Hoppa till innehåll

Men inte är det som i Dakar-rallyt i alla fall!

Först ska ni kolla på den här sudderuddbilden och gissa vad som hände igår.

The Black Jack.

Har ni gissat? Nu kommer svaret.

Jag hade under gårdagskvällen ett tajt schema som innebar

 • lämning på basketträningar
 • brevpostning
 • mathandling
 • diverse andra ärenden som är för trista för att rabblas här
 • hämtning på basketträningar.

Men på väg från basketlämningen, ringde mobilen. Man ska inte köra och prata telefon, så jag stannade meddetsamma eftersom jag ändå bara var inne på en parkeringsplats och kryprullade.

Här har jag stannat. Framför mig har jag en låg, låg stenmur.

När jag hade lagt på luren (vilket man alls inte gör med en mobil eftersom man bara trycker på en minimal knapp med sina vinterstela fingrar), startade jag bilen och körde … uuuuuupp på den lilla muren som jag hade glömt bort … och duns, satt jag fast. Hängande på den lilla muren.

Bruuum, bruuum, som i Pippi Långstrump när Kling och Klang inte kommer någon vart.

I bilen fanns plåster och reflexvästar, vattenflaskor, ett cykelställ och opantade flaskor, men inte vantar och ingen domkraft. (Som heter så för att Dume är ”tumme” på tyska, och den tummen liknar kuggarna i domkraften.)
______
Uppdatering
Fel!
Marianne rättar mig i kommentatorsbåset: ”Nja, ’tumme’ på tyska heter Daumen”. Hellquist:
Öh.
_________

Då ringde jag Bästisgrannen som var ute och körde med sin lilla gröna bil, utrustad med domkraft, vattenflaskor, snytpapper och ett kvastskaft. Men inga vantar. (Jag är tydligen alltid utan vantar.)

På riktigt flyttade sig muren inte.

– Men sicken tur att jag har en blogg! sa jag och tog denna bild.

Jag vevade upp bilen på Bästisgrannens domkraft och blev påhejad av en främmande karl som med Bästisgrannen puttade så att bilen kom loss. Då backade jag över den tippade domkraften som … punkterade däcket. (Det kan ha hänt i muröverkörningsmomentet också.)

Sedan följde ett komplicerat och tidspressat körschema som till slut inbegrep även Bästisgrannens man Skotten eftersom han till skillnad från andra män inte har ryggskott. Men jag lossade alla muttrarna själv och blev på helt egen hand jätteskitig till och med på nästippen. I väntan på en ny domkraft roade jag mig på detta vis:

Fälgkors, som faktiskt borde heta mutterkors.

Ser ni, där är världens plattaste däck, som faktiskt är fullt av sådant där vitt skum som finns på flaska men som inte räckte eller läckte ut eller vad det nu var som hände eftersom däcket inte fylldes ett enda dugg av det.

Tur att man har något att jämföra med.

De två bilderna här ovan är från Sportnytts gårdagsrapportering om Dakar-rallyt. Då trillade den vänstra bilen nerför ett stup och lade sig som en macka uppochner (båda i bilen klarade sig) medan en annan bil missade en liten varningsskylt och körde ut i tomma intet och sedan höll på att bli mosad av bilar som kom bakifrån. Pffft, vad är väl en liten punktering?

Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

 1. Du hade ju inte fått sova nåt natten före, då kan vad som helst hända mer eller mindre. Gillar illustrationen med godisbilar 🙂

 2. Den huvudsakliga skillnaden mellan din gårdagskväll och Dakarrallyt verkar ju vara temperaturen. Fast är det inte rätt kallt i öknen också om nätterna, förresten? Då är det väl sanden som är skillnaden då.

 3. PGW

  Vad har du för traumatisk relation till vantar egentligen? Jag minns en bild på Lotten i vintern med kryckor och inga vantar då heller. Tycker du inte om vantar?

 4. Jag får väl, som pojken hos Frans G om ölet, fråga – hur gick det med resten av bilen? Undersidan med sina vitala delar i.e..(Ska det vara två punkter här???).

 5. Helt totalt jättekul!

  Något liknande hände mig i somras, fast min mur var en stubbe och min punktering var en avsliten bilnos. (Jag vet inte vad bilnosen heter på biliska. WV säger ”ingenti”, men jag tror ändå att den har ett namn. Det kanske syftar på vad som fanns kvar av bilen efteråt.)

 6. Skönt att höra att man inte är ensam om tramsiga bilmissöden.
  Det där vita skummet i flaskan funkar förresten nästan aldrig, bara när det är små hål som sitter på rätt ställe.

  Och nu, dagens wv, som tyvärr är lite felstavad, men ändå: exces

 7. Nja, ”tumme” på tyska heter ”Daumen” (der Daumen i ental, die Daumen i flertal).

  I övrigt jiddrar jag icke med folk som hanterar fälgkors 🙂

 8. Helt korrekt gissning, Ö-helena. Jag sitter utan böcker här (på radioredaktionen) — finns det en vettig etymologi till domkraft någonstans? Eller var det bara ordet för tumme som jag hade fått fel för mig? (Tack för påpekandet, Marianne!)

 9. Ja, bilen, ja. Den har fått skrapsår på magen, upp mot armhålan. Det lär läka lika bra som allt annat på stackarn. Men liksom för stenåldersmänniskorna går det väl bara utför mot den annalkande döden efter 22-årsåldern?

 10. Den blyga: ”(Ska det vara två punkter här???).”

  Nej, du struntar i en av punkterna. Och (när jag nu ändå håller på) två av frågetecknen, förresten.

 11. Nu har de trevliga killarna på Autodäck — som är oljiga utan att vara hala — plockat av det punkterade däcket.

  This tyre is no more! He has ceased to be! ’E’s expired and gone to meet ’is maker! ’E’s a stiff! Bereft of life, ’e rests in peace! If you hadn’t nailed ’im to the car ’e’d be pushing up the daisies! ’Is metabolic processes are now ’istory! ’E’s off the twig! ’E’s kicked the bucket, ’e’s shuffled off ’is mortal coil, run down the curtain and joined the bleedin’ choir invisibile!! THIS IS AN EX-TYRE!!

  Det gamla däcket har fått bita gruset. Det nya däcket åmar och kråmar sig å det värsta. Och pålitligt är det också; vägen hem tillryggalades helt utan dikeskörningar.

  (Kolla — det semikolonet satt som en smäck!)

 12. Det var så lite så 🙂

  I övrigt anser min ena ordbok att domkraft heter ”Wagenheber -, m”, den andra säger ”Schraubwinde, f”, eller ”Hebeschraube, f”.

  Det är ingen Ordnung på någonting.

 13. Mmm lakritsbil. Nu vill jag veta ärligt: vems var bilen och blev den uppäten av ägaren? Eller ”råkade” den bara bli uppäten av någon helt annan efter den pedagogiska demonstrationen?

 14. Nu är det såhär att det är en chokladbil med kolasås inuti och jag som fotograferade hade precis borstat tänderna. Så efter att ha fyllt plåten med fingeravtryck, lade jag den stoiskt i godisburken igen.

  Hellquist på nätet hade jag helt glömt bort! *ruuuuusar*

 15. Gullig mobil som hämtar eller lämnar folk som ska till/varit på basketträning! 😉

  Det där biltricket gör jag jämt fast inte fullt så kraftigt; jag nöjer mig med att köra in i låga staket, inte upp på dem, eller så kör jag rakt på stora stenar eller upp och fastnar på bilar parkerade bredvid. *hrm*

  Olle, jag tyckte att ditt semikolon var prefekt placerat.

 16. Tack, min egen Korrekturläsarcrrly! ”Men på väg från basketlämningen, ringde mobilen.”

  Nu är frågan om jag ska ändra en så rolig mening.

 17. Mycket relevant fråga, Pseudonaja. Jag tänkte det nog per automatik direkt efter upphängningen, men det som jag minns klart är när jag frös som en hund efter att ha hissat upp bilen med domkraften. Då sa jag högt till mig själv ”det är en jävla tur att jag har en blogg, annars skulle jag ha varit irriterad och trött just nu”.

 18. Haha, ajajaj!! (Kramp i magens skrattmuskler.)
  Tack för dagens skratt! Wv tycker som jag: treasive, fritt tolkat (o)skattbart.

  Faktum är att jag själv tänkt på risken att göra precis samma sak, i stort sett varje gång jag parkerar på infartsparkeringen. Än så länge har jag klarat att välja rätt växel.

  Jag måste se till att skaffa mig en sån där lite fickkamera för att kunna fotodokumentera för bloggen när livet spårar ur på det där viset så att jag också stoiskt kan se det positiva i eländet.

 19. Jag tänkte föreslå Dohm, du vet en tysk kyrka, för att den är hög och för att man hissar blien högt.

  Idag kom wv på ett ord som jag lätt skulle kunna tänka mig att använda om nåt! Men vad?
  Flobbe!

 20. Ni ska veta att det tog minst 20 minuter att hitta en liten grön bil.

  Till slut fick vi bryta oss in i godisförbudsbarnens gömmor. (Den var liksom tänkt som en tidskapsel, gömman.)

 21. Jag är lite avundsjuk. Jag lyckas inte få saker att hända mig så ofta nu för tiden. Antingen jag blivit slö eller eftertänksam. När vi var i Danmark i helgen strejkade bilden, men inte blev det dramatiskt inte. Inte ens konstiga/komiska missförstånd med syddanska bilreparatörer.

  Bättre var det förr. Då bogserade jag bilen minst två gånger om året.

 22. Jag tyckte att den kommentar jag gjorde på slutet var lite småelak sådär.
  Fin illustration med penna och godisbil, vad det en sån med mint i?
  Ode till däcket känns igen från det griftetal John Cleese en gång höll, men det gör det ju inte sämre att använda det till ett däck 🙂
  Så nu känner jag mig snällare!

 23. Jamen, tumme!

  DOM har jag alltid betydde kraftfull, stark. Och att just tummen fått heta så är förstås för att den är kraftig i förhållande till de späda utskotten som befolkar handen i övrigt.

  Så, då blev det domkraft. Bara för att den är kraftigt kraftig. Logiskt.

  Det är inte alldeles säkert att en domare (juridiskt) heter så för att han/hon har makt (i kraft) av sitt ämbete. Men tror det.

  Kul att vara i samma bransch! (Murklättrarbranschen, alltså).

 24. […] Bilar brukar ju få punka ute i den riktiga världen där man måste ringa efter bärgare eller hjälpsamma skottar. Inte får man punka hemma, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.