Hoppa till innehåll

Den 29 januari 1895

Skärmavbild 2015-01-29 kl. 23.33.22Nej, tydligen hände det inte så mycket den där dagen för 120 år sedan. Ingen numera omnämnd blev mördad, ingen vann någon häftig tävling och ingen politiker gjorde något skandalöst.

Men min farmor föddes.

systrarna olssonlilly
Farmor (längst till höger) med sina fyra systrar.

Hon gifte sig med den stilige Sten Stenson 1918, strax efter att han hade överlevt spanska sjukan alldeles solo i en timrad stuga i fjällen.

farmorfarfar_1918
Bröllopet med farmors sju syskon (Manne, Ruth, Sigfrid [Sigge], Aline, Josef, Sigrid och Bertha) samt farfars bror och andra släktingar.
De flyttade in i ett hus, köpte möblemang, symaskin och taklampor, fick en son som de efter moget övervägande och en brainstorm som hette duga, gav namnet Sten. Sedan brann huset upp och av de få prylarna som de hann rädda undan eldens lågor, finns ett bokskåp, en symaskin och en taklampa idag hemma hos mig.

farfars_lampa
Farmors & farfars lampa.

Sedan fick de en dotter som hette faster Ulla, som nästan blev berömd eftersom jag skrev om henne i nästan vartannat kåseri under tio år.

faster_ulla
Faster Ulla i mitten.

Och när farmor var nästan 43 år, föddes min pappa som en glad överraskning trots krigstider och åldern och hennes späda lilla kropp. Det var ju tur det, får man (jag) ju säga.

bild
Lilly Stenson (f. Olsson), 1895–1980.
Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. Grattis på 120-årsdagen, Lottens farmor!

  En viss korp fyller 170 också (”the New York Evening Mirror on January 29, 1845”). Nevermooooooooore!

  (På riktigt säger korparna emellertid oftast ”klonk!” och liknande.)

 2. Poes poesi ska man läsa högt, även för sig själv om man är ensam, för den blir så fantastiskt klangrik då (någon har sagt att den låter bättre än den är …).

 3. Jag vet inte hur länge … först ska jag se om QI serie L del 15 finns i XL-version på jotjob än (listan på wikipedia har inte angett något sändningsdatum men man kan ju kolla ändå …). Finns det inte kanske jag läser i stället.

  Hm — i själva verket vet jag att jag antagligen är uppe till halv två-två, det jag inte vet är om jag ska skräpa omkring här, hehe.

 4. Sådana här smått teatraliska och gotiska knäck får mig alltid att längta efter en skurborste och bra belysning. Kanske ett bra laxativ, rent av.
  Ber om ursäkt om jag förstör stämningen, men en fullständigt ärlig svensk kan inte låta bli. Se för all del inte era älsklingsfilmer med mig i rummet.

 5. Nu är matchen igång! Äre bra?
  Jag har debuterat som moderator idag. Fyra personer skulle diskutera. Nästanästa (!) vecka ska jag praktisera coaching på riktigt, med teambuilding. Sedan ska jag börja coacha landslaget. Jag känner att jag är redo nu.
  … Och sedan vaknade jag och steg av pendeln. Jäklar vad den här fredagen blev lång!

 6. Men Pysse, vad var det som skulle diskuteras? Och vem skulle sedermera coachas? Framgick det av drömmen? (Och om inte, har du någon aning om vad det kunde ha gällt?)

  Oj då, jag vill ju inte rota i andras drömmar … jag blev bara så fascinerad, för jag vet vilka underliga saker som kan uppstå när hjärnan liksom slappnar av.

 7. Reserapport: På vårt lite upscale boende med idel skandinaver saknas häpnadsväckande nog SVT World och de andra nordiska ländernas kanaler i TV:n. Då tar man till laptopen och streamar i stället:

  Diverse nyhetssändningar och Farmen går bra, men inte vare sig Antikrundan eller Postkodmiljonären. Bolagen hänvisar till upphovsrätten när det gäller visning utanför Sverige, något både legitimt och förståeligt, men Antikrundan är ju 100% SVT, liksom Postkoden är 100% TV4. Förklara det den som kan. Den som kan, nivå två: Varför kan man se På spåret men inte Antikrundan?

 8. En gissning är att Svenska Antikrundan bara betalar för en licens till BBC (som äger konceptet) för visning i Sverige, annars skulle dom ju konkurrera med BBC, som visar sin Antique road show överallt. På Spåret är med samma resonemang en svensk uppfinning som SVT äger rättigheterna till.

  Annika, halva drömmen var sann och utspelade sig på jobbet. Diskussionen rörde mjukissidor som kommunikation och hur vi ska samarbeta bättre. Nästan lika intressant som dom tekniska diskussioner som vi annars alltid har (dom klarar vi dock utan moderering.)

 9. Vad mysko det här med bilderna som beter sig underligt. Farmor kan visserligen få ligga ner efter ett hårt leverne, men utdragen ska hon väl inte vara! Nä, nu måste vi fixa.

 10. LarsW: Har du testat Netshade och liknande proxyservrar som gör så att man kan låtsas at man är i USA för att få se allt som de ser på sina streamingtjänster? Du kan ju med en sådan låtsas att du är i Sverige fastän du är på plajan. (För det var väl det som var problemet?)

 11. Det finns drag hos Lotten från farmor.
  Sen funderar jag på hur lätt det måste vara att blanda ihop om det talades om Sigrid eller Sigfrid. Vem är det som mamma hojtar på, typ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.