Hoppa till innehåll

Tips på titt: John Oliver

Det finns en britt som är komiker och som har flyttat från Birmingham till USA och gift sig med en ”combat medic” som har varit stationerad i Irak.

jhnoliverBritten heter John Oliver och han var under studietiden med i Cambridge Footlights som har fostrat Stephen Fry, Hugh Laurie och Emma Thompson samt nästan alla andra som jag gillar vad gäller humor.

John Oliver har sedan i våras ett eget program som heter Last Week Tonight, där man raljerar på ett ovanligt pedagogiskt sätt över underligheter i USA och i världen. Jag snubblade över honom när jag letade efter information om ”Net Neutrality”, och har nu svårt att slita mig.

Han är nämligen fortfarande britt med engelska tänder, engelsk frisyr och engelsk syn på Miss America samt verbal på ett sätt som tilltalar mig. Han har förmodligen en sjujädra redaktion som gräver och letar reda på information åt honom – men jag gillar honom som om det är han som gör hela jobbet.

Han har lärt sig detta yrke (att raljera i tv) genom att arbeta och vikariera för f.d. skådisen Jon Stewart, som är mer amerikansk (enligt min schablonbild) i sina utbrott. Här kommer ett exempel på hur Jon visar att vissa politiker är dummare än andra.

Om ni har ont om tid kan ni spola fram till 3:14, när politikerna försöker utmana en lärare vid Harvard – John Holdren. (Hm. Detta är tydligen ett inlägg om John, Jon och John.)

Skulle ett sådant här program funka i Sverige? Skulle Sissela Kyle kunna leda det? Jodå, vi har ju Parlamentet, men … särskilt samhällskritiskt på allvar blir det ju sällan.

Tänk att jag, som är så apolitisk och aldrig tittar på tv, plötsligt önskar mig ett roligt och politik-utvärderande tv-program …

Share
Publicerat iBloggen

87 kommentarer

 1. Här raljerar John Oliver över matmärkning (innehållsförteckning på matpaket är ett så mycket tråkigare ord) i USA.

 2. och

  Håller med! Älskar karln. Och jaaa, vi behöver något liknande i Sverige – men just nu är det ju grabbkomikerna som styr. Har ni sett den där tönten i Gokväll (INTE Pekka Heino, förstås, den andre med arméklippning)? Häromkvällen var en parant dam där med en avelskatt som fått pris, och den idioten utbrister: ”DEN katten kan LIGGA!!”

  Damen fann sig och svarade: ”Ja, det kanske man kan säga.” Men summan av kardemumman är att denna sorts killar är för korkade, skrävlande, obildade och ouppfostrade för att kunna göra sådana program.

 3. Uttrycket ”Håller mig för god för…” dök upp i huvvet. Men eftersom det är ett uttryck som jag aldrig skulle kunna tänka mig att använda så gör jag inte det.

  Vad jag försökte säga är att jag inte tittar på det programmet.

 4. Zozzo

  En vass journalist eller skådis vore bra. Någon som tänker fort och är snabb i repliken. Sissela Kyle helt klart en kandidat. Men en redigt bra redaktion med klart tänkande medlemmar skulle förstås behövas. F och F tror jag inte alls på. Hans Rosenfeldt och Kristian Luuk är namn som dyker upp. Lite uttjatade kanske. Kanske finns det någon/några bubblare också, även om jag inte kan se riktigt var just nu.

 5. Ska kanske tillägga att det absolut enklaste och smidigaste är att kolla på John Oliver på Youtube eller via Facebook, för på tv i Sverige finns han ju inte.

  Den som skulle kunna leda en svensk version måste ju våga vara kritisk på ett sätt som man (=jag) sällan ser och som slår åt alla håll och inte bara ditåt det är riskfritt.

 6. Håller med om att det saknas (svensk) TV som spetsar till politiken så vi kan få skratta åt den! Undrar om det är så att vi svenskar är alldeles för okritiska för att tycka att det är kul … kanske i kombination med bristen på komiker som vill skoja om politik.
  Hoppas ingen har missat Rymdslottet, apropå humor.

 7. Örjan

  Tror Sverige är för litet språkområde för kommentatorer som John-arna representerar. och kanalerna har för lite pengar för den bakgrundsstab som behövs.

 8. Det tror jag är en korrekt förklaring, Örjan.

  Det kan ju inte vara brist på råmaterial – våra politiker är egentligen betydligt mer komiska än de brittiska. Maken till ängslig PK får man leta länge efter. Ängsligheten leder till att all tankeverksamhet verkar blockeras emellanåt. Och då kan det bli riktigt komiskt. Eller tragiskt. Och det är ju också underhållande. Tragedi eller komedi – same same.

 9. Aj då, ännu mer att titta på behöver jag ju lika mycket som jag behöver fler möss …

  (Och tänk att Parlamentet ursprungligen var tänkt som mer eller mindre politisk aktualitetshumor — den ambitionen gick fort över. Eller snarare under. Hela programmet hamnade ju oftast i *nd*rl*v*t.)

 10. Fast det här, Annika, kan man ju titta/snegla/lyssna på samtidigt som man klämmer finnar eller virkar en grytlapp.

 11. Japp. Det svåra är att titta på ett program och läsa samtidigt. Jag har aldrig lyckats hitta på någonting jag kan göra samtidigt som jag läser.

  (Fast ibland undrar jag om det går att trampa motionscykel och läsa samtidigt. Jag har nu ingen motionscykel [och jag har tydligen svårt att stava till redskapet också, oj vad jag får rätta många gånger] men jag kanske kunde ha en. Om jag kunde läsa under användningen.)

 12. Och — så mycket arbete för något så litet. Wow! Ger en helt ny innebörd till ordet ”småpyssel”.

 13. (Jag glömde rekommendationen att klicka upp och titta på bildserien, för där finns synålsbilden och myrbilden …)

 14. Journalister…

  Ett större problem än deras språk är resten av deras världsuppfattning: ”There are around 1000 microns in one millimetre” säger texten under hår/skulpturbilden.

 15. Sant, SG — på Avigsidan används ju av tradition uttrycket ”journalistmatte”, till exempel.

  Och nu har vi den minsta/lägsta skulpturen, och den högsta — vilken kan vara den bredaste? (Räknas kanske en del verk av Christo? Tillfällighetsskulptur?)

 16. Mia från Götet

  Helt fantastiskt bra tips. Nu har jag använt halva kvällen åt att Youtuba och därför missat massor av meningslösa TV-program. Tack!

 17. Hej Mia från Götet – vad bra! (Hoppas inte tv:n blev ledsen, bara.)

  De där minikonstverken är ju … obegripligt små. Lillasyster Orangeluvan brukade när hon var liten göra små dockor i halva valnötsskal, men de är ju gigantiska i jämförelse. Själv kan jag inte ens skriva snyggt, vilket jag skyller helt på finmotorik utan smörjolja.

 18. Cecilia i Houston

  För den som gillar podcasts så kan jag också rekommendera The Bugle med John Oliver och Andy Zaltzman (också brittisk komiker som verkar vara Johns bästis). Inte alls lika smooth som HBO programmet, men satir och löjligheter blandat. Kan inte finlänka så det får bli som det blir… http://thebuglepodcast.com/

 19. Hej Cecilia i Houston – tack! Jag har ännu inte funnit en enda podcast som jag har återvänt till efter en första lyssning … men nu kanske? (Sedan säger jag som Annika: jaha, ännu mer att pyssla med, jag som inte har tid eftersom sekruttbilen har gått sönder.)

  Bilrapport: igår körde jag mot alla lagar och förordningar både till och från basketträningen eftersom den andra bilen körde andra människor till och från träningar och SATAN vad den lät! Men idag ungefär kl eftermiddag kommer kanske något att hända …

 20. Orangeluvan

  Det var EN docka karvad ur EN halv valnöt och placerad i ett valnötsskal, så ”brukar” är inte rätt. Men däremot brukade jag göra figurer av det röda vaxet runt de där små, röda julostarna! Perfekt material, som mjuknade av handens värme och stelnade i rumstemperatur. Men inte blev jag dockmakare för det.

 21. Lukrativ bransch, det där dockmakaryrket?

 22. hyttfogden

  Jodå Annika! Att slätsticka en tröja kan vara ganska enformigt när
  inga avmaskningar eller intagningar eller liknande ska ske. Har du då en intressant bok att läsa samtidigt går arbetet som en dans och tröjan blir klar på rekordtid. För att med framgång kunna kombinera dessa två sysselsättningar krävs dock att boken är av en
  viss beskaffenhet. Innehållet är av underordnad betydelse. Den ska vara häftad och välläst med sidor som faller upp lätt. Med pocketböcker och nyutgivna böcker är dock stickningen dömd att misslyckas eftersom för mycket kraft och tid går åt att vända blad och tynga ner uppslaget (om det alls går) med något lämpligt föremål.

 23. Christer

  Detta har hänt kunde vara rätt kul ibland, men det är klart att man inte kom upp i samma klass som The Daily Show.

 24. Snacka om nyheter var ju rätt bra. Sedan fanns det en
  kort politiksatirserie som hette Riksorganet.

 25. AnnaH – otroligt! Jag förstod först inte vad det var jag såg, men nu! Wow! Man köper dem inte som konstverk utan som bilder, ser jag. Jag funderar på att köpa en i julklapp till DDM (ingen fara, han ramlar bara in i båset på direkt order). Den med alfabetet …

 26. Underbart, AnnaH!

  Teve fyras SNN News försöker åtminstone. Det är synnerligen ojämnt, men har faktiskt haft sina ögonblick (inte nödvändigtvis så att just sketchen jag länkar till är det allra bästa, bara den jag hittade på första sökningen). Mycket mer aktualiteter och politik och mycket mindre *nd*rl*vsh*m*r än fyran brukar ha.

 27. ”Men idag ungefär kl eftermiddag kommer kanske något att hända …”
  Har det hänt något eller bidde det bara en dröm? 😉

 28. Ja! Det har hänt nåt på bilfronten! (Men ssscccchhhhhh, det är inte klappat och klart än.)

 29. Jag har sett alfabetet och några av de andra pennskulpturerna IRL i London så om någon tror att det är Photoshoptrix kan jag intyga äktheten. De är helt otroliga!

 30. HK

  OT, men påhittigt och något som lyser upp i novembermörkret kan man se här.

 31. Tack, HK. Jag läste om marschen i går, men den trevliga filmen har jag inte sett.

 32. Och nu börjar vi undra lite.

  Bil-aterala förhandlingar?
  Bil-agda tvister?
  Bil-ligt?
  Bara in-bil-lning?
  Finns bil-der?

 33. I övriga nyheter meddelas — som om ni inte redan visste det — att jag är intresserad av intressanta vetenskapliga ting. (Bered er på att stå ut med OT i form av lätt nörderi.)

  För närvarande är jag hopplöst förälskad i lilla Philae som sitter på kometen som de för enkelhets skull kallar Rosetta fast den egentligen inte alls heter så. Lilla, lilla landaren Philae sover just nu, men hon har hunnit samla många spännande data eller åtminstone antydningar om data, och när ekipaget kommer närmare solen kanske hon vaknar igen!

 34. Maj Korner

  Slinkachu gör roliga små grejer på alla möjliga och omöjliga ställen.

  http://little-people.blogspot.se/

  (och ja, jag har glömt hur man gör snygga länkar med text)

 35. PK, the lax terrapefft

  Men Lotten, är det inte sån där fopoll ikväll?

 36. PKTLT, Lotten kanske är basketar?

 37. I Italien är det Italien-Albanien på TV (tittar jag på), i Frankrike är det Frankrike-Sverige på TV (tittar en kollega på). Tydligen. Rimligen visas någon av matcherna i Sverige. Fö har det kommit snö på alptopparna här i Italien. Trevligt som omväxling till regnet.

 38. Pysse
  Italien! Dit skulle jag gärna kunna åka ett tag. Det var mer än ett år sedan jag fastnade med höger bakhjul över en stenmur i bergen.
  Det är sånt man längtar tillbaka till…

  Men nu har vi råkat ut för kunder som kräver att vi håller oss hemma. Så det får dröja till våren. Men då!

 39. Örjan

  SG: Ny kunder efter tid av oro?
  Gratulerar! Någon av dem i närheten av Eskilstuna?

 40. Njae. Trondheim, Halmstad och Älvkarleby nu senast.

  Måste medge att det lättade rejält. Tack.

 41. Tänk, jag minns fortfarande bil-på-stenmur-anekdoten. Detta säger någonting om hur Båset är en sorts by, på ett bra vis. Vi är alla vänner och grannar!

  Egentligen kom jag bara hit för att visa hur man kan bli räddad hur obeslutsam man än är: vadförslags fest ska jag på och vad ska jag ha på fötterna, sportskor eller högklackat?

 42. Fopollsrapporteringen saboterades av basket, ja! Men jag kom hem innan vi förlorade, så jag vet att vi gjorde det …

  (Det var kinaschacksfopoll eller kanske jenkafopoll – de våra passade och passade och passade men kom inte särskilt mycket framåt och gjorde på de ungefär två skotten på mål nästan mål två gånger. Alla sprang jättemycket och Erik Hamréns halsduk var knutnare än någonsin.)

 43. Subjektivverb, finns det något som heter så?

 44. SG. Till Italien längtar man för maten och miljön, inte för dom fantastiska vägarna precis. Jag bor ungeför 4 km från jobbet och häromdagen tog vi serpentinvägen upp i bergen för att slippa stadstrafiken, en svindlande upplevelse. Ibland undrar man hur vägarna kan tillåtas vara tvåfiliga, men jag gissar att man ibland får backa helt enkelt.

 45. Eller vänta, jag bor ju exakt 4000 000 000 mikrometer från jobbet!

 46. Italien gjorde ett mål. Bollen nickades in i ett hav av hoppande fopollspelare. Precis i slutet av matchen. Allt innan var ganska segt och obegripligt, även om italienska låter trevligt så beriper jag inte mer är sinistra och destra av alla fopollsord.

 47. Ja, och ibland backar man ofrivilligt. Och hamnar på murar.

  Inte ungefär 4000 000 000 my? Den där journalisten ansåg ju att det går ungefär 1000 my på en mm…

 48. Kommer ni ihåg när jag hamnade på en liten mur?

 49. Christer

  Apropå diskussionen om marsrot härom båset, hittade jag en annan intressant rödfärg.

 50. Ökenråttan

  Läser tidningen, om bocken som brinner i Gävle. Nu ser dom en lösning för att skydda årets bock: ”Att fler folk rör sig kring bocken tror vi kan avskräcka …”.
  MultinaTIONELL BEVAkNING, ALLTSÅ?

 51. Upptäckt: Det går att kommentera urgamla bloggar. Till och med om de är fem år gamla.

 52. SG, inte för att vara sån, men går det inte ungefär 1000 µm på 1 mm? Det går exakt 1000 µm på 1,000 mm. På 1 mm går det väl någonstans mellan 501 µm och 1499 µm?

 53. Precis Niklas, det där med ungefär och exakt missbrukas hejdlöst. Ofta anges siffror med skrämmande exakthet, tex reagerar jag på snödjup mätt i mm.

 54. Där blev jag påkommen! Brallorna nere. Men inga fingrar i syltburken.

  Vi får leva med ovissheten att Pysse kan ha allt mellan ungefär 2 och 6 km till jobbet.

 55. Christer

  … eller när man översätter en handbok där det står att skrivaren inte bör stå närmare än 7,62 cm från väggen.

 56. Hotellhistorien som LL99 länkar till handlar om ett par som gav ett hotell dåligt betyg. Då drog hotellet £100 extra från parets kreditkort, för ”det är vår policy när vi någon ger oss kritik”.

  HA! Så kreativt!

 57. Nä, nu åker jag hem. Funderar över hur olika bolag beräknar flygtid, ankomstid osv. Det verkar inte finnas någon standard för det. S*S påpekar oftast om dom har landat 10 minuter före beräknad ankomst tid. sedan tar det minsann minst 10 minuter att taxa flygplanet till gaten. L*fth*ns* anger ofta tid för ankomst till gaten (upplever jag, kanske bara lurad). Måste kanske undersöka detta närmare … eller någon som vet?

 58. Pyss, jag vet inte hur de räknar men SK är i alla fall väldigt
  punktliga. T.o.m. bäst i Europa på punktlighet.

  Jag har även jämfört SKs och LHs respektive schemalagda
  flygtider från FRA till ARN (som ett exempel). Båda hävdar
  att det tar 1.45 minuter och då SK är punktligare så är det
  säkert så att SK är mer ärliga än LH ?

 59. eller ja inte 1.45 minuter utan 1h 45min så klart.

 60. Apropå fopoll: Är det ofint att notera att det går väldigt bra för Island, där Lagerbäck numera är tränare?

  Apropå punka på bildäck (som man kan läsa om i länken till Lottens mur-häng): Vet ni att det inte ens FINNS reservdäck i nyare bilar. Man ska använda det där skumma skummet som hade läckt ut ur Lottens däck. Känns inte alls tryggt.

 61. Men, så har det väl varit ganska länge? Jag brukade protestera och vara otrevlig i början och jag tror att jag tjatade till mig ett och annat reservhjul. Men numera verkar det som min otrevlighet reducerats så de senaste bytena har det bara blivit skum.

  Eller också har säljarna gått kurser i hur man hanterar griniga gubbar som absolut vill ha ett riktigt reservhjul.

 62. mikaels

  Precis, min nya bil har inget reservdäck, och ingen fälgnyckel, utan en bärgningsgaranti, så man ringer helt enkelt leverantören, så fixar det sig :).
  Believe it when I see it (but hope not to), min fjärde bil sen tidigt 90-tal, hittills ingen punka …

 63. Jag har ett svagt minne av att ha fixat en cykelpunktering med skum. Problemet med skummet är att det måste fördelas genom att rulla hjulet direkt efter att det sprutats in. Det blev till att cykla …

 64. Nåja, länge och länge, SG. Perspektivet beror nog på att vi inte köper ny bil så ofta. Noga räknat är den nya bilen nog den första riktigt nya i vissas liv.

 65. Men Lagerbäck då? Skulle inte han kunna rycka upp landslaget? Eller Henke Larsson då. De här moderna påfunden verkar ju inte funka så bra. Inte ens om Hamréns halsduk är alldeles hårdknuten.

 66. Så vitt jag vet räknas landning som ankomst. Den gång vi fick vänta i 45 minuter på en ledig gate i Atlanta kom vi således ”i tid”.

 67. Örjan

  Punktering- snabbreparation?
  Men inte om man har specialdäck, och lokala firmor saknar detta. Min bror tvingades en fredags kväll köra sin Golf (?) Special på reservdäck från Jämtland till Stockholm för att kunna få nödvändigt utbyte. Många extratimmar av körning med låg hastighet.

 68. Örjan

  Landning = ankomst?
  Senaste erfarenheten från Schiphol.
  20(?) minuter från landning tills ankomst terminalen.
  Var på väg att skriva svengelska
  20 minuter från touch-down till … Fy mig!

 69. Pyss, nu har jag hittat lite info. Ankomst är när planet har
  parkerat vid gaten. Källa.

 70. Sorry, LL99. Jag ser att ut ha rätt. På den sajt du refererade till (Missa inte de fantastiska videosarna och bilderna där!) finns en del intrikata diskussioner i ämnet.

  Den här tråden ger mig nog rätt. I ”din” tråd pratar man om ”chocks on”, dvs när markpersonalen sätter klossarna för landninghjulen, men detta är tydligen inte allmänt vedertaget.

  Står det dessutom inte ”landat” på ankommande flighter till diverse flygplatser?

 71. Hej allihop, vad kul att ni har blogghäng här! Jag har basketat! (Och stukat ett lillfinger sådär så att det bultar och jag måste säga aj och tycka lite synd om mig då och då.)

 72. Nog kan det vara skillnad på fysisk landning och framkomst, och jag vet inte heller exakt vad som räknas. Vi landade på Heathrow lite före angiven ankomsttid (förra torsdagen, alltså), men planet blev stående på en ”parkeringsficka” (ja, vem vet vad det heter på en flygplats?) i minst tjugo minuter för att flyget vid gaten vi skulle till var försenat så vi kunde inte komma dit. Var vi i tid då?

 73. Samt så hörde jag nyss en radionyhetsuppläsare uttala den USAmerikanske presidentens förnamn på ett lite … lustigt vis. Det lät ungefär ”Burååck”. Och så hördes en mikropaus — man säger ju normalt folks för- och efternamn såsom vore de ett — ungefär som om han hade hört sig själv och undrade var det kom ifrån. Men märkligast var att sedan sa han likadant en gång till!

 74. Felåt — synd om synd om stackare stackars liten, ska jag blåsa? skulle jag ju säga också. (Vi såg förut i kväll ett intressant program om handens anatomi på Kunskapskanalen, så nu vet jag mer om lillfingrar än jag gjorde förut — inte minst hur de ser ut inuti, för de hade en faktisk hand och dissekerade efterhand — ha! — som de berättade.)

 75. Här vare en hel del att kommentera. Men är rädd att jag bara ställer till. Så jag blåser lite på stukfingret och frågar sedan:

  Om man landar, kommer ner, så måste det väl heta nedkomst? Framkomst kan jag tänka mig gäller bilar och tåg. Men nedkomst måste väl vara det korrekta uttrycket när man färdas i det blå?

 76. Nu har jag tittat för länge på ord, så det enda jag ser är att ledet -komst ser helt vansinnigt ut.

  Och tänk att nedkomst och uppkomst (i respektive vanliga betydelse) inte alls är motsatser!

 77. LarsW

  Klart att flygbolagen tar till den bäst låtande uppgiften. VPV vore en bättre angivelse, som skulle skicka Arlanda över stupstocken. (VPV? Väntat På Väskorna, så klart). Terminal 5 är ökänd i mina ögon sen de skickade hem ett lag när vårt plan landat. Det tog en timme till från ”ankomsten”.

 78. Nu är stukfingret plötsligt mycket bättre, Skogsgurra.

 79. Tack för länkar LL99 och LarsW! Jag har läst och förstår att definitioner av flygtid finns för olika syften. Läskigt tex att arbetstiden på vissa bolag räknas från att dörrarna är stängda och handbromsen ur, när personalen börjar lägga ur handbromsen för tidigt!

  Det är alltså taxningstiden som ställer till det och i mitt fall, när jag reser till obetydliga platser som Verona med små bolag som Air Dolomites, har man ofta uppställningsplats långt från alla bekvämligheter, vilket innefattar en busstur.

  Jag försökte kolla tiderna igår, men avgångstiden var båda flighterna den då vi lämnade marken. Boardingen gjordes däremot enligt utsatt tid på biljetten. Ankomsttiden var i ena fallet när planet stannat på marken (bussresan exkluderad) och det andra fallet när vi landat. Ett mysterium är det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.