kan bli bra ändå?

 16. Ja, Hyttis är ju hyttfogde och alltså chef för en masugn. Hon har också varit chef för ett par masungar som jag i egenskap av mas är far till.

  Och, eftersom vi vistas på en sida med lite språklig slagsida, måste vi förstås meddela att ’mas’ i masugn betyder stor och väldig.
  Det ligger nära till hands att tänka sig att ’mas’ som beteckning på dalkarl har samma rot. En stor och väldig karl. Låter bra. Vidare forskning anser jag inte behövs.

  Hyttis och jag cirkulerade en tid i mellansverige innan vi på grund av olycka hamnade i Granbergsdal.

 17. Örjan

  SG: Bara du kan omvandla arv till ”olycka”.
  Minns tidigare ”cliffhanger-beskrivning” här hos Lotten, men lyckas ej googla fram den.
  Dags att berätta historien igen?

 18. Eftersom jag varit på en trevlig kurs i brickbandsvävning hela helgen och således inte har haft den tid ni övriga har lagt på kylskåpspolering blir det inga bilder från vårt loppskåp. Kola skäller så på alla hälsovårdsinspektörer….

 19. Har skickat kylskåpsbild för en bra stund sedan. Nu ska vi leta efter crème fraîchen och göra middag. Tror jag.

 20. Den korta varianten:

  Efter det att Hyttis hade köpt mig (hon jobbade på inköpsavdelningen på SSAB, Oxelösund) och hade skrivit en beställning på mig (som på den tiden arbetade på Siemens i Stockholm) och sedan hon provat leveransen och godkänt den och jag i och med det flyttade in hos henne på Gurkvägen 37 så levde vi i relativ frid och lycka tills vi flyttade till Södertälje. När masungarna efter ett antal år tyckte att jag borde vara hemma mera än jag var så sade jag upp mig på Siemens och placerades i Eskilstuna där jag förespeglades varaktig stad. Varaktigheten visade sig motsvara ett par månader och sedan var jag ute och räddade havererade produktionsapparater igen. Då sade jag upp mig på riktigt. Började på Måttis som då höll till där Rinmansskolan nu finns, blev en Svensson som åkte buss till jobbet, köpte en cykel i Malmköping och cyklade från Slytabacken vid tjänligt väder. Det var då Olyckan slog till i form av ett arv i form av tre hus norr om Karlskoga, närmare bestämt Granbergsdal. Vi stod nu inför ett val: Flytta dit och ta hand om husen eller stanna kvar i Slytabacken vid sjön Borsten och låta husen förfalla. Det resulterade i en kompromiss – vi flyttade till Granbergsdal och lät husen förfalla.

  Det är möjligt att jag glömt eller utelämnat några detaljer men detta är vår historia i stora drag. Av de tre husen återstår nu en liten hög, ett dubbelsekrutthus och ett sekrutthus. Lotten har bilder.

 21. Ökenråttan

  Gurkvägen – det låter änna ekivokt, tycker vi.

 22. Ökenråttan

  I sammanhanget, då. Spirande ung kärlek och så där.

 23. Örjan

  ”Översättning” vissa uttryck från SG.
  Måttis= MåttJohan(sson)= C.E Johansson (nu Hexagon-ägt)
  Slytabacken 10 km (?) från Eskilstuna mot Malmköping.
  En dalgång. Som barn upplevde jag backarna som jättestora och -långa. Jag var uppvuxen i slättlandet söder Mälaren, närmare bestämt i Jäder socken.

  SG: Korrigering. Rinmansskolan tidigare Tekniska Realskolan byggdes på västra sidan av Tullgatan mitt emot MåttJohans fabrik.
  Verksamheten flyttade till Vilsta. Nu är de gamla fabrikslokalerna omvandlade till undervisningslokaler för Rinmansskolan.

 24. Åh, Ninja brickband! Jag slår vad om att det finns någon här i båset som tror att det betyder sådana där broderade bandöglor som man kan stoppa in brickor i, för förvaring (och som brickorna gärna ramlar ur). Ack, om de bara visste…

 25. LupusLupus99

  Karin, jag tänker i alla fall på sådana där vägrestauranger när
  jag har ordet brickband. Alltså band på vilken man ställer
  brickan när man har ätit färdigt.

 26. Jag tänker på mammas bandvävstol. Undrar var den är? Vävning är något jag tänkt att jag ska hålla på med när jag blir äldre, det borde ju kunna vara när som helst nu.

 27. Reserapport: När vi kom hit, behöll både telefon och Laptop GMT+1 trots att det är Greenwichtid, även kallat Zulu Time, som gäller här. Det var väl bara att sätta grejorna på Zulu, tänkte jag och gjorde så. Men ack!

  Att telefonen nu anger både ”Roaming” och ”Hem” som samma tidsangivelse må vara komiskt, men kalendern (även den omställd till Zulu) och allt annat har gått vilse. Timfelen äro otaliga.

  På ytan ser det bra ut, men under skalet verkar inte vare sig Windows 7 eller Chrome alltså acceptera att jag befinner mig i en manuellt ställd tidszon som deras lokationsautomatik anser att jag inte är i.

  Måtte inte min trogna armbandsdinka även den svika mig.

 28. NUUUU är jag hemma vid datorn! Kylskåp coming up! (Vi vann alla tre matcherna. Om ni undrar.)

 29. Karin, det var en av de absolut mest fantastiska kurser jag någonsin varit på!!!
  Så inspirerande, lärorik och fullständigt utmattande att det pirrar.
  Låt folk tro att man hänger upp brickor i dem, vi som vet bättre, vi vet saligheters fröjd!
  Louise Ström, som började brickbandsväva 1975, var kursledare (Spångmurs!) så springer ni på en kurs med hennes, hugg en plats.

  Kylskåpet? Det står där det står och innehåller det det innehöll före helgen med.
  LarsW, sänkt temperatur i kylen är säkert fult i dag, när man ska spara energi genom att låta bilar köra med släckta baklyktor, men jädrar vad maten håller bättre.

 30. Klart vi undrar! Grattis!! Och är det sant att du fyller år imorrn och allt? Grattis till det också lite i förskott i så fall!

 31. Japp, Ninja. Saligheters fröjd. Jag funderade på att lägga ut lite bilder på dessa fröjder, men jag hittar dem inte. Kanske lika bra så att fantasin får spela fritt…

 32. Japp! Vi obildade ungdomar som då och då hänger här i båset är övertygade om att Ninja nu kommer att klä alla väggar med brickor hängda i brickband.

 33. Att sänka temperaturen i kylen kan synas vara energifult, men det är faktiskt en investering (om man har en någorlunda modern kyl. Vår är från 2009), med tanke på hur mycket färre livsmedel man tvingas kassera, och vad de har kostat i pengar, miljö och energi.

 34. Ökenråttan

  Ninja, hade ni sex- eller fyrkantiga brickor?

 35. Åh, hätila ragulpr på fåtsliaben, Lotten.

  Att vara femti jämt
  är fest och glam och skämt
  men nu så blir’e inge lätt
  för nu så är’u femtiett.

 36. Behöver man verkligen välja mellan sex och fyrkantiga brickor?

 37. Näe, inte om man inte vill. Men man ska vara beredd på en del trassel.

 38. Trekant vet man ju ryktesvis vad det är. Fyrkant – ungefär lika? Då fattar jag att det kan bli trassel.

 39. Blandar man sen in sex i det hela, ja då går det som det går.
  Kan bli en gordisk knut av tocke.

 40. Som liten sjöscout ville jag gärna träffa en Sextant.

  Har vi spårat ur tillräckligt nu?

 41. Om vi skulle ägna oss annan siffermagi ett tag?

  En femtioettåring är en kombination av sjuttonåringens glada aptit och trettiofyraåringens erfarenhet. Nästa magiska ålder är sextioåtta – det kan vara som fyra sjuttonåringar eller, tja ungefär vad som helst.

 42. Nu har midnattsklockan slagit och Lotten är LI!

  Jag har en liten melodi
  Om en som nu fyller LI
  Och om jag verkligen tar i
  Så sjunger jag den häääääär …

 43. (Tjugosekundersrim är min specialitet, se. De blir så underbart fåniga men djupt kända och välmenta.)

 44. Nu är mina skåp också med! Är inte detta lycka.

  Och grattis Lotten på fåtskliaben! Hakke också, om han är här! Hurra för er!

 45. Jag har fyllt år i tolv minuter och inte reflekterat över det! JÖSSES!

  Men nu njuuuter jag. Fylla år tilldelidum, tilldedilihi.

 46. Det finns cider, det läste jag här högst upp. Poff! Psschhh blubblubblubb — skål!

  (Helt virtuell. Jag har inget lämpligt att skåla med.)

 47. Inför min pensionering för 640 dagar sen roade jag mig med en nedräknar-app till dagen P i min telefon, och plågade den sista tiden min FB-omgivning genom att flagga de dagantal under 100 kvar som var primtal i racet mot just dagen P. Här är dom:
  2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97.

  (Jag fubbade vid ett tillfälle och lade ut 49. Men det är iaf kvadraten på ett primtal, och Lotten får härda ut i två år till nästa. Håll ut och grattis, gumman!).

 48. Brukar bli så, Annika. Men utminuteringsstället öppnar väl i morgon?
  Säger en som när det gäller dryckesfrågor numera endast jobbar som konsult.
  Dihydromonoxid är inte heller illa som dryck att fira med.

 49. Sant, SG. Vi brukar fundera på varm choklad så här dags, men tidigare i kväll råkade den andra hälften erinra sig att det fanns en halv burk glass i frysen, så den åt vi upp. Och det var lyxchokladglass med extra mycket choklad (den här …) så nu vill vi verkligen, verkligen inte ha varm choklad. Lite vatten vore faktiskt gott. (Man blir törstig av sötsaker, har ni märkt det?)

 50. Skål! (Jag har te. Man får vara uppe hur sent som helst när man fyller år.)

 51. … också.

  /vi som är dåliga på att gå och lägga oss

 52. Christer

  Grattis på dagen (och för matcherna igår)!

 53. Brid

  Grattis, grattis, grattis, grattis!

  (Skulle ha skrivit något spirituellt, men det vill sig inte före frukost. Nu: Frukost!)

 54. Båthuspernilla

  Grattis på födelsedagen, Båsmor!

 55. Tack!

  (Nu sitter vi alla här och väntar på att Brid ska äta frukost färdigt och sedan bli spirituell, eller hur?)

 56. Ja!
  Det är så spännande.

  När började man prata öppet om damers ålder? Damer blir väl aldrig äldre än 27 år?
  Mitt genuskompletterande tillägg till den gamla regeln gör att den nu lyder: Om damers ålder och äldre herrars/gubbjävlars hälsa pratar man inte.

 57. Frukosten stördes av gengångare från gårdagens middag. Det är en god vana att diska innan man lägger sig, i synnerhet om man har ätit stekt lax. Tyvärr är det inte en vana som vi har lyckats skaffa oss i den här familjen.
  Nu har jag i alla fall försökt exorcera (?) laxen. Det finns visst nåt husmorstips med vinäger mot fisklukt, kan någon det? Fungerar det?

 58. Mårran

  Ett sent, men välment grattis från en annan vattuman. Denna ska dock passera halvseklet snart, detta kommer dock ske i diskret anda, fasen det var roligare att fylla förti.
  Mitt kylskåp bjuder jag inte på denna gång, men kan däremot berätta att bytet av mini-glödlampa i denna lilla lyktan i vardagsrumafönstret var mindre lyckat. Hade letat fram en 15w som angav färgen amber, som fick mig att tro att ett trivsamt gulorange sken skulle bli resultatet, nix pix lingonmix, såg snarare ut som en bättre bordell men typisk ”redlight district” sken. Rotade vidare i glödlampeförrådet och hittade en vit lampa som gett normalitet igen.

 59. Orangeluvan

  Så praktiskt att jag fotade kylen igår, nu kan jag se att vi saknar mjölk på vägen hem’

 60. Örjan

  Brid: Laxodör i kök, eller i kylskåp?
  I kök, frånsett doftareosoler på sprayburk. Naturliga aerosoler- skala apelsin. Pressa extra på skalet.
  Tänd stearinljus, påstås fungera.

  I kylskåp. Dagstidningar eller vinäger/ättika på öppet fat.

 61. Tomas

  @SG – kan rekommendera vidare studier om de ovantade och oanade farligheterna med dihydromonoxid via siten http://dhmo.org/

 62. Ja, Tomas. Det här är allvarligare än man tror. Att EPA förnekar sin inblandning och till och med i mycket tydliga ordalag uppmanar dhmo.org att avlägsna viss (givetvis ospecificerad) information från hemsidan (formuleringen ”beneficial to your organization” kan inte ses som annat än ett tydligt hot) är inte annat än vad man kan vänta sig av en organisation som samarbetar mer eller mindre öppet med CIA.

  Kampen mot DHMO är mer än sekelgammal och tog sin början i och med att kunnandet om riskerna spreds av sådana auktoriteter som Axel Wallengren, vilken i sin tur sannolikt stöder sig på bibelns berättelser om en viss profets problem med DHMO och hans mirakulösa räddning. Där finns också berättelsen om hur stora mängder DHMO spreds över Jorden och endast ett privat initiativ (regeringarna stod som vanligt handfallna och utan egentlig vilja att gripa in) kunde rädda djur och människor från total utrotning.

  Njutet i måttliga mängder är DHMO inte bara nödvändigt för levande organismer utan också njutbart och i många fall åtråvärt. Det är just detta som gör substansen så farlig – den kan inte förbjudas, men måttlighet måste iakttagas. Annars kommer mänskligheten att dör ut.

 63. Länge sen jag läste på din blogg. Intressanta och roliga inlägg!
  Ska försöka att plåta mitt kylskåp, det är till största delen fyllt med kondimenter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.