Hoppa till innehåll

Dag: 3 juni 2014

Liten rökpaus

Jag satt här och skulle skriva en liten artikel om diminutiv och det faktum att vi på svenska är lite röriga och inkonsekventa medan man på spanska, tyska och italienska har mer ordning på sina småändelser.

Diminutiv är alltså en ändelse som antyder litenhet. Man brukar ta -is som i dagis som exempel, men jag vet inte om jag håller med. Ett dagis är väl inte ett litet daghem? Däremot ligger det franska diminutivet -ette kvar och skvalpar i cigarett, som ju är en liten cigarr. Nåväl, här skulle alltså skrivas en liten artikel. (Artikelis? Artikling?)

Men jag kom helt av mig och gick vilse på datorns surfvågor som i forna tider när man klickade och klickade och inte kunde sluta; jag hittade gammal cigarettreklam. (Ni som har sett Mad Men känner igen er.)

dietcigg
Rök istället för att äta godis om du vill behålla din fina figur.
cigg4
Jag har inga som helst halsproblem, och det beror på att jag röker.
cigg3
Det finns vetenskapliga bevis på att tio månades rökning inte påverkar näsan!
cigg2
Ännu en cigg som inte påverkar halsen ett enda dugg. Men läkarna blir glada av dem.
cigg1
Men trots att cigaretterna smakar så bra och är helt ofarliga, har vi nu kommit på att filter behövs. Bafatt.

Tiderna förändras. Oskar Linnros anmäldes 2011 till Konsumentverket för att han sjöng ”har samma trasor, går och röker samma Marlboro” i Från och med du eftersom tobaksreklam är förbjuden i Sverige. Forskning har nämligen visat att man efter att ha hört ordet c*gar*tt (jag måste nog censurera mig nu för att inte sabba er framtid) blir röksugen i en hel månad.

Själv är jag komplett och totalt osugen ända sedan 1977, när jag och fyra kompisar kröp in i en snögrotta och rökte Minden tills vi upptäckte att man behöver syre för att kunna andas.

Share
61 kommentarer