Hoppa till innehåll

I syndens näste!

I Utvandrarna av Moberg står det ungefär ”Han visste redan att hon med sin kropp lockat många oförvitliga män in i sitt syndanäste.” Och Mölle kallades minsann för ”syndens näste” eftersom folk sprang omkring såhär olämpligt halvnakna och badade tillsammans och hade sig:

Havsbadorten_Ransvik_vid_Molle_ca._1910
Ransvik (Mölle) år 1910. Detta måste vara i en brytningsperiod där vissa modiga män skippade den stora randiga till förmån för kortkallingar.

Näste betyder inte bara ”ett djurbo” utan även ”en hemvist i största allmänhet”, så att kalla en så stor (bad)plats som Mölle för ett näste verkar lite överdrivet, eller hur? Men varför kom jag nu in på detta?

Jo, idag föreläste jag i en konferenslokal som rymmer 300 personer och som är nybyggd och nog Faluns allra bästa och modernaste scen – i Lugnetkyrkan.

scenen_falun
På scenen fick jag samsas med en elflygel och ett trumset. (Om jag hade varit Fredrik Lindström hade jag bankat loss en trudelutt, men jag är ju bara Lotten Bergman.)
mystisktrappa
Trappan till … himlen?

När jag föreläser på stora scener ser jag alltid till att förvirra mig i kulisserna. Detta för att stilla min scen- och teaterhunger och lägga plåster på den olyckliga kärleken jag hyser till tiljorna. (För nytillkomna tittare: jag skulle bli skådespelerska, men blev det inte eftersom varken Ingmar Bergman eller Bo Widerberg eller för den delen Woody Allen upptäckte mig och ödet istället lät mig springa på långa basketspelare dagarna i ända.)

Idag snubblade jag (efter målvedvetet letande) uppför denna trappa bakom scenen. Stenarna ligger nog där för att hålla trappan på plats eftersom den nog är rymningsbenägen, tänkte jag fnissande till mig själv. Och klev uppåt.

trafikmagasinet
På övre avsatsen fann jag Trafikmagasinets tv-logga. Naturligtvis, var skulle den annars vara?

Och där! I det stora rummet en trappa upp från scenen fann jag det slutligen:

syndens_naste
Syndens näste!
Share
Publicerat iBloggen

68 kommentarer

 1. Nä, det verkar inte så, hörru!
  Möllebaddräkterna var välan randiga?
  Men sen är velan frågan osse om stegen leder upp eller ner?
  Om man så sejer, asså.

 2. (Um … särk till höger, såvitt jag kan se.) (Konstaterar moloket att Charlie Normans Djärv i särken-polka inte finns på DuTub.)

  Ja titta, en farbror i Möllebadet ser ut att ha såna där speedos, ungefär. Det måste ha varit väldigt modernt.

 3. Men den kan du leta efter i Öppet Arkiv, han sjunger den i ett Berndt Egerbladh-program.

  F’låt jag ÄR höger-vänsterblind.

 4. Jag var helt övertygad om att Ninja menade heraldiskt vänster.
  Det tycker jag att Ninja skulle ha framhållit! Lägga sig platt så där? Inte så ninjigt.

 5. SG och Ninja, det är nog som en kompis körlärare uttryckte det: ”Det andra höger”.
  Ett annat alternativ är att Ninja menade särkarnas vänster.

 6. Jag väljer Alternativhögen!
  Och är inte Särkvänstern ett steg framåt från Rödvinsvänstern?

  I Alternativhögen kan vi ha Kommunistkuddar, Liberalfiltar, Miljömat dricka Centercider och klå upp Stupiddumskallarna.
  Folkdräktstalibaner, miljömuppar, falukorsvfaschister, cykelbrottare och undervattensrugbyutövare i en enda salig blandning. Alla förstås iklädda Vänstersärkar.

 7. PGW

  Både synd och trafik på ett ställe, härligt plejs! Jag kan fö rapportera från Mölle att det åtminstone förra året såldes väldsydda tvärrandiga baddräkter i bomullstrikå. Jag var väldigt sugen på att handla en, anar att någon i Mölle sitter och syr dem och tyget var verkligen hög kvalitet på. Knappast så bekväma att bada i, men kanske kan man strosa runt på stranden i den.

 8. Ökenråttan

  Anledningen till att gubben i småbyxan (Norrländska för ”de små byxorna”; vi läser just nu Torgny L:s senaste.) är klädd just i sådan baddräkt är att det är den typ av plagg som passar allra sämst på en man av hans kaliber. Svenska herrars sommarklädsel väljs alltid efter den regeln. ”Det här ser alldeles överjävligt ut på mej: det tar jag.”

 9. Flinn

  Oj, fick de behålla Trafikmagasinet-skylten? Jo, alltså, det är ju gamla tv-huset, där far min jobbade i många år, bland annat på just Trafikmagasinet. Sedan var det en vän till mig som byggde kyrka av huset. Och järnvägsstationen, som omtalades tidigare, samt halva stan i övrigt, byggs om inför skid-VM 2015. Så en del händer det allt i stan ändå! Konstaterar jag nöjt där jag sitter 80 mil bort och egentligen inte har koll på någonting.

 10. Ökenråttan

  SG: Fördomsfull -moi? och elak IGEN; jag som är så snäll. Mitt omdöme om svenska herrars urvalsmetod när det gäller sommarklädsel grundar sej på okulärbesiktning av en ruskig massa exempel i verkliga livet.
  Lille M., som är sartorialistiskt lagd (och också snäll), säjer att dessa herrars sommarklädsel ska ses som ett rop på hjälp. Dom skulle behöva en personal shopper.
  Di store, randige badkläderna var rent förtjusande; minnens I Albert Engström m.fl. i badkostym? Det är dom små, små plaggen på stora, stora gubbar som jag vämjes lite av. Jag ville ha lite mer textil mellan dom och mej.

 11. Jag har alltid tyckt att de klassiska randiga badplaggen egentligen ser ut som sommarpyjamasar. Vore de inte sköna att sova i, i en hängmatta under en spelande lind?

  På badstränder och i egna trädgårdar tycker jag kroppsdelar — utom de allrasom privataste, förstås — kan få välla och hänga fritt och hur de vill. I mataffärn, på fiket, restaurangen, stadsgatan, föredrar jag lite omfångsrikare täckning*.

  * Vähäldigt nära att jag skrev ”betäckning”, det hade just varit snyggt!

 12. ”okulärbesiktning av en ruskig massa exempel i verkliga livet”
  kunde kanske lika väl ha varit ”okulärbesiktning av en massa ruskiga exempel i verkliga livet” – och då hade vi känsliga uppfattat det som elakt – IGEN!

 13. Mot slutet av 80-talet var det en våg när alla kvinnor skulle vara topless på stranden. Inte så estetiskt alla gånger. Inte heller var det så kul (faktiskt!) att stå i kön till glasskiosken och kittlas på ryggen av en tutte eller två. Skönt när den vågen ebbade ut.

 14. Ökenråttan

  SG: Hur kan du vara så känslig? Hur kommer det sej att du uppfattar mej som elak, jag som i själva verket är snäll intill mesighet, hehe. Det är nog för att jag inte sätter ut några mildrande smajlisar, kanske. Jag bara skriver rakt ut på ett brutalt sätt. Är det så?

 15. Det gör inte jag heller, ÖR. Allt jag säger är inte gravallvarligt och seriöst.
  Känslig är jag i många avseenden. Misshandel av böcker och papper, ogrundade antaganden, vidskepelse, tjock och mjöldryg fläskpannkaka med Fun Light päron som måltidsdryck är några av mina värsta problem.

  Så förfärligt brutal tycker jag egentligen inte att du är. Du och Ninja är ungefär lika på brutalskalan. Men lite olika på annat sätt.

 16. Å fy, ”tjock och mjöldryg fläskpannkaka med Fun Light päron som måltidsdryck” låter riktigt farligt illa.

  Ninja-Malin och Ökenråttan har tyvärr inte träffats i verkligheten. Det måste vi fixa. Över ett glas champagne kanske?

  Idag har jag inte gjort ett skapandets grand, men är trött som en tonåring. Får man låta bli att gå på eld då?

 17. Men jösses, vad pratar jag för strunt?

  Jag har ju gått upp i ottan, sänt etymologiradio, varit på jobbmöte (finklädd) och sedan fått akupunktur i det fortsatt smärtande knät samt svarat på 17 komplicerade språkmejl.

  Får man låta bli att gå på eld då?

 18. Gå på eld handlar det inte riktigt om. Man går på glödande kol. Det är faktiskt bättre än att ha glödande kol på huvudet. Alltför tidigt bortgångne Hubben visste mycket om detta.

 19. Protest! Ökenråttan och Ninja träffades väl på Sven-Harrys? Eller var jag inte där?
  Ikväll ska jag inte gå på glödande kol, även om jag vet att man kan och varför man inte bränner sig. Trevlig Valborg båset!

 20. Pysse har full koll. Eller fullkoll?
  ÖR och jag träffades på Sven-Harrys, ett besök som med största sannolikhet sitter som en sten i skon i minnet på Pysse och PK, eftersom Ninja gång på gång, hindrade dem från att beställa och därmed lindra den gnagande hunger de led av.
  Ninja träffar gärna ÖR och resten av båset igen, varför inte med champagne i glasen?

  SG, du behöver inte alls ta åt dig av ÖRs kommentar 08:54. Du är så välklädd…..
  (majlis)

  Ninja har för övrigt varit på altanerövring under eftermiddagen, vilket gav kaffe och en sagolik chokladkaka med kokostäcke i världsklass i utbyte. Trevligt sällskap också, två vuxna och två fyraåringar som berättade om sitt liv i realtid.
  T var på väg till filmkväll och H stannade hos en kompis för grillkväll. Det är skönt när de kan anända en enda mening för att beskriva en tidsrymd på ett tredjedels dygn…..
  Fröken Fjupp ssmög med när matte gick ut genom dörren men skötte sig som en alldeles normal hund på altanen vilket fick Ninjamatten att häpna.

  Slut-sockerstrut.

 21. Här har bara firats högst stillsamt, trots att man är i Uppsala. Vi tittade på iläggandet av forsränningsflottar en timme eller två, åt smörgås på kafé och gick hem igen. Ingen mösspåtagning i Carolinabacken, inget OD i Universitetsparken och inget hejdlöst supande på stan (fast det sistnämnda har aldrig varit vår grej). Dock skall vi äta lite sill och potatis, kanske med en liten sn-ps, till middag, snart.

 22. Tsss, Ninja, inte alls som en sten, mer som en maräng! Och bra blev det ju och inte dog någon av svält heller.
  Jag tycker också att det skulle vara kul att ses igen, men köttfärsblommorna är förbi förstås. Vi kan väl invänta nästa värmebölja, så man kan sitta utomhus på en trevlig champagnebar?

 23. Brid, det sägs att det är den lugnaste Valborg på många år i Uppsala (så här långt.) För oss tog det några år innan vi vågade oss in till firandet. Dra runt på barn i folkmassor har aldrig varit min grej.

 24. mikaels

  ”men jag är ju bara Lotten Bergman”
  Du, det är inte så bara.

  (kan inte ens läsa resten innan jag fått posta detta)

 25. Asså, om expertisen får lägga sig i så är det en liten rock, a k a röcklin, som skymtar där till … höger och jag menar höger.
  Särk är sånt man har underst, närmast kroppen (om man nu inte har randig badpyamas på sig förstås) och röcklin har man längst ytterst.
  Fast inte samtidigt.
  Och kyrksärk kallas alba.

 26. Nämen jösses. Jag var ju med på Sven-Harrys! Sorrysorrysorry.

  Här regnar det förresten. Det kommer att regna och graderna har gått från åtta till ungefär två på samma tid som det tar att gå till elden och tillbaka. (Ja, jag gick på elden.)

 27. Nu har jag hällt upp en kopp värmande te (som man behöver efter det satans kalla besöket på elden) och tagit till mig Cecilia N.:s initierade kommentar. ROCK–RÖCKLIN. Höger, inte pyjamas. Och särken ovanpå.

  Vi måste ha koll på termerna, hörni!

  (Och i fjärran hörs fyrverkerierna på eldplatsen som vi inte längre är på, eftersom vi har färdiggått på elden.)

 28. Heder åt er dotter, Cecilia N. Jag – som inte fick eldskolka för barnen trots hot och mutor – är glad att jag gick och jämför det lätt med att åka Vasaloppet. Man ska helt enkelt ha det gjort.

 29. Oeldad. (Trots att vi har nära till jähättebrasa föregången av jähättemotorcykelkortege.) Däremot ätit sillåpotatis, med gräslök från egen trädgård vars väldiga tillväxt var vad som ingav oss lusten att äta sillåpotatis.

 30. Jag tvingade sönerna till elden långt efter det att de tyckte den var nödvändig. Kändes skönt när vi slutade göra saker tvångsmässigt….

  Cecilia N. är inte en röcklin öppen i sidorna? Hade en sån på mig när jag konfirmerades.

 31. Smaaart. Och braaa, återvinning är det inga fel på när det är så fina grejer som återvinns (som jag anar att fler än jag inte har läst förut, därtill). Textrenässans!

 32. Sån där kläggig materia lägger vi numera i särskilda gröna plastpåsar men i vanliga soptunnan, så blir de biogas. Sägs det. Och de gröna påsarna sorteras ut ”automatiskt med hjälp av en kamera” står det i den artikeln, vilket jag finner oerhört komiskt. En kamera som sorterar sopor! Var är min flygande bil?

 33. Örjan

  Valborgsmässoeld.

  -till den(tycker jag)
  -på den (icke enligt mitt språkbruk)

 34. Örjan: Jag bara skojar när jag säger att jag ska gå PÅ elden. Ungefär som ”gå på fest”, fast på eld för att det låter absurt.

 35. PK

  En del säger att dom ska gå på affären. Dialektalt tror jag och värt att respektera.

 36. Dieva

  Känner att jag fortfarande luktar böckling efter gårdagens eldfest som avnjöts i goda vänners lag och med traditionsenligt ärtsoppa med punsch och grillad korv. Dock inte samtidigt.

  Kyligt var det däremot, lämnade när regnet drog (men innan snögloppet drog in). Somnade med näsan i boken, enligt maken som lirkade ut den och lade på sängbordet.

  Laddar nu för städinsats så att går att släppa in gäster på söndag.

 37. Ökenråttan

  Våldsamt brinnande brasa; vi hann knappt sjunga Vintern ra och Här är gudagott att vara förrän den, på grund av kraftig pålandsvind, hade brunnit ut (ned?). Mat och dryck och tårta och många små barn samt en liten hundvalp som försökte äta upp våra ytterkläder.

 38. Ah! Ärtsoppa och punsch (fast utan punschen) är jag uppvuxen med på Valborg! Gatufest med grannarna före besöket vid brasan med manskör som sjöng ”vintern raaasar”. Med tiden byttes ärtsoppan ut mot andra soppor och senare även några av grannarna, nu vet jag inte riktigt hur dom gör där nere i barndomens kvarter.

 39. Vår har inte ens börjat brinna upp (ut, ned). Jag stoppade om den i går när snöfallet blev så ymnigt att det inte ens gick att fotografera (för då är det ju ingen idé). Men idag är det presenning av och tutta på som gäller. Majbrasan, alltså.

 40. Ökenråttan

  Nu har jag hittat champagnebaren, Lotten, som det var meningen att vi skulle gå på, då när det var tal om champagneträff senast. Den ligger också på Birger Jarlsgatan, fast nummer 41a. Krogen heter Museet men på maRKISEN STÅR DET CHAMPAGNEBAR, BL.a. Vi kikade in (det var stängt) och det såg trevligt ut, lite fransk stil. Priser i mellanläge.

 41. Ökenråttan

  Och på sin webbplats gör dom reklam för goda alkoholfria cocktails. Bara en sån sak! Uteservering finsn det också.

 42. Brid

  Besök av svenska bloggeliten, minsann, Pysse – och Lotten var inte med??!

 43. ”… bloggelit som var här på en s.k. bloggmiddag. Massor av unga och vackra människor …”

  Eh, nej, där var jag verkligen inte.

 44. Röcklin. Helt i sidorna, stora änglavingaärmar. (Fast om körledare har såna så har de slitsat i ärmarna på nåt sätt så själva änglavingandet inte hänger med i alla gester.)

  Man kan inte bara gå på brasa, gå på stan, gå på affärn, man kan bo (öst) på stan också.

  @PK, hade ni verkligen 1 dm snö?!
  Här kom det glärkigt kall och blöt snö igår (och även senare idag), men det som lade sig mellan grässtråna igårkväll satt och glittrade på desamma imorse och föreställde dagg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.