Hoppa till innehåll

Hit och dit och fram och tillbaka och en sväng utomlands

Man kan inte klaga på ett trist och stillasittande liv, det kan man inte.

Från ett releaseparty i förra veckan till en soffa i Tjugotvååringens student-trea i Lund, staden där det är studentorkestrar i varje gathörn, cyklar på varenda kvadratmeter och roliga människor uppdykande vart man sig i världen Lund vänder.

linnereppojke
Och en lundagrabb som medgörligt på ett trassligt, taffligt sätt surras vid Linnés staty …?

Tjugotvååringen delar sin lägenhet med en annan teknologpojke, så mammor på besök får soffsova. Klockan mittinatten drumlade inhysingen in och kräktes. Och kräktes. Och spottade och kräktes. Han torkade upp kräk från golvet, lade ut nedkräkta kläder utanför ytterdörren och drack vatten och kräktes lite mer. Och där låg jag och började må illa. Jag tänkte att jag som en god mor (även om jag inte är just hans mor) skulle gå upp och badda hans unga panna, men beslutade mig snabbt för att han nog inte hade uppskattat omsorger från en mamma som han inte kände.

På morgonen skuttade jag ur sängen och kastade mig på en buss och ett tåg och somnade bums för att liksom två sekunder senare kliva av utomlands. Köpenhamn, lovely Köpenhamn!

lukkedorren
Typiskt danskt?

Det luktar Riviera och öl och man nästan suuuugs in på Tivoli och blir påtvingad öl i varenda gathörn. Jag råkade köpa fyra klänningar och ett par gummistövlar och vandra runt på Nationalmuseum och nästan svimma av trivsel. Om Stockholm hade varit Köpenhamn, hade Gröna Lund legat mittemot stationen, Nationalmuseum och Moderna museet legat på NK:s plats och på Sergels Torg hade man sprungit 100 meter slalompjäxesprint.

slalompjaxor
Jag trooor att det var ett reklamjippo. Men det togs på största allvar.

Och detta var ändå bara förra veckan. Den här veckan åkte jag till Göteborg och föreläste, åkte tåg som nästan var i tid, hann sträcka rumpmuskeln (som heter gluteus maximus) på basketträningen (pga. halt golv) och sedan åka till Malmö och föreläsa innan jag åkte till Köpenhamn igen!  Två gånger på sju dagar!

endasttoapapper
Typiskt malmöitiskt? Svårt att efterleva är det i alla fall. (På toan i Chokladfabriken, där jag föreläste.)

Som ni förstår, gillar jag detta flackande. Kanske för att det är så skönt att komma hem till galna huset igen, men kanske för att det är så skönt att komma ifrån det galna huset en liten stund?

danskaflaggor
Titta vad fint med Dannebrogen över hela Hovedbanegården! (Kan ni se framför er hur den svenska fanan hänger så här framför alla reklamskyltar inne på Centralen i Stockholm?)

I Köpenhamn sammanstrålade jag med min djefla man, som hade föreläst och haft möte där. (Han kan föreläsa utomlands för andra nationaliteter, han!) Vi åt turkisk mat och jag fick en dansk öl och så pratade vi låtsasdanska med varandra så att danskarna började blänga på oss. Typiskt störiga svenskjävlar var vi.

kallapanotan
Notan kallade man på genom att trycka på en knapp!

På väg till vårt lite billigare hotell ungefär 7 minuter bortom järnvägsstationen, halkade vi in på Radisson Blu, där Beatles sov en gång i tiden. Och Rolling Stones, Rod Stewart och precis alla andra som var nåt på 1960-och 70-talen. Men eftersom wi-fin inte var gratis, kände vi oss kränkta och gick ganska snabbt därifrån.

radissondesign
Fast i Radisson Blus foajé fick vi uppleva underbar danskdesignoverload. Så vansinnigt fint! Medan …
fulaprickar
… vårt hotell såg ut så här …
lovelyview
… och the stunning view från våning 9 såg ut så här.

På morgonen åt vi en synnerligen torftig frukost utan bacon (vabaha?) samtidigt som vi sms:ade kors och tvärs med barnen där hemma om köruppvisning (ergo sånguppvisning), gympapåsar, hostsjukor och träningstider. Min djefla poetman sa ”kan jag lägga ner en bok i sin packning eftersom jag är på resande fot till på söndag?” och jag sa förstrött med ett felkokt ägg i munnen ”mmmmhmmm”.

ollesbooks
Det är det här som är ”en bok”. Som jag fick släpa hem.
fulmatta
Hejdå, fult inredda men rätt billiga och väldigt rena hotellet i Köpenhamn!

Nu vankas resor till Luleå, Härnösand och Östersund. Men innan dess hinner jag vara hemma och skriva lite Julkalender!

Share
Publicerat iBloggen

64 kommentarer

 1. Prickar.

  Det var väldigt vad det var mycket prickar överallt.

  Inte pricks, ghu save us … plats för anekdot:

  Jag minns än mitt möjligen största gapskratt på gymnasiet. Så här: vi hade en engelsklärare som var en … vahettere … kufisk person. Svår att tas med. Kunde så mycket och så bra engelska att han stundom skrev läromedel. Och så en dag i ettan (första gymnasieåret, dårå) skulle en klasskompis försöka säga någonting om samt stava ett svenskt ord på engelska (you had to be there), och det svenska ordet innehöll ett ö. Och hen sa ”O with two pricks”. Jag försökte att hålla mig till dämpat fnitter, men mycket snart låg jag dubbelvikt över bänken. Och den kufiske läraren blev verkligen glad, för han kunde säga till klassen att de kunde fråga mig efter lektionen vad det var som var problemet med uttalandet, så slapp han.

  Väldigt prickigt inlägg.

 2. (Det är intressant att tänka på hur stor skillnaden är: När jag var sexton var det rätt så ovanligt med tonåringar som kunde s.k. fula ord på engelska. Numera är det väl framför allt just fula ord tonåringarna kan på engelska, betydligt mer än alla andra ord …)

 3. Ökenråttan

  Fick lite hjärtklappning där. Ska Lotten hinna med Julkalendern i allt detta flängande?

 4. ”Däremot har jag trubbel med t-shirtpåhittandet”.

  Kan du inte sätta kidsen i huset på att på att leta citat från
  kommentatorsbåset? Båset är ju fyllt av roligheter, stolligheter och
  tänkvärdheter.

 5. PGW

  Åh Östersund! Då ber jag att ödmjukast om många bilder och rapport från min forna hemstad! Pretty please?

 6. och

  Det är när jag ser hur ni far omkring som jag fattar att jag är gammal… och avundsjuk! Hur orkar ni?

  Gossen på statyn ska tydligen medverka i en sån där bild där man interagerar med en staty. Den här tycks klappa honom på kinden.

  Solen lyser i STH och det är snorkallt.

 7. och

  Kan du inte bara skriva ”Kunde int hitte på nåt” på tishorna? Eller ”Kommer på nåt senare. Häng on.”

 8. Ha! jag letade rätt på låten LL99 skrev om och hurra, gitarristen har prickig skjorta! Nu ska vi bara se om den blir burkskinka för mig med … jaså minsann, det blev den, så jag fick ta bort länken.

  Hm. Är det bara den låten, eller är det YouTube, eller är det många länkar som plötsligt är förbjudna? Nu måste vi kolla lite.

 9. Nu är vi hemma från det stora landet i väster!
  Det har vi varit ett dygn, faktiskt, men första halvan av det dygnet sov vi mest och sen har vi försökt packa upp, läsa snigel- och epost, vattna de blommor som inte är ohjälpliga (vet inte om det bara är november eller om grabben har missuppfattat en del av vattningsinstruktionerna – men det var för många krukväxter till att börja med, så det gör inget) och äta lite saker så vi kan hålla oss vakna tills det är sovdags så vi kanske kan vakna normal tid imorgon.
  Om ingen protesterar kommer detaljer från resan att inflyta i båset lite då och då. Men knappast ikväll, för jag har ett halvdussin bås att läsa ikapp…

 10. Spottifieringen går ju utmärkt (men jag har inget konto där).

  Synd, då, att just dutuben inte får klistras in för det finns ju så ofta små ting man vill visa därifrån.

  (Man. Man är till exempel jag men också många andra. Bruket att i stället använda ”en” sprider sig och jag har verkligen inget emot det — det finns lägen och konstruktioner där även jag helt avspänt och oöverlagt använder ”en” — men jag är så gammal och invand att ”man” ändå är mitt spontana val för ”jag och därtill folk i allmänhet, inbillar jag mig”.)

 11. Rest över det brida havet. Varit i det brida landet. Har säkert fått brida erfarenheter av landet där de talar brid engelska.

  Välkommen hem, och sov när och hur och var du vill tills jetlaggen har lagt sig. (Och så vill vi mycket gärna höra allt!)

 12. Howdie, Brid! Ser fram emot detaljerna. Här har vi varit i Spanien, Italien, Danmark och Norge (var det väl SG?) den senaste tiden! Möjligen fler ställen som jag missat.

  Oj, vad jag julstädar idag! Det var väl det jag sa att jag skulle göra? Och bjuda in grannarna på glögg, men det får bli imorgon. Prokrastinerar här – det är vad jag gör!

 13. (Och jag var i London, var det, bland annat)

  Jag skulle egentligen bara påtala att vi nog måste ta reda på mer om Amsterdams pop-up-toaletter, för oavsett hur farliga de kan vara hade jag aldrig hört talas om att de fanns!

 14. … så går det! Det är snygglänkar till YouTube som inte går!

  Visserligen synd för oss som vill kunna visa saker i löpande text, men då är det hela ändå inte omöjligt.

  Puh.

 15. Ökenråttan

  Ni reser och far, ungdomar!
  Själv gjorde jag en utflykt till Lidingö i dag. Här har nu november varit den gråaste i mannaminne, MEN när jag ska sitta inne på ett seminarium från lunch till middag – DÅ passar det minsann att koppla på solskenet. Blä!!

 16. Nej men nu blev det konstigt och intressant — måste genast pröva med en till Simon’s cat. Ten, nine eight …

  Näpp. Går inte. Det är nog ett Båsmorsprivilegium i alla fall.

 17. Jag var otydligt. Vad det är som inte går, är snygglänk till YouTube. I varje fall fungerar det inte för mig. Men ful-länk går.

 18. I morgon ska Kola och jag göra en utflykt till Lidingö!!
  Vi ska träffa andra vinthundar och deras ägare och låta jyckarna skpringa sig medvetslösa tillsammans.
  5000 kvm stor beteshage som får användas till hundrastning när betesdjuren är borta.
  Oj,oj,oj, vad det ska springas, Kolas ben spritter nästan alltid av rörelseglädje.
  I dag protesterade hon mot innetillvaron genom att bära in sin vattenhink i vardagsrummet och tömma den där. Två liter vatten är mycket mer vatten utanför hinken än i….

 19. Kola kolar. Hoppas vi inte!

  Jag läste fel, ”5000 kvm stor beteshage som får” uppfattade jag som inledningen på att det skulle röra sig om djur inom släktet Ovis.

  (Nåja, i själva verket fortsätter jag framför allt att experimentera med länkar för att se exakt vad jag kan göra.)

 20. Ökenråttan

  Ninja: Allt som spills ut blir mycket mer än det är. Naturlag. Ett halvt glas rödvin täcker ledigt hela köksgolvet – och väggarna. Innan jag drog till Lidingö idag skulle jag ta en kopp te för min något kraxiga hals. Råkade komma åt ett paket O’Boy. (Kvar sen yngste sonen bodde här hemma medan vi päron bodde i Öknen. Hur länge sen var det?) Oh boy, det spred sej. Fick man O’Boyet under skorna fungerade det dessutom som gl*dmedel. Hoppsan! (Jag satte in * ifall g-l kanske var ett snuskigt ord; man vet aldrig.)

 21. Så sant ÖR! Vi hade ett litet trångt kök när barnen var små. Vinstället trycktes upp på värsta tänkbara stället: ovanpå kylskåpet. En sen eftermiddag efter mellis i köket, var det dags att skynda iväg till någon aktivitet med barnen. Småstressad slängde jag igen kylskåpsdörren lite för hårt, varpå vinstället ryste till och kastade ut alla flaskor som projektiler rakt ut i köket. Hej, vad mycket rött det var! Stolsbenen var alldeles uttorkade och drog i sig ordentligt av saften. Spåren efter den vinfesten syns än idag längst ner på dom ljusa träbenen. Glassplitter? Förmodligen, men har inget minne av det, bara vinet …

 22. Tror att det ÄR får i hagen sommartyid, men när de är borta så får hundarna vara där. Greyhounds behöver springa som galningar för att må bra. Det låter som en liten häst när Kola kommer dundrande.

 23. och

  Men vad då, var inte ”Häng on” BRA som text på tishan? Jag är kränkt!

  Mer från stora landet i väster Brid, gärna! Jag läste det först som att ni varit där ett dygn och använt halva tiden till att sova och svara på mail, så jag blev verkligen nyfiken på vilka äventyr ni lyckades pressa in under resten av dagen!

 24. *USA-glimtar*
  Störst: Grand Canyon. Det finns ingen möjlighet att få rätt intryck av den på bild. Det är svårt nog när man är där. Den utsikten var tillräcklig för att motivera hela resan.
  Likaså störst: USA. En rundresa som går genom fyra delstater ser inte så lång ut på kartan, men oj, vad vi har åkt buss.

 25. Hej!
  Vad jag har längtat!!!!
  Efter hela båset!!!!!!!!!!
  Och äntligen skrattat sådär riktigt härligt som man bara gör i båset. *myssmiley*
  Nu är pausen slut. *sursmiley*

 26. och

  Ah, Grand Canyon! Står högt på min bucket list, som jag tänkte skulle träda i kraft innan det blir bråttom. Måste vara helt underbart att se! Går det Greyhoundbuss direkt dit, så att man kan kliva på i NYC eller Chicago och sedan stiga rakt ut och titta på canyonen? Nä, det gör det väl inte…

 27. och

  Hej, Dina!

  Men fan, den oförskämda skylten kom upp när jag försökte skicka och sa surt att jag borde säga något vettigt. Hej Dina är väl jättevettigt?

  Kränkt igen.

 28. Varje gång jag hör ordet ”kränkt” får jag julsåndanskänningar. Vad kan det vara jag assoccierar till? *konfunderad*

 29. Fy skam fy skam för ingen ville ha’na!
  En danslek som sällan leks numera. Och det är bra det.

  Lotten, vi kan peppa dig året runt om du behöver, bara vi får vå kalelender till jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.