Hoppa till innehåll

Mitt första engelska bröllop

Drygt 60 britter och tiotalet svenskar är komplett omöjliga att få ordning på när det gäller gruppfoto. Alla vill stå längst bak och inte synas! Jag ryade, domderade, pekade, gestikulerade och hade mig – men alla bara gömde sig. Nåväl, sa jag och tryckte på självutlösarknappen och sprang.

alla
Sträck på sig, Bergman!

Visste ni att ett väldigt viktigt moment under själva ceremonin här är att brudparet och två vittnen skriver på vigselattesten? (Hm. Det kanske inte är det det heter? Nåväl.) Vi sjöng först ”I’m a Believer” och lyssnade sedan på de unga tus löften till varandra, såg ringpåtagning och lyssnade noggrant på allt som sades. Under hela akten satt en allvarlig man i ena hörnet av lokalen och bläddrade bland sina papper medan vigselförrättaren förättade det som förrättas skulle.

mannenikyrkan
Som en dag på kontoret, liksom.

Plötsligt var det dags att samlas runt skrivbordet. De fyra som skrev under, gjorde det långsamt med darrig hand på två olika ställen, så under tiden tappade vi åskådare fokus och började mumla och fnittra så att stämningen blev fantastiskt uppsluppen och trevlig. Nu planerar jag visserligen inte att gifta mig igen, men om jag gör det, så ska vi göra precis så här.

malinsign
Bruden och allvarlige mannen.

Och hur det nu gick till, så blev det sedan med de på bilden ovan ytterst städade gästerna ett jädra röjarparty med sönderslagna glas, vrickade fötter, en blodig tå, en skotte i kilt, vegetarisk barbecue och den svettigaste cateringpersonal jag någonsin har sett. (Deras två jättegrillar klappade ihop så att de fick värma nötbiffarna [inte som i ko-nöt] i en pytteliten, vanlig köksugn.) Jag pratade mig hes, dansade, puttade ner en man i en frysbox, skrämde en svensk och kom via en becksvart kyrkogård hem vid halvtretiden på natten.

morgonen_efter
Och idag har vi städat!

Om en vecka ska jag på nästa bröllop, men det är i Sverige och då är jag bara ingift faster och kommer säkerligen inte att snubbla över gravstenar, svära på engelska, pussa okända män på kinden, få en frisbee i pannan eller klättra omkring bland bjälkar för att riva ner ljusslingor.

Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Ska jag berätta om vår dotters bröllop? Ja, det gör jag. Själva vigseln var enkel, i rådhuset med storebror och bästisen som vittnen och efteråt bröllopsmiddag där vi föräldrar anslöt, på italiensk krog nära brudens barndomshem. Bruden åt nåt med räkor och plötsligt blev hon alldeles svullen i ansiktet och hade svårt att prata. Allergichock. Hon och jag störtade hem; vi har som tur är two doctors i huset och dom plockade fram antihistamin och gav henne och så bäddade vi ned henne. ”T får inte se mej, jag ser grotesk ut”, grät hon. Bröllopsnatten tillbringade hon alltså ensam i mammas och pappas säng. T, brudgummen, beskrev detta senare i sina roliga memoarer: ”They gave her some snake-bite serum and then we lived happily ever after.” (Fast nu blev det ju inte riktigt så …)

 2. LupusLupus99

  Den här låten tycker jag passar rätt bra idag.
  Klockan var inte mer än 09.30 men det var redan 28 grader varmt,
  så det kommer nog att bli riktigt varmt/hett idag.

 3. Här var det Å S K A ! ! ! vid tretiden. Och skyfall. Och hagel.

  Vi kom just då hem från Hallsberg där vi hade varit och handlat. Och på hemvägen hade vi nöjet att se biltermometern brådskande räkna ner från 32 ° till 20 ° på cirka tre minuter.

  Och så fick vi sitta i bilen i fem minuter tills det lugnade sig såpass att vi vågade kliva ur.

  Jodå, vädret har varit energirikt. Nu är det helt underbart ute, luft med syre i och drygt tjugo grader.

 4. Kalasröjet ser ut att ha varit en engagerande upplevelse. Det påminner om … länge länge sedan, när man var yngre och ett större party resulterade i sådana avlagringar.

  Att fotografen gick på knäna undrar jag inte alls över — och vilken underbar färg på åttapundsklänningen! (Jag är inte avundsjuk på Lottens nyinköpta klänningar, varför tittar ni sådär på mig?)

 5. … avundsjuk på Lotten för de nyinköpta …

  … heter det antagligen. Jag är väl inte avundsjuk på själva klänningarna heller, riktigt intim önskar jag nog inte vara.

  Jo, det är svalare men två veckors konstant överhettning lämnar tydligen inte min hjärna i rappet.

  Var var vi?

 6. Här är vi! I Sveriges hetta igen!

  I England hade vi bara runt 20 °C och det är ju som vilken messommar som helst, så jag som är absurd i mitt värmedyrkande har ju nästan saknat Sverige. När det är varmt här och jag inte är på plats, är det ju varmt i onödan.

  Annika: Jag är SÅ glad att du gillar mina klänningar. Jag känner mig lite som en liten designprinsessa, faktiskt. Den här blåa loppisklänningen är av märket Monsoon, vilket fick några av de andra gästerna att utbrista i små lyckliga pip med handklappningar till.

  Men här hemma inser jag att utebasilikan har dött, att barnen inte har fått grönsaker, att en tavla har farit i golvet och att … jag nog måste åka utomlands snart igen!

 7. Jaaa, jag tror bestämt vi dkulle kunna handla i samma butiker. Jag köpte en klänning på Monsoon i Manchester, som jag har på alla fina högtider nu för tiden. På söndag får den gå på konfirmation, det minns jag inte när jag var på senast … min egen?

 8. LupusLupus99

  Nu har brandröken, eller åtminstone lukten från den, spridit
  sig till söder om mälaren.

 9. Ökenråttan

  Ska jag berätta hur jag råkade få Lille Maken stupfull? (Det är bara jag och jag med mej, som vanligt.) Jo, det här var nåra dar innan han hamnade i tandvården. Vi var hundvakter åt kompisar ute på deras lantställe. Då och då stack vi in till stan och vattnade och hämtade post. Varmt som attan och när vi satt i bilen på väg in sa Jag ”Är det inte riktigt gin-å-tonic-väder nu? Ska vi ta med gin ut?” Lille M sa ”Nej. Jag gillar inte att dricka sprit när det är så varmt.” Medan jag rumsterade om i hemmet gick LM runt med hunden. Jag tänkte ”Jag häller av lite gin, lagom till två drinkar och tar med i alla fall och så dom små tonicflaskorna som står här i kylen. En är förresten redan öppnad.” Ginslurken hällde jag upp i en tom liten tonic-flaska och iväg ut på landet igen. Under tiden hade Lille M, snäll som han är, promenerat sej och hunden till systemet och köpt en flaska gin, ”När hon nu så gärna ville ha det”.
  ”Jag gör två GT” sa han, medan jag fixade med middan. Då blev det så här: Han hällde upp gin från den nyinköpta flaskan, fyllde på med vad han trodde var avslagen tonic ur den öppnade flaskan men – det var den tonicflaska som jag hällt över gin i! Stiff drink, kan man säja. Så gjorde han en GT till mej på gin ur den nyköpta flaskan och tonic ur en liten öppnad tonicflaska, som faktiskt innehöll avslagen tonic. Jag tog en sipp ur hans glas – Oj, den var det drag i! Min GT var bra mesig i jämförelse.?
  Så åt vi middag med vin till maten och madeira till efterrätten och Lille M lät lite osammanhängande ibland, men det är väl värmen, tänkte jag. Vi pratade med en granne en stund och Lille M hängde så konstigt över terrassräcket. ”Hur är det?” undrade jag. ”Ja känner mej yr”, mumlade han och tittade konstigt på mej. ”Sängen blir bäst” tänkte jag och han vagglade upp på övervåningen och damp ner på sängen och gick inte att flytta på. Han var dyngrak! Vi räknade sen ut han ganska snabbt nog fick i sej minst 15 cl ren gin plus middagsdrycker. Vojne vojne. ”Ja trodde ju att det var avslagen tonic i flaskan” suckade han dan därpå när vi analyserade vad som hade hänt. Skål!

 10. Som barn smuttade jag gärna på GT-drinkar, de vuxna aningslöst ställde ifrån sig på bord och fåtöljarmstöd. Uppskattade verkligen den rena, friska enbärssmaken. Somnade, på den tiden, oftast tidigt på festerna.
  Lille H skulle en sommar förtära illasmakande antibiotika i flytande form, tre gånger dagligen. Gick utmärkt om han fick en slurk stark saft mellan antibiotikahuttarna. En eftermiddag högg han av misstag mormors whisky som inte alls var doserad för en tvååring och svepte de ädla dropparna efter avslutad antibiotikahuttande. Somnade mycket tidigt.

 11. Vem ska spela Ökenråttan och vem Lille Maken i den sitcom jag börjar känna är på väg att skapas här?

  Allvarligt, tack igen ÖR!

 12. Ökenråttan! Vad du ställer till – halva kvällschokladen på datorskärmen… Men det var det värt!

  En G&G! Den smakar nog ungefär som den slags draja Luis Buñuel rekommenderade: ”Connoisseurs suggest simply allowing a ray of sunlight to shine through the bottle of Noilly Prat before it hits the bottle of gin.” Skål! Tammefan.

 13. Då måtte vi göra väldigt svaga gin och tonic. De brukar ha en tydlig smak av tonic.
  En arbetskamrat berättade f ö om en middag på lokal i Jönköping (han verkade anse att bibelbältet bar en del av ansvaret) där de andra beställde dry martini före maten, och han, som inte är så förtjust i gin, bad att få en med vodka istället. När den kom in luktade den ändå misstänkt mycket enbär. Det visade sig att de hade bytt ut vermouthen mot vodka…

 14. Örjan

  Svartvinbärssaft med brännvin till 8-10-åringar.
  Så här gick det till. Storebror, jag och vår kusin var med på födelsedagsuppvaktning. Kylskåp saknades men brunnsvatten hade hällts upp i tömd brännvinsflaska och ställts in i jordkällaren. Där fanns även annan brännvinsflaska med äkta innehåll. Ni kan nog tänka er vad som hände.
  ”Det var konstig saft, är den jäst?” påpekade vi. Vår 10-åriga kusin fick ändå i sig minst 1/3 av sitt glas, innan vårt klagomål framfördes.

 15. Bess

  På fyllerifronten kan jag berätta om min dåvarande 4-åring som en julmiddag drack en klunk rödvin i tron att det var julmust. Ungen spottar ut vinet över bordet. Jag tror hon kräks. Ungen – som var, och är, en paragrafryttare utan dess like – hysterisk. Hysterisk lika mycket för att det smakade illa som för att BARN FÅR INTE DRICKA VIN!!

 16. Jag skulle ha kunnat skriva skärmmetrar om den skotska Whiskyns totala överlägsenhet, liksom dess oförmåga att förleda småbarn, men jag har haft annat att tänka på det senaste dygnet. Det har dock lugnat ner sig nu.

 17. Så lämpligt. Ett utedass förekom i en viktig roll i filmen vi höll på att skratta oss fördärvade åt förut i kväll, den norska zombiefilmen Död snö som vi av någon anledning aldrig hade sett förut. (Ja, vi skrattar åt splatter om det är jähättesuperdupersplattrigt nog, och följaktligen på skoj. Det gör vi. Vi skrattar så tårarna rinner.)

  Dags för lite oväntad musik, kanske. Så oväntad att man kan tro man är full fast man är nykter. Thunderstruck med några finska killar på femsträngad banjo, dragspel, ståbas, skedar, ett städ, en mandolin och lite allmän percussion. Jättebra!

 18. LupusLupus99

  Apropå maskiner så kan man på lördag beskåda både ångmaskiner på
  Eskilstuna Stadsmuseum och traktorer vid Munktellmuseet.
  I det senare fallet så rör det sig om Munktelldagen 2014.

  Det finns andra fordon att titta på i helgen. På fredag så är det rallysprint på Ekebybanan,
  segelbåtar på ån (även på lördag) och på lördag så är det också veteranbilsutställning nere på stan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.