Hoppa till innehåll

Teleskopord och ett jähättestort kattdjur!

teleskopEtt teleskop är ju ett sånthärnt (se bilden här alldeles till vänster) – något (t.ex. kikare) som kan fällas in i sig själv som änna daggmask.

(Uppdatering! Protesterna haglar i båset: daggmaskar kan faktiskt inte fällas in i sig själva och ordet teleskop kommer ju från grekiskans teleskopos, ’fjärrseende’, alltså en anordning som gör det möjligt att observera och avbilda små och ljussvaga astronomiska objekt. Okej, men jag har sett daggmaskar som trollar sig själva både längre och kortare och även om det finns teleskop som inte kan växa eller krympa, säger mina källor att teleskoporden är sådana som är långa och många men som finjusteras och då blir få och korta. Och så kan man se dem fastän de är små och ljussvaga …? Slut på uppdatering!)

Ett teleskopord är två eller flera ord som har komprimerats till ett, som är lite kortare. I sammanhanget tycker jag att ”elektroniskt brev” (ergo mejl) borde ha teleskopats ihop till elbrev istället för de snart utdöda e-post och e-brev. (Min egen, bestämda uppfattning som inte har stöd av någon som helst forskning.)

Anywhooooo. (Ska läsas lite avmätt och samtidigt coolt.)

På engelska heter teleskopord portmanteau, som ju förstås är franska för ’klädhängare'(men som på gammalfranska betyder väska). På franska heter teleskopord däremot mot-valise, vilket betyder ’väsk-ord’ (en väska är som ni alla vet något som man kan stoppa något annat i). Ja, så underligt funkar det med språk som byter uttryck kors och tvärs med varandra, varför vi t.ex. säger orolig om någon som är nervös snarare än tråkig.

Okej, tillbaka till teleskoporden, där jag pga. bränderna i Salaskogarna kom på att smog ju är en kontaminasammanblandning av smoke & fog på samma sätt som spork är en sked-gaffel och infotainment är informationsunderhållning. Jättekul! Wikipedia har en lista på svenska teleskopexempelord, där de mest kända är

 • burkini
 • Friggebod
 • infotainment
 • svengelska.

På tyska finns det tydligen ett roligt ord som i sig har inbyggt stånket ”fan, vad skulle vi tvunget byta valuta, nu är allt ju jättedyrt”: Teuro av ’teuer’ (dyrt) & ’Euro’ (de där pengarna som vi inte har i Sverige). Och i världens alla djurparker pågår genetiska experiment när man föser ihop kattdjur som annars inte rör sig i samma kretsar (ungefär som när jag hamnar på cocktailparty, premiärer och boksläpp i Stockholm) så att deras avkomma blir

 • lejpard (lejonhane & leopardhona)
 • lejuar (lejonhane & jaguarhona)
 • jaguon (jaguarhane & lejonhona
 • leopon (leopardhane & lejonhona)
 • liger (lejonhane och tigerhona)
 • tigon (tigerhane och lejonhona).

Fast mina stockholmsäventyr resulterar ju sällan i en avkomma.

liger
Liger – och bilden är alltså inte manipulerad.

Kolla nu på ligern där uppe i punktlistan – den är gigantisk till skillnad från tigonen eftersom generna som styr och bromsar tillväxten finns hos lejonhonan och tigerhanen!

Och nu till den stora poängen som jag har gått en milslång omväg runt: svenskans ”teleskopord” är ju såååååå mycket lämpligare än alla andra språks uttryck som handlar väskor. Pfah!

Share
Publicerat iBloggen

95 kommentarer

 1. Christer

  Vilken kissekatt!
  Fast spontant föreställer jag mig sammansättningar med ”teleskop” som sånt som kan fällas ut och bli längre, inte tryckas ihop.

 2. Och jag, som har lätta astronomiska böjelser (tack vare den andra hälften, som har starkare sådana) tänker annars i första hand på tele- för fjärr- och -skop för -betraktare. En grej att titta långt bort i.

  Vilket ju inte hindrar den andra betydelsen!

  Och den där ligern ser ju helt grotesk ut. Jag är inte förtjust i forcerade djurkorsningar. Det tycks vara något man gör bara för att man kan, inte för att det skulle vara bra eller nyttigt på något som helst vis.

 3. Nu ramlade jag helt oprovocerat ner i en liten språkreflexion — en rolig en. (Jag har tänkt på den förr.)

  Det finns ingen passivform av ”kunna”. Tänk om jag hade formulerat mig i passiv. ”Det tycks vara något som görs bara för att det kans” — hehe. Ja, jag vet att det då skrivs om till ”kan göras”, men ändå!

 4. Sportfolket på min f.d arbetsplats har länge använt ’vju’ både i tal och skrift internt. Tre stavelser blev en och omöjligt att missförstå. Med tiden började detta teleskopord sprida sig till andra gäng via den grupp alla samarbetar med, teknikerna.

 5. Fast ’vju’ är ju inget teleskopord, kom jag på. Det är ju den sista stavelsen i ordet som som står på egna ben. Såna ord har säkert en benämning de också.

 6. Vad är kattbebisen för sorts djur då?
  Är alla korsningarna sterila, som korsningar ofta är?

  Jag har ett egenhändigt teleskoperat ord som betyder ”liten citrusfrukt”: klemansun. Tonvikt på sista stavelsen, och om man pratar tillräckligt fort hör ingen att det inte är något av de vanliga orden.

 7. Agneta uti Lund

  Jag vet inte riktigt vad du menar med att något snart är utdött.
  Enligt Google finns
  e-post nämnt ungefär 1 600 000 000 gånger
  och
  e-brev nämnt ungefär 14 900 000 gånger. Helt klart att nästan 15 miljoner e-brevsträffar är betydligt färre än e-postträffarna. Men snart utdöda? Det tror inte jag, som använder bådadera utan att blinka.

  Något som kanske är på väg att växa är teleskopsord – det ger hela 4400 träffar. Eller är det risk för ett plötsligt utdöende för detta ord, tror du?

 8. Jag håller med Christer. Här är ett exempel på en teleskopisk campingvagn.
  Kolla om det inte blev lite fel där med smogen, jag vill hellre korsa smoke+fog till smog.

 9. Hallå! När jag skulle publicera såg jag siffran 3487 istället för 2014, där i förhandsvisningens datumfält – och nu står det 4148!!! Är inte det ett MYSERIUM?

 10. LupusLupus99

  Pyss, ja smog är ju ett etablerat uttryck men kanske satt
  Lotten och tänkte på dimma i Smögen? Då skulle ju Smogen
  kunna fungera.

  Förövrigt så kallas teleskopord portmanteau på Engelska.
  Just smog är ett exempel på ett sådant ord.

 11. Malinka

  Eherm, ”smog ju är en kontaminasammanblandning av smog & fog” – du menar ”av smoke & fog”, va.

  Sedan vill jag å det bestämdaste protestera mot elbrevet. Det här diskuterades ivrigt och tidvis vildsint på språkinstitutionen där jag uppehöll mig under 90-talet, och jag förankrade mig från början på e- brevets sida – el är en rumphuggning av elektricitet, inte av elektronik.

  Så det så.

 12. Tack för korrläsning, Malinka och Pysseliten!

  Agneta uti Lund: Jag har på mina kurser märkt att e-brev numera används av ungefär 1‰ av deltagarna, som säkerligen inte är statistiskt relevanta men ändåååå. Och eftersom jag har lyckats ta död på e-brev så effektivt (ja, det är jag som styr världen på alla sätt och vis), så kommer säkert e-post att gå samma öde till mötes.

  Moahahahaaaaa.

 13. AndersG

  Dessutom är eBrev (iofs inte e-brev) ett varumärke registrerat av Posten. Och se hur det gick för dem, även om de påstår att de har hämtat sig.

  För övrigt har vi ju denna gamla teleskopiska campingvagn.

 14. Agneta uti Lund

  Lotten, jag ska minsann kämpa emot! Så det så!

  PeGe eller PG är väl teleskopsord av Per-Gunnar. Eller?

 15. Agneta uti Lund

  Lotten, jag ska minsann kämpa emot! Så det så!

  PeGe eller PG är väl teleskopsord av Per-Gunnar. Eller?

 16. Åååh, husvagnen …

  Ibland undrar jag om jag är den enda människan i Sverige som aldrig har sovit i husvagn. Inte en enda gång.

  Ett synnerligen lokalt, dvs familjemyntat, teleskopord är vår kortform för blåmesar, talgoxar, svartmesar samt övriga vanliga fåglar vid fågelmatningen på vintern: mesoxar.

 17. Jag är sjuk, jag kan inte bestämma mig. Angående det elektroniska brevskickandet, alltså. Jag säger och skriver olika. E-brev, e-post, mejl, mail. Jag vet verkligen inte vilket jag föredrar.

 18. Agneta uti Lund

  Jag skriver eller läser e-brev och skickar eller tar emot e-post. Ibland använder jag mejl och om jag skriver på engelska mail. Och jag använder mig av ett e-postprogram som är installerat på min dator på vilken jag också sparar det mesta av såväl inkommande som utgående e-post. E-postprogrammet sorterar automatiskt det som kommer in och med ett enda kommando sorterar jag den utgående e-posten.

  På den dator jag numera använder finns e-post sparad från och med 2007. E-post mellan 1997–2007 finns på en äldre dator från 2001 som fortfarande fungerar utan minsta problem. Ännu tidigare e-post finns på en hårddisk som jag glömt av var den finns! Därmed nuddar jag vid ett framtidsproblem – hur mycket info av allehanda slag kommer att vara som bortblåst för senare generationer att ta del av?

 19. Formaten, ja. De ständigt föränderliga formaten. Många visa personer har ju börjat tala om det faktum att vi (synnerligen generiskt ”vi”; åtminstone hela den ekonomiskt starka delen av världen, och inte så små delar av de ekonomiskt svagare länderna också) skriver mer än någonsin, genererar mer text, bild och allmän kommunikation än någonsin — och risken finns att i stort sett allt kommer att gå förlorat för att formaten blir obsoleta, så att för kommande generationer blir vi knäpptysta. Tystare än några varit efter skrivkonstens uppkomst.

  Dooooom! Gloooooom!

  Fort … titta, en kattunge som är rädd för en pytteliten skalbagge. (Detta kallas ”unicorn chaser”, vilket betyder att ta något sött för att skölja efter med när man har sett/läst något beskt eller svårt.)

 20. Annika, jag har aldrig sovit i en husvagn, jag heller.

  Med tanke på hur mycket onödigt som flyter runt i diverse olika format så tycker jag att det är en tröstande tanke att det mesta kommer försvinna.

 21. På sätt och vis sant, Ninja, men det finns en fasansfull baksida av det hela: Entusiasmen hos olika offentliga institutioner för elektronik i stället för arkiv. Man (olika ”man” — arkiv, bibliotek, och stats-, landstings- och kommunalinstitutioner i hela den sk västvärlden) inläser/kopierar/fotograferar originalhandlingar av diverse slag och slänger originalen för att de tar så mycket plats.

  Tyvärr oftare sant än man vill tänka på för att slippa bli mörkrädd. På femtio–sextio–sjuttiotalen klämde många sådana ställen in tidningsläggen på mikrofilm. Filmerna har kladdat ihop och går inte att över huvud taget komma åt längre. Borta.

  Doooom! Gloooooooom!

  Unicorn chaser: I förmiddags när jag hämtade tidningen hade en liten liten skogsödla bosatt sig i brevlådan. I eftermiddags va’ren fortfarande kvar så jag fånga’n och släppte’n i det långa gräset bakom. Den var så söt! Men i brevlådan kan den ju inte bo — jag tror inte de äter tvestjärtar, som annars är de ivrigaste inbyggarna i brevlådor.

 22. Det vore ju synd om alla bås på Lottens blogg försvann ut i hyperspace, det vore det, med tanke på alla briljanta inlägg som görs efter de briljanta blogginläggen.

  Blogg är ett teleskopord, webb logg.

 23. mikaels

  Ja, etymologin för just ’teleskopord’ vore ju intressant att titta närmare på, eftersom teleskop som främsta egenskap har förmågan att kunna beskåda något på avstånd, inte förmågan att kunna fällas ihop.
  Här, t ex, finns många teleskop som inte kan fällas ihop: http://sv.wikipedia.org/wiki/Teleskop

 24. Inte ens skogsödlor kan fällas ihop.

  (Nämen … vad gör jag här? Fy mej, ba’fatt jag sprang ut och hämtade basilika och inte stängde av datorn!)

  (Lotten! Utebasilikan dog, men har du någon annan basilika? Man kan inte leva utan basilika så här års!)

  (Stäng av, Annika, stäng AV!)

 25. Ok, nu är jag med på att teleskopisk betyder ihopfällbar, snarare än utfällbar. Mitt utgångsläge var ihopfälld.
  Idag har jag för andra gången blivit ratad som blodgivare. Sköterskan blev så glad när jag knöt handen och fina ådror uppenbarade sig, mindre glad blev han när han upptäckte att det bara var senor. Ett misstag dom sällan gör på blodcentralen! Jag har visst sällsynt svårbedömda armar. Förra gången fick dom ut 0,5 dl innan jag blev hemskickad. Är detta vanligt?

 26. mikaels

  Nejmen, läser ni inte mina länkar? Teleskopisk betyder INTE hopfällbar, eller utfällbar, hur är det med den komparativa språkforskningen egentligen?
  Tele har att göra med avstånd, och skop med att se, eller som Wiki formulerar det: Teleskop, från grekiskans teleskopos, ”fjärrseende”, är en anordning som gör det möjligt att observera och avbilda små och ljussvaga astronomiska objekt.
  Hopfällbarheten (eller utfällbrheten) är en nyare feature, som bara finns på vissa kikare, och väldigt få teleskop.

 27. Jag försökte ge blod ungefär vart femte år tills för tio år sedan, Pysseliten. För det första rullar ådrorna omkring och är lika svårfångade som äggskalsbitar i ett nyknäckt ägg. Och för det andra är mitt blod tydligen av allra, allra sämsta sorten trots min intressanta blodgrupp (OH–) (Rh-negativ). Så här låter det varje gång:

  – Men hallå! Hur mår du?
  – Finf…
  – JÄRNTABLETTER HITÅT!
  – Fast jag har inte några pr…
  – Lägg dig ner. Jag måste kolla dina andra värden. Och blodtryck.
  – Seriöst, jag v…
  – Jösses, järntabletter, järntabletter.

 28. Ä-hum …

  Hörru, mikaels, det där* skrev jag faktiskt om redan på tredje plats i detta bås, klockan 12:49 i middags för att vara exakt.

  Om vi nu ska vara såna.

  Och det kan vi ju vara om vi vill, haha! ”Sån” är jag ofta. Besserwisser, wisserbesser, messerschmidt, kan aldrig låta bli att lägga näsan i blöt, paddla med sin åra, upphäva sin röst, knappra med sina fingrar, väsnas …

  * Så kallad disclaimer: Jag bor i ett hus där det finns fullt med grejer som slutar på -skop: teleskop (det äldsta är från 1700-talet, det nyaste är två år gammalt), mikroskop (det äldsta är från slutet av 1600-talet, det nyaste är ungefär trettio år), stereoskop, praxinoskop och en vähäldig massa andra -skop [ja-a, ni får själva slå upp vad allt det kan vara … ] ”Samlare” är ett bra beskrivande ord på hur vi är skapta här. Det är just därför allt som har -skop i sig får mig att tänka på hårda, reella ting.

 29. mikaels

  ”Samlare” är ett bra beskrivande ord på hur vi är skapta här.

  ’hoarder’?
  😉

 30. Förresten, på tal om maskarna — och vem vill inte tala om maskar när tillfälle ges? — så kan man slå knut på en daggmask, och den knyter upp sig själv! Jag har sett det i realtid på teve, så det är inget lur.

  Och då undrar man ju hur det skulle gå om man virkade ihop några maskar. Mask-maskor. Maskar som maskas och blir maskor avmaskar — demaskerar — sig och blir maskar igen. Löpmaskar?

 31. mikaels

  Beror inte det på vilken knut man knyter på den stackars masken? Tar den sig ur en pålstek? Eller en rälig dubbelknut?

 32. Aha! Skillnaden mellan en samlare och en hoarder är väl att en samlare väljer och tänker och vet vad den håller på med, medan en hoarder bara lägger på hög i största allmänhet.

  Hoppas jag.

  (Jag hörde en gång ett radioprogram om en kvinna med mycket allvarlig hoarder-sjukdom, och hon klarade inte ens av att slänga hushållssoporna utan gömde dem i trädgården och grävde ner dem i kökslandet. Tragiskt, men ohjälpligt fascinerande att det kan vara så.)

  Vi säljer av lite grejer emellanåt. Puh. (Plötsligt vill stavningskontrollanten att jag ska skriva ”pub” i stället för ”puh”, det har jag aldrig sett förut. Så mystiskt!)

 33. Slog på *skop i min Skribent Ordbok.
  ”Valbiskop” hörde till de mindre kända träffarna till och med för en korsordsnörd, liksom ”Takistoskop”.

  ”Rektoskop” kunde jag, cancerpatient, dock allt för väl. (Det ser bra ut än så länge).

 34. Cred till Annika också! (Om inet annat för idén med att virka maskar.)

  Men … teleskoporden kan man faktiskt inte titta på stjärnor med. (Om man inte slår någon i huvudet med ett synnerligen fiffigt teleskopord så att den slagne ser stjärnor som kanske Kalle Anka gör.)

 35. Tack Lotten! Järnbrist har jag inte, men lågt blodtryck. ”Ingen risk för hjärtinfarkt här inte!” Var kommentaren.
  Idag fäller jag ut min lekamen i solen och njuter av sista semesterdagen. Jag tror jag ska ordna mig en ny spellista på Spotify med gamla låtar typ den här och den här. Bra tips någon?

 36. LupusLupus99

  Pyss, jadå jag har tonvis med tips, så många att jag skulle kunna
  sitta här dag ut och dag in och spamma länkar.

  Men om du har en mailadress så skulle jag kunna skicka lite
  länkar till en del av mina spellistor.

 37. Tack LL, men jag vill såklart inte att du ska lägga ner tid på det! Med lite sökning fick jag ihop en rejäl (~80 låtar) lista. Nu ska den lyssnas igenom och rensas så bara godiset blir kvar.

 38. LupusLupus99

  Pyss, alltså det jag menade är att jag har ett helt gäng färdiga
  spellistor i Spotify som jag kan skicka över länkarna till men
  jag vill inte länka dem direkt ifrån kommentatorsbåset.

  Sedan är det inte nödvändigtvis så att innehållet i spellistorna
  motsvarar det du letar efter men det är en helt annan femma. 😉

 39. LupusLupus99

  Tidsmässigt så tar det inte mer än en minut eller två och det är tid
  som jag kan offra utan att blinka.

 40. Ökenråttan

  Inte för att jag är göteborgare, men nog heter det ”fällas in i sig själv änna som en daggmask”. Göteborskans ”änna” skulle motsvara svenskans ”alldeles”, dårå.

 41. Ökenråttan

  Oj, nu pratar ni om uteödlor och basilika och då läser jag bara basilika som basilisk, som ju också är en ödla (ute?) och så blir jag alldeles yr.

  Annars har vi just varit i Vasstena och där såg vi en skylt på vilken det stod ”I’M NOT BOSSY. I just have better ideas”. Jag sa att jag kände mej träffad, varvid Lille M log ormaktigt (basilisk-aktigt).

 42. Ordet finns inte med i SAOL. Och fram till i våras hade det för min del i alla år befunnit sig under radarn. Men så läste jag en artikel i DN, och när jag kollar bakåt så var artikeln allt en smula just åt radarhållet. Artikeln handlade om det försvunna MH370: ”Själva ordet ”transponder” är ett så kallat teleskopord som bildats av engelskans transmitter och responder, ”sändare och svarare”.”

 43. mikaels

  Bengt, du bor uppenbarligen inte i Stockholm och har bil. När trängselskatten introducerades kunde alla bilägare skaffa sig en transponder att sätta på vindrutan för att förenkla skatteuppbörden (alternativet var att gå in på en websida och se vilka passager som registrerats).
  Numera är det enklare, men då lärde sig de flesta bilägande stockholmare vad en transponder var.

 44. Transpondrar har vi i bussarna! Det är så vi får grönt fortare vid alla trafikljus, och så grindarna öppnas när vi ska in i garagen. Jättefiffig pilliplutter.

 45. Bra att du länkade, Bess, för ”brunnsbetäckning” fick mig att associera till skabrösa händelser vid till exempel Loka, Medevi eller Ramlösa.

  (Trängselskatt vore det bra om det vore på ICA i Askersund på fredagseftermiddagarna. *Mutter tyska turister mutter holländska turister mutter lokalbefolkning mutter mutter.*)

 46. Jag såg en basilisk-ljusstake på en antikmässa i lördags; tyvärr var ljushållaren och foten så blanka att det liksom skar sig mot själva basilisken som inte var blank, så jag köpte den inte. Men nu ångrar jag mig.

 47. (Vilka ord, förresten. Vad man kan leka med dem, om man är lite … lite som jag är.

  En basilisk
  i en basilika
  vill ha basilika
  blir grön
  när ingen finns
  Drabbas av
  basilika-basilisk-basilika-brist-ilska)

 48. Äsch, nu närapå spammar jag, men jag kan inte låta bli att delge menigheten en trevlig liten film.

  Ni kommer väl ihåg att Boring i Oregon, USA, och Dull i Skottland, har blivit vänorter. Nu har Boring deklarerat att 9 augusti (i morgon, dårå) ska bli festdag för detta partnerskap. Observera skägget på urfader Boring, och sonsonsonens namn Bob Boring (I kid you not) och alla trevliga skyltar åssåvidare. Kolla hääääääär!

 49. Schyyyst att tala om sånt för allmänheten, PK, the lax terrapefft.
  Annars är det så att vi har en liten knapp i bussen som slår till bromsarna, så vi slipper hålla bromspedalen nertryckt. Det är väldigt praktiskt och sparar våra högerknän alldeles väldigt.
  När jag trycker på den så slår rödljuset om, ofelbart!!
  Förklara det, den som kan. (T ex Skogsgurra).

 50. Ökenråttan

  I natt jag drömde …. om SG. Jag satt med några manspersoner i olika åldrar och vi drack nåt och pratade om gudvetvad. Så sa jag, och tittade på en av karlarna: ”Jag vet vem du är: SG.” Han förnekade inte att han var han.

 51. Min salig far hade en faster-moster: en syster till hans far var gift med en bror till hans mor. Faster-moster Hildur blev lätt felsagd som master-foster Hildur.

 52. Örjan

  Tillbaka till normalt namn.
  Yndrar hus ändringen kunde ske.
  I sig. Akljea synnerigen vacker blomma, men nu utblommad och resterna ”skräpar nästintill”i trädgården.
  OT- underbart! Det regnar för tillfället. Lätt, men det regnar!

 53. Det där tillfälliga var ju snyggt, Örjan! Artikel-Örjan, fast ihopblandat med sig självt.

  Aklejor självsår sig något alldeles enormt, men vem kan tycka illa om aklejor var de än slår sig ner? Och fröhusen är så snygga att jag ofta blandar in dem i blombuketter (innan de är torra och öppnar sig, dock, för när de väl är öppna ramlar ju de där fröna överallt, överallt, överallt).

  Det har regnat här också, men nu tror jag det har slutat.

 54. PARTYYY!

  (Jag har varit på bröllop i störtcoola skor som jag klarade att ha på mig i flera minuter. Nu ligger jag i en vandrarhemssäng och letar efter internet. Uppenbarligen har jag hittat det.)

 55. Vi var också på party igår och vetdu, vetdu? En av gästerna hade ett robocopben! Japp, hon gillade det och hennes knä och hon mår bra av det. Tänkte att du kanske ville veta det.
  Får vi se bild på coola dojorna? Vår värdinna hade valt skor som dolde hennes med spritpenna, av en 5-åring, målade tånaglar. Dom var blommiga med skyhöga klackar … Vingel, vingel. (5-åringar målar utanför)

 56. Nämen oj vilket festligt syftningsfel jag gjorde! Femåringar måla blommor på tånaglarna, jomenvisst! Varför inte?
  Hela Uppsala upplever en stiljte på sommaren, som man nog inte upplever någon annnastans i hela Sverige, men det brukar släppa i början av augusti då tyskar, britter, holländare och övriga europa tar ledigt.

 57. Teleskopmöblemang var ju fiffigt, Örjan.
  Men den där hyllan som de satte upp … den är ju inte till för att den ska stå och vara hylla. Den är ju förstås till för att man ska he saker i hyllan. Och vips behövs det mer, mycket mer, än en vagn med platta paket den dagen man flyttar.
  Det är ju allt det här ikringet som är för mycket …

  Fast samtidigt. Jag hörde en låt på ett sommarprogram där man sjöng så längtansfullt naturromantiskt om att bara äga det man kan bära med sig.
  Det finns många här i världen som det tyvärr stämmer för. Och fort måste de bära också.
  Så ja, jag har mycket prylar. Och många av dem har jag ingen daglig användning av, inte ens årlig. Men jag vet var jag bor och jag kan i dagsläget inte se att mitt boende är hotat av någon.
  Det känns som att sången kom från en annan verklighet.

 58. Dieva

  Är visserligen sent in i detta bås men måste ändå fråga; är ”eletroniskt” det nya fopoll? Annars läge för korr.

  Sen måste jag påpeka att du är alldeles ensam om den blodgruppen! Men om du hade 0 Rh- så skulle vi vid behov kunna byta blod med varandra.

  Så, nu har jag messerschmidtat färdigt för idag.

 59. Dieva: Du har helt rätt! (Men jag har alltid bara sagt och skrivit ”Rh-minus”, så nu måste jag tillsätta en utredning! Kanske är det mammas fel? Hm.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.