Hoppa till innehåll

Å nu blire en nakenbild!

Alla spamrobotar kommer nu att få spunk av glädje och skicka hit reklam för lemförlängare och prestationshöjare och sexiga underkläder, för nu går jag all in (pun intended) och skriver ut alla olämpliga ord och får därmed skylla mig själv. Pitt!

Jag har snubblat över ovanligt många bilder på Marilyn Monroe de senaste dagarna, vilket har påmint mig om när jag som tonåring hade henne som favoritidol bredvid ett gäng basketspelare och Douglas Fairbanks samt Charlie Chaplin. Jag köpte planscher och satte upp på väggarna och önskade mig filmlexikon. Jag försökte vingla i högklackade skor som jag nästan inte fick in fötterna i. Jag suktade efter 40-talsbaddräkter.

De flesta av de bilder som togs för 70–100 år sedan är enligt mig bra mycket vackrare än de nytagna på bl.a. Depp, Pitt, Portman & Knightly . (Det handlar inte att jag stör mig på den moderna retuscheringen, för sånt har man ju hållit på med i eviga tider.)

006-michael-jordan-michael-jackson-570x427
Fast det finns fina, moderna bilder också: Michael Jackson & Michael Jordan! (Bilden är inte ett montage.)

Men nu till Marilyn, som ju inte drog sig för att ta av sig och drapera sig i lakan eller annat tunt som kunde vecka sig på intressanta ställen. Fast i början av karriären såg det ut så här.

marilyn 1951
Marilyn Monroe och en fårliknande pläd samt en inte särskilt välsittande bikini 1951.

Två år senare har håret blivit platinablekt och kortare och den gula bikinin tagits av.

monroe 1953
Marilyn Monroe vilar på en studsmatta 1953. Inte särskilt stötande, va?

Jag har förut skrivit om nyprydheten och rädslan för nakenchocker i underlig kombination med överalltrakning och konstiga historier om amning som inte får ske på offentliga platser. (Funkar väl ungefär som knivförbudet.) Varför skulle man inte få visa upp sig, inte ha djupa dekolletage eller visa rumpan om man nu skulle vilja göra det? Vad är mitt budskap? Jo:

 • Var naken om du så vill.
 • Bli inte så förbaskat upprörd över andras nakenbilder.
 • Sluta ta raka bort håret så infernaliskt.

Åh, jag är så kontroversiell. Not.

Marilyn Monroe by Douglas Kirkland_1961
Marilyn Monroe i typisk sängpose 1961.

Eftersom jag nämner Chaplin & Fairbanks här ovan, avslutar vi väl med en helt påklädd bild av dem fastän det inte alls har med nakenämnet här att göra?

chaplin fairbanks_1918_libertybonds
Charlie Chaplin på Douglas Fairbanks axlar när de uppmanade alla att köpa ”liberty bonds” 1918. En och annan hatt i publiken.

Om ni också vill snubbla över intressanta, gamla bilder: googla ”historical pics”.

Share
Publicerat iBloggen

45 kommentarer

 1. LL99

  Moralpaniken i USA har gått så långt att de inte vågar
  direktsända Super bowl, Oscarsgalan och andra
  liknande tillställningar p. g. a rädslan för ”nipple slips”,
  nakenchocker eller moraliskt förkastliga incidenter.

  Däremot så är det helt ok att fylla tvtablåerna med
  våldsamma tvserier och liknande.

  Här är för övrigt en läsvärd artikel om bakgrundshistorien
  till Aurora Sky station i Abisko.

 2. LL99

  Ojdå, det blev visst en trippelpost. 😛 😀

  Här kan ni läsa mer om den berömda nipple slippen som
  nästan fick hela Usa att förgås i en kollektiv moralpanik.

 3. Nu har jag tittat på halva första delen av Stephen Frys språkprogram och visst är det intressant, men varför i hela fridens dar tror man att det blir intressantare för att han går? Han går ner i bild, upp i bild, till höger, till vänster och är hela tiden lite lätt andfådd. Det går så mycket tid till detta, informationstempot blir trööööögt.

 4. och

  Håller helt med! Mitt kompisgäng badade minsann näck på sjuttiotalet och åttiotalet, det finns bilder i folkbildande syfte på små barn som skrubbar varandras ryggar i skolbad i början av förra seklet, självklart var alla nakna i bastun och duschen efter diverse jympor och sporter, och på Västkusten fanns det vissa sträckor där gamla damer i åttioårsåldern solade nakna med stor värdighet och andra fattade att de diskret skulle hålla sig undan.

  Den hycklande USA-moralen verkar tyvärr ha spritt sig hit. Här är det väl mer så att man blir innerligt trött på den exploaterande nakenheten, med tillhörande plumpa omdömen. Pressen har inte precis hjälpt folk att bli kompis med sin nakna kropp. Solande oklädd kvinna ”visar upp sig”, anses det, hon tycker inte helt enkelt att det är mysigt med frisk luft på sig, och får ”skylla sig själv” och någon blir närgången eller skriker läbbiga saker. T o m den behålösa epoken (halv bikini räckte) tog slut.

  Marilyn Monroe var min favorit också, och hennes nakenbilder rara och vansinnigt sexiga på ett gulligt sätt. Efterkommande s k bystdrottningar hade inte hennes karisma.

 5. och

  Och Michael… suck, ännu har ingen kommit i närheten av honom. Vill ni bli lite glada i ansiktet, titta på Liberian girl på youtube.

 6. Mårran

  Härligt inlägg Lotten. Apropå blygd kapsel (copiece), så såg jag någon intervju angående en amerikansk eller engelsk inspelning, antagligen något om Tudor tiden och Henrik VIII, för sjuttielfte gången (kanske tom Wolf Hall som sänds nu) där dessa har gjorts mindre än de egentligen var för att inte väcka anstöt, hos främst amerikansk publik, ja jisses.

 7. Reserapprort: Vi satte ner oss vid en av de tre poolerna på stället och jag spanade in inte brudar (själv har jag en), utan vad Stekarna gjorde, ganska glädjande, må jag säga:
  De absolut flesta läste på papper tryckt text, det mesta ”bucker”, som vi Stockholmare säger. Här vann buckerna över dagens boulevardpress med god marginal. (Det går att få kvällstidningarna samma dag på våra turistorter. Det handlar inte om flygfrakt längre, utan om remote printing tror jag att det heter)

  Andraplatsen fanns inte. Den tredje intogs av ett fåtal idioter som låtsades läsa sina telefon- och läsplatteskärmar i direkt sollljus.

  På typ sjätte plats kom jag. Den ende som löste korsord.

 8. Ja, vad hände? Och hur har det kunnat bli så galet i USA. Till och med på västkusten. Jag har kompisar i Palo Alto (strax söder om Frisco), som blev uppläxade av grannarna, för några år sedan. Om de inte OMEDELBART satte på sin treåring anständiga badkläder vid poolen (på den egna tomten) skulle grannarna minsann ringa polisen! Tomterna är häckomgärdade, men om grannarna står på tå kan de kanske fånga en skymt av treåringens nakna rumpa…

 9. Lars W, låter ju riktigt uppmuntrande med din resläsrapport. Den slank in mellan Mårrans morrande om USA:s prydhet och min kommentar om samma sak. Ifall min reaktion på din kommentar ser irrelevant ut. Vilket den ju är.

 10. Kristina

  Nu behöver jag experthjälp. Om jag ska skriva följande mening ”42-årig man från Stockholm som är i Umeå över helgen”, ska jag då sätta kommatecken efter Stockholm för att undvika syftningsfel?

 11. En fyrtiotvååring är ju snarast en yngling. Då kan du formulera texten så här: ”Stockholmsyngling, som är i Ume över helgen, söker dam (eller annan kis) med intresse för sånt som gör livet glatt”.

  Men du får sno dig på. Helgen är snart väldigt över.

 12. Eller stryk helt enkelt ”som är”. Så slipper vi flytta Stockholm till Umeå över helgen, för det börjar kännas lite snärjigt såhär på söndagskvällen.

 13. Ökenråttan

  Vet inte om följande är exempel på nyprydhet: En jobbarkompis och jag har varsin jämnårig son – ??? Jämnårig, med vem?
  Jag börjar om: Vi har två söner i samma ålder. Jesses – har vi varsitt tvillingpar? Nej.
  Om igen: Hon hade en elvaårig son och jag hade en elvaårig son. (Nu är dom 34. År.) Vi mammor tyckte det vore trevligt om vi alla fyra gick och simmade. Sagt och gjort. Iväg till badet.
  För att hindra att skumma saker (?) förekom i omklädningsrummet för herrar hade detta försetts med en glasvägg ut mot själva bassängrummet. Våra gossar ville absolut inte visa sej nakna för nån, så dom bytte om praktiskt taget inkrupna i det ganska trånga klädskåpet. Samt vägrade att följa med nån mer gång till detta perversa ställe. (Medis.)

 14. Bloggade oxå om nakenhet fast för längesedan, vad är det för skillnad att ha en bild på sig själv ”fine art”-foto och en bild på en naken Zornkulla på väggen. Det ena är höjden av finkultur medan det andra är white trash/hemskaste du kan göra osv… och dessutom lägga upp en bild på nätet. My god, begick minst en dödssynd där tror jag. Men det skiter jag i. Jag får lätt panik av alla handdukar i omklädningsrummen, man måste näst intill klä av/på sig under en numer och ve den som går in i en bastu utan kläder. Hallå jag är finne, vi vet inte hur man bastar med kläder.

 15. Tycker spontant att det handlar om idioti, snarare än prydhet. Idioti från badets sida.
  Vem vill klä om sig inför andra på detta sätt?
  Vem vill se andra klä om på detta sätt?
  Pojkars rätt att slippa bli utsatta för ’pillfarbröder’ ( de unga sönernas ord för pedofiler) kan lösas på annat sätt. T ex med åldersindelat omklädningsrum. Som det var på Medis gammalt tillbaks.
  Vem tror att pedofilerna inte står utanför glasväggen?
  Mina söner hade inte, varken som elvaåringar eller nu nittontjugoåringar, tagit av sig en strumpa i det omklädningsrummet. Vilket jag inte heller hade tillåtit elvaåringarna att göra.
  Ren och skär dumhet ska aldrig tolereras.
  Heder åt trettiofyraåringarna.

 16. Åh hu! ”Det finns uträkningar som säger att om 500 personer badar utan att duscha innan så lämnar de efter sig cirka 1,5 kilo hår och hudavlagringar, 10 liter svett, urin och saliv.”

 17. Äckligt, det är därför jag inte badar i simhallar. Annars är det ju ett tag sedan Lotten blev halvsekelgammal, men ändå: Dricker man te, så ska man förstås göra det med lite stil. Underrätta familjen.

 18. Örjan

  Ang bad och tvättning.
  Vilken upplevelse med traditionellt turkiskt bad i Istanbul. Kombinerat med oljemassage.
  Snacka om att första grovskrubbningen (efter inledande bastubad) tog bort massor av yttre hudlager. Efter denna skrubbning vidtog badtvålstvättning, och efterföljande massage. Slutresultat. Huden på kroppen kändes likartat mjuk som babystjärt
  Väl värt upplevelsen.

 19. Örjan, den behandlingen provade jag i Istanbul 1988. Damer fick komma en timme efter att herrarnas badtid var slut. Jag och min väninna glömde att vrida tillbaka klockorna när vi var i Istanbul, så vi kom naturligtvis en hel timme senare, än vad vi avtalat med ”herrturken”. Bad- och massagemästaren satt och väntade på oss, när vi äntligen kom dit. DET är jag enormt tacksam för! Ryggsäcken kändes 10 kg lättare dagen efter, då vi for vidare mot Grekland och Thessaloniki (där vi inte stannade, utan for vidare till Athen.)
  Dessutom var allt inne i badhuset gjort av marmor! Golv, väggar och tak. I taket hängde grova handdukar på pinnar. Röda, grova handdukar som rev i skinnet.

 20. Japp, Niklas, för det är ett afrikanskt ord och de är alltid svåra att stava.

  Hej båset, gårdagen försvann i ett basket- och skidtöcken! (Nej, jag har fortfarande inte stått på laggen – men jag har hela utrustningen!)

 21. och

  För den som tycker att bildbevakningen av nakenhet här ovan blir lite ensidig: länk.

  Förmodligen är ni nöjda redan efter första raden, men ska de va så ska de va.

 22. Lite osmakligt, på min ära. Det här är mer salongs- eller ska man skriva strandfähigt. (Tur att man har växt ifrån det här med sixpacks. Jag har ett ärr i stället, som jag brukar skylla på kämpadåd mot pirater i Kinesiska Havet och inte cancerläkarna på Ersta).

 23. och

  Ja äsch, jag skulle ju ha tagit tid på mig och googlat fram en riktigt snygg och trevlig avklädd karl, inte brassat på med hela gänget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.