Hoppa till innehåll

Allt är redan påhittat!

Skärmavbild 2015-01-11 kl. 12.36.47Jag sitter ju och tittar på tv-serier när jag motionscyklar eftersom det är så svårt att läsa böcker när svetten stänker och glasögonen halkar ner till hakan hela tiden. Därför hänger jag med när folk pratar om Netflix- och HBO-serier och kan tala om vad jag gillar, vilket inte är så mycket eftersom jag är rysligt kräsen. (Sade hon lite fisförnämt.) Kvaliteten hänger (för mig) på om replikskiftena funkar och om de är snabba och intelligenta och om handlingen överraskar.

Gillar:

 • Orange is the New Black
 • QI
 • Suits
 • Orphan Black
 • The Killing
 • Sherlock
 • West Wing
 • The Newsroom
 • Band of Brothers
 • Doctor Who
 • Downton Abbey

Gillar inte, trots att alla säger att jag har fel:

 • Breaking Bad (har sett hela jädra serien ändå)
 • True Detective (har sett hela den väldigt välgjorda serien ändå)
 • The Wire (har bara sett fem program)
 • Sopranos (har bara sett ungefär fem program)
 • Game of Thrones (har bara sett tre program)

När jag nu skulle göra ovanstående listor, råkade jag säga ”Orphan is the New Black” som en blandning av Orange is the New Black och Orphan Black, vilket ju var jättejätteroligt! En snabb googling gav vid handen att jag är hur förutsägbar som helst. Detsamma gäller att ideligen säga ”fattiga riddare” istället för ”spanska ryttare” och tvärt om – eller spanska ryttare istället för fotanglar.

spanskaryttare
Spanska ryttare.
fattigariddare
Fattiga riddare.
fotangel
Fotangel.

Samt att råka skriva skriva istället för att skriva skruva, förstås.

Allt är redan påhittat! 

Sådärja. Nu har ni resten av denna söndag planerad. Antingen sätter ni er ner och hittar på andra saker som ni (och alla andra) förväxlar, eller så lägger ni er tillrätta och kollar på film på t.ex. HBO eller Netflix. (Själv springer jag omkring i baskethallar och har mig!)

Share
Publicerat iBloggen

69 kommentarer

 1. Sanna

  Eftersom parabolen blåste ner i natt är vi tvungna att kolla strömmat om vi ska kolla på tv. Motionscykel framför tvn låter som en utmärkt idé, kanske jag borde prova men då måste jag köpa en cykel först och det är inte lätt.

 2. Vi har fått snö i Härnösand i alla fall. Med drivbildning.
  Det sägs att det finns plogbilar, men ingen av dem har orienterat ner till vår lilla gata.
  Jag ska ut på jobb sen igen i eftermiddag, men maken har lovat att skjutsa mig. Jag gillar inte att köra när det är spårig snö och uppförsbacke.

 3. Man kan uppfinna nya sporter när man har tråkigt.
  Cykelbrottning texempel eller 5 km slägga. Bassängjudo, handbollsskytte eller slalomgymnastik. Bara för det kreativa båset att ösa på.

  Eller föreningar, man kan bilda föreningar. Svenska Hissfrämjandet, Våga Vägra Slips eller så

 4. Själv är jag just nu inne på TV10:s Andra världskriget i färg, mer eller mindre av en tillfällighet. I förstone kan den verka billigt effektskapande, men bortser man från det uppenbarligen efterkolorerade, så är det en mycket kunnig och detaljerad serie som ger både bredd och djup åt skeendena.

  Tyvärr går den inte att se i Chrome. Uppdatera säkerheten och damma av IExplorer. Vidare är inte ingångssidan särskilt begåvad, man får hitta ”Första” för att komma in från start (Första Världskriget, Bara det!) Det är det värt.

 5. Idag började jag dagen med 50 minuter snöskottning. Plogbilen hade visst varit här, men bara för att noggrant mura in våra gästers bil. DEN skottade jag fram, plus undan alla vallar som plogbilen hade lämnat både framför och bakom bilen.
  Sedan gjorde jag precis ingenting jättelänge. Och nu tittar vi på ”French connection”, som är lite som ”Morden i Midsomer” enligt en av döttrarna (vi har inte kommit till biljakten än.) Jag är mest fascinerad av damernas frisyrer.
  Nästa lördag ska jag prova på en ny sport, som egentligen är från 20-talet. Aikido.

 6. PGW

  Jag är lite ledsen över att det inte planeras fler säsonger av Torchwood, är inne på sista nu och nu börjar det ju bli ett fantastiskt tempo på den!

 7. Jag håller med PGW, på slutet verkade serien lovande igen, efter att ha blivit lite seg och trist efter dom första roliga avsnitten. Å andra sidan tröttnar jag ofta på serier och är inget fan av långtradare (eller är det en sådan där olidlig puss som man fick på mellanstadiepartyna?) Såg tex bara första säsongen av Orange is the new black, det räckte gott och väl för mej.

 8. Min första långtradarkyss upplevdes hösten 1976 med en kille som hette Limpan. Leken hette Flaskan. Det var jätteläskigt.

  (Jag var helt klart inte mogen.)

 9. Dagsrapport:
  Spanjoren i huset vann sin match, Tjugoåringens match blev inställd pga. väder eller oväder, Femtonåringen förlorade sin match (”det var jättekul och jag satte massa straffar”) och Tolvåringen vann två matcher.

  Vi har snö, ja. Jättejättetrist snö som väger bly. Våra plogbilar har som sport att sabotera vår garageuppfartsinfart (utan garage). En gång sprang jag ut med en hundralapp i handen och skrek:

  – DU FÅR DEN HÄR OM DU TAR BORT SNÖBARRIKADEN BAKOM BILEN!

  Han tog hundralappen och gjorde’t.

 10. Christer

  Vad kul att du ska testa aikido, Pysse. Det höll jag på med tio år sådär, det är jättekul! Vilket sammanhang?
  Visst fanns det en till aikidoka här i båset?

 11. Det är prova-på-dag på en klubb i Stockholm, eh … Kollar fb,.. ååå bjuder in dej att hänga med Christer. Vanadis Aikidoklubb har öppet hus! Någon mer som vill med?

  Lotten, det var en fräck plogbilsnisse! Han skulle ha gjort det utan hundring! Jäkla skitstövel! (Jag är arg på alla plogbilsnissar, sopgubbar och taxichaufförer. Utan undantag. Eller, nej det stämmer inte riktigt. Men nästan.)

 12. Christer

  Låter kul, men dels har jag min distansutbildning att tänka på, dels är jag nog lite för högt graderad.

 13. Vi parkerar bilarna så långt ut i gatan att det blir omöjligt att bygga för dem med en vall.

  Och så sätter vi upp skyltar som det står ”OBS! FOTANGLAR!” på. Då håller plogbilen ut en bra bit.

  Fast vi har inte hittat nåra bra fotanglar än. Och egentligen går det lika bra att säga åt bonden att låta bli att att ploga in oss.

 14. Christer, kul med distansutbildning. Vad utbildar du dej till? Anade att du var högt graderad med 10 år av träning bakom dej. Nästa sommar blir det skroten igen i alla fall!

 15. Ökenråttan

  internet är som en stor glödlampla som lysrer okcså lysrer
  tills man drar ut kontakcten då finskc ingngenting
  men bökcrerna
  men bökcrerna liggrer okcså glödrer i mörkcret okcså väntrar
  okcså blyertspennan det är segrervapnet det säjer jag nu yo
  /embryo 9 dec. 2006

 16. Så.

  Ojul är vad det är. Denna dag har jag avjulat (dejulat? julavifierat? unchristmasserat? denoëllerat?) både hos mamman och hemma.

  Snön som föll i går (i massor) hann till stor del töa bort innan det blev kallt, så här är marken täckt av något som liknar tre centimeter frasig maräng.

  Det var nog inte mycket nytt med detta. Men onytt är lyckligtvis inte samma sak som onyttigt.

 17. Dieva

  Saknar Bones på dina listor. Konstaterar i övrigt att våra listor (ok, mina listor är mer mentala än faktiska) är ganska lika sånär som på att mina är kortare och jag har inte fastnat för Dr Who, möjligen för att jag bara sett den första säsongen.

  Ninja, spjutbasket?

 18. Såg Mr Turner i kväll. Gör inte det. Särskilt inte om ni vill matcha filmupplevelsen mot Lottens testfrågor: Fungerande repliker som är snabba och intelligenta? Nej. Handling som överraskar? Nej, eftersom det just inte är någon handling alls. Trots det är filmen ovanligt lång. Och riktigt dålig, faktiskt.

 19. Mårran

  Ovintrigt, i veckan såg jag snödroppar blomma och påskliljor i knopp, lite tidigt även för den södra delen av ön.
  Saknar ett bra brittiska serier (även om jag kanske är part i målet), Silent witness, Waking the dead (inte zoombie serien) och Foyles war, har ingen aning vad de kallas på svenska. Den senare blev ännu bättre i sina efterkrigsdelar och just kollar jag serie 9.

 20. Bra tips, Mårran!

  Jag är väldigt förtjust i hittepåsporterna, och har fått för mig att vi har lekt den leken förut men kan inte hitta tillbaka till det inlägget.

  Bones är inte med för att jag verkligen gillade serien tills jag plötsligt verkligen INTE gillade serien. (All spänning försvann när Bones & Booth kom på att de var kära i varandra.)

  Nu ska jag kolla vad Mr Turner är. Jahaja, 7,0. Hm, den hade jag garanterat kunnat se om inte Karin hade varnat mig.

 21. Mårran

  I denna litterärt begåvade samling tänkte jag skicka ut en önskan om lite bra tips på litteratur om V.I. U. Lenin (inte galningen Stalin) och även Leo Trotsky. Behöver bättra på lite allmänbildning.
  Churchill lär ha sagt om Lenin ‘Their worst misfortune was his birth, their next worst – his death’.

 22. Anita Ekberg är borta, meddelar tidningarna. Jag var nog inte säker på att hon fortfarande levde.
  Men det kan ha samband med att jag såg en tidningsrubrik när jag var kanske tio år, ”Ljuva livet slut för Anita Ekberg”, som jag uppfattade som att hon var död redan då. Jag var extremt rädd för att tala om döden i alla sammanhang och vågade väl inte fråga eller se efter, så det var först betydligt senare jag insåg att rubriken måste ha syftat på annat.

  Orienteringsmaraton är väl för övrigt ingen ny sport? O-ringen kallas det också.

 23. På tal om etablerade tävlingsgrenar så har vi en granne på andra sidan Granberget som blev riksbekant genom att vinna korvätningstävlingar (jo, det är så i Karlskoga – det är inte bara hockey vi är bra på). Jag har inte sett honom på ett antal år. Det ryktas att han omkommit under ett hårt träningspass.

 24. Det kanske var förhastat att avråda från att se filmen Mr Turner, för det vore ju väldigt intressant att få höra vad andra tycker om den.

  Här är en av recensionerna som fick mig att gå och se den. Så jag var till och med beredd på att Timothy Spall, som spelar Turner, mest skulle gå omkring och grymta (”Never before has ’Ghhrrrrr’ meant so much or conveyed such depth of character.”). Men ändå. Nej, den funkade inte för mig.

 25. Serier som rekommenderas om vi pratar ”nyare” serier.
  Vissa går dock inte på tv-längre.

  Foyle’s War
  Endevour
  Broadchurch
  Luther
  Happy Valley

  Andra serier som jag tittar på som är om men inte
  några mästerverk:

  NCIS
  Sleepy Hollow (första säsongen bättre än andra säsongen)
  The Muskeeters

  Bones kollade jag på förut men den serien har blivit
  ganska tråkig/tjatig numera. NCIS är tyvärr på väg
  åt samma håll.

 26. Hmm..
  Det är inte riktigt så, Cessi.
  Om man vill vara riktigt grov (Varning – starka bilder!) så kan man säga att det är lite åt koprofaghållet. Men med skal på.

  Concours d’engloutissage de saucissons kanske klargör vad det handlar om?

 27. PGW

  Broadchurch ska komma tillbaka, tyvärr minns jag inte när, kanske vet någon i båset.
  (Kommer även en amerikansk version av säsong ett, märkligt nog, de förstår kanske inte brittisk engelska?)

 28. Välta koret?
  Det blir ett himla drag i gudstjänsten om man ska lyckas med det!

  Jorå Gurra, jag lyckades deschiffrera det före jag skrev kommentaren, men det tog så lång tid att jag låtsades ha misslyckats.
  Engloutissage ger starka bilder, ja.

 29. LL99

  CN, ibland önskar jag att sådana regler fortfarande
  fanns kvar. T.ex när gäller julskyltning/julreklam.

 30. Kast med liten semla.

  Oj, strax ska jag se om det går att hitta någonting om när den regeln upphävdes.

  Annars har jag inte många nya idrotter att tillföra, bara gamla välkända nationalsporter i trekampsform:

  * Sjutton kilometer sladd
  * Hundratio meter halk
  * Nitton kilometer sladd (vi blev tvungna att ta lite omvägar för att komma helbrägda hem igen)

  … asså, väglaget i dag är verkligen, verkligen inte att leka (eller ens sporta) med.

 31. … åkej, där står det visst ingenting om när förbudet hävdes, men jag blev så glad av att genast hitta Svenska semleakademin att jag genast måste pekpåa att den finns (jag har en darrig känsla av att redan veta detta, men jag har då aldrig varit inne på sajten).

 32. … och nej, det där var inte så lätt som det verkar. Alla jag hittills hittar som skriver om saken använder samma utgångspunkt — det där tidningsklippet — och säger sedan bara ”då minsann”. Möjligen kan hela historien ha något att göra med regleringen av mjölkproduktpriserna, men i övrigt ser det ut som om händelsen var en ren engångsdito.

 33. (Glömde. På Wikipedia står det: ”Det var emellertid förbjudet att servera semlor annat än på fettisdagen. Detta förbud togs bort på 1960-talet.[5][6]”. Två fotnoter. Men ingen av de nöttade artiklarna skriver någonting mer än det vi redan vet. Bah!)

 34. Ja, det är lite rundgång där, Annika, när det gäller semlenötterna i Wiki-artikeln. Förbudet upphävdes på sextiotalet står det, dock utan någon som helst referens för att backa upp det.

  Jag vill så här i pre-semletider varna för alla faktoider som fått oförtjänt spridning, som till exempel etymologin för begreppet semla.

 35. …med tanke på att det är 80 dagar till Skärtorsdagen, 79 till Dymmelonsdagen, 78 till Fettisdagen och 77 till Blåmåndagen så är väl ändå sällskapet ändå lite väl tidigt ute. Oxveckorna har inträtt.

 36. LL99

  Jag har förresten ställt en fråga på twitter till Livsmedelsverket
  om de vet när förbudet togs bort.

 37. Njae, Lars …
  fettisdagen är dagen före askonsdagen som är 46 dagar före påskdagen, vilket utgör 40 dagars fasta (man fastar inte söndagar).

  Stilla veckan är
  palmsöndag
  blåmåndag (fråga mig inte varför)
  en tisdag som jag inte kan namnet på
  dymmelonsdag (man virar trasor runt kläppen i kyrkklockan så att det bara blir nån sorts susning i ljudet)
  skärtorsdag
  långfredag
  påskafton

 38. Kyrkligt sett, ja. Men i folkmun förändras betydelser –liksom språket– med åren. Jag är gammal nog att vara pensionär, men ändå har i hela mitt liv Fettisdagen varit den i Stilla Veckan.

 39. Jag har letat mig blå som en måndag efter fakta om när det där förbudet togs bort, så tack för att du frågade Livsmedelsverket på twitter LL99!

  Det var väldigt intressant att se hur ni liksom jag fann precis samma information om och om igen, och alla med samma källa och den ytterst inexakta tidsangivelsen ”på 1960-talet”.

  Men fick ni liksom jag en massa artiklar om Selma Lagerlöf?

  Oj vad jag borde skriva ett nytt blogginlägg, förresten! Snart kommer nog PK hit och säger till mig med rynkad panna.

 40. Kan andra vara OT, så kan jag: I natt kommer många P1-lyssnare att bli besvikna. Det rogivande vågskvalpet –som för övrigt är inspelat på Gotland– som så många brukar pömsa in till ersätts av repriser och förstås nyheter på hel timme. De senare går ju redan i P3 och P4 så det kostar inget extra, liksom repriserna. (Nej, Ekots personal får inte kanaltillägg).

  Innan P1 vaknade framemot halv sex kunde överraskade lyssnare få ljudet en utombordare eller annat inlagt i skvalpet av någon tekniker på hysshumör. Nu är den tiden över.

  De alltid alerta på Studio Ett ställer iaf upp med inte mindre än 150 minuters skvalp att hämta ner för den vågskvalpsabstinente. Enjoy!

 41. Fin länk, LarsW. Men det är ändå, och tyvärr, en annan sak för att:

  Hur mycket jag än har älskat vågskvalpet, så har det här i huset framför allt varit en förträfflig signal som betydde ”nu är det dags”. Nämligen när jag — eller inte så sällan vi — satt och läste, och radion i köket stod och mumlade*. Då örat uppfångade att det bara var havsljud kvar, visste jag/vi att klockan var kvart i två (vardagar) eller fem över halv två (helger) och att det var hög tid för sängen. Nu kommer den signalen inte längre att finnas, ack!

  * Vi är radioter, i bemärkelsen att radion i köket står påslagen från det ögonblick då någon av oss kommer ner vid vår dags början, till den stund då det sista som eventuellt behöver det diskas, och köket släcks ner och vi går och lägger oss

 42. Vågskvalpet har aldrig funkat för mig. Det är alldeles för regelbundet. Jag letar periodicitet. Vitt brus hade kanske fungerat bättre.

  För insomning är Naturmorgon i P1 oslagbart. Ett stilla mumlande om allehanda fenomen. Synd bara att programmet sänds när det är dags att vakna.

 43. Jag jobbar på radion, men lyssnar så sällan. Imorrn börjar Vi i femman att sändas, och trots att jag gjorde så fel en gång, fick jag förtroendet att vara domare igen.

  Och nu har ni ett nytt inlägg, förresten. (Jag hann före PK!)

 44. Mårran

  LL99; Broadchurch nya serien går just nu här i UK, så det lär inte dröja. Tycker kanske den inte håller samma klass som första serien, bara ett par avsnitt hittills, så det kanske tar sig.
  Annika; Den senaste är nog bland de bästa, kommer nog snart till forna hemlandet. Sen kan man ju njuta av alla repriser. Men känner sorgen att den slutar, en av mina absoluta favoriter, både bra story och med britternas omisskännliga känsla för historiska detaljer, troligen inte ens en ljusknapp eller klädesplagg som är fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.