Hoppa till innehåll

Fobi-irritationer

Nej, det finns inte något sådant ord egentligen – fobi-irritationer. Men vi har här hemma idag delat med oss av både fobier och sådant som irriterar – men på ett inte alldeles självklart sätt. Att ha hål på strumpan irriterar mig något vansinnigt, medan tre av barnen och min djefla man kan gå omkring och visa upp sina potatisar utan att ens lägga märke till att det drar om hälen eller stortån.

Min enda fobi är öronvax; jag vill inte prata om det, inte titta på det och verkligen inte lukta på andras framkrafsade vaxproppar.

Tjugoåringens fobi är underlig: hon vill inte titta på vaxkakor. När hon häromdagen nämnde det, slog det mig att Elvaåringen har uhuuat åt samma sak – alltså är vi tre med vaxfobi (om än inte samma).

vaxkaka
– Iiiiiiih så vidrigt! Mönstret! Uäääh!

Spanjoren här hemma får ont i tänderna när han diskar Ikeas plastskärbrädor och min djefla man drabbas av samma fenomen när han rör vid bomull.

bomullstuss
– Ryys. Hu. Ryyyys. Hu. Kan du ta den?

Annars framkallas ju de klassiska obehagskänslorna av naglar mot svart tavla (men det är väldigt svårt att hitta svarta tavlor om man vill irritera någon i dessa dagar) och folietuggning (förutom på mig: jag har ju inga plomber).

Och nu till min alldeles nytillkomna fobiirritation i dessa fotbolls-VM-tider. Jag ser på alla matcher jag hinner eller orkar (men skulle verkligen ha hoppat över Iran–Nigeria) trots att Sverige inte är med. (Ni vet väl att Portugal som såg till att vi inte kvalade in nu har drabbats av karma-revenge och därför kommer att dunderförlora alla sina matcher?)

SVT och tv4 delar på sändningarna och försöker prata ihjäl oss i uppsnack och efteranalyser.

– Bollen är rund och mittfältet kom i kläm! skriker jag uttråkat till tv:n, där jag sitter och slötittar och dumglor.

Förutom när båda kanalerna talar om vilka som sponsrar sändningarna. För då blir jag en irriterad tiger som morrar och hötter med näven/tassen – men bara när SVT visar upp sina sponsorsskyltar. Jag har naturligtvis filmat skiten och på ett fantastiskt uselt sätt klippt ihop snuttarna med helt ovidkommande bakgrundsljud (bl.a. kan Elvaåringen kan höras piska en matta).

Först kommer tv4, som har haft någon med koll på tekniken i skapelseprocessen. Sedan kommer efter 14 sekunder SVT, som är på 1991 års digitala nivå.

(I glappet mellan de två klippen kommer en skylt som säger ”2013”. Strunta i den. Really. Analysera inte. Jag gjorde fel. Morr. Digitaliteten funkade inte. Morr.)

Nu vette tusan hur jag ska hantera SVT:s sponsorpresentation. Blunda, skratta, peka finger eller ringa till klagomuren? VARFÖR är hanteringen så klantigt utförd?

Share
Publicerat iBloggen

50 kommentarer

 1. Det är väl inte sponsorernas fel att det ser ut så där. Det är väl den där Jocken som satte ihop filmerna som får stå med skammen. Fast eftersom Jocke är anonym så blir det svt i sig som får skämmas.

  Men det tog några gånger innan jag fattade var ”felet” sitter.

 2. Snyggt var det ju inte, nej.

  Hur i hela världen får man en elvaåring att piska en matta? Eller var mattan stygg och fick stryk?

 3. (Smisk borde jag väl ha skrivit, min dumming.)

  Min värsta fobi tror jag att jag har nämnt förut, nämligen getingar. Och den är nästan rationell, och i varje fall högst lättförståelig, eftersom jag blev anfallen av en hel svärm som mycket liten.

  Öronvax däremot är en mycket intressant fobi. Förresten, vax över huvud taget är intressant som fobi. Hm. Vixa, vax, vuxit fram?

 4. SVT-s sponsorskyltar får inte vara hur snitsiga som helst. Annars trodde jag att du led även av Pelargonfobi och jag kan berätta att Ankorna är filmade i Thailand

 5. AndersG

  Även jag reagerade och undrade då jag såg missarna. Kanske var det någon finess jag missat. Vid senare tillfälle såg jag träffarna, på Tv4 och utan att notera att det var en annan kanal trodde jag att man rättat till det.
  Nu är jag väl inte så lättirriterad, men det som verkligen irriterar är att vi tydligen börjar tycka att det är helt OK med reklam i våra Public Service-bolag. Dessutom irriterar det mig en smula att jag inte direkt kan finna något svenskare uttryck än ”Public Service”.
  LarsW – hjälp!

 6. När jag såg sponsorskyltningen i årets VM trodde jag att den var över gränsen, men så var tydligen inte fallet. Nerklippta versioner av reklamsnuttarna verkar vara det nya svarta.

  När det gäller SVT är jag inte särskilt påläst –SR och SVT delar som mest matsal, om man ska uttrycka saken cyniskt. Men jag vet att när Radiosporten började med sponsrade sändningar för kanske tio år sedan, så blev det tvärstopp från dåvarande Radionämnden (nu Granskningsnämnden). Förargligt, men i mina ögon en av förklaringarna till att SR leder alla förtroendemätningar som finns.

  OT utvikning: TV-sporten och dess personal var i många år tämligen njugga mot oss i radiosportstudion. Bad vi om en tappning på arenaljudet, [fackterm i-ljudet], från något evenemang, så lade de på luren.

  Annat ljud i skällan blev det när TV4 gick i luften. Då blevo SVT och vi såta vänner i konkurrens och TV4 svåra att samarbeta med. I-ljud från TV-sporten? Nema Problema.

  Ett tredje när Viasat och gänget började beama nationen några år före 00. Då var vi plötsligt tre varandra hjälpsamma eterföretag mot alla jämrans satellitjockar.

  Ett fjärde kom ett par år innan jag lade av som tekniker 2012. Då började även de privata bolagen dela med sig av ljudresurerna, komna till klarhet att Radiosporten inte var en konkurrent, utan snarare ett komplement till deras bevakning.

 7. Det är rasande intressant med information från de insatta!

  När det gäller pelargoner, är de bara irriterande fula och illaluktande för mig – inte en fobi. Trooooor jag.

  OT: Jag sitter på ett tåg som rör sig mot Stockholm och som gick när det skulle och vad det verkar kommer att komma fram när det ska också. (Herrmiddag med utslängning på gång.)

 8. Ökenråttan

  Fobier? Böcker i linneband. Jag bara ryyyyser när jag så mycket som snuddar vid dom. Får läsa dom med vantar på.

 9. Cecilia: maken innehar liknande barnstol (som numera används för att skjutsa ryggsäckar och fioler) men känner inte igen hålen ifråga. Där ska man väl ha en dyna, säger han. Och en skruv där skulle kännas igenom dynan och vara obekväm.

 10. VideoJockey. Varför, f.ö, är det andra uttrycket inkorrekt?

  Annars ser jag nu att jag borde ha förklarat det här med i-ljud. Vid större evenemang har den lokala bildproducenten ett antal TV-bolag att skicka hem referatet till. Den enkla, och enda genomförbara, lösningen är att reportrarnas snack kommer på ett spår för sig och arenaljudet (numera i stereo) på ett kommunalt spår som alla får del av.

  Då får varje nations TV-bolag mixa tal/effekter själva, och vi radioföretag snyltar efter eget bevåg. Under VM i Sydafrika med alla dess Vuvuzelor var det lite utmanande, men jag vågar påstå att vi gjorde jobbet.

 11. Har slutat irritera mig på försnack och sponsorer. Kommer inte att kunna ändra på det i alla fall. Man får hoppas fotbollssändningen är bra. Öronvax är inte trevligt, åtminstone inte andras. Riktigt irriterad blir jag av nyheterna från världens alla hörn: terrorister och idioter vart man vänder sig. De senaste är ISIS. Jisses.

 12. Fast jag gillar mitt öronvax. I många många år hade jag kliande eksem som vätskade sig i örongångarna och vaxet hade inte nån chans att bli till.
  Nu är äntligen eksemet väck och jag njuter av det och välkomnar vaxet.

 13. Jag stör mej på att sportjournalister kan hoppa över helt att nämna vilken sport dom talar om! Om man som jag inte hänger med dagligen är det inte helt självklart.
  Fobi? Näe, inte som jag kommer på.

 14. Örjan

  Första året i Hjo: Ny signatur för mig. Välkommen till båsgemenskapen.
  Månne du trivas och återkomma med fler kommentarer.

 15. En fobi är det inte, ej heller irriterande, men ämnet var även fopollsveem, så det är inte det minsta OT med en kvinna som har gjort om sig till själva VM-bucklan (the World Cup, som di säjjer på Det Där Språket). Snyggt!

 16. Ökenråttan

  Oh, Örjan: Jag var så orolig. Tänk om du hade varit bortrest eller så, med anledning av den stundande helgen eller nåt. TUR att du var på plats och kunde upprätthålla Traditionen. Annars kanske FåiH inte hade känt sej välkommen. – Lille M och jag ska vara hundvakter en kort period i sommar och jag ser för mej att FåiH kan vara nån att hålla i handen i såna sammanhang. – SåiH: Det handlar om en ganska ung cockerspaniel.

 17. Ökenråttan

  Om man har självsprickor (på fingrarna) är öronvax den bästa kuren. Låter inte så smakligt, va? Men när får man oftast självsprickor? Jo, när man tvättar händerna väldigt frekvent. Och när gör man det? När man har små, små, små barn. Och då har man alltså även tillgång till världens gulligaste öronvax. Man tar det och smetar på självsprickan och vips läker den! (Det här hör kanske hemma under rubriken husmorstips, men what the heck!)

 18. Jag borde alltså ha petat mig i öronen betydligt oftare när jag jobbade på biblioteket, åtminstone före datorernas intåg.

  Hanteringen av kortkatalogerna — och jag som bland huvuduppgifterna handhade nya böcker, bladade jämt i kortkatalogerna — hade en enastående förmåga att torka ut fingertopparna (och när man redan var uttorkad skar man sig vähäldigt lätt på katalogkorten dessutom). På vinterhalvåret hade jag ständiga självsprickor, vilket är orsaken till att jag avgudar Helosansalva och Arméns hudsalva. De enda som har faktisk effekt.

  Utöver öronvax, då, men det hade jag aldrig hört talas om!

 19. BoAnders

  Jag står inte ut med mer än 8 sidledspassningar i backlinjen på egen planhalva innan jag bryter ihop. Är det en fobi? Och ve den spelare som slår en passning framåt. Då står det genast i pressen att hen ”sprider bollar omkring sig”.

  Alltså undviker jag att titta på eländet.

 20. LupusLupus99

  BaAders, vi kanske kan starta en klubb?
  Klubben för icke gillande af fotboll låter som ett bra namn så
  det slår vi till på.

 21. Men Pysse då, som om jag inte har annat att göra än lyssna (och lyssna och lyssna och lyssna …) på gamla radioprogram som jag nog hörde större delen av allihop när det begav sig. Och älskade (sån radio gör ”dom” inte längre). Å gud vad jag blir sugen.

 22. Lo

  Irriterande på samma nivå som sportjournalister som inte talar om vilken sport de refererar är stockholmsbaserade företags vana att utesluta just detta ur informationen. Som om det vore otänkbart att restaurangen, arbetsplatsen, teatern eller vad det nu rör sig om skulle kunna ligga någon annanstans!

 23. Isch, här är det ju fullt av öronvax!

  Jag fick se Mexiko vinna med 0-0 på en sportbar i Gamla Stan! Och vi blev inte utslängda!

  Nu ligger jag på Hotell 1647 … 1853 … 1765 … eller vad det heter. Väggarna är så tunna att jag tydligt hör grannarna ta av sig strumporna.

  (Bra Örjan, att du sköter välkomnandet!)

 24. Haha Lo! DET störde mej förr, det är märkligt att man blir så avslagen när man bor i regionen. Jag noterade det själv nyligen, det är sorgligt!

 25. AndersG

  Hotell Anno 1647. Ena halvan från 1647, ungefär, och den andra från mitten av 1700-talet. Båda är nog lika lyhörda och dyra. Eller också var det kanske brist på öronvax innanför strumphälarna.

 26. AndersG

  Men allvarligt. Är det ingen här som är ens lite förtretad på förekomsten av reklam i SVT1 & 2?

 27. Jessica

  Själv tycker jag att clowner är klart obehagliga. Fobi vet jag däremot inte. Sedan hatar jag insekter. Jag skyller den biten på att vi fick titta på insekter i mikroskop när jag gick på gymnasiet.
  Min far är amatörentomolog och har alltid haft noll förståelse för nivån på obehaget.

 28. Det glömde jag ju (apropå clowner) – våra barn har aldrig gillat vuxna människor som är utspökade i Disney-kostymer eller som björnar och andra stora djur.

  Själv gick jag på prom-balen i Dallas med skolans maskot: en panter.

 29. mikaels

  ”Är det ingen här som är ens lite förtretad på förekomsten av reklam i SVT1 & 2?2
  Jomenvisst, med risk för att bli för politisk tycker jag det är bara en av många saker som irriterar med SVT; de är inte oberoende, de är inte reklamfria, de ägnar sig inte åt public service; de är en statligt sanktionerad och finansierad lekstuga för folk som inte kan försörja sig på riktiga jobb (och då menar jag inte tekniker m fl, utan programmakarna, ’kreatörerna’ och tyckarna.).

 30. mikaels: Det där var grovt fördomsfullt, för att inte säga vulgärt. Vare sig SVT eller SR, eller för den delen UR är statligt ägda.

  ’Reklamen’ är alltså sponsormeddelanden, som den intresserade kan läsa bakåt i tråden om. Det här med lekstuga:

  Tillbringa en månad av ditt liv utan vare sig SVT, SR eller UR i burken. (Har du ungar, blockera även Barnkanalen). Glöm inte att detta gäller även streamingtjänsterna. Kom sedan igen och var initierad i den offentliga diskussionen.

  Jag citerar den ’statsfinansierade’ lekstugegubben Uno Hedin, känd från den ’statligt sanktionerade’ Radiosporten, och då självklart utan ett riktigt jobb:

  Lycka till.

 31. mikaels

  Som sagt, politiskt, men here goes, sponsoring är reklam, by a different name. Hela idén med licensfinansiering är ju ’oberoende’, vilket helt förfelas med sponsorpengar.

  Vad gäller det politiska oberoendet vet ju du som radioman hur det förhåller sig, nämligen så här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3113&artikel=2615151
  dvs:
  ”Sedan 1997 ägs programbolagen Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB av http://www.forvaltningsstiftelsen.se för Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB.
  […]
  Stiftelsen har en styrelse med tretton ledamöter. Efter förslag av de politiska partierna utses ledamöterna formellt av regeringen. ”

  Så, SR, SVT och UR ägs av en stiftelse styrd av 13 ledamöter utsedda av regeringen, på förslag av de politiska partierna. Denna styrelse utser i sin tur styrelsen i bolagen.

  Hur är det inte ett statligt ägande? Hur är det oberoende av de politiker granskandet av vilka borde vara ett oberoende mediums uppgift? Hur är det inte politiskt styrt när politiker utser styrelsen?

  Så, inte reklamfritt, och inte oberoende.

  Vad gäller public service definierar jag det som något som har ett allmänintresse men inte kan tillgodoses av marknaden. Melodifestivalen? Sport som även sänds i betalkanaler? Amerikanska storfilmer?

  Så, inte public service heller.

  Så hur är mitt inlägg fördomsfullt? Det är ju varken felaktigt eller överdrivet generaliserat, jag beskriver bara verkligheten, så tillkrånglad den gjorts (av de styrande poliikerna), för att upprätthålla fiktionen av oberoende.
  Och hur är det vulgärt?

 32. mikaels

  PS, det var månader sen jag såg SvT eller lyssnade på SR, men jag överlever ändå, så jag önskar dig lycka till tillbaka, det finns andra medier än de svenska ’statliga’, du borde prova :)!

 33. mikaels: Trevligt och bra att du redde ut begreppen för de oanat många som kallar SVT för ’statstelevision’ när det inte passar deras egna åsikter.

  Resten lämnar jag till den intelligenta observatörens sinne.

 34. mikaels

  Så, inga SAKLIGA invändningar mot de argument du just kallade ’grovt fördomsfulla’ och ’vulgära’, utan att bemöta i sak?
  Trodde inte det …

  (och kanske noterade du att min synpunkter inte gällde det tekniska?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.